Slovenija

Direktor Ukoma večkrat ponovil, da lahko STA dokumentacijo pošlje tudi na vlado

Ljubljana, 23. 04. 2021 20.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
117

Dostavljavec pošte se je v preteklih dneh z dokumentacijo, ki jo od STA zahteva Ukom, večkrat sprehodil med agencijo in vlado. Nato pa je slednja le sporočila, naj se jo dostavi na Ukom, češ da je pooblaščeni vladni organ za komunikacijo s Slovensko tiskovno agencijo. "Tako je bilo ob enaki zakonodaji v vseh prejšnjih mandatih in tako bo tudi sedaj in v bodoče," so navedli na uradu ter dodali, da kabinet predsednika vlade ni vmesna poštna postaja. Presenetljivo je direktor Ukoma Uroš Urbanija v preteklosti sicer večkrat ponovil ravno nasprotno. "Ni treba, da jih izroči Ukomu, če misli, da jih pač ne sme nam izročiti. Lahko pa bi jih vladi," je med drugim dejal na decembrski seji Odbora za kulturo.

Direktor Ukoma Uroš Urbanija
Direktor Ukoma Uroš Urbanija FOTO: Damjan Žibert

(Pre)številne korake je v preteklih dneh prehodil kurir, ki je med Slovensko tiskovno agencijo (STA) in Vlado RS sem in tja nosil dokumentacijo, ki jo od agencije zahteva Urad vlade za komuniciranje (Ukom).

V četrtek jo je vodstvo STA najprej namreč poslalo na vlado, a je danes romala nazaj na sedež agencije. Sprva sicer brez posebnega pojasnila, zakaj. A ker je vodstvo STA zavrnilo sprejem pošiljke, jo je moral dostavljavec še enkrat odnesti nazaj pošiljatelju – vladi.

Po nadaljnjem poizvedovanju, kaj se pravzaprav dogaja, se je vlada le odzvala. "Prosimo, da poslano dokumentacijo dostavite neposredno Uradu Vlade Republike Slovenije za komuniciranje, ki je pooblaščen vladni organ za komunikacijo s STA. Tako je bilo ob enaki zakonodaji v vseh prejšnjih mandatih in tako bo tudi sedaj in v bodoče. Kabinet predsednika vlade ni vmesna poštna postaja, ki bi si jo lahko kdorkoli izbral za pomoč pri izogibanju svojih zakonskih odgovornosti," so sporočili.

Pa je res (bilo vedno) tako?

"Sam sem prepričan, da bi gospod Veselinovič že zdavnaj lahko izročil dokumente. Navsezadnje, ni treba, da jih izroči Ukomu, če misli, da jih pač ne sme nam izročiti. Lahko pa jih bi vladi," je denimo ravno to možnost 4. decembra na seji Odbora DZ za kulturo izpostavil direktor Ukoma Uroš Urbanija.

Pa nato ponovil – da dokumentov ni poslal vladi, "pa bi jih lahko". In še enkrat: "Skratka, v dobrobit /.../ Slovenske tiskovne agencije mislim, da je nujno, da direktor, tudi če ne želi Ukomu izročiti dokumentov, da jih potem da vladi."

Urbanija pa ni edini, ki je omenil to možnost. Podobno je na seji deset dni zatem izpostavila tudi članica Odbora, poslanka SDS Alenka Jeraj. "Zakaj je to problem posredovati Ukomu? Ali pa pišite na vlado, pa pišite predsedniku vlade, če mislite, da Ukom ni pristojen za to," je dejala 14. decembra lani.

 

Bi Ukomu vlada dokumentacijo lahko predala tudi sama?

Peta točka 65. člena Zakona o splošnem upravnem postopku (ZUP) določa: "Če dobi organ po pošti, brzojavno ali po elektronski poti vlogo, ki je ni pristojen sprejeti, pa ni nobenega dvoma o tem, kateri organ jo je pristojen sprejeti, jo pošlje brez odlašanja pristojnemu organu oziroma sodišču in to sporoči stranki. Če organ, ki je dobil vlogo, ne more ugotoviti, kateri organ je zanjo pristojen, izda brez odlašanja sklep, s katerim zavrže vlogo zaradi nepristojnosti, in ga takoj pošlje stranki."

Saga med STA in Ukomom oziroma Vlado RS se sicer vleče že več mesecev. 

Direktor STA Bojan Veselinovič je v odgovoru na zadnji vladni dopis spomnil, da je že 12. aprila prosil, naj mu vlada pisno sporoči, komu in na kakšen način naj bo dokumentacija dostavljena. Tako je danes končno dobil dopis, iz katerega to izhaja. Hkrati današnji dopis kabineta predsednika vlade razume kot obvestilo, da ima Ukom pooblastilo vlade za izvajanje družbeniških upravičenj za dostop do dokumentacije.

"Če je temu tako – saj niste priložili sklepa vlade ali kakega drugega dokumenta, iz katerega bi to izhajalo – predlagamo, da poslano poslovno dokumentacijo STA sami odstopite pristojnemu organu," je zapisal v odgovoru.

Ob tem je Veselinovič še zapisal, da dokumentacija vsebuje tudi listine, označene kot poslovna skrivnost, in varovane osebne podatke, zato na agenciji pričakujejo, "da bo vlada prevzela vso odgovornost za ravnanje z listinami in podatki v skladu z veljavno zakonodajo".

Pravnik Rajko Pirnat je za STA ocenil, da je vodstvo s tem, ko je dokumentacijo poslalo predsedniku vlade, ravnalo povsem v skladu z veljavnim zakonom o vladi, po katerem predsednik vlade predstavlja vlado.

Tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v četrtek ob robu srečanja z evropsko komisarko Ylvo Johansson napovedal, da bodo dokumentacijo pregledali, in dodal, da sam ne vidi nobenih zadržkov, da se pogodbe o financiranju v letošnjem letu ne bi podpisalo in da se financiranje STA nadaljuje. Komisarka pa je izrazila upanje, da se bodo lahko "te težave rešile pred predsedovanjem Slovenije EU".

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VolilecSlo
08. 05. 2021 09.18
+1
Janšisti s Twitom na čelu so smrt za pravno in demokratično državo !!! Do kdaj bomo to še gledali???
brus li
25. 04. 2021 18.21
+2
Mene pa zanima le kdo je frizer g Urbanije...
jahta
24. 04. 2021 12.22
+4
Resna skrb je, kaj si ob vsem tem mislijo otroci in mladina in kako bo to vplivala na moralni kompas v tej generaciji.Delajo nepopravljivo škodo ,ki jo bomo občutili vsi ne glede na politično opredelitev!!!Tudi veliki vodja ima otroke,zato je še manj razumljivo laganje in manipuliranje.
Rudar
24. 04. 2021 12.04
+6
Ta je ta pravi šampion ja. Urbanija mislim. Prav videt je, kako mora po predhodnem "drilingu" šimfat STA, čeprav sam po mojem ne verjame v to.
Maxx365
24. 04. 2021 11.46
+6
Je pa kdo preveril, če imajo na sedežu vlade sploh poštni nabiralnik, ker janez ga že dolgo nima.
borjac
24. 04. 2021 11.46
+5
Cilj Janše je samo eden, uničiti STA, zato ni kaj iskati logike ali razuma v njegovih dejanjih, Janša je psihično neuravnovešena oseba.
nomadland
24. 04. 2021 13.50
+3
Se strinjam s tabo in se hkrati sprašujem, kaj lahko storimo?!
yanay
24. 04. 2021 11.23
+8
Ne vem, zakaj vlada potrebuje posrednika za tisto, kar bi morala sama opraviti!
Maxx365
24. 04. 2021 11.19
+5
Če bi STA gradivo poslal na Ukom, bi pa planšar Urbanija pošiljko verjetno zavrnil, ker ne bi bila kuverta prave barve, ali pa naslov napisan v TimesNewRoman pisavi, namesto Arialu... v glavnem, ta vlada in njeni organi so ena sam sprdačina.
Bofur
24. 04. 2021 10.57
+7
Pri STA ne gre za to, da bi bil menedžment neuspešen. To podjetje je zdaj na robu propada zgolj zato, ker država ne opravi svoje dolžnosti, določene z zakonom o STA in zakonodajo protikoronskega paketa. STA ni v finančnih težavah zaradi svojega slabega poslovanja, temveč zato, ker vlada brezobzirno krši zakone v tej državi. Nesprejemljivo je, da izvršna veja oblasti krši zakone, ki jih je sprejela demokratično izvoljena zakonodajna veja oblasti, samo zato, ker želi uveljaviti svoje partikularne politične interese. Zavestno in nezakonito kršenje zakonov bi moralo pomeniti zadosten razlog, da se zahteva odstop predsednika vlade. Gre za kršenje zakona zgolj zato, ker nekomu ta zakon ni všeč, kar pomeni, da nimamo pravne države, in kaže na potencialno kršenje zakonov na vseh drugih področjih. (Marko Milosavljević, Dnevnik)
nomadland
24. 04. 2021 10.36
+4
Pahor: STA ima posebno poslanstvo in mora biti financirana Ljubljana, 25. februarja - Predsednik države Borut Pahor meni, da je treba vse napore usmeriti v izhodno strategijo iz epidemije, se osredotočiti na okrevanje in glavne cilje predsedovanja Svetu EU. Vse ostalo pa je treba opraviti čim prej in brez velikih polemik, med to spada tudi imenovanje tožilcev ter financiranje STA, ki ima posebno poslanstvo in mora biti financirana. Pahor se je oglasil, samo nobenega učinka nima... Saj se veliko ljudi, še koalicijskih strank "oglaša" in "podpira" STA - ampak bolnik še kar ne nakaže sredstev... Zimbabve....
Bofur
24. 04. 2021 10.56
+4
"Oglasil že", mislil sem zarobantil, urgiral, zahteval. Pahor je poveljnik STA, vrhovni. Glede na to, da je ustanovitelj STA Republika Slovenija.
nomadland
24. 04. 2021 12.22
+1
Bofur, upam, da Pahor tole prebere... Najbolje, da mu direkt pišeš, pa da vidimo, a bo pismo prejel, a boš pošiljko dobil nazaj...
Bofur
24. 04. 2021 10.22
+4
A predsednik države Pahor se ne bo oglasil? Ustanovitelj STA je Republika Slovenija, ne vlada, REPUBLIKA SLOVENIJA ... Pahor PREDSTAVLJA REPUBLIKO SLOVENIJO doma in v tujini. To je njegova ustavna dolžnost, obveza. Torej, če smo natančni, je dejansko predsednik države vrhovni poveljnik STA ... STA je AVTONOMNA agencija, ni organ v sestavi vlade ...
oježeš
24. 04. 2021 10.12
+7
Pa se je začela zaje... Vse, samo, da ne bi sprejeli dokumentacije in imeli izgovor, da jo niso prejeli. Spet ena izmed maščevalnih potez PV in ravno on bi moral skrbeti, da se vse uredi kot je treba s čim manj neumnosti. Ampak ima pač to možnost in jo daje podrejenim, da izvajajo nesmiselne poteze, vse za lastno zadovoljstvo. Me prav zanima kakšna je dokumentacija noretv in komu se dostavi, pa zakaj tam ni teh neumnosti. Doklej še bo na tako odgovornem mestu tako hudo maščevalen človek kot je Janša? Se bo nekaj ljudi vprašalo kaj ima s tem Janša? Vse, ker daje napotke kako se obnašati, kako delati z njemu sovražnim poslovnimi subjekti.
Bofur
24. 04. 2021 10.08
+7
Vlada dejansko MORA sprejeti pošiljko od STA. To je njena zakonska obveznost, po zakonu o splošnem upravnem postopku. Pošiljko nato pošlje organu v sestavi, ki bo zadevo obravnaval, in zato ta organ POOBLASTI, lahko pa seveda pošiljko sama obravnava. Gre za obvezo iz upravnega postopka. Seveda je VLADA na vrhu piramide slovenske JAVNE UPRAVE.
Bofur
24. 04. 2021 10.01
+7
Tale "ping-pong" je res BRUTALNO NESMISELN ... Tudi na upravno enoto, če pošljem pobudo ali dokumentacijo, s pripisom ali ne ... Upravna enota mora dostaviti mojo pošiljko organu, uradu, pisarni, ki bo to pošiljko obravnavala ... Vlada je vrhovni organ javne uprave ...
Maxx365
24. 04. 2021 11.03
+5
User300173
24. 04. 2021 10.00
+4
Direktor Ukoma je navaden nastopač. Oglasi se lahko, ko mu firer da napotke in dovoli zabevskati. Vsak državni urad je dolžan sprejeti pošto v kolikor ve, komu je naslovljena. To je bilo sprejeto, ko so iz enega urada ljudi pošiljali na drugega itn. Pisarna vlade RS je državni urad in prav vlada je predlagala tako ureditev. Še sami ne vedo, kaj se sprejema in kaj velja. Pisarna vlade RS in Ukom sta v isti stavbi. Kdor je v pisarni vlade RS zavrnil pravilno dostavljeno pošto je kršil odredbo ali Zakon in mora biti disciplinsko obravnavan. "Prosto kot pasulj" bi rekel moj "bivši južni brat". Disciplinskega postopka ne bo, ker se PV Janša ne bo prikazal na obravnavi.
Maxx365
24. 04. 2021 11.08
+7
Ve se, kdo je odgovoren. Kabinet predsednika vlade, ki ga vodi Peter Štuhel in v katerem so razni zadetki kot je miličnik Vinko, Žan Mah-nič, Jekleni Kaco...
Bojan-F
24. 04. 2021 09.30
+7
Halo Trstenjakova ... a nimate nobene druge koprive ... danasnji dezurni ni na nivoju niti kursistov skrajsanega programa za guruje komuniciranja - tistih, ki zmorejo stiskati samo + in - ...
Maxx365
24. 04. 2021 09.21
+7
Planšar Urbanija je bil predolgo na Veliki planini, pa je pozabil kako se v civilizaciji prevzema uradna pošta, čeprav zakon to nedvoumno opredeljuje. Pričakujem, da bo vlada prej zakon o upravnem postopku spremenila kot pa priznala, da ni ravnala v skladu z zakonodajo.
AlexReal
24. 04. 2021 09.19
+8
Vladno sprenevedanje !
SDS_je_poden
24. 04. 2021 08.44
+10
Zanimive sestavke berem spodaj, od Bofurja.... Zanimivo. Sicer nisem presenečen glede Jajota, že od nekdaj je mešal dre....
provni
24. 04. 2021 08.38
+12
Po Zakonu o splošnem upravnem postopku bi morala Vlada posredovati pošiljko tistemu, kateremu je pristojen za prevzem zadeve (če sama meni, da ni pristojna) in o tem seznaniti pošiljatelja. Nikakor pa ne bi smela vračati dokumentacije pošiljatelju. Torej Vlada zavestno krši Zakon.
Maxx365
24. 04. 2021 09.11
+7
Točno to. Zaradi arogance, nagajanja in pozicije "močnejšega".
Maxx365
24. 04. 2021 09.12
+10
.. sicer pa ima janez že ves čas težave s sprejemanjem pošiljk.
Bofur
24. 04. 2021 09.56
+4
A Upravna inšpekcija ne more na lastno pobudo preiskati zadeve, tole je res dejansko sprevrženo ...