Slovenija

Direktor uprave za zaščito in reševanje ponudil odstop

Ljubljana, 02. 01. 2000 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Bojan Ušeničnik je ministru za obrambo Franciju Demšarju ponudil odstop. Kot razlog je navedel komentarje v zvezi z ukrepi ob pripravah na morebitne težave z računalniškim hroščem tisočletja na področju zaščite in reševanja.

V odstopni izjavi je med drugim napisal, da so ''ukrepe, med katerimi je bilo tudi obvestilo prebivalcem, medresorsko usklajevali, posebej celovito na seji štaba Civilne zaščite RS, na kateri je sodeloval tudi predstavnik Centra vlade za informatiko''. Ušeničnik je pojasnil, da je delo na tem človekoljubnem področju zelo odgovorno in strokovno zahtevno, predvsem pa zahteva dobro sodelovanje in veliko mero medsebojnega zaupanja med prebivalci, reševalnimi službami in vsemi, ki se ukvarjajo z zaščito, reševanjem in pomočjo.

Zato je za ustvarjanje tega zaupanja pravočasna in korektna informacija zelo velikega pomena. ''Nevarnosti dostikrat niso znane kot tudi ne najboljši ukrepi za zaščito pred njimi. V takih trenutkih so pravilne informacije še posebej odločilne, žal pa nanje očitno nimam dovolj vpliva. Ker vem, da bi moral v podobnih razmerah glede na razpoložljive informacije, znanje in dolgoletne izkušnje ravnati enako profesionalno v dobro ljudi, je zame odločitev o odstopu edina sprejemljiva,'' je poudaril Ušeničnik.