Slovenija

Direktorica Akosa: Izpeljani postopek predstavlja kršitev zakona

Ljubljana, 16. 10. 2018 15.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Direktorica Akosa Tanja Muha je v odzivu na sklep sveta Akosa, ki vladi predlaga njeno razrešitev zaradi zavajanja glede dodelitve testnih frekvenc 5G podjetju BTC, opozorila, da z razlogi za razrešitev ni bila seznanjena, ni pa mogla niti odgovoriti na obtožbe. To po njenem pomeni kršitev zakona.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Tako veleva zakon
    01:40
    Iz 24UR: Tako veleva zakon
  • Iz 24UR: Bodo direktorico Akosa razrešili?
    02:58
    Iz 24UR: Bodo direktorico Akosa razrešili?

Direktorica Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) Tanja Muha je pojasnila, da svet Akosa v sklepu ponedeljkove izredne seje razrešitev predlaga iz razloga, ker naj bi na izredni seji sveta minuli teden dala zavajajoče izjave o tem, da naj bi podjetje BTC pridobilo evropska sredstva za raziskovalni projekt, ki zahteva uporabo frekvenc za mobilno tehnologijo 5G.

Opozorila je, da ji svet obtožbe ni predstavil, z njo pa niti ni bila uradno seznanjena. Zagotovila je tudi, da še vedno ni seznanjena, na podlagi katerega od taksativno naštetih relevantnih razlogov iz zakona o elektronskih komunikacijah je svet predlagal njeno razrešitev.

Na ponedeljkovo izredno sejo sveta ni bila povabljena, ni pa dobila nobene druge možnosti, da na obtožbe odgovori, je dodala. To po njenem prepričanju predstavlja kršitev določb zakona, ki urejajo postopek razrešitve direktorja oz. direktorice agencije.

Tanja Muha je opozorila, da z razlogi za razrešitev ni bila seznanjena, ni pa mogla niti odgovoriti na obtožbe. To po njenem pomeni kršitev zakona.
Tanja Muha je opozorila, da z razlogi za razrešitev ni bila seznanjena, ni pa mogla niti odgovoriti na obtožbe. To po njenem pomeni kršitev zakona. FOTO: POP TV

Ob tem je še enkrat zanikala, da je na strani vodstva Akosa v primeru podelitve testnih frekvenc za tehnologijo 5G družbi BTC prišlo do nepravilnosti. Iz zakona o elektronskih komunikacijah izhaja, da je pri podelitvi frekvenc za testiranje pomembna uporaba frekvenc za testiranja v okviru evropskih razvojnih projektov, ne pa kakšno vlogo ima v nekem projektu prosilec, je navedla.

Akos je zato v postopku izdaje odločb družbi BTC preveril obstoj evropskega projekta Inno HPC Interreg, ki je del čezmejnega programa za Podonavje, ni pa preveril načina sodelovanja te družbe v okviru omenjenega projekta. Partnerji tega projekta iz Slovenije so sicer glede na informacije s spletne strani omenjenega čezmejnega programa novomeška fakulteta za informacijske študije, GZS - zbornica elektronske in elektroindustrije in Univerza v Ljubljani.

V BTC so pojasnili, da iz vloge za pridobitev testnih frekvenc 5G, ki so jo oddali 11. maja, izhaja, da je bila družba na projektu InnoHPC Interreg takrat aktivna, niso pa navedli, da bi bili član konzorcija. Projekt so v vlogi navedli z razlogom, ker je bil v času prijave za frekvence to projekt, ki je že potekal, kljub temu da je bila možnost za prijavo kot člana oziroma partnerja konzorcija v tem projektu že zaprta.

V projektu so bili aktivni z namenom, ker so želeli spoznati nove domače in tuje partnerje iz industrije in akademskega sveta, predvsem pa zaradi izmenjave izkušenj in znanj z različnih strokovnih področij, povezanih z avtonomnimi vozili. V BTC so navedli še, da so s tem namenom napotili strokovnjake na dve delavnici, kjer so nastopali kot predavatelji, predvsem pa kot promotorji območja BTC City kot poligona za testiranje povezanih avtonomnih vozil in s tem povezanimi industrijami.

Večina ostalih projektov, ki so jih navedli v vlogi Akosu, pa ima poznejši rok prijave, začenši z letošnjim novembrom. Trenutno se tako BTC pripravlja na razpis ICT-19-2019, na katerega se bo prijavil do 14. novembra.

Razlaga zakona, da ni bistveno, če je prosilec parter evropskega projekta ali ne, je v nasprotju z namenom zakona, in bi lahko vodila do zlorab poceni pridobljenih frekvenc, meni nekdanji predsednik sveta Akosa Dušan Caf. Zakon je spreminjalo prav Koprivnikarjevo ministrstvo. Predčasno razrešitev direktorice lahko svet po njegovem mnenju predlaga le, če bi to sama zahtevala, če ne bi več izpolnjevala pogojev za imenovanje - oziroma, če bi bil zoper njo uveden kazenski postopek. Ta pa v fazi policijske preiskave ta trenutek še ne obstaja.

Tema projekta je testiranje 5G za različne industrije, pričakuje se nekaj deset članov konzorcija iz več kot desetih različnih držav, med drugim tudi več javnih ustanov in zasebnih družb iz Slovenije. V povezavi s tem projektom pripravljajo študije primera za uporabo na projektu, kot npr. na področjih komunikacij za zaščito in pomoč pri nesrečah, pametne logistike itd.

Pred časom novelirani zakon o elektronskih komunikacijah sicer določa, da lahko Akos v primeru preizkušanja novih tehnologij v okviru evropskih razvojnih projektov izda odločbo o dodelitvi frekvenc za namen preizkusa novih tehnologij za določeno časovno obdobje, ki ne sme biti daljše od treh let. V BTC so k temu dodali, da je tako v njihovi vlogi za testne frekvence kot v odločbi Akosa navedeno, da se frekvence podeljujejo za planirane evropske projekte, ki se bodo izvajali večinoma po izteku letošnjega leta.

Akos, ki sodi pod ministrstvo za javno upravo, je BTC junija dodelil frekvence za preizkušanje tehnologije 5G, nekaj mesecev pozneje pa je zdaj že nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar v tem podjetju dobil službo. Na to je pred dnevi opozoril Požareport in to je v javnosti in delu politike sprožilo pomisleke ter kritike. O tem je razpravljala tudi komisija za nadzor javnih financ.

Čeprav vsi vpleteni nepravilnosti zanikajo, je Koprivnikar službo v BTC medtem že zapustil, družba pa je licence vrnila, in to zaradi "negativnega političnega in medijskega odziva". Obenem so zatrdili, da jih do zdaj sploh še niso uporabili.

Koprivnikarja kriminalisti doslej še niso obiskali, prav tako ga niso povabili na razgovor. Sam pravi, da nima težav s pojasnjevanjem dejstev. Akos pa, da je tisti, ki mora pojasniti svoje postopke.

Če ne drugega, bo Koprivnikar moral odgovarjati na vprašanja protikorupcijske komisije, ki je že začela postopek. Računsko sodišče še ne razkriva, ali bodo posle pregledali tudi oni, torej glavni nadzorniki javnih financ. Glede na odmevnost je pričakovati, da bodo to storili. Po zakonu so prav oni tisti, ki potem na podlagi ugotovitev, lahko predlagajo razrešitev vodstva Akosa.

Z nacionalnega preiskovalnega urada pa so sporočili, da "NPU preverja vsa dejstva in okoliščine, povezane s tem primerom, in bo v primeru zaznave morebitnih drugih kaznivih dejanj ukrepal v skladu z zakonskimi pooblastili."

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amasakul
17. 10. 2018 13.11
+2
tota bi še bla za ...
mallonge
17. 10. 2018 10.48
+10
Ona obvlada samo korupcijo, uslužnost do nastaviteljev in svoje pravice. Ostalo je ne briga.
KrTakoNeki
17. 10. 2018 09.36
+5
...dajte jo prosim rešit...videt je tako mlada, sam od dobre papce jo bo, če bo še naprej direktorca, verjetno razneslo...je na dobri poti...
Pošteni
17. 10. 2018 08.31
+10
Fini v javnem sektorju so nedolzni v vsakem primeru,krivi so tisti ki so te nepravilnosti ugotovili .
zajebant2
16. 10. 2018 20.08
+18
naredila uslugo koprivniku zdaj pa ob službo zaradi poštenega levaka koprivnika pokvarjenec
pojtrarara
17. 10. 2018 09.41
+14
na žalost koruptivnica ne bo ob službo. četudi jo odstavijo zaradi kršitev, ji po zakonu še vedno pripada služba na agenciji. tako so povedali v članku... kar je gnilo. Zelo gnilo. Poštenjaki pa delajo za minimalca ali so celo na zavodu in zaradi teh prisklednikov ne dobijo služb, ta falanga pa krade in sama sebi usluge dela in se napaja. Gnila država.
tipero
16. 10. 2018 19.51
+40
Mal jo povprašte kake mahinacije počnejo s Pošto Slovenije in hčerinskimi podjetji... Zanimivo da nihče ne vtakne nosa v upravo Pošte in dejansko razišče kaj se dogaja.
bebo3
17. 10. 2018 14.56
+0
FC Chelsea2
16. 10. 2018 19.47
+24
Aha razumem takšen kot je njihov imenovalec na določena mesta takšni so tudi ti ljudje torej imajo občutek, da so nedotakljivi kot je bil minister Koprivnikar nedotakljiv glede policije ima očitno imuniteto tudi gospa Muha. Torej po njenem mnenju lahko svet vse raziskuje, kar ni pomebno in povezano z njo vse kaj pa je povezano z njo pa nimajo pravice torej z drugimi besedami ona lahko počne karkoli hoče.
FC Chelsea2
16. 10. 2018 19.49
+30
In kaj pravi na to Šarec? Aja sej res njemu je važno samo, da je postal premier, da je dal kljukico v svoj življenjepis kajne.
Janez_53
16. 10. 2018 21.05
+0
FC, kaj hudiča pa ima pri tem Šarec??? To so zadeve PREJŠNJE VLADE, se ti ne zdi? Šarec ni ne tožilec, ne preiskovalec, da bi reševal te zadeve.
pojtrarara
17. 10. 2018 09.43
+4
zdajšnja vlada mora počistiti s takimi. Aja v zdajšnji vladi je tudi celotna prejšnja vlada - torej zato je šarec modro tiho. da si greje stolček in ne reskira kregov znotraj vlade. Od kar je predsednik še nič ni jasnega povedal, zavzel trdnega stališča, kaj šele,da bi kaj naredil.
FC Chelsea2
17. 10. 2018 16.09
+3
Zanimiva ugotovitev. Če bi pa bila to zadeva od vlade Janeza Janše potem pa ni problema pa je pomebno, da bi reševal kajne? on je sedaj premier mimogrede, če mogoče tudi ti tega ne veš, ki je dolžan, da tudi za prejšnjo vlado pospravlja smeti konc koncev ima vse stranke v vladi, ki so bile v prejšnji vladi.
paxvobiscum
16. 10. 2018 19.24
+15
Najbolj za take je tiho napajanje v sladki anoninmnosti. Čim se nekaj piše, pa tud če je fejknjus, je to že majčkena zmaga. Punca zapoj na vsa pljuča, kdo - komu - kaj - kdaj in koliko, pa ti jaz oprostim. Vrni jim milo za drago ker so te takole potunkali.
borkov64
16. 10. 2018 18.59
+38
Koliko je lopovov v tej državi. Res grozno kam smo prišli.
Principat
16. 10. 2018 18.44
+44
teh nekih agencij imamo čez 200 in tam je žetev vsaki mesec
pbjr
16. 10. 2018 18.24
+54
Perverzno!! nazadnje bo pa še dobila odpravnino in odškodnino!!! To je možno samo v Sloveniastanu!!!
13klu?
16. 10. 2018 18.04
-19
luštna... a ima fanta?
obožeobože
16. 10. 2018 17.41
+43
Lepo se je oprijemati korita.
anakondabox
16. 10. 2018 17.39
+48
..vsi vpleteni nepravilnosti zanikajo. Kradljivce se sprašuje ali so vpleteni v krajo. Seveda zanikajo, kaj pa hočejo. Ali pričakujete, da bodo rekli: 'Seveda smo lopovi. Po tem in tem členu KZ nas morate zapreti, saj nam to tudi pripada!' #nilogike
Cogo
16. 10. 2018 17.30
+36
Po obliki je čist kompatibilna s Kozincem. Dobr papcajo za javni denar.
santer
16. 10. 2018 17.27
+44
javni sektor-zaščiteni kot kočevski medvedi
mijavci
16. 10. 2018 17.24
+52
A 1500€ potnih stroškov na dan pa ni kršitev, takim je najhujša kazen to, da se jim prepove vsaka služba, ki je plačana iz javnega denarja, v gospodarstvu bo morala za 800€ fino delat.
mallonge
16. 10. 2018 16.43
+44
Bo jo Kozinc zastopal: spotoma pa še državo.
INAZ
16. 10. 2018 16.37
+54
Namen BTC torej ni bila uporaba testnih frekvenc na že pridobljenem projektu, ampak to, da bi zaradi teh frekvenc pridobili evropski denar, verjetno tudi prek osebnih ministrskih povezav bivšega ministra Borisa Koprivnikarja.
bebo3
17. 10. 2018 14.57
+1
INAZ
16. 10. 2018 16.35
+76
Končni cilj Jožeta Mermala in Borisa Koprivnikarja je (bil) BTC-Telekom in denar davkoplačevalcev iz evropske vreče, težke 80 milijard evrov, imenovane Horizon 2020. Tako Požar v včerajšnjem članku in mu verjamem. Pri vsem skupaj je bilo le preveč naključij, da bi šlo le za testiranje. Vedno je zadaj denar, ponavadi veliko denarja.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.