POPKAST

Direktorica Prevzgojnega doma Radeče: Najhuje je, ko se starši odrečejo svojim otrokom

Ljubljana, 02. 02. 2023 06.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Lobe
Komentarji
78

Na Voyo prihaja 2. sezona serije Gospod profesor. In v prvem delu druge sezone se po poletnih počitnicah razredniku Samu in dijakom pridruži tudi dijak Niko, ki je na pogojnem odpustu iz zapora. Ko iz šolskega skladišča izginejo tablični računalniki, se stvari začnejo zapletati. V Popkastu smo se o mladoletniški kriminaliteti pogovarjali z direktorico Prevzgojnega doma Radeče, Viktorijo Erpič.

V edinem prevzgojnem domu v Sloveniji trenutno 14 mladoletnikov

Večina je na prestajanju vzgojnega ukrepa oddaje mladoletnika v prevzgojni dom zaradi kaznivih dejanj zoper premoženje, večinoma gre za velike tatvine, pove direktorica doma. Trenutno pri njih biva 14 mladoletnikov, od tega tudi eno dekle, v povprečju so stari 18 let. Vsi so kaznivo dejanje storili, ko so bili še mladoletni.

Podatki o mladoletniški* kriminaliteti (Vir: Policija)

 

(*Osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so starejše od 14 let. Po določilih Kazenskega zakonika oseba, ki je mlajša od 14 let in je storila protipravno dejanje, ne more biti storilec kaznivega dejanja.)

 

Pri pregledu 10-letnega trenda je zaznati občuten padec obravnavanih kaznivih dejanj in tudi števila osumljenih oseb. Leta 2012 so policisti obravnavali 2030 kaznivih dejanj mladoletniške kriminalitete, lani 1168. Največ osumljencev je bilo starih 16 in 17 let. Prevladujejo premoženjska kazniva dejanja, tatvine in velike tatvine.

 

Nasilna kazniva dejanja, kot so nasilništvo, povzročitev lahke telesne poškodbe, grožnje, nasilje v družini in povzročitev hude telesne poškodbe, so v porastu, druga pa v manjšem padcu.

V prevzgojni dom jih je napotilo sodišče, ukrep pa lahko traja od enega do treh let, odvisno od tega, kako napredujejo, kako izpolnjujejo svoj osebni načrt.

Tudi v prevzgojnem domu so, tako kot v zaporu, zaposleni pravosodni policisti, prevzgojni dom je zaprt, brez dovoljenja ni izhodov.

Dan se začne zgodaj zjutraj, z bujenjem. Po zajtrku je na vrsti osebna higiena, pospravljanje ter nato šolanje in delo. Po delovnem usposabljanju in učenju obsojene mladoletnike čaka prosti čas, ki pa je zapolnjen z različnimi dejavnostmi – športom, glasbenim ustvarjanjem, branjem. Zvečer imajo nekaj časa zase, po 22. uri pa se ugasnejo luči in čas je za spanje. Ta struktura zagotavlja red in učenje osnovnih življenjskih navad, brez katerih marsikdo pride v prevzgojni dom. Včasih začenjajo povsem od začetka, z navajanjem na osebno higieno, razlaga direktorica.

Prevzgojni dom Radeče (Vir: Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij)

 

V Prevzgojnem domu Radeče se izvaja vzgojni ukrep oddaje mladoletnika v prevzgojni dom, ki ga izreče sodišče mladoletnikom in mladoletnicam zaradi storjenih kaznivih dejanj, za območja vseh sodnih okrožij Republike Slovenije in je edini tak zavod v Sloveniji. Ukrep se izvaja najmanj eno leto do največ treh let (ko gre za ponovni izrek, lahko tudi dlje) za mladoletnike in mladoletnice v starosti od 14 do 23 let. Prostorska zmogljivost prevzgojnega doma je 47 oseb.

Veliko mladoletnikov iz nefunkcionalnih družin, skoraj vsi imajo resne izkušnje s prepovedanimi drogami

Najstnikom, ki so zagrešili hujša kazniva dejanja in pristali v prevzgojnem domu, je skupno, da so imeli v preteklosti najrazličnejše težave. Večinoma so bili že pred tem obravnavani na centrih za socialno delo, tudi v vzgojnih zavodih. Večina jih v dom prihaja iz neurejenih okolij, nefunkcionalnih družin, pomemben je tudi vpliv vrstnikov. Skoraj vsi imajo resne izkušnje z uživanjem prepovedanih drog, pripoveduje direktorica.

Po podatkih Policije v zadnjih 10 letih mladoletniška kriminaliteta upada

Podobno se pozna tudi v prevzgojnem domu, pove direktorica. Pred leti so imeli na primer okrog 30 mladoletnikov, trenutno jih je pri njih 14. Vendar je, po mnenju direktorice, težko reči, kaj so razlogi za ta upad. Lahko se je le spremenila občutljivost družbe na nekatera vedenja, razmišlja. Včasih se je na nekatera dejanja hitreje reagiralo, s permisivno vzgojo pa smo, meni direktorica, kot družba nekoliko popustili. Po drugi strani pa smo, kot kaže, vedno manj tolerantni do spolnega nasilja, kar se pozna tudi v prevzgojnem domu, kjer je vedno več mladoletnikov s tovrstnimi kaznivimi dejanji.

Vrnitev domov

Mnogi mladoletniki, ki se v prevzgojnem domu naučijo novih navad, se vračajo v nespremenjeno okolje, nazaj v nefunkcionalne družine. Najhuje pa je, ko se starši celo odrečejo svojim otrokom, pripoveduje direktorica. Razumljivo je, da so imeli hude težave z otrokom, da so izčrpani od truda, vseeno pa je dejstvo, da se lahko starš odreče svojemu otroku, direktorico doslej pri njenem delu najbolj pretreslo.

To je resna težava, saj se postavlja vprašanje, kam bo torej mladoletnik odšel po prestani kazni. Zato v prevzgojnem domu delajo na tem, da bi se mladoletniki postavili na svoje noge, da bi prevzeli odgovornost za svoje vedenje v bodoče, osvojili delovne navade in da bi lahko kasneje poskrbeli zase. Nekateri si iskreno želijo spremembe, drugi ne. Zaposleni pa se trudijo, da bi vzgojni ukrep vsem predstavljal priložnost za postavitev novih temeljev in izpeljavo potrebnih obravnav, kar bo prispevalo k prihodnosti brez izvrševanja kaznivih dejanj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antar
02. 02. 2023 18.58
+6
Vse se vrača, vse se plača kot pravijo. Če starši niso sposobni otroke imeti radi, jih voditi in vzpodbujati ko gre za izpolnjevanje obveznosti, potem so opleli. Najlažje se je otrokom odpovedati. In ko bodo sami nekoč rabili pomoč, se jim bodo ta isti otroci odpovedali. Milo za drago.
Foxn.ca
02. 02. 2023 18.48
+4
Nekatere že komaj rojenega odvržejo v sneg ali v kontejner za smeti. Ubogi otroci...
Harpuna
02. 02. 2023 17.26
+3
Za vse neumnosti spreminjajo zakone,za to ,ki je krivo za tako stanje s temi mladoletniki,pa ne.Prav vidi se pri vsej kriminaliteti,tako starejših kot mladoletnikov,da je kriva preblaga zakonodaja in so zaščiteni kot Kočevski medved,zato pa delajo kar hočejo.
Apoteka
02. 02. 2023 16.30
+2
Tako je bilo tudi pri Ivanovem biološkem očetu, čeprav mu je na skrivaj dajal večje kepice in indijančke.
Boris Kavčič
02. 02. 2023 17.16
Dovolj je
02. 02. 2023 16.21
+3
Zalostne zgodbe... in veliko jih je se neodkritih...vsak primer je zgodba zase...opazam, da nekega bontona med mladimi ni vec...to pripisujem povelicevanju otrokovih pravic loceno od njegovih dolznosti...v glavah otrok bi moralo biti obratno naprej dolznosti potem pravice..
Jun2
02. 02. 2023 14.54
+2
Ja starši se ukvarjajo z svojimi občutki in se ločujejo.Nekateri bi radi še kaj doživeli drugi bi imeli denar , otroci pa naj se znajdejo.Smešno je,ko izjavijo naš otrok to ne bo čutil🤦‍♂️👍.Pamet v glavo.
Potouceni kramoh
02. 02. 2023 13.29
+5
Šerif iz Ljubljane že cel teden išče svojega sina Jurčka in ne ve a ne na sankanju na Rožniku ali je spet kaj ušpičil.
ceta69
02. 02. 2023 12.37
+4
zato ker vedo samo za pravice dolžnosti pa ne poznajo....
ElisaBETA
02. 02. 2023 11.38
+2
jst sem enkrat dobil posnetke pogovorov med ravnateljico in neko mlado družino. sem rekel kva a res anto tud obstaja.
ElisaBETA
02. 02. 2023 11.38
+4
po novem pogovorov ne smemo snemat, zdaj šele lahko delajo kar hočejo. to Je to, to je EU.
ElisaBETA
02. 02. 2023 11.39
+2
take stvari so se dogajale, da zna bit da eu razpade.
suleol
02. 02. 2023 11.24
-3
se prevec smo se ukvarjal ahila
dasmullkind
02. 02. 2023 11.19
+5
Na mladih svet stoji. Bravo starši!
Zverinjak
02. 02. 2023 11.17
+5
Ste se vprašali kdaj, zakaj je toliko prestopnikov med mladimi? Oprostite ampak tudi družba, javnost, mediji so naredili veliki razkol med ljudmi, kot je tudi več desetletij jasno dejstvo....da otroci bogatašev oz. otroci staršev kateri imajo ornk pod palcem ne bo rabil glih reketirat sošolce za mobilni telefon, s tem ko v nasprotnem primeru zaradi zbadanja in zanemarjanja sošolcev s nižjim staležem, se le tem en dan spipa! Dandanes je tako, manj imaš manj si vreden in to se orenk odraža pri naši mladini! Pol pa zakaj je toliko prestopnikov?
2fast4
02. 02. 2023 11.09
+7
pa kakšne pravice za prestopnike in mladoletnike. Če se ne znaš brzdati v rest ali na goli otok kamne prelagat iz kupa na kup...po parih letih se boš zavedal svojih dolžnosti in posledično svojih pravic...
VoxP
02. 02. 2023 10.48
+13
resno mislite da Podatki o mladoletniški* kriminaliteti upadajo??? vedno več je babygangsterjev za brezvezen mobi in materialne stvari. normalno ČE NOČEŠ VIDET ENOSTAVNO NE VIDIŠ
Quatflow
02. 02. 2023 10.41
+9
Pa vsi ze na tabletah…
Xxdproxx
02. 02. 2023 10.29
+20
Je pa eno resnicno dejstvo… za vse zadeve moras imeti neka dovoljenja, izpite, tecaje, uradne kvalifikacije… otroka in žival ima lahko pa vsaka budala…
SlepiSlovenc
02. 02. 2023 10.09
+3
Dajte jim višje plače!
DirtySanchez
02. 02. 2023 10.09
+11
V prevzgojnem domu Radeče bodo mladostniki z takšnim vodstvom še bolj nazadovali....
periot22
02. 02. 2023 10.01
+21
Žal novodobni starši ne znajo vzgajat otrokom dovolijo vse ne naucijo jih delovnih navad raje jih vozijo po trgovinah na morje na smučanje kupujejo drage igračke jih zavijajo v vato itd.....In takšni otroci zrastejo v razvajene egoiste ki ko so odrasli tepejo svoje starše jih matretirajo in jim kradejo denar na koncu obiski policije itd ...!
Razsuti Tovor
02. 02. 2023 10.04
+18
Treba je pripomniti, da je veliko neurejenih družin. Veliko več, kot si lahko mislimo in njihove zgodbe so zelo žalostne.
Ana desetnica
02. 02. 2023 14.16
+2
Treba je tudi vedeti, da se država in dušebrižniki stalno vtikajo v vzgojo otrok in otroci danes lahko izsiljujejo lastne starše, jih lažno prijavijo .... Čez deset let bo večji problem nasilje nad starši kot nasilje nad otroci.
Aquila
02. 02. 2023 09.59
+7
Ker se je celo tolk neuminim posvetilo, da nasilje ni rešitev. Verjemite, da so zavodi bili nekoč veliko bolj polni, to z lahkoto preverite. Morda je to znak, da gre nekaj na bolje.
Razsuti Tovor
02. 02. 2023 10.05
-2
Zavodi so se v preteklosti praznili, ker so nastajale (hvalabogu) družinske skupnosti. Trenutno pa so potrebe precej večje, kot je mest v domovih.
Aquila
02. 02. 2023 10.14
+6
Ravno družinske skupnosti so bile razlog, da je veliko otrok pristalo po zavodih, tudi danes na žalost še vedno prevladuje neudobno družinsko okolje (niso samo starši krivi, tudi širša družina, ki pogosto ostane skrita) Zavodi ponujajo dovolj nastanitev, le delo se je osredotočilo bolj na reševanje konflikotv znotraj posameznikovega okolja. Idealne rešitve tukaj ni, dejatvo je, da nekateri zacvetijo šele ko prehodijo pot zavodov, ker pridobijo rutino. Trenutno je po zavodih veliko romskih otrok, ker je enostavno prevelik kulturni trk, tudi če delo osredotočamo na okolje posameznika. Je pa spet dejstvo, da zavodom primanjkuje kadra, ker spet, gre za delo v težkih razmerah, celo nevarnih.