Slovenija

Direktorici ZD Ljubljana dodatek za delovno uspešnost

Ljubljana, 13. 02. 2023 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Javnost buri dejstvo, da bo direktorica ZD Ljubljana po tem, ko je ZD zapustilo več družinskih zdravnikov in je brez osebnega zdravnika ostalo na tisoče pacientov, dobila dodatek za delovno uspešnost. Gre sicer za zahtevek za uspešnost v letu 2021, ko je zavod zapustilo 11 zdravnikov, leto kasneje jih je odšlo še vsaj 23. Zaprosilo za delovno uspešnost je sicer soglasje Mestnega sveta MOL pridobilo že septembra, a je imel takrat zadržke minister za zdravje.

Direktorica Zdravstvenega doma Ljubljana Antonija Poplas Susič je konec decembra na Mestno občino Ljubljana poslala zaprosilo za soglasje k sklepom Sveta zavoda Zdravstveni dom Ljubljana za določitev višine dela plače za izplačilo redne delovne uspešnosti za leto 2021.

Za dodatek za delovno uspešnost je zaprosila zase, in sicer za dve poziciji – pozicijo direktorice ZD Ljubljana, pa tudi za pozicijo namestnice direktorja za razvoj zdravstvene dejavnosti ZD Ljubljana. Za mesto direktorice ZD Ljubljana želi pet odstotkov osnovne plače direktorice v obdobju med aprilom in decembrom 2021, kar znaša 993,81 evra bruto. Za mesto namestnice direktorja za razvoj dejavnosti si prav tako obeta pet odstotkov redne delovne uspešnosti, in sicer za obdobje od januarja do aprila 2021, kar znaša 116,17 evra bruto. 

Antonija Poplas Susič
Antonija Poplas Susič FOTO: Bobo

Pet odstotkov dodatka za delovno uspešnost v letu 2021 glede na sklep pripada še strokovni direktorici ZD Ljubljana Tei Stegne Ignjatovič (v obdobju od januarja do decembra 2021), in sicer 1318,05 evra bruto, in direktorju ZD Ljubljana Rudiju Dolšku (v obdobju od januarja do aprila 2021) v višini 628,27 evra bruto. 

V ZD Ljubljana pojasnjujejo, da je izplačilo redne delovne uspešnosti določeno v Zakonu o sistemu plač v javnem sektorju. "Je zakonska obveza in direktor se izplačilu, ki je del plače, ne more odpovedati," odgovarjajo. To sicer drži, vendar pa se delovno uspešnost nagrajuje z do pet odstotki in ne nujno petimi odstotki. Marsikdo se tako sprašuje, zakaj je vodstvo zavoda doseglo najvišji dovoljeni odstotek dodatka, če pa so zdravniki izrazili veliko nezadovoljstvo z delovanjem vodstva. 

Poplas Susičevi očitki o neprofesionalnem odnosu in slabem vodenju

Ministrstvo je v ZD Ljubljana decembra uvedlo celo izredni upravni nadzor, veliko skrb pa je izrazila tudi Zdravniška zbornica. "Zaposleni, sploh zdravniki, nikoli ne odidejo samo zaradi prevelike obilice dela, ampak je vedno vzrok tudi to, da njihovo delo, trud in angažma niso cenjeni in da se jih ne spoštuje," je situacijo komentiral Rok Ravnikar, dr. med. in predsednik odbora za osnovno dejavnost Zdravniške zbornice Slovenije. 

Z očitki o neprofesionalnem odnosu in slabem vodenju direktorice Poplas Susič pa se je oglasil tudi nekdanji zaposleni, ki je želel ostati anonimen. V letu 2021, ko je Poplas Susičeva začela voditi ZD Ljubljana in na katerega se izplačilo nanaša, je iz zavoda odšlo 11 zdravnikov družinske medicine. V letu 2022 jih je, kot smo že poročali, odšlo še 23. Po besedah nekdanjega zaposlenega tudi zaradi odnosa direktorice. "Podgane in gnila jabolka, ki odpadajo," naj bi lani rekla večkrat, njene besede pa naj bi se nanašale na vse, ki so dali v zadnjem času odpoved. 

Pomanjkanje zdravnikov pa je vodilo tudi v pravo borbo za opredelitev pri osebnem zdravniku. Da bi si ga zagotovili, so ljudje pred ZD Bežigrad na mrazu stali po več ur, številni pa kljub temu niso prišli na vrsto. Po številnih kritikah glede slabe organizacije so naposled spremenili sistem naročanja. Iz ZD Ljubljana se branijo, da se je novica o prisotnosti novih zdravnic nepričakovano hitro razširila, zato so bili soočeni z nepričakovano velikim številom oseb. "Zelo nam je žal, da je dobra novica o novih zdravnicah sprožila čakanje ter nočne in zgodnje jutranje prihode pred zdravstveni dom," so takrat sporočili javnosti. Dodali so še, da zbiranja na javnih površinah ni mogoče preprečiti. 

 Naj spomnimo, da je v Sloveniji brez izbranega osebnega zdravnika okoli 130 tisoč ljudi, v ZD Ljubljana je brez osebnega zdravnika 15 tisoč oseb.

Glede na merila za doseganje delovne uspešnosti dosegli 100 odstotkov

Kot še pojasnjujejo v ZD Ljubljana, so merila za izplačilo redne delovne uspešnosti določena v Pravilniku o merilih za ugotavljanje delovne uspešnosti direktorjev v osebah javnega prava s področja zdravstva. V dokumentaciji, priloženi k sklepom, je zapisano, da so bili na podlagi meril za delovno uspešnost izpolnjeni vsi pogoji. 

Prvi pogoj je poslovna uspešnost zavoda (do 35 odstotkov), drugi strokovnost, kakovost in varnost izvajanja javne zdravstvene službe (do 30 odstotkov), tretji pa razvojna naravnanost zavoda (do 35 odstotkov). Glede na sklep je vodstvo doseglo vseh 100 odstotkov. 

Prvotno zahtevani znesek prepolovili

Višino dela plače za redno delovno uspešnost določi svet zavoda ob predhodnem soglasju ustanovitelja in ministra, pristojnega za zdravje. Zgoraj omenjene številke so del na novo sprejetega sklepa, ki ga je svet zavoda sprejel 22. decembra lani, z njim pa nadomeščajo sklepe iz 13. maja lani. Soglasje prvotnemu sklepu je namreč Mestni svet MOL septembra že podal, a je imel takrat zadržke minister za zdravje. Ta soglasja ni podal, saj so bili izračuni v sklepih iz 13. maja napačni. "Višina plače direktorja za delovno uspešnost ne sme presegati pet odstotkov letnih sredstev za osnovne plače direktorjev," je zapisano v pojasnilu. 

Da je mestni svet MOL takoj podal soglasje, ne preseneča, saj je znano, da je župan Ljubljane Zoran Janković direktorici zelo naklonjen, svojo podporo ji je večkrat javno izkazal. Poročali smo tudi, da je direktorici stopil v bran, tako da je, kot je dejal zdravstveni minister, Danijela Bešiča Loredana posvaril, naj javni zavod in direktorico pusti čisto na miru. 

"V prvotnem izračunu, ko je višina plače direktorja za delovno uspešnost presegala pet odstotkov letnih sredstev osnovne plače direktorjev, se je zgodila računska napaka, ki smo jo odpravili," pojasnjujejo v ZD Ljubljana. 

Glede na prvotno zaprosilo bi Poplas Susičeva za mesto direktorice ZD Ljubljana prejela 1987,61 evra bruto, za mesto namestnice direktorja za razvoj zdravstvene dejavnosti ZD Ljubljana pa 232,35 evra bruto. Stegne Ignjatovič bi prejela 2636,10 evra bruto, Rudi Dolšek pa 1256,54 evra bruto.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (332)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Levcekk
16. 02. 2023 11.00
Tako je,ko naša politika vleče vse niti iz ozadja in je vse podrejeno njej od zdravstva,institucij,podsistemov.
Ana Vene
14. 02. 2023 17.56
+1
Če so zbežali zdravniki , ni vredna da bi ostala na tem mestu. Še manj ji pripada dodatek za uspešnost. To je bolj nagrada za NEUSPEŠNOST
Darko32
14. 02. 2023 10.34
+2
Kaj se čudimo to je samo lepa slika dela v javni upravi, sodstvu, Policiji in tudi v zdravstvu. Delijo si denar z lopatami in rezultati dela niso pomembni. Videli smo kaj je ta naredila z svojo politiko in borbo za svoj žep. Zato se veliko kateri zaposleni zavzema v zdravstvu, da bi bil privat in zaposlen za nedoločen čas v javnem zdravstvu. Ta je že ena izmed tistih.
ROMELS
14. 02. 2023 09.26
+4
To so tipični primeri "legalne kraje", ki so v naši demokraciji in demokracijah nasploh nepogrešljiv element .
mo23
14. 02. 2023 09.24
-1
Slovenceljni, vsi ste po forumih in raznih spletnih portalih pametni, seveda v varnem domačem okolju, ko je pa treba it na ulice, ste pa redki tam, nekateri še celo pljuvate ko se gre na kakšne proteste, češ brezdelneži itd. Nevem, jst si vzamem takrat dopust kar je moja pravica, tako kot je, da se udeležim kakšnega mirnega protestnega shoda. Tko da ne jokite. Se pa strinjam, kar se sedaj dogaja je res žalost, samo vaša mnenja iz kavča ne bodo daleč prišla.
periot22
14. 02. 2023 08.58
+4
Za v zapor z Jankovićem!
AlexReal
14. 02. 2023 08.51
+2
Zdravstvene domove je zapustilo 11 zdravnikov. Delovna uspešnost se spozna v tem, da jih je zapustilo samo 11, lahko pa bi jih 50.
ZIPPO
13. 02. 2023 21.48
+8
In NOBEDEN jih ne zaustavi, ko si v navezah tako izplačujejo denar!??!!
jodr
13. 02. 2023 21.32
+6
Balkanska mutiposla.
kapljač1
13. 02. 2023 20.59
+6
Kapitalisti če nimajo ornk profita nočejo delat ! Vsi smo v istem čolnu , ali pa jih začeti iz čolna metat !
zibertmi
13. 02. 2023 19.37
+3
tole bo ja.naš denar v privat roke.brez zdravnika pa edino ljublana.lani se o takih stvareh ni govorilo,tudi še kaka leta nazaj,kar naenkrat jih manjka na avtobuse,
PREDSIGNAL69
13. 02. 2023 18.35
+9
V petek sem se prijavil z napotnico "hitro" na slikanje kolena. Termin sem dobil v nedeljo. Zgodilo se je v zasebni diagnostični ambulanti v okolici Jankovićevega. Prijazna administratorka, brez gneče čakajočih, prijazen radiološki inženir, izvid v pisni (ca. en teden) in v e-obliki (3-4 dni). Zakaj je v javnih zavodih drugače?
PREDSIGNAL69
13. 02. 2023 18.36
+10
Aha, za storitev nisem nič plačal, ker ima diagnostična ambulanta koncesijo.
Dovolj je
13. 02. 2023 18.34
+5
Noben ne gre drugam samo zaradi place, pomembni so odnosi, ki morajo temeljiti na spostljivem odnosu, kar pa je dandanes redkost...in potem tovrstni "spoštljivi" direktorji dobijo se max nagrado kar delovna uspesnost je...adijo pamet
yanay
13. 02. 2023 18.24
+14
Pismo, kakšno nagrado bi dobila šele, ko bi ji ušli vsi zdravniki?
Ana Vene
14. 02. 2023 17.58
za bojši jutri
13. 02. 2023 17.55
+15
Za nedelo in nesposobnost nagrada ? Ob tolikih pacientih brez osebnega zdravnika, lenuhe in nesposobneže nagrajujemo, pa do kdaj še bo narod to mirno gledal ?
PREDSIGNAL69
13. 02. 2023 18.37
+9
zvoneti
13. 02. 2023 17.26
+8
Dejmo upokojenci. gasilci.........zahtevajte spodobno pokojnino, plačo za zasluženo delo. Denarja imamo očitno dovolj za evidentno nedelo (pa ni edina, takih voluharjev je v zdravstvu kolikor hočete), torej naj ga dajo tudi vam, ki ga vsaj zaslužite.
Jurka09
13. 02. 2023 17.10
+15
Za take se zmer najde, za tiste ki delajo pošteno pa žal ne
spermi?
13. 02. 2023 17.04
+14
Goli otok pa še to je premilo
zemljan10
13. 02. 2023 16.42
+22
Talajo si naš denar, kot frnikole. Torej, denar nikakor ni problem.
RRfreak
13. 02. 2023 18.34
+3
Če si iz Ljubljane, ja. Če nisi, si ga pa talajo tisti iz tvoje občine ... ;)
Slava b
13. 02. 2023 16.15
+25
Kjer ji je uspelo množico ljudi v nočnih urah spraviti pred ZD.domove v mrazu,da bi prišli do zdravnika.