Slovenija

Direktorica ZD Nazarje: Zadeve se normalizirajo. Civilna iniciativa: Razmere so kritične

Nazarje, 22. 10. 2019 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Zdravstvenem domu Nazarje se zadeve po tistem, ko so spomladi delovno razmerje odpovedali trije zdravniki, počasi normalizirajo, je povedala direktorica Darja Es. Dve zdravnici iz tujine po njenih navedbah za zdaj delata še pod mentorstvom. Medtem pa tamkajšnja civilna iniciativa meni, da so razmere v zdravstvenem domu kritične.

Kot je iniciativa zapisala na družbenih omrežjih, svet zavoda Zdravstvenega doma (ZD) Nazarje razpada, ob tem pa vodilni molčijo. Odstopili so namreč predsednica sveta zavoda in dva člana. Odpoved je dal tudi računovodja zavoda in to ravno v času, ko poteka revizija poslovanja zavoda, so navedli.

Znova so opozorili, da nujne medicinske pomoči v ZD Nazarje še vedno ni, za kar je po njihovem mnenju najbolj odgovorna direktorica Darja Es. Zato od županov zgornjesavinjskih občin zahtevajo, da nemudoma pristopijo k iskanju novega direktorja.

Glede dela dveh novih zdravnic iz BiH pa so pojasnili, da zdravnici sicer delata, vendar premalo, zato so v ZD Nazarje razmere kritične.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Rezultati finančne revizije bodo znani v tem mesecu in pričakujemo, da bo javnost o rezultatih revizije pravočasno obveščena. Revizije o strokovnem vodenju zavoda na ministrstvu za zdravje še vedno ni," so navedli v Civilni iniciativi za ohranitev zdravja Zgornjesavinjčanov.

Na po njihovem mnenju nevzdržne razmere v ZD Nazarje so opozorili s protestnim shodom v maju, v začetku julija pa s pismom javnosti opisali, da v ZD Nazarje "vlada pravi kaos". Esova je takrat odgovorila, da zadeve rešuje postopno.

Esova je o tokratni zahtevi iniciative po njeni zamenjavi dejala, da je bila ta zahteva izpostavljena že ob nastopu težav, ko so odpovedali delovno razmerje trije zdravniki.

"V tem času smo pridobili dve zdravnici iz tujine, ki jim je bilo s sklepom ministrstva za zdravje določeno prilagoditveno obdobje. Dodeljeni sta jim bili mentorici v ZD Celje - zdravstveni postaji Vojnik. V prilagoditvenem obdobju zdravnici lahko delata pod nadzorstvom mentorjev in zaradi vsakodnevnega dela v Vojniku je bilo delo v našem zdravstvenem domu okrnjeno. Verjamem, da se bodo razmere uredile, ko bosta zdravnici redno delali v svojih ambulantah," je ocenila Esova.

Protestni shod v Nazarjah maja letos.
Protestni shod v Nazarjah maja letos. FOTO: Bobo

Spomnila je, da še vedno iščejo tri dodatne zdravnike. Imajo razpis na Zdravniški zbornici Slovenije in na zavodu za zaposlovanje, prav tako zdravnike iščejo prek portalov na Hrvaškem. Iščejo ali zdravnike urgentne medicine ali zdravnike družinske medicine.

Esova je še ocenila, da se razmere v ZD Nazarje počasi normalizirajo, vsekakor pa se stvari ne da urediti čez noč.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmago56
23. 10. 2019 08.18
+5
Ne vem zakaj se ta direktoirca hvali, da je vse OK, da je iz Bosne pripeljala dve zdravnici ne pohvali pa se s tem, da so zaradi nje in slabih odnosov trije zdravniki odšli?
periot22
22. 10. 2019 20.55
+3
Povečalo se bo število in invalidskih za juguvice!
patriot08
22. 10. 2019 19.20
+2
Ja poznam ju hodili sta na gradbeno šolo v Cazinu.
ROMELS
22. 10. 2019 16.39
+2
V jugi je vse lepo funkcioniralo, sedaj pa so na delu zjamrane generacije, ki se nočejo voziti s kiami, ampak le z bmw-ji. demokratični sistem ni za take ljudi. Taki si zaslužijo eno trdo diktaturo.
Volga Malek
22. 10. 2019 13.33
+3
Verjetno niso samo zdravniki, so se medinske sestre, zdravstveni tehniki in reševalci tudi. Ko bodo slednji placani tako kot je treba podobno kot v Avstriji in Nemciji se bo sistem funkcioniral teh je 20.000 v sistemu so kolesje zdravstvenega sistema.
santamaura
22. 10. 2019 12.06
+9
Direktorica ZD Nazarje: Zadeve se normalizirajo. - Dobili smo dva tovornjaka neopersena in aspirina,. Naši pacienti bodo lahko zopet mirno spali. Zdravnikov itak ne rabimo, ker pacienti ne rabijo recepta - Ne vem, kaj hoče sedaj ta civilna iniciativa - Pa saj imamo enega zdravnika
oga1
22. 10. 2019 11.43
+18
Razmere v ZD so res nevzdržne. Kličeš v ZD Nazarje, ker je zadeva nujna, sestra pove, da noben zdravnik ne dela, da pojdite v Velenje, Celje ali Luče. To se dogaja v 21. stoletju, ko plačujemo ogromno sredstev za zdravstvo, ko so povečali dodatno zdravstveno zavarovanje. Ne vem zakaj nobeden od županov ničesar ne ukrene, zakaj smo pacienti samo številke ali celo še slabše. Zdravnici delata dvakrat na teden popoldan od 16.30 do 18. ure. In to je po mnenju direktorice in županov dovolj, prej pa so to delali 3 zdravniki polni delovni čas. Res noro stanje, pa na rešilca čakaš cel dan, ko si starejša gospa npr. zlomi kolk. Pa ne vem kaj je s to Esovo, ali je svetovna prvakinja v sprenevedanju, zraven nje pa župani.
komarec
22. 10. 2019 11.33
-3
Zdravniki, ki so dali odpoved in so se šolali v Sloveniji naj takoj vrnejo stroške šolanja. Naj grejo v tujino kjer se cedita med in mleko.
anakondabox
22. 10. 2019 10.53
+9
V Angliji imajo odhod iz EU: br-exit, pri nas pa odhod doktorjev iz Slovenije: dr-exit. Skupno obema je to, da sta oba procesa ključnega pomena za življenje naroda. #vrag je vzel šalo
Adjgalomt
22. 10. 2019 10.46
+12
Ko več denarja v sistemu pobere vse drugo kot stroka.
man1983
22. 10. 2019 10.43
+6
naj minister Šabeder najde rešitev