Slovenija

Direktorsko mesto za desno roko ministra Vizjaka

Ljubljana, 23. 03. 2022 21.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadej Grešovnik
Komentarji
0

Mesec dni pred volitvami se direktorska služba očitno obeta še tretji vodji kabineta ministra Vizjaka. Že prihodnji teden naj bi se na vrh Agencije za radioaktivne odpadke zavihtela Petra Grajžl, desna roka ministra Vizjaka, ki izkušenj na tem področju nima. Vlada je sicer šele nedavno pristojnosti za nadzor nad poslovanjem agencije prenesla na okoljsko ministrstvo, v ozadju pa naj bi bila predvsem želja po obvladovanju megalomanskega, na približno 200 milijonov evrov ocenjenega infrastrukturnega projekta gradnje odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov.

Sandi Viršek bo po štirih letih na čelu Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO) v ponedeljek moral pospraviti svojo pisarno. Želel si je novega mandata, a ni bil izbran, kot vršilka dolžnosti ga bo zamenjala javnosti manj poznana Brežičanka Petra Grajžl. "Za imenovanje vršilke dolžnosti direktorice sem izvedel iz medijev, formalno o tem ARAO še ni obveščen, verjetno bom v prihodnjih dneh, saj moram jaz nekomu predati posle, ko meni preteče mandat, težko pa ocenjujem, s kakšnega vidika so ta imenovanja, kako so pripravljena, na kakšen način," pojasnjuje Viršek.

Kdo je Petra Grajžl? 

Desna roka ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka, šefica njegova kabineta, je bila pred tem zaposlena na brežiški komunali. Po Viršku - geotehnologu - bo nad upravljanjem z radioaktivnimi odpadki bdela magistrica poslovnih ved; študij je zaključila na mariborski zasebni fakulteti DOBA, ki ponuja šolanje na daljavo. "Gospa Grajžl je primerno izobražena, izpolnjuje vse pogoje, seveda, kdor nasprotuje komurkoli, najde v vsaki stvari za to razloge," pravi Vizjak. 

Grajžova je zadnja v vrsti ministrovih ožjih sodelavcev iz domačega Posavja, ki so bili nagrajeni z direktorskimi stolčki. Njen partner Aleksander Zupančič, tudi nekdanji vodja kabineta, je postavljen na čelo Elektra Ljubljana. Martin Bratanič, prav tako nekdanji vodja kabineta, danes vodi Borzen. Še ena Brežičanka  Gordana Radanovič je po odhodu Novšaka postala začasna šefica Gen Energije, medtem ko njena sestrična Patricija Čular sedi v nadzornem svetu. "Če so samo te štiri osebe ključne za slovensko energetiko, potem nam res bog pomagaj. Pozabili ste omeniti, kdo je v drugih subjektih, kot je ELES, kot je Holding slovenskih elektrarn," je kadrovanje komentiral Vizjak. Na vprašanje, ali so tu zaradi svoje strokovnosti ali zaradi poznanstev z njim pa je odgovoril: "Predvsem zaradi svoje strokovnosti."

Petra Grajžl
Petra Grajžl FOTO: POP TV

Delovanje agencije, ki naj bi jo torej s torkom prevzela Grajžlova, je sicer še do nedavnega nadziralo infrastrukturno ministrstvo.  "Moje osebno mnenje je vedno bilo, da smo na MZI-ju vzpostavili korekten odnos in korektno sodelovanje, meni osebno se je zdela ta prestavitev nepotrebna," komentira Viršek.

Zakaj se torej zdaj pristojnosti selijo na Vizjakovo okoljsko ministrstvo? Grajžlovo na mizi čaka eden največjih in najdražjih infrastrukturnih projektov.

Zemljišče, kjer načrtujejo gradnjo odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov, ki je nujen, a pregrešno drag infrastrukturni projekt. Zdaj pa naj bi se še podražil. In kdo se poteguje za nadvse donosen posel? Kot edini so se na razpis prijavili Riko, Kolektor in novomeški CPG, ki ga obvladuje še en ministrov prijatelj, sošolec Dari Južna. Na agenciji so sicer vrednost gradbenih del ocenili na dobrih 52 milijonov evrov. "Ponudba, kot je prišla, je nedopustna, ponudba je znašala dobrih 182 milijonov evrov z DDV," pravi Viršek.  Ministrstvo za okolje in prostor se ne ukvarja z izborom izvajalca, tako da naravnost smešen očitek, kot da bi bila ponudba sprejeta z moje strani. Nikakor, o tem niti ne mislim, niti ne morem odločati," pa na očite odgovarja Vizjak.

Zaradi dogajanja okoli gradnje odlagališča, zaradi imenovanja vršilke dolžnosti, zaradi prestavitve pristojnosti na Vizjakovo okoljsko ministrstvo je roke dvignil predstavnik nuklearke Božidar Krajnc in odstopil kot član upravnega odbora agencije za radioaktivne odpadke. Kot je predstavnik krške elektrarne zapisal v odstopni izjavi, se agencija namesto z nujno izgradnjo odlagališča ukvarja predvsem sama s seboj.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja