Slovenija

Sindikat v javnem pismu pozval k odpravi nedopustne diskriminacije delavcev v gospodarstvu

Ljubljana, 26. 11. 2020 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikat obrti in podjetništva Slovenije Vlado RS in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS poziva k ukrepanju zaradi nedopustne diskriminacije delavcev v gospodarstvu v okviru ukrepov PKP. Pristojne pozivajo, da odpravijo anomalijo in vsem izpostavljenim delavcem v gospodarstvu izplačajo dodatek, ki ga prejmejo delavci v javnem sektorju.

Sindikat razlaga, da se je Vlada RS ob razglasitvi epidemije v okviru PKP1 odločila, da delavcem v gospodarstvu, ki med epidemijo delajo, vsak mesec pripada 200 evrov neobdavčenega dodatka. Tako so delavci prejeli nekaj več kot 500 evrov za obdobje treh mesecev – marec, april in maj. Ob razglasitvi drugega vala epidemije pa so bili ti delavci spregledani. Zaradi povečanega števila okužb so tudi v tem obdobju prav tako izpostavljeni okužbam, so kritični sindikalisti, in "nedopustno diskriminirani v primerjavi z delavci v javnem sektorju, ki jim na podlagi 11. točke prvega odstavka 39. člena Kolektivne pogodbe za javni sektor pripada dodatek za delo v rizičnih razmerah v višini 65 % urne postavke osnovne plače, nekatere skupine znotraj javnega sektorja pa so upravičene še do dodatnih 30 % dodatka".

V tej točki so Vlado pozvali, naj obrazloži razliko med javnim uslužbencem in delavcem v gospodarstvu, saj oba izpolnjujeta pogoje za dodatek za delo v rizičnih razmerah v obdobju epidemije. Ta javnemu uslužbencu pripada po 39. členu Kolektivne pogodbe za javni sektor, ki se glasi, da "javnemu uslužbencu pripada dodatek za delo v rizičnih razmerah v obdobju epidemije, če sta kumulativno izpolnjena pogoja, da je razglašena epidemija v skladu z Zakonom o nalezljivih boleznih in da javni uslužbenec dejansko dela v nevarnih pogojih". Tovrstna merila pa za delavce v gospodarstvu ne veljajo. Sindikat ob tem še poudarja: "Razlike v izpostavljenosti in vrednosti življenj enih in drugih ni. Kakšen argument je v prid dejstvu, da javni uslužbenec prejme 65 % dodatka, delavec v gospodarstvu pa nič."

Tudi čistilke so pri opravljanju svojega dela v korona času enako ogrožene kot delavci v javnem sektorju.
Tudi čistilke so pri opravljanju svojega dela v korona času enako ogrožene kot delavci v javnem sektorju. FOTO: iStock

Delavci se na sindikat obračajo vsakodnevno

Kot diskriminatorna primera so izpostavili čistilke v bolnišnicah ter delavce v čistilnicah in pralnicah perila, ki izvajajo pranje perila za bolnišnice. Čistilk, ki so zaposlene v zasebnih gospodarskih družbah in čistilnih servisih, ki prek javnih razpisov prejemajo denar, ter delajo na najbolj izpostavljenih in nevarnih območjih Kolektivna pogodba ne zavezuje. Tako jim dodatek ne pripada, bi pa jim, če bi bile zaposlene neposredno v bolnišnici. 

"V sindikatu obrti menimo, da gre za nedopustno diskriminacijo na podlagi dejstva oblike zaposlitve oziroma vrste delodajalca, neupoštevajoč objektivne kriterije in merila, ki korektno veljajo za javni sektor."

Ogroženi pa so tudi tisti, ki delajo v pralnicah in čistilnicah, v katerih na dan prejmejo večje količine bolnišničnega perila, "ki je kontaminirano tudi z izločki bolnikov covid oddelka". Tudi tem, za razliko od delavcev javnega sektorja, dodatek ne pripada.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pirotehnik112
26. 11. 2020 12.22
+8
delavci vzdržujejo javni sektor .če bi bili doma kot drugi bi še javni sektor crkno. kdo se buni in hoče imet vedno več in še privilegije .delavci v proizvodnji pa na minimalci
dr.Megla
26. 11. 2020 12.16
-7
Sindikat popolnoma nič ne ustvarja, talali bi pa non stop...
yanay
26. 11. 2020 12.08
+10
Kako je možno, da so v eni državi take razlike. Vidi se, da je gospodarstvo molzna krava, molzli pa bi jo vsi. S tem, da krava dobi samo seno, smetano in ostale izdelke, pa dobijo poklicani!
bababu
26. 11. 2020 12.02
+14
Delavci v idustriji (ki financno hrani javni sektor) se gnetejo z velikim stevilom sodelavcev.... Dodatke pa prejemajo po ministrstvih, kjer ima vsak svojo pisarno, vecina pa dela od doma?!?!?
mackon08
26. 11. 2020 11.41
-4
Ukiniti ta dodatek ki so si ga butli izmislili, dodatek bi moral pripadati samom tistim, ki delajo neposredno z okuženimi. Dodatek za delo, ki ga mora vsak delati po pogodbi nima logike.
Inred
26. 11. 2020 11.03
-12
Saj privatnik mu lahko da dodatek kadar hoče.
ANKICA78
26. 11. 2020 11.45
-1
Ja, lahko mu da, vendar je v tem primeru dodatek obdavčen z vsemi prispevki in davki - v prvem paketu, ko so bili delodajalci morali obvezno izplačevati dodatek za delo v času epidemije, pa je le ta bil oprošen davkov in prispevkov in so delavci v celoti dobili izplačan dodatek za celi mesec 250,00 €, sedaj pa bi bil obdavčen in bi bilo izplačilo potem nižje
Desnica boli
26. 11. 2020 10.45
+15
📌. Zelo ažuren in učinkovit sindikat. Od februarja imamo korono in zdaj so se celo spomnili na ljudi, ki naj bi jih ščitili.
jodr
26. 11. 2020 10.33
+26
Sindikat, kaj boste storili, da bomo imeli delavci v gospodarstvo enako število dni dopusta, kot v javnem sektorju????
Woltan
26. 11. 2020 10.44
+16
Inred
26. 11. 2020 11.04
+12
Amasakul
26. 11. 2020 10.25
+6
Naj jih ima država, sej je poskrbela zato.