Slovenija

DKOM: Zahtevek KPK za revizijo v primeru razpisa NIJZ za klicni center je utemeljen

Ljubljana, 12. 11. 2021 10.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
12

Državna revizijska komisija je ugotovila, da je zahtevek za revizijo, ki jo je vložila Komisija za preprečevanje korupcije v zadevi NIJZ pri oddaji javnega naročila profesionalnih klicnih centrov za iskanje kontaktov epidemiološkega poizvedovanja SARS-CoV-2, utemeljen. DKOM pa ni razveljavila postopek oddaje javnega naročila, kot je to predlagal KPK, saj ugotovljene kršitve naročnika ni bilo mogoče odpraviti. NIJZ je namreč dvomilijonski posel oddal neznanemu podjetju City Connect.

NIJZ je sklenil pogodbo v sklopu 1 – naročilo profesionalnih klicnih centrov za iskanje kontaktov epidemiološkega poizvedovanja SARS-CoV-2 – in v sklopu 2 – naročilo zunanje podpore IT za delovanje profesionalnih klicnih centrov za iskanje kontaktov – še preden je KPK vložil zahtevek za revizijo. 

NIJZ je dvomilijonski posel oddal neznanemu podjetju City Connect. (slika je simbolična)
NIJZ je dvomilijonski posel oddal neznanemu podjetju City Connect. (slika je simbolična) FOTO: Shutterstock

KPK je uveljavljal, da je NIJZ ravnal v nasprotju z Zakonom o javnem naročanju, ker je oddal javno naročilo po postopku s pogajanji brez predhodne objave, za katerega niso bili izpolnjeni pogoji iz točke č prvega odstavka 46. člena ZJN-3. Ta veleva: "Če zaradi skrajne nujnosti, nastale kot posledica dogodkov, ki jih naročnik ni mogel predvideti, rokov za odprti ali omejeni postopek ali konkurenčni postopek s pogajanji ni mogoče upoštevati. Okoliščine, s katerimi se utemelji skrajna nujnost, nikakor ne smejo biti take, da bi jih lahko pripisali naročniku. Poleg tega pa je v sklopu 1, navaja KPK, izbral ponudbo, ki ni dopustna. "Vzpostavitev profesionalnega klicnega centra in dodatna IT podpora nista nepredvidljiv dogodek, saj je že iz naročnikovih pojasnil razvidno, da sta bila v načrtu že dalj časa, " so zapisali. 

DKOM je ugotovila, da je očitek o kršitvi točke č prvega odstavka  46. člena ZJN-3 utemeljen. Ugotovili so še, da samostojna obravnava kršitve v zvezi z ugotovitvijo dopustnosti ponudbe v sklopu 1 ni bila potrebna.  "Iz obvestila za predhodno transparentnost izhaja, da je vzpostavitev profesionalnih klicnih centrov "v načrtu že dalj časa", težava pa je bilo pomanjkanje finančnih sredstev za njegovo pridobitev, kar je razrešil šele sprejem ZNUPZ", so zapisali pri DKOM.

Spomnimo, po tem, ko je 14. junija letos NIJZ znova začel iskati stike okuženih s koronavirusom, je zaradi pomanjkanja lastnih zmogljivosti za omenjeno nalogo najel zunanji klicni center. Po netransparentnem postopku je posel oddal zelo mlademu podjetju City Connect iz Brežic z neznanimi referencami, za pol leta dela pa bo odštel 2,3 milijona evrov z DDV.

10. avgusta je NIJZ na portalu javnih naročil objavil obvestilo za predhodno transparentnost, da je po postopku s pogajanji brez predhodne objave javnega razpisa oddal naročila profesionalnih klicnih centrov za iskanje kontaktov epidemiološkega poizvedovanja SARS-CoV-2 podjetju City Connect iz Brežic.

Zaradi suma, da je naročnik ravnal v nasprotju z načelom zagotavljanja konkurence med ponudniki (zaradi izbire postopka) je Komisija že septembra na DKOM podala predlog za uvedbo postopka o prekršku zoper pravno osebo in odgovorno osebo pravne osebe, so sporočili. 

Komisija, kor pišejo, se sicer zaveda omejenih možnosti, ki jih imajo zagovorniki interesa javnosti (kar potrjuje tudi predmetni primer, kjer zaradi že sklenjene pogodbe NIJZ zakonodaja DKOM ne omogoča razveljavitve postopka). Zato je Ministrstvu za javno upravo že v preteklosti predlagala, da razmisli o sprejemu dodatnih mehanizmov za zgodnje zaznavanje in preprečevanje korupcijskih tveganj. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vap0
12. 11. 2021 13.06
+1
Banana republika. In kakšne sankcije bodo izrečene za to nezakonito ravnanje?
janezzmazek
12. 11. 2021 12.44
+1
KAR SDS PRIME SE POSUŠI
Samsung Android
12. 11. 2021 11.18
+1
Pri tem bo pa tudi ostalo…..
AemontheWise
12. 11. 2021 11.02
+3
Ha ha ha Brezice. Te Smcjeve barabe majo prste res povsod
Alnilam
12. 11. 2021 11.01
+0
Podjetje ni mlado, izpostave v sloveniji so mlade drugače gre pa to za večje tuje podjetje. Zdj če gre za mutna posla je druga stvar ampak pisati da je podjetje neznano je pa čisto mimo. Vsaj malo raziskovanja bi človel pričakoval.
mirko666
12. 11. 2021 11.52
+1
Podjetje v Sloveniji je novo. Ker je bilo v razpisu verjetno zahtevano da mora biti podjetje registrirano v slo, tega ne morejo prezreti
Alnilam
12. 11. 2021 15.09
Kot napisano, če so bila mutna posla, to ne vem in ne morem komentirat. Podjetje pa ni neznano, članek je napisan tako, kot da je podjdtje nastalo za to da pobere denar, kar ni res.
slim386
12. 11. 2021 10.51
+5
Bravo kimalicija omogočili ste še eno pol legalno krajo 👏👏👏
Vap0
12. 11. 2021 10.49
+6
Poznam te kekce iz Brežic in jim ne bi dal 2 narisane ovce za čuvat...
Vap0
12. 11. 2021 10.43
-1
MiskoPol
12. 11. 2021 10.31
+9
Če prav razumem, posla ni mogoče razveljaviti, čeprav je protizakonit. Ali to pomeni, da bo Krek vrnil denar iz svojega žepa?
crni jezdec
12. 11. 2021 12.22
ma krek gre lahk sam na metelkovo cuvat une svoje metadonarje ki jih je preuceval celo zivljenje 😂😂😂