Slovenija

'Dlake, ne daljše od 20 mm'

Ljubljana, 07. 05. 2008 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
12

V Slovenski vojski je bilo, kljub etični zavezi, že več primerov kršitev. Najbolj odmevne so bile spolne zlorabe.

Vojak mora biti časten in pošten, piše v Pravilih službe v Slovenski vojski.
Vojak mora biti časten in pošten, piše v Pravilih službe v Slovenski vojski. FOTO: Slovenska vojska

Ob sicer neresnični novici, da sta slovenska vojaka v avtokampu Kanegra pri Umagu zažgala hrvaško zastavo, se odpira vprašanje, kako se morajo pripadniki Slovenske vojske obnašati v zasebnem življenju. Slovenska vojska pripravlja Kodeks vojaške etike, ki sicer še ni v strokovni razpravi, a naj bi v kratkem ugledal ''luč sveta''. Zastavljen je zelo široko, predvsem pa mora, da bi ga vojaki sprejeli, izvirati od tistih, ki ga bodo uporabljali. Podpisati in držati se ga bo moral sleherni prosilec za zaposlitev.

Zaenkrat pa pripadnike Slovenske vojske poleg Ustave, Zakona o obrambi, Zakona o službi v Slovenski vojski in Pravil službe v Slovenski vojski zavezujejo še etična in moralna pravila. Slednja seveda veljajo tudi, ko vojaki niso v službi. Povsem drugače je na misijah v tujini, ko vojak službo opravlja praktično 24 ur na dan. Kazni so različne, odvisne od kršitve. Najbolj skrajna je prekinitev delovnega razmerja, milejša pa suspenz. V primeru kršitev, med katerimi so spolno nadlegovanje, neizpolnjevanje ukazov, krnitev ugleda Slovenske vojske in tudi zažig zastave, sprožijo disciplinski postopek, ki ga vodi posebna interna komisija. Odločitev o morebitnem kaznovanju mora podkrepiti z dokazi. Vojak je obenem lahko odgovoren tudi kazensko, postopke v tem primeru vodijo tudi drugi pristojni organi. Sicer so imeli v vojski že več primerov kršitev, ki so se končale ali z odpustom ali s suspenzom.

V Celju je neki vojak pred časom vrgel v lokal ročno bombo. Pristojni so takoj sprožili disciplinski ukrep, ki se je končal s suspenzom in ne s prenehanjem delovnega razmerja. Vojak se je namreč ''pregrešil'' izven delovnega časa, v civilni obleki, bomba pa ni bila last Slovenske vojske. Sicer mora biti vojak telesno in duševno sposoben, prav tako ne sme biti v kazenskem postopku ali pa pravnomočno obsojen.

V uniformi si lahko privošči prigrizek, kadi lahko na za to določenem prostoru, vendar ne v gibanju, v času službe pa, seveda, ne sme piti alkohola. Med službo ne sme izražati ljubezni, saj, kot določajo pravila, se ''čustvena razmerja ne smejo izražati in vplivati na opravljanje službe''. Mora biti urejen, lahko ima brado in brke, vendar redno negovane. Ženske ne smejo biti vpadljivo naličene, nohti morajo biti kratko pristriženi, lasje pa obarvani v naravnih tonih. Nakit ni prepovedan, če le ne ovira vojaka pri opravljanju dolžnosti. Lahko opravlja popoldansko dejavnost, ki ne sme biti povezana s službo. In še zanimivost – vojak ima dovoljenje za nošenje orožja v službenem času, torej ga ne sme uporabljati med prostim časom.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Omas
07. 05. 2008 18.58
Aja, to ne leti na npr. uporabnika uros1987 ali Moro, temvec na take kot je Felix1
Omas
07. 05. 2008 18.53
Opažam da veliko uporabnikov 24ur.com prebira in komentira z enim samim namenom...izpostavljati napake (pravopisne,..) v člankih. Ma kaj res nimate prav nič drugega za počet, avtorji člankov pač opravljajo svoje delo in si služijo plačo, ter niso odvisni od države! Pojdite počet kaj konstruktivnega, ne pa cele dneve iskat napake v člankih! ccc
BB69244
07. 05. 2008 18.33
tist lolek k je ta člank napisau naj se raj zase briga in ne za vojake v prostem cajtu. ker roko na srce pojma nimaš kaj pišeš.
usavko
07. 05. 2008 18.04
"Ob sicer neresnični novici, da sta slovenska vojaka v avtokampu Kanegra pri Umagu zažgala hrvaško zastavo, se odpira vprašanje, kako se morajo pripadniki Slovenske vojske obnašati v zasebnem življenju." Ob sicer resničnih govoricah, da je novinar v javnosti šel na wc. se odpira vprašanje, kako se more novinar obnašati v zasebnem življenju. Kater k... vas briga kako se vojaki al pa policaji obnašajo v zasebnem življenju. Zato se mu reče zasebno življenje, kjer tebe prav nič ne briga, kaj on počne!!!!!!! Ampak eni novinarji ste enostavno skret od skreta. Špelca špelca.... Ne piš več takih bedni komentarjev oz. najprej pred svojim pragom pomedte!
McMxL
07. 05. 2008 17.47
krema
07. 05. 2008 17.09
ajax1410
07. 05. 2008 16.35
Popoldanska dejavnost, ne sme biti povezana z vojsko??? Mi smo v vojski kopali ratne jarke, to se pravi, da ne smejo sosedu vrta preštihat za evro:) hehe
borec 1
07. 05. 2008 15.09
Ja pa iq ne več kot 85 !
bunka99
07. 05. 2008 13.30
rosenbauer: Verjetno najstarejša obrt :)
rosenbauer
07. 05. 2008 13.29
Kera popoldanska dejavnost pa je povezana z vojsko?
Pingven
07. 05. 2008 13.04
Mora biti urejen, lahko ima brado in brke, vendar redno negovane. felix1 kaj ja pa potem to? :)
Felix1
07. 05. 2008 12.42
V naslovu so neke dlake, v prispevku pa ne duha ne sluha o njih. Bedno nabijanje po 24kurjevsko.