Veriga dobrih ljudi

Dnevnik Anite Ogulin: Sami s kupom neplačanih položnic, s sramom in nemočjo

Ljubljana, 02. 06. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Anita Ogulin
Komentarji
140

Vremenu, ki ga doživljamo v tem mesecu, gre pripisati veliko slabe volje med ljudmi. Kadar nebo nima nasmeha sonca, se tako zelo odraža tudi v naši dnevni komunikaciji z družinami v stiski.

Anita Ogulin
Anita Ogulin FOTO: Miran Juršič

Tudi četrtek je dan, ko so naša vrata na stežaj odprta za velike stiske majhnih ljudi. Dva odrasla in najstnica, stara 14 let. Posledice nepredstavljive prikrajšanosti iz otroštva so najmlajši deklici razblinile željo po življenju. Že trikrat je poskušala s samomorom. Tokrat bi ga tudi storila, če je mamica ne bi zadnji hip, preden je pridrvel vlak, vrgla z železniških tirov, kjer je leže čakala na železno gmoto. Razumem stisko mamice. Tudi sama je kot otrok živela v pomanjkanju vsega, kar otrok najbolj potrebuje: varnost, spodbudo, ljubezen in toplino. Vzorci iz otroštva, ki jo spremljajo vse življenje, so se ponavljali. In vsi trije otroci jih živijo naprej. Starejša v težavah z odnosi znotraj družin, ki sta jih ustvarila pa tudi izgubila, mlajša deklica pa s popolno socialno izključenostjo in željo po smrti. Vem, da nimam pravih besed za mamico. Le objem, poln sočutja. Zgodba terja institucionalno pomoč, ne zgolj naše. To je že drugi primer v zadnjih štirih dneh. Presune me. Vselej me globoko presunejo stiske otrok in mladostnikov, ki kričijo po varnosti in tem, da bi jih nekdo imel rad … Ko bi se kot družba zavedali, kako strahotne posledice puščamo na otrocih in mladih, ki nimajo tistega, kar pripada vsakemu otroku – varen, ljubeč in topel dom, spodbudno okolje, potrditev.

Celotno družino vključimo v naše podporne programe. Seveda pa deklico z mamico usmerimo k strokovnjakom pedopsihiatrije. Naše izkušnje zelo potrjujejo, da se revščina vleče iz generacije v generacijo in se običajno pri peti generaciji preusmeri ali v dobro, prevečkrat pa v popolno razgradnjo osebnosti in pogubo. Prav zato, da bi prekinili to prakso, smo v čas in prostor postavili številne projekte, s katerimi celostno in celovito rešujemo stiske otrok, mladih in družin.

Anita Ogulin je dolgoletna prostovoljka in človekoljubka, humanitarka, borka ... ki živi za zgodbe, ki jih piše življenje. Je čutna, a hkrati energična ženska, ki svojo moč črpa iz svoje družine in narave, je mati dveh otrok in babica dvema vnukoma. Ni ji vseeno, v kakšni družbi živimo, in se za to, da se svet spreminja na bolje, goreče trudi vsakodnevno. Utrinke svojih dni zapisuje v dnevniku za našo spletno stran, ki ga boste lahko brali vsako nedeljo.

Vsi programi pod okriljem Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje so namenjeni tistim, ki potrebujejo našo pomoč. V Verigo dobrih ljudi vključimo družine z mladoletnimi otroki, ki so preverjeno upravičene do podpore in pomoči. Niso dovolj hrana, oblačila, obutev, higienski pripomočki, ki jih družine prejmejo ob prvem obisku in seveda dokler njihov problem ni rešen. Naše izkušnje so narekovale, da človek v stiski potrebuje sočloveka. Potrebuje biti slišan in razumljen. Potrebuje pogled na njegov problem z distance. Potrebuje novo socialno mrežo, psihosocialno podporo in pomoč, svetovanje, izobraževanje in tudi pravno pomoč. Potrebuje usposabljanje, da se lahko izvleče iz stiske. Tako zelo sem hvaležna našim, mojim mladim sodelavcem in strokovnjakom ter prostovoljcem, ki tem družinam pomagajo. Hvaležna sem vsem donatorjem in medijem pa vsem tistim, ki zares podpirajo naša poznana prizadevanja. Ne zgolj opolnomočiti naših uporabnikov v stiski za novo, lepšo drugačno pot, ves čas tudi opravičiti zaupanje donatorjev in družbe kot celote, da je sleherna podpora, sleherni cent porabljen strogo namensko. In tako zelo se trudimo ustvarjati pogoje zdravega razvoja in enakih možnosti otrokom, mladim in družinam in hkrati ozaveščati, da šteje prav vsak človek.

Pred nami je očka samohranilec iz Gorenjske. Prišel je s hčerko študentko, tako zelo skromno oblečeno, da je takoj jasno, da je ubožica že zaradi videza povsem socialno izključena. Oče je zaposlen več kot polni delovni čas. Toda znašel se je v dolgovih, ki njemu in njegovima bolnima otrokoma preprečujejo osnovno preživetje. Po licih mu tečejo debele solze. "Nisem prišel prosit. Vem, da je mnogim težje, ampak ne zmorem več, ne zmorem več." Njegovo telo drgeta, sram ga je. Pred leti so ostali brez mamice, sedaj še brez starih staršev, ki so jim vsaj malce pomagali pri preživetju. Ostali so sami s kupom neplačanih položnic, s skrivanjem nemoči, s sramom in tesnobo. Imajo drug drugega in nihče od njih nobenega prijatelja. Oče pravi, da ne more razumeti, da gara vse dni, pa ne zmore v mesecu pokriti niti polovice obveznosti. Pred leti je najel kredit, da je lahko pokril stroške pogreba svoje žene in mame njegovih otrok. Težko mu je priznati, da tega še danes odplačuje. Seveda ga je bilo sram komurkoli povedati, da ni zmogel slovesa z lastnimi sredstvi, ker so že poprej živeli iz rok v usta. Pravi, da mu gre prav vse narobe. Še za račun, ki ga je poravnal, so mu upniki izstavili novega. Kljub ugovoru in dokazilom o plačilu so uvedli izvršbo in jo posredovali na banko, ki mu je blokirala račun. Večkrat sem pogledala dekle. Njegov pogled je ves čas usmerjen v tla, kjer je nastala lužica solz. S sodelavko Nino se večkrat spogledava. Bodriva se, da ob pogovoru preveč ne izražava čustev in se trudiva opogumljati in bodriti sogovornika. Po obsežnem pogovoru tudi to družino vključimo v celostno obravnavo in pomoč. Hkrati pa jih opremimo s hrano, oblačili za oba otroka in očeta ter s higienskimi pripomočki. Z vsem, česar že dolge mesece niso imeli. 

Revščina
Revščina FOTO: Dreamstime

Na pogovor pride še en očka, ki je za pot do nas porabil dve uri z vlakom. Zanj je odštel zadnje cente. Gre za štiričlansko družino, sam je po prometni nesreči ostal invalid. Nima invalidskega nadomestila, ni zaposljiv, zato se trudi z delom na črno. Žena je zaposlena za skrajšan delovni čas. Živijo v občinskem stanovanju, ki ni podobno ničemur, po slikah sodeč je razpadajoči skedenj, ki ga sama silno počasi zaradi pomanjkanja sredstev obnavljata. Stanovanje je majhno, vsi so v eni sobici in kuhinji. S težkim srcem prizna, da ne zmorejo več brez pomoči. Deklici tako zelo radi in dobro plešeta, želita si dejavnosti, pa jima jih starši ne morejo omogočiti. Pove, da sta z ženo tudi nehala sanjati, da bi odpeljala deklici na počitnice, saj tudi sama z ženo še nikoli nista bila na morju. Nikoli si niso mogli privoščiti niti izleta, kina ali česarkoli izven domače vasi. Skrušen, ker bi želel delati in poskrbeti za družino, priznava, da to ni več življenjska pot, ki bi si jo deklici zaslužili. Še manj pa taka, o kateri je sanjal. Počuti se nesposobnega, ker ne zmore poskrbeti za družino. "Deklici sta lačni. Ni prav, da jima ne zmorem zagotoviti niti zadostne hrane," pravi in znova zajoče. Tudi moški jočejo. Ker so izgubili moč, dostojanstvo in ker je neuresničljiva želja, da bi bili steber družine.

Še več in vsakič preveč težkih zgodb slišimo in rešujemo ta dan.

Vmes pa pogovori z novinarji, ki se skupaj z nami trudijo, da bi pristojni v naši državi končno dojeli, da smo postali dežela premnogih nasprotij. Premnogih krivic, ki jih doživljajo ljudje z obrobja naše družbe. Nasprotij, ki niso videni politikom, ki odločajo o njihovih – naših usodah.

V okviru Verige dobrih ljudi, v kateri skupaj z Botrstvom deluje Enotna pravna točka, smo z odvetniško pisarno Zidar Klemenčič oblikovali že tretji Manifest, v katerem smo predlagali sistemske spremembe za zaščito otrok in družin pred revščino. Želimo in prizadevamo si, da se v Sloveniji sistemsko izkorenini revščino. Z izjemno podporo Pro Plusa želimo opozoriti na nekatera neskladja, med drugim na dejstvo, da je otroški dodatek prešel v socialne transferje in danes deluje kot socialni korektiv, kar seveda ni prav. Ker temu v sami osnovi ni namenjen. To so sredstva, ki podpirajo zdrav razvoj otroka od rojstva pa do polnoletnosti. Naša želja je, da bi otroški dodatek, ki je v osnovi namenjen otroku za njegovo izobraževanje, preživljanje in vzgojo, prejemali otroci tako, da se ga umesti v družinsko in ne v socialno politiko. Vsakodnevno opažamo, da ga družine, ki pridejo k nam po pomoč, porabijo za kritje najbolj osnovnih stroškov in za golo preživetje. To se nam zdi tako pomembna stvar, saj je za slehernega otroka in njegov razvoj pomembno, da ima spodbudno okolje in ugodne možnosti za svoj razvoj.

Nad deževno Ljubljano se spušča mrak, ko se pripravljam za odhod domov, vmes pa dobim sporočilo: "Odhajam. Ne zamerite mi, za to družbo sem smet, moja otroka bosta lažje preživela brez mene, ni več poti nazaj. Hvala za vse ..."  Za življenje mlade mamice gre … 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezveze13
03. 07. 2019 12.45
-1
veriga dobrih ljudi, humanitarne org, so zgolj namen samim sebi zaradi tega so tudi trr kar na njihove ustanove, pomoči potrebni od tega dobijo bore malo, so pa tudi (humanitarci) na terenu po navadi neki novinarčki za pridobivanje prakse zgolj zelo neobjektivni, napišejo nekaj toliko da je zadoščenje za portal, sama resnica je veliko drugačna, tudi drugačna kot pravijo naši csd.ji. Vem za primere ko je CSD preko posredovanja nedeljskega dnevnika zgradil družini hišo katera je že 20 let v stanju kakršnem jo je zapustil csd( vseljiva nedokončana) vendar se lahko živi lastniki imajo posest ,prejemajo soc, transferje in imajo inv, pokojnino, enostavno dobro živijo, za ostalo jim pa malo dol. drug primer poznam bolje da ne vidijo takšni novinarji ali soc. možakar hodi v službo ima dohodek, stanovanje lastniško po starših, ko prideš k temu možakarju te mine in poskušaš v najkrajšem času zapustiti prizorišče katero je slabše kot po elementarni katastrofi. Stanovanje ima več prostorov uporabljata se dva WC in spalnica sprejme in odpravi te kar v predsobi tam lahko dobiš tudi kozarec vode če riskiraš glede na higieno. Bil sem v vseh prostorih vendar od kar mu je umrla teta ali mama 10 let ta objekt ni videl odprtega okna ali dvignjene žaluzije da o beljenju ali pometanju ne govorimo, Malo pomita pred uporabo posoda za aktualno uporabo. v stanovanju se kadi, edino prezračevanje vstop in izstop iz objekta. Sredstva oz. OD se porablja za prehrano nakup igračk kot so najmodernejši telefon . tv. računalnik za igranje igric ipd. IN SEDAJ MI NAJ PRIDE IN PROSI NEKA HUMANITARSKA ORG. DA PRISPEVAM SVOJ DELEŽ prostovoljni prispevek DA GA BODO UPORABILI V GLAVNEM ZA SEBE ALI PA DELNO ZA LENUHE ,KI NE POSKRBI NITI TOLIKO DA BI STANOVANJE PRIDOBILO SVEŽ ZRAK ALI MALO VLAŽNE KRPE. CSD-ji OBRAVNAVAJO POD SOC,OGROŽENE NEKOGA KI NIMA NAJMODERNEJŠEGA AIFONA, INTERNETA IN NE VEM KAJ ŠE KAR JE VELIKA ZMOTA. poznam tudi kmeta ki ima preko 100glav živine da ne govorim o traktorjih, pa nima pojma kaj je aifon ali internet, kar ne morem verjet še nisem videl da bi kakšen csd-jevc hodil okoli njega toliko v vednost za koga je v glavnem namenjen ta humanitarni sklad, tisti ki so pravzaprav res ogroženi imajo toliko ponosa da tega ne priznajo in si zadeve sami rešujejo, z metlo in jupolom pa malo prezračijo plesen čudežno izgine Za primerjavo aifon za katerega je treba stati v vrsti in takšne ti soc.ogroćeni uporabljajo stane od 700€ naprej 30kg jupola pa 15€
lahunin
03. 06. 2019 14.08
+1
SLOVENIJA SLOVENIJA SAMA KRITIKA POGLEJTE PAHORJA KAKO POSTAVEN SPEGLAN JE MOZAKAR PRVI MANIKEN
Kaj_je_res
03. 06. 2019 13.43
+5
Povejte to nevlandikom, ki še tistih par mio eur raje namenjajo tujcem, ki jih kje zunaj par milijard, kot da bi nahranili lastno kri.
rottwailer
03. 06. 2019 09.19
+15
poslancem odtrgati 100€ vsak mesec od plač ker tako visokih plač ne zaslužijo za nedelo ne pa da dajejo dobri ljudje ki včahih tudi sami nimajo
User1538643
03. 06. 2019 09.43
+4
Vse v državnih organih na povprečnico. Kdor ostane, bo delal, kot je treba. Misionarsko. Vsem bo boljše.
sagesse
03. 06. 2019 07.36
+25
slovenci smo pridni,delavni in po tem nas pozna cel svet.toda ne znamo se znajdit,kot se znajdejo,naši južni bratje ali migrantje.njih ni nič sram in vedo,kaj vse jim nudi socialna država.pakistanc,kateri pride ilegalno v slovenijo,dobi zastonj stanovanje,hrano,internet,nekaj denarja in za njih je slovenija lansko leto plačala 127 milijonov eu.ne europa,to je totalna laž,ker se vsaka država članica ukvarja z njimi po svoje.takih žalostnih zgodb je polna slovenija in za večino od njih ne izve nihče.....
Morana7
03. 06. 2019 07.45
+23
No no jih poznam, kar nekaj, ki se znajdejo tako, da so skupaj, stalno bivališče pa na drugem naslovu uradno kao nista par imata pa dvoje otrok in temu primerne doklade...potem taki na sociali, ki delajo na črno in pa taki, ki se samo svaljkajo na sociali...To bi morali dosledno kontrolirat, kar pa iz pisarne ne gre...in potem beremo, da bi direktorji naših javnih servisov višjo plačo? Za neopravljanje dela pa pač ne...In ja tudi tile iz JS, ki kao bdijo nad tem, niso ne pridni, še manj pa delavni...
brezveze13
02. 06. 2019 20.41
+26
tole kar ste tukaj napisali je bolj podobno reklami. dajte že enkrat objavite za koga gre in naslov osebe . Veliko ljudi bi rado pomagalo ampak osebno čleku v stiski mimo teh vaših transakcijski računov za zbinje pomoči ker od tega denarja ki se na tak račun nakaže dobi oseba pomoči potrebna mogoče kakšen procent Prav tako če so ti centri za zbiranje teh pomoči ustanovljeni s tem namenom ne bi smeli zaračunavati nekih stroškov poslovanja.PROSTOVOLNI GASILCI OPRAVLJAJO SVOJE POSLANSTVO ZGOLJ IZ HUMANITARNIH NAMENOV ZASTONJ. NABIRKO KI JO PO NAVADI IMAJO ZA PREHOD LETA MORAJO PRIJAVITI PRAV TAKO DOHODEK OD VESELICE . ČE RAVNO SO VSE TE AKCIJE NAMENJENE ZGOLJ ZA POSODABLJANJE IN VZDRŽEVANJA ČLANI IMAJO OD TEGA SAMO OBVEZNOST IN SKRB,DRŽAVA NE POSKRBI NITI TO DA BI JIM OPRAVIČILA IZOSTANEK IZ SLUŽBE V PRIMERU POTREBNE INTERVENCIJE a tile socialni skladi , RK, karitas zaračunavajo svoje storitve in iz takileh nabirk preko podobni vsebin pridobljen denar enostavno ponikne neznano kam apsurd vsega pa je da se še ukvarjajo celo z raznimi finančnimi mahinacijami -krediti itd z denarjem ki je s strani donatorjev namenjen prav pomoči potrebnim . ravno tako v tem primeru bi naj šlo za domačp osebo naši se obremenjujejo z afriko katera že več sto let odrašča ima za strelivo nima za kruh , financira begunce ki sabo nosijo po več tisočakov naši se pa mečejo pod vlak vsled mačehovskega odnosa ržave za domačega človeka hvala Hvala za take vsebine in beračenje države od revežev
korintos23
02. 06. 2019 21.14
-4
Kdo jim pa tako drage gas. avtomobile kupuje in opremo, sami od nabirke*
starima?ek 1
02. 06. 2019 19.29
-17
Za migrante pride denar iz EU.
Morana7
02. 06. 2019 20.07
+25
V EU pa pride denar od kje že? A uradniki EU zaslužijo ta denar na prostem trgu al kako? Prileti po luftu? Se nenadoma pojavi?
lightning
02. 06. 2019 20.18
+8
in potem svizec zavije čokolado v folijo....
piko2263
02. 06. 2019 19.10
+42
važno je, da je denar za ILEGALCE!! In za njihovo HALAL prehrano!!! To je pomembneje, kot SOLOVENCI!!!!
starima?ek 1
02. 06. 2019 18.51
+13
Zakaj brišeš komentarje. Smemo.komentirat ali ne. Nič žaljivega in nič preko pteko pravil.
ROMELS
02. 06. 2019 17.23
+12
Ja, potrebna bo ponovna revolucija. Nič jamrat. Le v boj se je treba podati.
puspan
03. 06. 2019 07.00
+10
Kakšna revolucija? Levica ima toliko povedati, nisem pa še nikoli slišal, da bi iz svojih žepov prostovoljno pomagali tem nesrečnikom. Vse to velja tudi za ostale stranke.
Mauzahecmauzares
02. 06. 2019 16.06
+14
Egoizem, rak rana zdrave družbe.
brezvode
02. 06. 2019 20.09
+3
Casey Ry
02. 06. 2019 15.33
+32
Gospa Ogulin naredi vec dobrega za ljudi konkretno, kakor rkc s svojim blebetanjem!
NPC24ur
02. 06. 2019 18.04
+14
RKC je sekta! Ce bi bili pametni, bi jo ukinili.
starima?ek 1
02. 06. 2019 18.52
-2
Pa ne za vse sloje ljudi,samo za otroke in družine,stare pa naj..........
Kruh+sol!
02. 06. 2019 14.54
+66
Ogromno denarja za socialo gre za kosovarje, ker tam zena ne dela. Moz pa po moznosti v Nemciji. Kaj je vlada debilna? A ste moteni?
Cesar Millan - Vodja krdela
02. 06. 2019 15.38
+25
Naši se bodo zbudili !!! ravno tako kod Avstrijci ,Nemci ,ki so vrsto let dajali otroške dodatke !!! Eden je delal 10 pa jih je koristilo doklade !!! Kje je tukaj logika !!! Res je ,da Država potrebuje delavno silo !!! ANE TAKO !!!!!!
lightning
02. 06. 2019 15.40
+17
v vladi je veliko ljubiteljev teh zastonjkarjev iz bišve avtonomne pokrajine sfrj...nekaj jih od tam izvira, nekaj pa značajsko paše tam dol...
starima?ek 1
02. 06. 2019 17.39
+28
Pa ne samo kosovarji,okrog nas je ogromno Slovencev ki so že letabin letanna sociali še moja žlahtnica je in imajo več kot delavec. Soc.delavci in humanitarci na teren bo treba.preverit dejansko stanje in dat tistemu ki je zares potreben.
resslovenka
02. 06. 2019 14.43
+23
Oh, kako nekatere skrbi ali dela prostovoljno ali je zato plačana. Bistvo ni v tem. Četudi je, svoje plačilo zasluži. Ruši statistično prepričanje, da pri nas ni tako kot "jamrajo" ljudje. In politika verjame statistiki in ne ljudem. Koliko "nabirk" kroži ta moment po Sloveniji? Sita vrana, lačni ne verjame. In to še kako drži. 🤗
Karantanija
02. 06. 2019 14.47
+21
Ja, in kako je tisti župnik fehtal za veliko noč! Naj dajo papirnati denar, ne cvenka!
Karantanija
02. 06. 2019 14.48
+24
Cesar Millan - Vodja krdela
02. 06. 2019 15.42
-1
Ne razumen tvoj komentar !!! RESSLOVENKA !!!!
resslovenka
02. 06. 2019 15.48
+5
🤗 Spoštovani. To pa ni moj problem. Jaz samo povem kaj mislim in kaj vidim okoli sebe. Ne kar nekaj tja.... v tri dni. 😊
starima?ek 1
02. 06. 2019 17.41
-3
Ni resbvsak dobi toliko da preživi razen.upokojenci.z najnižjimi.penzijami. Brezposelni dobi vse ni da ni zato.ne gre delat,dela jebdobolj.
rde?azvezdarde?a
02. 06. 2019 19.36
+2
Prostovoljni prispevek, pomeni, da ga daš ali ne daš, oziroma daruješ ali ne daruješ. Kaj ti tukaj ni jasno?
Karantanija
02. 06. 2019 14.39
+28
Zavedajmo se, koliko je še takih družin pri nas, ki se jim, kljub službam in delu, kopičijo položnice, a si ne upajo poiskati pomoči! To je životarjenje, noči brez spanja, obup in nemoč - to ni življenje! POP TV pa predlagam, da v bodoče pri ustvarjanju oddaje, kjer ljudem pomagate obnavljati njihova bivališča, zavijejo kar na Zvezo prijateljev mladine. Tam je veliko takih, ki resnično potrebujejo vašo pomoč.
starima?ek 1
02. 06. 2019 17.42
+3
Ja tisti so.ubogi ki kljub službi ne morejo preživet socialarji imajo vse ni.da ni.
nadali
02. 06. 2019 14.33
+32
Pri nas je zakon tak, da dobivajo socialno podporo tudi tisti, ki so zdravi ampak leni da bi delali.. In ko vprašaš na socialni kako lahko nekdo, ki izigrava sistem dobiva socialno podporo.. odgovarjajo da je po črki zakona pač tako in kot vedno pravijo da ne morejo nič.. In jim še naprej nakazujejo brez slabe vesti...niti ne preverijo ali je upravičeno dobil podporo.. Če bi se naredil red bi lahko takim, ki res ne morejo več preživeti meseca dobili lahko kaj več...zalostno je to kar se dogaja nekaterim družinam..
starima?ek 1
02. 06. 2019 17.46
+18
Ja res je preverit.na terenu.in dat tistim.ki resnično.potrebujejo pomoč. Okrog in okrog vidim socialarje z čiki v ustih,pivo.kava otroci.imajo vse ni da ni preverite že enkrat a je tako težko.iti.na teren. Začel bom.prijavljat takšne primere.
lightning
02. 06. 2019 14.25
+37
vprašanje....zakaj pomoči potrebnim ne pomaga država? zakaj vse tole temelji na dobrodelnosti? davkoplačevalec bi upravičeno pričakoval da iz pobranih davkov država pomaga tudi pomoči potrebnim domačinom...
Cesar Millan - Vodja krdela
02. 06. 2019 15.44
+11
Država dobro ve ,da ljudje ne bodo pustili lačnih potrebne pomoči !!! V TEM JE FINTA !!!!!
starima?ek 1
02. 06. 2019 17.47
+15
optimistikus
02. 06. 2019 12.43
+48
Ljudem je treba dati DELO in pošteno plačilo, fabrike nimajo ljudi da bi delali, veliko je sposobnih lenuhov v tej državi ki nočejo delati in samo čakajo na socialo, naj že država enkrat loči ljudi ki resnično ne morejo delati in lenuhe.
starima?ek 1
02. 06. 2019 17.49
+8
Tako je dela je dovolj. Revni so starejši onemogli bolni in invalidi tako odrasli kot otroci,če se zgodi neresreča,vse ostalo pa DELAT.
luckysss
02. 06. 2019 12.39
+49
Spodaj je nekdo vprašal, če je Karitas cerkvena dobrodelna organizacija...Odgovor je...Ja in Ne...Ker Cerkev nudi le prostore v katerih se delijo "dobrine"...Osebje so prostovoljci in deli se tisto (upam da vse), kar zberemo donatorji..Sama Cerkev pa ne prispeva niti kilograma moke ali česarkoli drugega !! Toliko o "dobroti"...
ina5785
02. 06. 2019 13.24
+21
luckysss - Ja, zanimivo! Pa toooolikokrat se postavljalo cerkveni dostojanstveniki pred kamere in govore; naša KARITAS pomaga. . . . . . . . . . daje toliko sredstev. . . . . . . . . . sama hvala. A zares nič ne dajo iz svoje mošnje, znajo se samo propagirati z delom drugih!!!!
METKA102
02. 06. 2019 13.39
+20
Pozabil si še na proračun, ki prispeva milijone Karitasu (tudi RK-ju).
ina5785
02. 06. 2019 19.35
+13
resslovenka - Da, sem gledala ta dokumentarec in NISEM prišla k sebi!!! Desnaki v SLO tulijo pred bolnišnico in zmerjajo ženske, ki gredo na splav. A v resnici SAMA cerkev oz.župniki, ki posiljujejo nune ZAHTEVAJO, da gredo na splav, nato jo CELO IZOBČIJO iz cerkve, kakor, da se je SAMA posilila!!!!!
resslovenka
03. 06. 2019 10.21
+4
Moj komentar je bil izbrisan. Ne bom presojala zakaj, ker nisem napisala nič spornega. Zgolj to kar je bilo prikazano v dokumentarcih na nacionalki. In to s strani francoskih novinarjev. Toliko o medijski svobodi. 🤗
ina5785
02. 06. 2019 12.15
+46
Nisem še slišala za tako DOBRO ORGANIZIRANO mrežo pomoči, kot jo izvajajo pod okriljem ge.Anite OGULIN. Vse to bi morale početi socialne službe, pa žal niti NE dajo ljudem vseh informacij, kako priti do pomoči, ko so na dnu! Dala bi 10-kratnik najvišje plače Ogulinovi, ki je najbolj srčen in empatičen človek v SLO!!!
starima?ek 1
02. 06. 2019 17.52
+4
Skrbi pa ona samo za družine in otroci morajo 2 do 3 krat na morje,smučat za kakšnega starejšeganse ona ne zmeni da bi dobil 3 dni toplic in si.lahko kupil.kavico za 35 centov v Domu starejših.