Slovenija

DNS bo Pahorju predlagalo podelitev državnega odlikovanja STA

Ljubljana, 25. 05. 2021 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Društvo novinarjev Slovenije bo predsedniku republike Borutu Pahorju podalo predlog za državno odlikovanje Slovenske tiskovne agencije ob 30-letnici agencije, je napovedala predsednica društva Petra Lesjak Tušek. "Odlikovati STA, ki delo še naprej opravlja z odliko, bi bilo nedvomno dostojno in verodostojno," je dejala. STA bo svoj 30. jubilej sicer dočakala tudi s pomočjo zbranih donacij javnosti. Doslej so s kampanjo Za obSTAnek zbrali 246.300 evrov.

V upravnem odboru Društva novinarjev Slovenije (DNS) menijo, da je predlog za državno odlikovanje STA več kot utemeljen z vrsto neizpodbitnih dejstev. Tudi glede na vlogo in pomen tiskovne agencije v Sloveniji – z vidika državotvornosti, vsekakor pa v smislu izgradnje sodobnega demokratičnega medijskega prostora, ki je zdaj očitno pred popolno razgradnjo. "Odlikovati STA, ki delo še naprej opravlja z odliko, bi bilo nedvomno dostojno in verodostojno ter izraz smeri, v kateri mora medijski prostor nadaljevati in obstati," je dejala predsednica DNS Petra Lesjak Tušek na današnji novinarski konferenci.

Lesjak Tušek: "Pri akciji Za obSTAnek se je pokazala tudi novinarska kolegialnost."
Lesjak Tušek: "Pri akciji Za obSTAnek se je pokazala tudi novinarska kolegialnost." FOTO: Bobo

Zaradi prekinitve financiranja STA za opravljeno javno službo, kar traja že 145 dni, je sicer društvo v začetku maja začelo kampanjo Za obSTAnek. Doslej so s SMS-sporočili z besedo STA1 ali STA5, poslanimi na 1919, in z donacijami na posebni račun društva zbrali skoraj četrt milijona evrov, dve tretjini s SMS-sporočili, ostalo pa z nakazili na račun. Kampanja s SMS-donacijami bo trajala do 31. maja, medtem ko bo na poseben račun društva možno donirati še v juniju. Kot je dejala Lesjak Tuškova, so donacije še naprej dobrodošle, izkupiček iz kampanje bo v celoti namenjen za plače okoli sto zaposlenih na STA.

Doslej se je v kampanji Za obSTAnek zbralo 246.300 evrov. Kampanja s SMS-donacijami bo trajala do 31. maja, medtem ko bo na poseben račun društva možno donirati še v juniju.

Ob tem se je predsednica društva zahvalila vsem, ki so prepoznali pomen STA in so bili pripravljeni donirati, pa tudi vsem medijem in novinarjem za izjemno podporo. Po njenem mnenju sta se pri tej akciji odrazili tudi novinarska kolegialnost in solidarnost. "STA, s tem pa slovensko profesionalno novinarstvo v najširšem možnem smislu, mora obstati ne glede na spodkopavanja in za njegov obstanek se bomo borili tudi v še bolj zaostrenih in proti medijem naperjenih pogojih in okoliščinah," je dejala in poudarila, da donacijska kampanja ne more biti nadomestek, s katerim bi vlado odvezali od plačila obveznosti v skladu z zakonom.

Neobičajen mobing?

Predsednica Sindikata novinarjev Slovenije Alenka Potočnik je dodala, da je pri STA treba razmisliti tudi o prijavi mobinga. A ker ne gre za običajen mobing znotraj družbe, torej mobing delodajalca nad zaposlenimi, pravne oz. sodne prakse tu ni.

Po mnenju več pravnikov vlada in vladni urad za komuniciranje (Ukom) grobo posegata v dostojanstvo in varnost slehernega zaposlenega na STA že kar nekaj mesecev. "Pri tem velja opozoriti, da tukaj vlada in Ukom nastopata s pozicije moči. Posledično so sodelavci STA izgoreli, več je dolgotrajnih bolniških odsotnosti, številni so poiskali varnejše delovno okolje," je opozorila.

Sredstva iz donacijske kampanje Za obSTAnek bodo vsaj za nekaj mesecev zagotovila izplačilo plač in tudi regresa za letni dopust. A to ni dolgoročna rešitev, je dejala Potočnikova. STA ima z zakoni zagotovljeno financiranje javne službe in prizadevanja prijateljev STA, da bi pomagali premostiti to finančno negotovost, vlade ne odvezujejo od njenih obveznosti financiranja, je dodala.

Vladna stran zavrnila mirno rešitev spora

Članica upravnega odbora DNS in urednica notranjepolitičnega uredništva na STA Mojca Zorko se je v imenu zaposlenih na STA zahvalila za vse donacije, pa tudi za spodbudne besede in podporo. "Vsaka pomoč se je globoko usedla v srca vseh STA-jevcev in v imenu vseh nas vam izrekam globoko zahvalo," je dejala.

"Sodelavci STA izgoreli, več je dolgotrajnih bolniških odsotnosti, številni so poiskali varnejše delovno okolje."
"Sodelavci STA izgoreli, več je dolgotrajnih bolniških odsotnosti, številni so poiskali varnejše delovno okolje." FOTO: Bobo

Kot je dejala, verjame, da bo STA pravico izborila na sodišču, jo pa skrbijo dolgi postopki. Vladna stran je namreč po tem, ko je zavrnila mirno rešitev spora, vložila še ugovor na izvršbo, s čimer se je zdaj postopek spremenil v pravdnega. Ne gre pa za kakršno koli odločitev ali zavrnitev izvršbe, je povedala. "Z našega stališča zakon ne bi mogel biti jasnejši. Država mora to javno službo, ki jo nedvomno opravljamo, plačati, po teh istih zakonih je nenazadnje plačala zahtevke za lani in s tem priznala legitimnost pravne podlage. Ostajamo optimisti in upamo na najboljše," je zatrdila.

Opozorila je na nekatere manipulacije, ki so se v zadnjem času pojavile glede poslovanja STA, ter na zavajanja na družbenih omrežjih. Prejeli so tudi grožnje s smrtjo, kar so prijavili pristojnim organom. Sicer pa se po njenih besedah pojavljajo tudi drugi pritiski na STA, določene težave ima STA tudi s pridobivanjem sogovornikov: "Nekateri nam recimo odkrito povedo, da ne dobijo dovoljenja za to, da bi nam dali intervju ali bi sodelovali v našem podcastu in podobno."

Koronavirus pasica nova

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šekularac
07. 06. 2021 20.07
+1
DNS svojim kolegom v STA (sami sebi) pomagajo tako, da predlagajo PD , naj podeli STA-ju odlikovanje. Zakaj že...haloo? Kaj , samo novinarji so opazili neke izredne dosežke pri STA? PD g.Pahor, malo se pozanimajte po uspešnih kolektivih vseh vrst po državi in najboljšim podelite odlikovanja. Pri vseh, ki želijo ostati na hrani pri državnih jaslih pa glede odlikovanj dobro premislite
Maki3322
26. 05. 2021 14.47
+1
Pahor se boji Janše in je priznanje STA poraz za stranko SDS.
ni_mi_vse_eno
25. 05. 2021 20.34
+0
Ravno danes gledal na vimeo: "Borut Meško: Bojan Veselinovič se poslužuje vseh oblik šikaniranja" - Priporočam ogled. Glavni urednik, danes pokojni Meško je šikaniran s strani Veselinoviča. Zgodbo priča pokojni.
inet
25. 05. 2021 19.25
+1
Bolano. Javno glasujte vsi novinarji . Kaj če je to ideja komolčarjev iz vaših vrst. Glede na to da je vedno več nagrajennih kot odpuščeeih močno dvomim v korektnost take organizacije, Enostavno v življenu so odličnjaki in nezadostniki številki sta si zelo blizu. A v SLO pač temu ni tako, bo enkrat, ker naravno vedno obvelja. 😎
SLObunkeljn
25. 05. 2021 18.45
+2
Rad bi videl faco "mačehe naroda" ko je slišal za to pobudo. 😅 😂 🤣
Uporabnik1095190
25. 05. 2021 18.18
-1
Brez STA bo po njihovo konec sveta...NOT!
OrodniK
25. 05. 2021 18.09
+1
DNS kot drugi predlog za državno odlikovanje predlaga Anisa Ličino! 😂😂
Netajkun
25. 05. 2021 17.35
-2
STA naj dobi državno nagrado za življensko delo . . . potem pa čimprej v penzijo . Ob današnji dostopnosti do informacij , je že pred časom izgubila svoj pomen . . . podobno kot tiskani dnevniki v sodobni družbi , žal žal žal .
ni_mi_vse_eno
25. 05. 2021 16.48
+1
hehe, madžarska tu ne igra nobene vloge. Večina medijev je lepo v rokah levice in tako bo ostalo še nekaj časa, o tem ni dvoma. Na rtvslo so bili protesti proti Janšu, hehe, baje zato, ker so tako nevtralni. STA pa nima nobene veze z medijsko svobodo, to je mit. Vprašanje je samo, ali se pogodba spoštuje ali ne. Če se pogodba ne spoštuje, denarja ni. Vsa skrivnost. Mediji pa so večinoma levi, razen NOVA24, ki je v roki desnice. Baje, če boste dovolj verjeli, vas bodo dlje časa vodili za nos, vse dokler vas vaši ne bodo izdali. Goli otok je bil za levičarje, in revolucija žre svoje otroke. Učite se iz zgodovine in imejte radi resnico.
disorderliness
25. 05. 2021 16.55
-2
Nova24 je v rokah radikalne levice. Mi desničarji, tega medija ne podpiramo. Neprekinjeno pljuvajo po vseh dosežkih naših desnih očetov, ki so našo družbo ustvarili tako, kot je oz. bi morala biti.
prašek
25. 05. 2021 16.38
+1
Novinarji DNS , vztrajajte pri predlogu !!!!!!
brabusednet
25. 05. 2021 16.26
-2
Tako je pravilno,naj STA financirajo tisti za koga delajo,vlada to sigurno ni še manj država.Vse medije na prosti trg pa naj preživi najboljši.Več,kot polovica jih je preveč.Nisem še slišal,da bi za laži podeljevali državno odlikovanje.Ne rečem tistim novinarjem,ki so v času osamoosvojitve delalo v njeno dobro.Vsi si pa taga ne zaslužijo.
prašek
25. 05. 2021 16.28
+3
Zakaj jo je DRŽAVA potem ustanovila ? sam prašam
ni_mi_vse_eno
25. 05. 2021 16.51
-4
Zato, da dela zanjo. To ni skrivnost. Zakaj pa ti zaposliš malarja? Da ti bo zapravil denar, nič naredil in čez eno leto zahteval še? Pogodba se glasi: "Republika Slovenija, Urad Vlade RS za komuniciranje (UKOM), Gregorčičeva ulica 25, 1000 Ljubljana, matična št. 5186757, Id za DDV: 8121386889, in Slovenska tiskovna agencija (STA), d.o.o„ Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana, matična št. 5488745, Id za DDV: 8173929948 -----Pogodbo št. 81/2019 o opravljanju javne službe v letu 2020 -----, 6.člen: "6. člen Izvajalec se zavezuje, da bo vsake tri mesece predstavniku ustanovitelja poročal o izvajanju javne službe in namenski porabi proračunskih sredstev. Izvajalec mora predstavniku ustanovitelja na njegovo izrecno zahtevo nemudoma posredovati vso dokumentacijo o izvajanju javne službe (finančno , pravno, vsebinsko). Tudi sicer mora z njim sodelovati in se odzivati na njegove zahteve po dokumentaciji in pojasnilih. Pogodbeni stranki soglašata, da lahko predstavnik ustanovitelja, če izvajalec krši sodelovalno dolžnost iz prvega odstavka tega člena oziroma se ne odzove, ko se od njega zahteva pojasnilo ali dokumentacija, izvajalca pisno pozove k spoštovanju sodelovalne dolžnosti in mu določi 15 dnevni rok od prejema poziva za predložitev zahtevanih dokumentov. Pogodbeni stranki soglašata, da lahko predstavnik ustanovitelja v primeru. da izvajalec tudi po pisnem pozivu ne sodeluje oz. molči, ustavi plačevanje po tej pogodbi ali celo od pogodbe odstopi s pisno izjavo brez odpovednega roka, v tem primeru pa lahko tudi zahteva vrnitev že izplačanih sredstev po tej pogodbi s pripadajočimi zakonskimi zamudnimi obrestmi od dneva prejema sredstev dalje."
Majzelj
25. 05. 2021 16.25
-1
STA že mal pretirava. Vsak, ki ne deli njihovega mnenja je sovražnik oni pa heroji. Ti časi so mimo.
prašek
25. 05. 2021 16.26
+0
In v čem ti vidiš pretiravanje ??????????
prašek
25. 05. 2021 16.26
+1
Majzelj
25. 05. 2021 16.33
+0
Od njih bi rad videl 10 novic in ne stalnega političnega komentiranja. Oni nas delajo utrujene od koalicijske in opozicijske politike. Biti obveščen je lepo vendar v življenju potrebujemo še kaj drugega.
prašek
25. 05. 2021 16.36
+3
Saj nisem še nikjer videl prisile , da moraš ti prebirati njihove novice ! Jaz pa rad prebiram direktno od njih !!!!!!
prašek
25. 05. 2021 16.22
-1
Spoštovani tovariši, ne dovolimo da Forintoš zlomi STA . Z našo pomočjo bodo prešli tudi te napade !!!!!
prašek
25. 05. 2021 16.22
-2
prašek
25. 05. 2021 16.18
+2
Takoj ko sem videl, o čem je zopet članek, sem še enkrat nakazal STA-ju 5€ !!!!!
Švejk 123
25. 05. 2021 16.21
+0
Ti prašek, bi moral dobiti odlikovanje, stalno doniraš z besedami, zakaj le Pahor.
prašek
25. 05. 2021 16.23
+3
prašek
25. 05. 2021 16.23
+1
Švejk 123
25. 05. 2021 16.17
-1
Samo vprašam ali je to res, da ne obstaja več POP tv, ampak FAJON tv.
prašek
25. 05. 2021 16.20
+1
mbtukaj
25. 05. 2021 16.14
+9
Če to naredi bo do konca kariere krompir lupo.
malaraja
25. 05. 2021 16.13
+3
Kopriva, a SDM boysi grejo kaj na Kofce hailat? Slike grejo lepo v svet. Jajota bo Mossad začel lovit 😂😂😂
ni_mi_vse_eno
25. 05. 2021 16.13
+0
Predstavljajte se, da vi zaposlite delavca za 2 milijona evrov letno. Se dogovrita, da vam bo vsake 3 mesece poročal, kam je šel denar. Potem pa dogovora ne izpolni in zahteva po letu dni še 2 milijona in se zagovarja, da ima delavsko svobodo. Ali bi mu dali še 2 milijona na lepe očke? Pazite, gre za vaš denar.
prašek
25. 05. 2021 16.17
+4
Vladi je omogočeno, da vidi vse papirje, UKOM in Urbanija pa nimata te pravice !!!!!! Moje čestitke Veselinoviču, ker ne popušča !!!!
El pi5tolero
25. 05. 2021 16.12
+3
Bolano ljudje v trm drustvu kvazi novinarjev! Sta je treba za vedno dol zapret! Tle ma Janez prav in upam da mu rata!
Kaktus111
25. 05. 2021 16.14
+4
Ne zna ......TOTALNO NESPOSOBEN ......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Jožica55
25. 05. 2021 16.11
+6
No, pa da vidimo našega manekena. Bojim se, da bo zbolel.