Slovenija

DNS: ŠOU ima pravno in moralno odgovornost do RŠ

Ljubljana, 07. 01. 2021 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po tem, ko so včeraj v Zavodu Radio Študent opozorili, da jim je ustanoviteljica ŠOU odrekla financiranje, so se odzvali v Društvu novinarjev Slovenije, kjer pričakujejo, da bo ŠOU prepoznala pomen študentskega radia. Gre namreč za kulturno ikono in valilnico novinarskih kadrov, pravijo.

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) so zaskrbljeni glede prihodnosti in celo preživetja Radia Študent (RŠ), najstarejše nekomercialne študentske radijske postaje v Evropi, potem ko mu je njegova ustanoviteljica Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU) odrekla vsa finančna sredstva za leto 2021. Čeprav v DNS razumejo, da je tudi ŠOU izgubila pomemben vir prihodkov, pa je to ne odvezuje odgovornosti, ki jo ima tako pravno kot moralno do zavodov, katerih ustanoviteljica je, pojasnjujejo. 

"Študentska organizacija ima kot ustanoviteljica prek sveta Zavoda Radia Študent zagotovljene pravice ustanovitelja, med drugim daje soglasje k imenovanju direktorja zavoda in mnenje k imenovanju odgovornega urednika. Nevzdržno je, da bi ustanovitelj uveljavljal le pravice, ne pa sprejemal soodgovornosti za finančno stabilnost delovanja Radia Študent. Nesprejemljivo je tudi, da je ustanovitelj odločitev o prenehanju financiranja sprejel enostransko, brez pogovora in pogajanj s predstavniki Radia Študent," so zapisali v DNS in dodali, da gre poleg tega tudi za nesorazmerno zmanjšanje sredstev, saj se je ŠOU odločila, da nekaterim zavodom omogoči financiranje, drugim pa ne. 

Radio Študent je kulturna ikona, pomemben član slovenske medijske družine, valilnica novinarskih kadrov, izredno pomembna je tudi njegova izobraževalna vloga, poudarjajo v DNS in pričakujejo, da bo ŠOU prepoznala pomen študentskega medija pod svojim okriljem, v katerega je vložila že veliko sredstev in ki kot uspešna blagovna znamka nedvomno prispeva tudi k njenemu ugledu, ter zagotovila financiranje Radia Študent vsaj v lanskem obsegu. "To je minimum, ki mediju še omogoča preživetje in uspešno delovanje v javnem interesu. To je tudi minimum, ki si ga Radio Študent od svoje ustanoviteljice zasluži," so dodali.

Radio Študent
Radio Študent FOTO: Svet

Včeraj sta namreč Uprava in uredništvo Zavoda Radia Študent (RŠ) opozorila, da je novoizvoljeni študentski zbor Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) na zasedanju 30. decembra odločal o proračunu za leto 2021, v katerem postavke za sofinanciranje RŠ ni več. Kot so zapisali na RŠ, je že pred omenjenim zasedanjem študentski zbor ŠOU spremenil pravilnik o financiranju študentske organizacije, "v katerem po novem ni niti minimalnih odstotkov za financiranje iz koncesijske dajatve za delovanje članov družine ŠOU".

V sporočilu za javnost piše, da je osnutek proračuna ŠOU za leto 2021 vreden slabe tri milijone evrov, prvo branje v študentskem zboru pa je potekalo tik pred novim letom. "Najbolj v nebo vpijoče nesorazmerje je vidno pri Študentskem kampusu, ki iz koncesijske dajatve v letu 2021 prejme 325.000 evrov," so zapisali in izrazili pomisleke o delovanju kampusa v času epidemije, medtem ko je RŠ deloval ves čas. "Ni odveč spomniti, da je Radiu Študent med epidemijo ob intenzivnem prilagajanju na nove razmere uspelo zagotoviti izvedbo vseh tekočih projektov ter celo okrepiti program, vključno s posebnimi medijskimi pokrivanji novega koronavirusa," piše.

Po besedah predstavnikov radia pa je kljub navedenemu RŠ v letu 2020 v primerjavi z ostalimi člani družine ŠOU "povsem defavorizirano potegnil najkrajšo", na kar so opozarjali že sredi leta. Ob tem so dodali, da sicer ustrezna podpora radiu pada že skoraj desetletje. Leta 2012 naj bi prejeli 230.000 evrov, lani, v času krize, pa so bili deležni zgolj podpore za redno delovanje v višini 120.000 evrov.

Na RŠ so prepričani, da so bila nesorazmerno nizka sredstva ŠOU, ki so jih prejemali še lani, "porabljena bolje kot milijoni za plače, sejnine in neobratujoče zavode ŠOU". Na RŠ zato od ŠOU zahtevajo, da jim "sorazmerno z znižanjem njihovega proračuna, za katerega sicer razumejo, da je okleščen zaradi posledic epidemije, v letu 2021 nameni vsaj 120.000 evrov". Nadalje se na radiu zavzemajo tudi "za ohranitev minimalnih deležev financiranja zavodov družine ŠOU" ter za "vključitev RŠ v vse pogovore o njegovi negotovi prihodnosti".

"Preživetveni izziv, pred katerim se je Radio Študent znašel danes, je brez primere v celotni 50-letni zgodovini te pomembne in tudi v evropskem merilu edinstvene medijske, izobraževalne in kulturne institucije, ki jo trenutno sestavlja več kot 200 mladih honorarnih sodelavk in sodelavcev, ki dnevno ustvarijo 17 ur živega programa," so še sporočili z RŠ, v uredništvu katerega so se kalili številni danes prepoznavni posamezniki.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
07. 01. 2021 21.29
-1
Nihče nima moralne odgovornosti do samostojnega subjekta. Če ne moreš živeti, pač propadeš in greš delat nekaj drugega, v čemer si boljši.
ni_mi_vse_eno
07. 01. 2021 21.28
-1
Sem mislil, da so ga že ukinili. Včasih je bilo še nekaj, sedaj pa piska, da ni več za poslušat.
prašek
07. 01. 2021 15.08
+1
Katja Šoba bi znala svetovati .................................................... ☺☺
Bojan 69
07. 01. 2021 14.31
+5
Končno bo ta radio ugasnil. Na žalost je ta radio v preteklosti prešel s pravega študentskega radia na skrajnolevičarsko avandgardno trobilo.
Blue Dream
07. 01. 2021 14.54
+1
sej komot ga ugasneš ali pa še bolje ga sploh ne prižgeš
mali.mato
07. 01. 2021 13.52
+8
Komot ga lahko ukinejo. Kdo ga sploh posluša?
Uroš Poto?nik 1
07. 01. 2021 14.15
-1
Kaj_je_res
07. 01. 2021 13.48
+9
RŠ posluša par sto oseb. Res je težko iz nekih principov zahtevati , da se financira ne glede na vsebino in poslusanost. Radio, ki je namen sam sebi in posameznim bralcem Mladine.
Blue Dream
07. 01. 2021 14.09
+0
Gre pač za drug koncept od večine slovenskih radiev. Povdarekpač ni na profitu ampak na umetniški vrednosti.
DKR
07. 01. 2021 16.56
-2
Umetniški vrednosti ?? Hmmm!! Kot je zgoraj zapisal Bojan, je RŠ močno zašel......da ne bo pomote, v študentskih časih sem bil poslušalec in pogost gost na RŠ, ampak sedaj pa res tavajo v temi.
ivan z Doba
07. 01. 2021 13.40
-3
ŠOU je valilnica političnih kadavrov tipa ivan, počivalšek, mahnič&co. in je kot taka ta organizacija popolnoma nekoristna. RŠ je vedno bil avantgarda študentskega gibanja. Tudi v "trdih, komunističnih" časih!
DKR
07. 01. 2021 16.59
+0
Ivan, nehaj se smešiti, čeprav ti gredo dobro od rok. Zadnji bolj "znan" vodja ŠOU-a je bil Jernej Štromajer , mladi komsomolec iz SD-ja, ki je po odstopu zaradi številnih nepravilnosti pobegnil v ZDA in tam študiral s pomočjo Soroševe štipendije.
Blue Dream
08. 01. 2021 16.56
+1
TOX6
07. 01. 2021 13.28
+3
kako da društvo nvinarjev in sindikat ne lovijo lastika največjega rdečega trobila,ker niža plače strokovim,neodvisnim,samocenzuriranim prepisovalcempisanja po nareku murgelskega elchiapa!!!!!!!