Slovenija

Do avgusta že več okužb, ki jih prenašajo klopi, kot v celotnem lanskem letu

Ljubljana, 05. 08. 2020 20.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.H., STA
Komentarji
8

Zaradi mile zime in vlažne pomladi so se klopi letos pojavili že zelo zgodaj. In kot kaže so tudi bolj aktivni, saj smo do avgusta v Sloveniji zabeležili že več primerov bolezni, ki jih prenašajo klopi, kot v celotnem lanskem letu.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so letos do 27. julija prejeli 4492 prijav obolenja z lymsko boreliozo in 112 s klopnim meningoencefalitisom, kar je več primerov kot v celotnem lanskem letu, kažejo njihovi podatki. Lani so v celotnem letu zabeležili 3938 prijav obolenja z lymsko boreliozo in 112 s klopnim meningoencefalitisom.

Na NIJZ so ob tem opozorili, da so zaenkrat letošnji podatki preliminarni, "in se bodo glede na situacijo s covidom-19 gotovo še mesečno spreminjali tudi za nazaj".

Lymska borelioza
Lymska borelioza FOTO: Shutterstock

Najučinkovitejša zaščita: repelenti, oblačila, pregledovanje kože in takojšnje odstranjevanje klopov

Klopi so v Sloveniji aktivni od zgodnje pomladi in ob ustreznih pogojih vse do pozne jeseni, običajno pa se največ ljudi okuži v mesecih od pozne pomladi do zgodnje jeseni. Verjetnost okužbe z boleznimi, ki jih prenašajo klopi, se poveča s toplejšim vremenom in aktivnostmi v naravi.

Podatkov o letošnji populaciji klopov na NIJZ nimajo, a opozarjajo, da se lahko pred vbodom klopa najučinkovitejše zaščitimo z repelenti, oblačili, ki pokrivajo čim več kože in so svetla, da klopa lažje opazimo, s pregledovanjem kože in takojšnjim odstranjevanjem klopov. Ker cepivo za lymsko boreliozo še ni na voljo, je to zaenkrat najboljša preventiva pred boleznijo, proti klopnemu meningoencefalitisu pa je najbolj učinkovito cepljenje, so še zapisali.

Klopi so ena najnevarnejših živali v naših gozdovih
Klopi so ena najnevarnejših živali v naših gozdovih FOTO: iStock

Čeprav je v Sloveniji cepljenje obvezno le za tiste, ki so okužbi izpostavljeni pri delu, kot so gozdarji in lovci, ga na NIJZ priporočajo vsem starejšim od enega leta, ki se gibljejo ali živijo v območju, kjer je klopni meningoencefalitis endemičen. Slovenija sodi med endemska področja in se glede na pogostost klopnega meningoencefalitisa uvršča v sam vrh evropskih držav. Klopov, okuženih s povzročiteljem klopnega menigoencefalitisa, je največ na Gorenjskem, Koroškem in v ljubljanski regiji, z borelijami okuženi klopi pa so razširjeni po vsej Sloveniji.

Podatkov o cepljenju proti klopnemu meningoencefalitisu na NIJZ ne spremljajo sproti za letošnje leto, bo pa na število cepljenih verjetno vplivalo dejstvo, da v času razglašene epidemije covida-19 ambulante za cepljenja niso obratovale. Po razglasitvi konca epidemije so cepljenje spet omogočili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
06. 08. 2020 13.05
+3
Ceivo deluje samo proti meningo encefalitisu. Na fotografiji je okužba z boreliozo. To proti ceplenju ne deluje. Če dobite tak rdeči kolobar, takoj do zdravnika, da vam predpiše antibiotik in vas bo tako obvaroval proti prihodnjim težkim mukam.
magura
05. 08. 2020 21.56
+1
..to je covid-19..trenutno ne obstaja nič druga !!! ...bee beee
Dany75
05. 08. 2020 21.55
+5
Veliko veliko bolj nevarno kot tale vas covid-19 !!!!
METKA102
05. 08. 2020 21.19
+41
En odmerek cepiva proti KME je 28€, potrebni so trije. Za 4-člansko družino torej 336 €, kar pa je za marsikoga preveč. Zakaj cepljenje ni brezplačno? Saj so posledice zelo hude. Lahko smrt, trajna invalidnost ali vse življenje veliko zdravstvenih težav in omejitev. Kdo odloča o tem? Če lahko delijo brezplačno metadon zasvojencem, imajo razne psihiatrične obravnave, večinoma niso nikoli sposobni za kakršnokoli delo, zakaj to cepljenje ni brezplačno, saj so velikokrat prizadeti ljudje v najbolj aktivni življenjski dobi.
SDS_je_poden
05. 08. 2020 21.29
+1
Nekatere gorenjske občine krijejo strošek enega cepljenja.
METKA102
05. 08. 2020 21.34
+9
Soul
05. 08. 2020 20.48
+2
Z ženo se redno pregledamo in pomasiramo -deluje.
Kollerik
05. 08. 2020 21.07
+0