Slovenija

Kako smo pristali do grla v blatu in postali raj za okoljske kriminalce?

Nova Gorica, 21. 06. 2021 14.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
235

Kdor pri gradnji čistilne naprave ni razmišljal dolgoročno, se sedaj dobesedno utaplja v komunalnem blatu. Ko je Madžarska leta 2019 rekla 'ne' našemu komunalnemu blatu, je vlada ostala pri iskanju rešitev, kako bi Slovenija končno postala samozadostna. Še vedno smo na točki iz leta 2019, opozarjajo na Zbornici komunalnega gospodarstva. "Takrat si niti predstavljati nismo mogli, da bodo priložnost zaznali 'okoljski kriminalci', ki bodo blato sicer od upravljavcev čistilnih naprav legalno prevzeli in ga nato nelegalno odložili v naravo." So pa nekateri vendarle gledali v prihodnost in čistilne naprave opremili s sušilnicami, s čimer so precej oklestili tonažo blata. A tudi ti se soočajo s težavami in pritiski.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Založani s peticijo proti smradu
    02:53
    Iz 24UR: Založani s peticijo proti smradu
  • Iz 24UR: Nezakonita odlagališča blata
    01:40
    Iz 24UR: Nezakonita odlagališča blata
  • Iz SVETA: Vedno več odlagališč
    03:42
    Iz SVETA: Vedno več odlagališč

 

Odvrženo komunalno blato v Pivoli (pa tudi na drugih lokacijah) je najverjetneje delo organizirane kriminalne združbe, ki je s tem, ko je odvrgla blato v naravo, mastno zaslužila. In to zgolj za nekaj voženj. Naj se sliši še tako neverjetno, ampak v postopku zbiranja, prevoza in obdelave komunalnega blata se pretakajo milijonski zneski. Na splošno so in še bodo odpadki ena najbolj dobičkonosnih dejavnosti, saj bodo potrebe za zbiranje in obdelavo vedno večje.

Zato ni čudno, da v lastništva podjetij, ki se ukvarjajo z odpadki, vstopajo posamezniki, ki s tem področjem nimajo nobenih izkušenj, se pa zavedo, da gre za odlično investicijo v prihodnosti. Tako kot gobe po dežju nastajajo instant podjetja z zgolj peščico zaposlenimi, ki praktično čez noč pridobijo potrebne certifikate (tudi na nelegalen način) in se začnejo ukvarjati z zbiranjem in obdelavo odpadkov. Iz le nekaj tisoč evrov letnih prihodkov se njihovo poslovanje nenadoma začne meriti v milijonih. 

O smetarski hobotnici smo že pisali in verjetno še bomo, saj smo očitno globoko dregnili v kup smrdečega blata. Trenutno tistega, ki ga poskušajo sanirati na območju Pivole in je onesnažil tamkajšnji botanični vrt ter zasebni vir pitne vode in v primeru katerega so kazensko ovadbo vložili zoper šest oseb. Ostali kupi smrdečega blatu, ki ležijo na različnih koncih Slovenije, pa še čakajo na svoj inšpekcijski, mogoče celo kazenski razplet.

Stanje s samozadostnostjo odstranjevanja blata v Sloveniji je žal na točki iz leta 2019, opozarjajo na Zbornici komunalnega gospodarstva.
Stanje s samozadostnostjo odstranjevanja blata v Sloveniji je žal na točki iz leta 2019, opozarjajo na Zbornici komunalnega gospodarstva. FOTO: Dreamstime

Ironija je, da smo pred desetletji gradili in posodabljali čistilne naprave, ker smo želeli, da bi živeli v bolj zdravem okolju, imeli čistejše reke in zaščitili svoje vire pitne vode. Takrat seveda nismo razmišljali, kam bomo z vsemi komunalnimi odpadki, ki ostanejo ob mehanskem, biološkem in kemičnem čiščenju odpadnih voda. Torej, kam s komunalnim blatom? Najbolje seveda v tujino. Zakaj bi lastni 'drek' sežigali in skladiščili doma, če ga lahko na tujem. Nihče noče imeti smeti v svojem okolju, vsi pa jih proizvajamo. Tako smo računali na sežigalnice v tujini, predvsem na Madžarskem in skoraj je bilo prelepo leta, ko smo blato izvažali naši vzhodni sosedi. Do leta 2019. Takrat je bilo blatne pravljice konec, saj so Madžari sporočili, da našega blata ne sprejemajo več. 

Preslišana opozorila in nakazane rešitve

Zbornica komunalnega gospodarstva je že poleti 2019 obvestila okoljsko ministrstvo, da se predvidevajo težave pri odstranjevanju blata iz čistilnih naprav v Sloveniji. "Ko smo takrat analizirali morebitne posledice zaustavitve Madžarske za uvoz blata iz Slovenije, smo ocenili, da bodo največ težav imeli upravljavci čistilnih naprav, ki ne bodo uspeli na javnih razpisih pridobiti odstranjevalca blata in se bo to blato kopičilo ob čistilnih napravah. Niti predstavljati si pa nismo mogli, da bodo priložnost zaznali 'okoljski kriminalci', ki bodo blato sicer od upravljavcev čistilnih naprav legalno prevzeli in ga nato nelegalno odložili v naravo. Stanje s samozadostnostjo odstranjevanja blata v Sloveniji je žal na točki iz leta 2019 – vemo, kaj je potrebno storiti, vendar še ni nekih strateških državnih usmeritev, kako k temu pristopiti," na naša vprašanja odgovarjajo na Zbornici komunalnega gospodarstva. "Glede na ravnanja z blatom v severno evropskih državah vemo, da je rešitev v monosežigu blata ter kasnejšem izločevanju fosforja iz pepela blata. Na to možnost je nakazala tudi državna sekretarka na ministrstvu za okolje vendar se čaka, da se te možnosti odstranjevanja blata zapišejo v strateške dokumente, da bodo lahko občine pristopile k realizaciji tega."

Skrbi nas, da je to zgolj vrh ledene gore in da je nelegalno odloženega blata v Sloveniji še več.  Zbornica komunalnega gospodarstva

Ker teh stvari na državni ravni še nismo uredili, so tako posamezna komunalna podjetja prepuščena sama sebi. "Načeloma komunalna podjetja uspejo na razpisih najti odstranjevalce blata, vendar kot sedaj spoznavamo, se nekateri tako izbrani odstranjevalci blata v želji po čim boljšem poslovnem rezultatu poslužujejo okoljskih kriminalnih dejanj," pravijo na zbornici.

Ko smo raziskovali, kakšne možnosti in kdo vse ima ustrezna dovoljenja in certifikate za zbiranje in obdelavo odpadkov, smo pogosto zasledili, da nam ne morejo razkriti poslovnih partnerjev, saj gre za poslovno skrivnost in konkurenčno prednost posameznega odstranjevalca. Zaradi tega tudi zbornici uradne poti odstranjevanja blata niso poznane. "Neuradno pa naj bi slovensko blato končalo na Slovaškem, Hrvaškem ter del le-tega preko slovenskih bioplinaren še vedno na Madžarskem. V bioplinarni namreč blato predelajo in izločijo bioplin, nato pa digistat (energetsko izčrpan ostanek blata), izvozijo na Madžarsko. Madžarska namreč  še vedno sprejema digistat, ki je voden pod drugo klasifikacijsko številko odpadka, kot blato iz čistilnih naprav."

Glede vseh starih in novih odkritij odvrženega blata v naravi na zbornici odgovarjajo: "Skrbi nas, da je to zgolj vrh ledene gore in da je nelegalno odloženega blata v Sloveniji še več. Vendar je to stvar inšpekcijskih služb in organov pregona … Od države pričakujemo, da bodo čimprej vzpostavljeni vsi pravni pogoji, da lahko Slovenija postane samozadostna tudi na tem področju. Enak strateški pristop pričakujemo tudi za ravnanje s komunalno odpadno embalažo, za sežiganje nenevarnih komunalnih odpadkov, ki nastanejo po obdelavi komunalnih odpadkov, za predelavo nevarnih odpadkov, …. Skratka povsod tam, kjer je za državo strateškega pomena, da smo samozadostni in neodvisni od dnevno političnih procesov sosednjih držav, ki nas lahko pahnejo v brezizhodni položaj. Vsaka sodobna družba ima za posledico svojega obstoja nastanek odpadnih snovi in vsaka sodobna družba tudi sama poskrbi za to, da se te odpadne snovi na varen, okolju neškodljiv način odstranijo. Smo v Sloveniji sodobna družba?"

Kdo bo ta, ki bo presekal gordijski vozel?

V boju za svoje politične stolčke se vsi pristojni na polno otepajo te tako zelo aktualne in akutne problematike, saj so vprašanja, kot je sežigalnica odpadkov, politični pogrom. Le kdo bi imel na svojem ’dvorišču’ sežigalnico odpadkov? Le kdo bi dal glas tistemu, ki bi dovolil postavitev sežigalnice in velikih zbiralnic blata?

Pa poglejmo, kje jim je uspelo? Eno najsodobnejših in učinkovitih sežigalnic imajo v Celju. To je edina prava sežigalnica odpadkov pri nas. Občina Celje jo je zgradila za 20 milijonov evrov, od tega so bila porabljena večinoma evropska sredstva. V Anhovem imamo sosežigalnico, a tam sežigamo tuje odpadke, domače pa morajo podjetja izvažati v tujino. Ker je zanimanja za obdelavo odpadkov vedno več, objektov za obdelavo in sežig pa malo, temu primerno narašča cena te storitve na trgu.

Podjetje ML Surovine v ljubljanskem Zalogu ima na svojem dvorišču nakopičene različne odpadke, med njimi tudi komunalno blato. Smrad in nevarnosti, ki jih le-to pomenijo za lokalno skupnost, so tamkajšnje prebivalce prisilile, da so začeli zbirati podpise pod peticijo za takojšnje zaprtje obrata.
Podjetje ML Surovine v ljubljanskem Zalogu ima na svojem dvorišču nakopičene različne odpadke, med njimi tudi komunalno blato. Smrad in nevarnosti, ki jih le-to pomenijo za lokalno skupnost, so tamkajšnje prebivalce prisilile, da so začeli zbirati podpise pod peticijo za takojšnje zaprtje obrata. FOTO: Damjan Žibert

Pa smo na točki, ki praktično kroji usodo zbiranja in obdelave odpadkov (ter posledično nas in našega okolja). Denar. Komunalna podjetja so večinoma v primežu lokalne oblasti. Župani v želji po priljubljenosti obljubljajo svojim volivcem čim cenejše storitve in od komunalnih podjetij zahtevajo nizke cene čiščenja komunalne odpadne vode. Investicije v komunalo so močno odvisne od razpisov za kohezijska sredstva, razmišljanje dolgoročno pa mnogim lokalnim veljakom ni v interesu, saj obdelujejo svoj 'trenutni vrtiček'.

Kdor je razmišljal dolgoročno, je v čistilno napravo vključil še sušilnico

Precej težko, a učinkovito pot so ubrali na Severnem Primorskem. Ko so gradili Centralno čistilno napravo Nova Gorica, ki je zasnovana za čiščenje odpadnih vod, ki se stekajo iz Mestne občine Nova Gorica, Občine Šempeter Vrtojba in Občine Miren Kostanjevica, so razmišljali dlje od zgolj enega ali dveh županskih mandatov. Zavedali so se, da ravnanje z blatom iz čistilnih naprav predstavlja kompleksno težavo že več let, zato so se odločili za sušenje blata, s čimer se maksimalno zmanjša njegova količina. Tega na ptujski čistilni napravi - in še marsikateri drugi - nimajo, zato so stroški odvoza blata veliko večji. Seveda veliko stane tudi investicija v sušilnico, a kot pravi naš sogovornik Mitja Gorjan iz Javnega podjetja vodovodi in kanalizacija Nova Gorica, se je že od vsega začetka vedelo, da se bo investicija v zgolj nekaj letih poplačala. Okvirni izračun kaže, da bi bil odvoz blata v vseh teh letih za najmanj pol milijona evrov dražji, če ne bi odvažali dehidriranega blata. Seveda pa bi bilo tudi prevozov s tovornjaki več, kar pomeni, da bi bilo več obremenjevanja okolja in škode na cestah.

Uporaba blata v kmetijstvu je sicer dovoljena, a v praksi skoraj neizvedljiva zaradi prisotnosti industrije (težke kovine). Če blato ni uporabno v kmetijstvu, gre za odpadek (načeloma nenevaren in nestrupen), s katerim je potrebno ravnati skladno z Uredbo o odpadkih. Analiza blata poteka letno, ves odpadek pa je treba oddati zbiralcu ali predelovalcu, ki izvaja obdelavo ali odstranjevanje odpadkov.  

Namesto 4000 ton letno izvozijo 700 ton blata

Ljubljanska, novomeška in goriška čistilna naprava imajo vse tri sušilnico odpadnega blata, zato so šle v skupni javni razpis in izbrale podjetje, ki bo skrbelo za obdelavo odpadkov. Kot pravi sogovornik, gre za precejšnje zneske (ki so vseeno bistveno nižji od tistih, ki jih ima na primer ptujska čistilna naprava z odvozom nedehidriranega blata), zato so se odločili za mednarodno podjetje, z dolgo tradicijo, izkušnjami in ugledom, ki ga ne bodo kar tako tvegali. Saubermacher tako s tovornjaki odvaža blato v Avstrijo, in sicer sežigalnico Lafarge, čeprav so sprva upali, da bodo lahko odpadke sežigali v bližnjem Anhovu. Na leto tja odpeljejo približno 700 ton dehidriranega blata. Če sušilnice ne bi imeli, bi bila ta količina okoli 4000 ton.

Kako poteka prevzem in evidentiranje?

Členi verige ravnanja z odpadki so naslednji: izvirni povzročitelj (kjer odpadek nastane), prevoznik, zbiralec, izvajalec obdelave. Lahko pa je vključen tudi trgovec z odpadki in posrednik. Posušeno blato prevzema pogodbeni zbiralec, kar se evidentira z evidenčnimi listi. Tehtanje blata poteka na lokaciji prevzemnika po vsakem prevzemu, občasno se lahko izvede kontrola pravilnosti tehtanja s strani naročnika, pojasnjuje Gorjan. Zbiralec odpadka je nato dolžan zagotoviti nadaljnje ravnanje z odpadkom skladno s predpisi o varstvu okolja, predvsem z Uredbo o odpadkih. Sledljivost mora biti zagotovljena z uporabo informacijskega sistema z evidenčnimi listi, do česar imajo dostop ministrstvo in nadzorni organi po uredbi. Izvirni povzročitelj odpadkov ima le evidenčni list, ki potrjuje prvo oddajo v celotni verigi, tj. na lokaciji čistilne naprave pooblaščenemu prevozniku oziroma zbiralcu odpadka. Tu se zanj sledljivost konča.

Cikel nastajanja in ravnanja z odpadki ter končna obdelava do končnega produkta oz. do stopnje, ko odpadek izgubi status odpadka, tako ne bo sklenjen najmanj do trenutka, ko bomo imeli v Sloveniji ustrezne (in delujoče) kapacitete za obdelavo odpadkov (vrhunske obrate z najnovejšo tehnologijo in najmanjšimi izpusti v okolje (zrak, voda, tla) ter možnostjo predelave v uporabne snovi, npr. fosfor). Do takrat bomo odvisni od tujih prevzemnikov, ki bodo cene določali skladno s svojimi finančnimi in okoljskimi cilji.   Mitja Gorjan, Javno podjetje VIK Nova Gorica

Centralni sistem, ki naj bi omogočal sledljivost

Ker je ob vsaki oddaji oziroma prevzemu odpadka od nastanka do izvedbe obdelave treba oddajo in prevzem zavesti z evidenčnim listom, ki se vpisuje v centralni sistem ARSO IS odpadki, imajo ministrstvo in vsi nadzorni organi dostop do celotne verige oddaj in prevzemov od izvirnega povzročitelja do zadnjega obdelovalca. To zagotavlja sledljivost. Medtem ko ima izvirni povzročitelj le dostop do podatkov, ki se nanašajo nanj (podatek o prvi oddaji odpadka).

V Sloveniji nimamo dovolj ustreznih kapacitet za obdelavo komunalnega blata (monosežigalnice, sežigalnice, sosežig), opozarja Gorjan in dodaja: "Kot smo že omenili, politika ne kaže nobenega interesa, da bi se stanje na tem področju ustrezno uredilo, kot je to v nekaterih razvitih državah, kot sta Nizozemska in Nemčija. Še tisto, kar imamo, pa se ne izkorišča za obdelavo blata, pač pa se v nekaterih izmed njih prioritetno kurijo odpadki iz tujine, kar je, glede na to, da ministrstvo izdaja okoljevarstvena dovoljenja za sosežig odpadkov v nasprotju z določbami uredbe."

Slovenska komunalna podjetja so tako odvisna od kapacitet za obdelavo blata v tujini. To pa pomeni vedno večji strošek. Obenem se uporabno gorivo, kar posušeno komunalno blato nedvomno je, v tujih, za to namenjenih obratih, uporabi za proizvodnjo električne in toplotne energije ob zanemarljivo majhnih izpustih škodljivih snovi v zrak. Učinek je tako okoljski kot tudi finančni.

Odlaganje komunalnega blata v naravi je po mnenju Gorjana dejanje, za katerega bi morala biti zagrožena visoka zaporna kazen. Na posnetku odlagališče v Sneberjah ob Savi.
Odlaganje komunalnega blata v naravi je po mnenju Gorjana dejanje, za katerega bi morala biti zagrožena visoka zaporna kazen. Na posnetku odlagališče v Sneberjah ob Savi. FOTO: Damjan Žibert

Komunalna podjetja ujetniki komunalnih zdrah

Komunalna podjetja so sicer tudi v primežu občin – lastnic infrastrukture – ki zahtevajo nizke cene čiščenja komunalne odpadne vode, opozarja Gorjan. Ker nekatere občine cen, predvidenih z elaborati, ne potrdijo tudi več let, stroški pa nenehno naraščajo (npr. podražitev ravnanja z blatom za trikrat do štirikrat krat v zadnjih petih letih), se lahko komunalna podjetja znajdejo na robu propada, opozarja sogovornik. 

Odlaganje komunalnega blata v naravi je po mnenju Gorjana dejanje, za katerega bi morala biti zagrožena visoka zaporna kazen. To, kar se je zgodilo v Pivoli, Dramljah in očitno tudi v Šentjurju, pa je lahko tudi posledica tega, da pri zbiralcih blata stroški naraščajo, saj ga morajo oddati obratom za obdelavo blata v tujini, zato si jih poskušajo znižati tako, da blato pristane v okolju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (235)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vilko Bundersek
22. 06. 2021 14.30
S tako neodgovornostjo komunalnih podjetij, ker ne poskrbijo za uničenje odpadkov, še bolj obremenjujemo naravo, ker zdaj to nesnago kopičijo na črno , nadoločenih mestih v naravi. Ob takih količinah se pa tudi sama narava ne more obvarovati teh nesnag.
Bananistanec
22. 06. 2021 10.22
+7
Po tem da je Slovenija raj za kriminalce je razvidno že po vladi
Adolph
22. 06. 2021 10.15
+0
Predlagam,blato na fino zmleti in napravite iz tega Tuhelske toplice,dobro za take packe. . . . .
netimenitralala
22. 06. 2021 09.43
+7
Edini posli, ki jih znamo skopirat v tujini in pripeljat domov so mafijski posli...
Uporabnik1095190
22. 06. 2021 09.33
+4
Zbornica komunalnega gospodarstva. Tudi to obstaja? In kaj počnejo, da bi se rešila problematika? Očitno bore malo, tako kot Ministrstvo za okolje in vsi, ki bi morali delati na zakonodaji, ki bi takšnim barabam pošteno stopila na prste. Potem je potrebno najti tudi trajno in učinkovito rešitev tega problema. Pa smo spet pri neučinkovitih inštitucijah. V tujini dobesedno iz dreka pridobivajo energijo. Pri nas se tega ne da izvesti? Pri takih nesposobnežih, ki jih imamo očitno ne. Važno, da pade lepa plačka vsak mesec.
krucyfix
22. 06. 2021 10.08
+2
Seveda se da. Ampak problem je, da obstajajo boljše in slabše rešitve in da imajo od slabših eni velike profite in da boljše ekonomsko niso konkurenčne dokler so slabše dovoljene. Pravih sežigalnic nimamo, ker gre za znatne investicije in tudi pridobljena energija je relativno draga. Ne morejo bit konkurenčne sosežigalnicam a la Anhovo, ki jim država dopušča za razred velikosti višje strupene emisije. Profit na račun zdravja okoliškega prebivalstva.
Vilko Bundersek
22. 06. 2021 14.33
Preveč administracije in lahko odgovornost si podajajo kot je pri nas to v navadi. Še nikoli pa nismo v tej igri našli krivca, da bi za to odgovarjal.
Petra ?eh 1
22. 06. 2021 09.24
+7
Do grla v blatu smo, ker se javna uprava bogati, DELA PA NIČ
borjac
22. 06. 2021 09.04
+9
Kako smo pristali do grla v blatu in postali raj za okoljske kriminalce? tako da so naše inšpekcijske službe namenjene same sebi, z užitkom sankcionirajo male ribe, tipo rogljički, maske, stare babice , ki prodajajo sadje ob cesti ob resnih zadevah, kot je onesnaževanje pa pokažejo kaj so sposobni, TO JE NIČ .
Benjamin Tišler
22. 06. 2021 10.31
+1
Dalo bi se sklepati, da se sankcionira samo takrat, ko se to ne splača..
Sputnik8
22. 06. 2021 08.52
-4
Zato levi in Evropa ne marajo Orbana in ga vedno kritizirajo. Ne želi več fekalij v svoji državi.
krucyfix
22. 06. 2021 10.09
+1
Madžari so res stopili na prste lokalni mafiji, ampak po tem ko so se že skoraj utopili v uvoženem drecku.
ponzde
22. 06. 2021 08.40
+7
Ce bi pravna drzava delovala bi nam morali za deset let vrniti preplacilo na poloznicah saj drzavljani moramo ta odvoz placati takoj
ijsales
22. 06. 2021 08.37
+2
in kakšna beseda o C0 kanalu, ki bi bil , če bi bil zgrajen, največja ekološka bomba v sloveniji in vsako sekundo ogrožal pitno vodo za celo ljubljano. a problem je v tem . da so t.i. levi in desni skupaj povezani v poslih od vizjaka, preko južne do jankoviča pa da ne pozabim škrabca in hojsa bananisran
krucyfix
22. 06. 2021 10.10
+4
Problem je, da umazan denar ne smrdi prav nobeni vladajoči politiki.
CIGU MIGU
22. 06. 2021 08.08
+1
v nemčiji bi najprej odgovarjal dr ježek za ekologijo in to z nepreklicnim odstopom in na zavod
Tomy Bananas
22. 06. 2021 08.05
+4
Za naše inšpektorje je to prevelik zalogaj,ki bi jih moral zvleči iz pisarn. So pravno neuki in nesposobni opravljanja terenskega dela.
zlati70
21. 06. 2021 21.33
-3
'OKOLJEVARSTVENIKI''(kao), NIKAR ne trkajte na moja vrata z referendumom, ker vam za onesnaževanje narave ''dol visi''.😡😡 "Tu se vsem pred nosom dogaja resnična srhljiva okoljska tragedija, tisti, ki najbolj glasno vpijejo okoli lažnega referenduma za pitno vodo, pa tiho kot navadne riti ...! A saj so bili tiho tudi ob Magni in Kemisu." (vir: Twitter - Bojan Požar) (Ob golem politikantstvu lažnega referenduma o pitni vodi je svojo misel, s katero se strinjam, dodal še Blaž Mrevlje, zdravnik, publicist in televizijski komentator: "Zanimivo, da nikjer ne vidimo referenduma glede kanalizacije preko vodovarstvenega območja v LJ, podrtja Magne, ki stoji na vodovarstvenem območju ali morda onesnaženega vodnega zajetja v Anhovem. Da ne govorimo, da bi drobtiničarji zavihali rokave in odkidali to sporno blato."
krucyfix
22. 06. 2021 10.18
+3
Ne relativiziraj. Referendum se pri nas lahko razpiše le za razveljavitev zakona in ta zakon je treba razveljavit, ker hoče politika s podtaknjencem v njem olajšat privatizacijo in pozidavo obrežij. Ne da bi bil cel zakon slab, ampak brez tega podtaknjenca jih ta zakon očitno sploh ne bi zanimal - pred sprejemom so zahtevali da se to umakne, pa niso hoteli. Kanalizacija preko vodovarstvenega območja v LJ ni problem slabega zakona, ampak načrtnega izigravanja zakona (okoljski presoji so se hoteli izognit z načrtnim zavajanjem da gre za enostaven projekt ki da je ne rabi). Magna in Anhovo sta očitna primera, da politiki ne moreš zaupat, da ne bo zlorabljala demontaže varovalk.
DAEMONIUM
21. 06. 2021 20.04
+3
Banda zdrogirana, nesposobna tudi da samega sebe dostojno prezivite! Da danes vzamemo avstrijsko, svicarsko zakonodajo bi banda tulila in vpila da smo diktatorska in fasisticna druzba ker vam zgolj pase njijov denar in standard ne pa nacin s katerim se pride do taksnega reda in stanja.
yanay
21. 06. 2021 20.02
+5
Ta izjava: "Ko smo takrat analizirali morebitne posledice zaustavitve Madžarske za uvoz blata iz Slovenije, smo ocenili, da bodo največ težav imeli upravljavci čistilnih naprav, ki ne bodo uspeli na javnih razpisih pridobiti odstranjevalca blata in se bo to blato kopičilo ob čistilnih napravah. Niti predstavljati si pa nismo mogli, da bodo priložnost zaznali 'okoljski kriminalci', ki bodo blato sicer od upravljavcev čistilnih naprav legalno prevzeli in ga nato nelegalno odložili v naravo...", ne drži vode! Slovenija sežigalnice nima in govoriti, da si niti v sanjah niso predstavljali, kaj se bo dogajalo, je milo rečeno abotno. Kako pa ste si predstavljali, na kakšen način, se bodo ta slamnata podjetja spopadla s predelavo te glomazne gmote odpadnega blata? Koliko teh podjetij pa res premore resne reference za spopad s to okoljsko katastrofo? Ali so ustrezne službe sploh preverjale ali so ta podjetja sposobna to blato očistiti? In te nosijo za to šlamastiko največjo odgovornost. Samo, da se je nekdo javil, da bo ugiznil v to "kislo jabolko", pa so bili tisti najbolj odgovorni takoj zadovoljni. Ta problem se zanesljivo vleče že zelo dolgo. Ali mislite, da so vse blato res vozili na sežig v Madžarsko? Ne verjamem. Vizjak, ne rečem, da odstopi, vendar naredi vse, da se čimprej pojavi rešitev za ta problem. Ker za ta problem ste v veliki meri odgovorni prav vi, elitni politiki!
matko74
21. 06. 2021 19.56
+9
Glejte , del Dunaja se ogreva na bio plin , po domače povedano na drek , ko se pelješ skozi njihove deželne pokrajine vidiš na stotine vetrnih elektrarn . V naši ljubi Sloveniji pa imamo take drekače -lobiste , da se skrivajo za civilnimi iniciativami in izpodbijajo vse , kar bi blo zelena energija , razen strešnih solarnih panelov . Za tole blato je pa itak samoumevno , naložiš , dobiš papir , razložiš dobiš papir , ne vem , kaj ni jasno , razen se ve komu
tečnež
21. 06. 2021 19.27
+4
..vprašajte na trstenjakovo.....tam to obvladajo...
Sputnik8
21. 06. 2021 20.00
+3
baldahin
21. 06. 2021 19.13
+9
V Butalah ločujemo odpadke, medtem ko gazimo v njih.
no-future
21. 06. 2021 19.04
+6
Ali pa je mogoče že upeljal Bavčarja pa je on začel krast od nule pri dreku
andrejak28
21. 06. 2021 19.02
+7
In politične kriminalce si pozabil napisati