Slovenija

ANIMACIJA: Do konca tedna nas bosta prešli še dve fronti

Ljubljana, 06. 10. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Rok Nosan
Komentarji
8

Že dobra dva tedna si fronte sledijo kot po tekočem traku in tudi v tem tednu ne bo veliko drugače. Tako nas bosta do konca tedna prešli še dve fronti. Prvo lahko pričakujemo že v sredo dopoldne, druga, ki bo, kot kaže, izrazitejša, pa bo na vreme pri nas vplivala v nedeljo čez dan. A daleč od tega, da bo v tem tednu samo deževalo. Pričakujemo lahko namreč tudi kar nekaj sončnega in čez dan prijetno toplega vremena s temperaturami okoli 20 stopinj Celzija.

V teh dneh vremenske pestrosti nad Evropo ne manjka, za kar skrbi obsežno in globoko ciklonsko območje, katerega središče se nahaja v bližini Britanskega otočja. Na obrobju ciklona nad Jugovzhodno Evropo doteka za ta čas zelo topel zrak. V Bolgariji, Turčiji in Grčiji bodo danes temperature povsem poletne, saj se bo ogrelo nad 30, lokalno celo nad 35 stopinj Celzija. Pri nas bodo razmere letnemu času primernejše. 

Karta prikazuje predvidena temperaturna odstopanja za ta teden. Kot lahko vidimo, bo zahodni del Evrope nekoliko hladnejši od povprečja, vzhodni pa občutno toplejši. Za ta čas zelo topel zrak se bo razširil tudi nad Skandinavijo.
Karta prikazuje predvidena temperaturna odstopanja za ta teden. Kot lahko vidimo, bo zahodni del Evrope nekoliko hladnejši od povprečja, vzhodni pa občutno toplejši. Za ta čas zelo topel zrak se bo razširil tudi nad Skandinavijo. FOTO: Tropicaltidbits.com

Pred nami je vremensko kar prijazen torek. V vzhodni Sloveniji in ob morju bo veliko sonca, drugod bo več oblačnosti. Predvsem v hribovitih krajih bo sredi dneva in popoldne občasno rahlo deževalo ali rosilo. Po jutranjem brezvetrju bo marsikje zapihal jugozahodni veter. Najtopleje bo na Dolenjskem in v Beli krajini, kjer se bo ogrelo do 21 stopinj Celzija. Le kakšna manj bo na severovzhodu in na Primorskem, v osrednji Sloveniji bo okoli 18, na Gorenjskem pa 15 stopinj Celzija. 

Meja sneženja se bo ob jutrišnjem prehodu hladne fronte spustila do nadmorske višine okoli 1500 metrov, še precej nižje pa bo, kot vse kaže, snežilo ob koncu tedna, ko lahko sneg pobeli tudi nekatere alpske doline.  

Jutri lahko pričakujemo prehod nove fronte, ob katerem bo v večjem delu Slovenije prehodno spet deževalo. Najmočnejše padavine nas bodo dosegle v dopoldanskih urah, sredi dneva pa bo dež oslabel in popoldne povsod ponehal. Skupaj s padavinami se bodo umikali tudi oblaki. Zjutraj bo ponekod še pihal šibak jugozahodnik, dopoldne pa bo za krajši čas zapihal okrepljen severni veter, s katerim bo k nam dotekal za dobrih pet stopinj Celzija hladnejši zrak. Jutrišnje popoldanske temperature tako večinoma ne bodo presegle 15 stopinj Celzija. 

Obeti za Slovenijo
Obeti za Slovenijo FOTO: 24ur.com

Prehodu fronte bosta sledila dva suha in tudi precej sončna dneva z dopoldansko meglo po nekaterih nižinah. Jutranje temperature se bodo v večjem delu države gibale okoli pet, popoldanske pa okoli 20 stopinj Celzija. 

Že v soboto se bo vreme spet začelo spreminjati. Zapihal bo jugozahodni veter in oblačnost bo od zahoda začela naraščati, a bo še ostalo večinoma suho, v nedeljo pa trenutno kaže na zelo deževno in tudi precej hladno vreme z najvišjimi temperaturami le okoli 10 stopinj Celzija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

diocles
06. 10. 2020 19.27
+1
čist poletne temperature oktobra kok bodo slej ko prej tako požari in suša kot so bili v avstraliji pozimi (tam je bilo poletje) in poleti v kaliforniji
zlobniCO2
06. 10. 2020 20.37
+2
ParleVuFranse
06. 10. 2020 17.50
-1
samo da ni vec 30+C, ko bi le bla celo leto jesen
TistoPravo
06. 10. 2020 16.42
+3
Če ne bodo tole jesenske poplave, je pa to napoved za pomladanske 2021....obdobje "mokrih"let je več kot očitno tu...za likof pa bo še po vsej ohladitvah zemlje preko padavinskih voda prišla še polarna zima...kdaj, pa težko rečt...ker narava pozna samo premike situacije, medtem ko bi človek rad vse časovno ovrednotiu...
26277
06. 10. 2020 16.23
Oranžna faza.
KRATOS
06. 10. 2020 16.16
Bog daj deza ka mo leza