Slovenija

Do nadaljnjega zaprta planinska pot čez Komarčo

Bohinj, 03. 07. 2019 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
5

Zaradi poškodb na poti čez Komarčo je Planinsko društvo Ljubljana-Matica to pot zaprlo. Do nadaljnjega bo tako zaprt odsek Koča pri Savici–Komarča–Črno jezero, so zapisali na spletni strani Planinske zveze Slovenije. Vse planince prosijo, da dosledno upoštevajo zaporo in se na pot ne podajajo.

Na omenjenem odseku se je prejšnji teden smrtno ponesrečila 45-letna nizozemska planinka. Preiskava je kasneje pokazala, da je pot tudi za ustrezno opremljene planince nevarna. Na nekaterih odsekih čez pot visi drevje, klini, ki držijo jeklenico, pa so vsaj na enem mestu razmajani in zato neuporabni.

Zaradi poškodb na poti čez Komarčo je Planinsko društvo Ljubljana-Matica to pot zaprlo.
Zaradi poškodb na poti čez Komarčo je Planinsko društvo Ljubljana-Matica to pot zaprlo. FOTO: Planinska zveza Slovenije

Kot so zapisali na spletni strani Planinske zveze Slovenije, je v skladu s 16. členom zakona o planinskih poteh dolžnost skrbnika poti, da vsako planinsko pot, ki postane nevarna za uporabnike, ustrezno obnovi ali izvede potrebna vzdrževalna dela. Zapora lahko traja največ eno leto, v skrajnem primeru pa se ji lahko odvzame status planinske poti in se jo izbriše iz evidence o planinskih poteh.

Podali so tudi dodatno pojasnilo, in sicer, da planinska društva v večini primerov sanacij na zavarovanih poteh ne izvajajo sama, ampak pri tem sodeluje Tehnična ekipa Komisije za planinske poti Planinske zveze Slovenije, ki razpolaga z vso potrebno opremo za takšna dela. Za vse večje prenose opreme, lesa in drugega materiala pa je nenadomestljiva pomoč helikopterske enote Slovenske vojske ali Policije.

Kot pojasnjujejo: "Po nam znanih podatkih do nesreče nizozemske planinke ni prišlo zaradi pomanjkljivosti na poti. Pot je za dobro opremljenega planinca s potrebnimi izkušnjami za zahtevno pot tudi zdaj sicer prehodna, a je zaradi načrtovanih del zaprta, zato planince prosimo, da upoštevajo zaporo, da bo obnova poti potekala neovirano, za pot do Koče pri Triglavskih jezerih imajo na voljo alternativno, lahko planinsko pot prek Komne ali planine Viševnik."

Kot pojasnjujejo, stanje varoval na zavarovanih planinskih poteh redno vsaj enkrat letno pregledajo, ugotovijo morebitne pomanjkljivosti in jih glede na to uvrstijo na seznam popravil v naslednji sezoni: "Pot čez Komarčo je bila zadnjič pregledana 13. oktobra 2018, ko se je pokazalo, da so vsa kovinska varovala v dobrem stanju, da pa je na pot padlo nekaj debel, ki jih je treba odstraniti, in da so na nekaterih mestih dotrajane lesene bočne opore in stopnice. Zaradi tega je uvrščena na prednostni seznam letošnjih popravil." 

Pot je za ustrezno opremljenega in usposobljenega planinca, kakršnega pričakujemo na tej poti, ki je kategorizirana kot zahtevna planinska pot (na določenih delih si moramo pomagati z rokami, varovala so namenjena varnosti planinca, svetujemo uporabo čelade), še vedno prehodna, zavedati pa se je treba, da je zaradi specifičnega terena (zemlja, listje) na tej poti večja nevarnost zdrsa kot na mnogih tehnično precej zahtevnejših poteh v naših gorah, česar z nadelavo podlage poti ni mogoče preprečiti, opozarjajo.

Težko predvideti, kdaj bo pot spet odprta

Dela na poti se bodo predvidoma začela 12. julija. Potekala bodo v dveh fazah, in sicer v prvi fazi načrtujemo odstranitev podrtega drevja in kamenja, v drugi pa namestitev novih lesenih varoval. Kdaj bo pot spet odpra, je težko predvideti, pravi obseg del se pri zamenjavi lesenih varoval pokaže šele ob delu. Transport lesa v steno Komarče bo izveden s helikopterjem Slovenske vojske, ki pa ima tudi številne druge obveznosti, pojasnjujejo na planinski zvezi.

Po dogovoru Združenja planinskih organizacij alpskega loka (CAA) se tudi v Sloveniji zahtevnost poti označuje na usmerjevalnih tablah, kjer prazen trikotnik pomeni zahtevno in trikotnik s klicajem zelo zahtevno planinsko pot; če teh dveh znakov ni, je planinska pot lahka. Prav tako je težavnost poti označena na vseh planinskih zemljevidih, kjer polna rdeča črta predstavlja lahko planinsko pot, črtkana zahtevno in pikčasta zelo zahtevno.

Še vedno pa se je treba pred odhodom pozanimati o zahtevnosti poti in potrebni opremi. Pri tem je treba opozoriti, da je slovenski alpski svet zahteven in zahteva odlično pripravljenega posameznika z izkušnjami in znanjem uporabe opreme, ter da se je na poteh v naravi stalno prisotno tveganje, ki se ga je treba zavedati, prav tako kot objektivnih in subjektivnih nevarnosti, čemur Planinska zveza Slovenije namenja veliko pozornosti s preventivno dejavnostjo.

Varneje v gore poleti
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smacky
04. 07. 2019 07.10
Bo treba it na Komno okol da boste lahk cucke namakal v Črnem jezeru... BANDA!
qwerty99
03. 07. 2019 11.03
+19
Tam je treba je zgradit stopnice (na daljših odsekih tekoče) z ograjo na obeh straneh. Na najbolj strmih odsekih postavit dvigala. Pa table "pazi kje hodiš" v vseh jezikih na vsaka 2 metra. Reševalno postajo na vsakih 10 m - z zadostno zalogo dehidracijske tekočine, to je vode. In vsakemu planincu zagotoviti spremstvo dveh gorskih reševalcev (eden spredaj, drugi zadaj). A dokler ni zakonske podlage, ki vse to določa, je nujna prepoved gibanja po vseh podobnih poteh. Ali bi se mogoče raje zmenili, da se je v gorah dobro gibati okolju primerno in pri tem celo uporabljati pamet?
Torpedo
03. 07. 2019 10.23
+6
pa če je bližje
Pepe Bolcev
03. 07. 2019 10.18
-9
Koncno. Me samo zanima kdo bo odgovarjal..
krnekilojz
03. 07. 2019 10.20
-10
kot vedno, nihče! najbrž bo kdo še povišico dobil!