Slovenija

Do Strasbourga, če bo treba

Ljubljana, 23. 05. 2007 21.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zakon o lokalnih volitvah je neskladen z ustavo, saj sorodnikom kandidatov dovoljuje, da so člani volilnih odborov.

Odločbo je ustavno sodišče sprejelo z osmimi glasovi, proti je glasovala sodnica Milojka Modrijan, piše na spletnih straneh ustavnega sodišča. Ustavno sodišče v odločbi med drugim navaja, da pošten postopek pred volilnimi odbori, katerega del je tudi pravica do nepristranskega odločanja, zagotavlja tudi ustavna določba o enakem varstvu pravic. Ta obvezuje zakonodajalca, da postopek volitev uredi med drugim tako, da je zagotovljena enaka obravnava vsakega kandidata pred nepristranskimi in neodvisnimi volilnimi odbori.

Ustavno sodišče je odločilo, da je zakon o lokalnih volitvah v neskladju z ustavo, ker ne določa, da člani volilnih odborov ne morejo biti sorodniki kandidatov. Pobudo za oceno ustavnosti je vložil Dušan Krajnik, ki je na lanskoletnih županskih volitvah v Škofji Loki izgubil za 16 glasov.

Krajnik je v pobudi med domnevnimi nepravilnostmi navedel tudi sestavo volilnih odborov, v katerih sta bila sinova protikandidata - izvoljenega župana Igorja Drakslerja. Ustavni sodniki so ugotovili, da ureditev, ki omogoča, da so člani volilnih odborov ožji sorodniki ali druge z njim povezane osebe, ni v skladu z zahtevo po nepristranskem odločanju. Prav povezave bi namreč lahko ustvarile dvom v nepristransko in objektivno odločanje članov volilnega odbora.

Krajnika je zmotila sestava volilnih odborov, v katerih sta bila sinova protikandidata Drakslerja
Krajnika je zmotila sestava volilnih odborov, v katerih sta bila sinova protikandidata Drakslerja FOTO: POP TV

Ureditev, ki omogoča, da so člani volilnih odborov ožji sorodniki kandidata in druge osebe, ki so z njim povezane na podoben način, je v neskladju z zahtevo po nepristranskem odločanju. Po mnenju ustavnega sodišča ureditev namreč omogoča, da so člani volilnih odborov s kandidati na volitvah povezani tako, da bi to lahko povzročilo ali pa vsaj ustvarilo upravičen dvom, da ne morejo odločati objektivno, nepristransko in z izključnim upoštevanjem pravnih kriterijev. Zato je takšna ureditev v neskladju z načelom enakosti volilne pravice v zvezi s pravico do enakega varstva pravic.

Državni zbor mora neskladje z ustavo odpraviti v enem letu po objavi odločbe v uradnem listu.

Krajnik, ki odločbe sicer še ni dobil, ogledal pa si jo je na spletni strani ustavnega sodišča, je dejal, da je z odločitvijo zadovoljen. "To, kar dopušča naša zakonodaja, je katastrofa," je dejal. Po pobudnikovem mnenju morajo imeti vsi enake, z ustavo zagotovljene pravice, vendar v primeru Škofje Loke ni bilo tako, saj so pristranski posamezniki v volilnih odborih lahko vplivali na rezultat volitev.

Krajnik bo počakal na odločitev upravnega sodišča, kamor se je pritožil na sklep občinskega sveta, povezan z veljavnostjo volitev v Škofji Loki. Upravno sodišče je namreč čakalo na odločitev ustavnega sodišča, ki pa ni presojalo o morebitnih konkretnih kršitvah v škofjeloškem primeru. "Če bo potrebno, bom šel tudi v Strasbourg," je še dejal Krajnik.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
24. 05. 2007 14.17
na volitvah odločajo vilici, ne sorodniki kandidatov, ki so v volilnih komisijah.volitve na lokalnem nivoju se ne dajo tako ponaredit, kot državne volitve,posebaj zadnje parlementarne tako imenovane JANŠEVE volitve.
Prvo Bore
24. 05. 2007 07.06
Saj ima prav. Čez deset let so bo lahko Ljubljana preimenovala V Jankovgrad. To je drugače samo primerjava.
krzisnikmeister@gmail.com
23. 05. 2007 22.43
Krajnik suks,... we dont need u ....