Do vključno četrtka bo mrzlo in vetrovno, občasno bo tudi rahlo snežilo

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Rok Nosan
KOMENTARJI
18
Zaradi spusta mrzlega polarnega zraka bo ta teden marsikje bolj zimski, kot pa je bil zimski katerikoli teden v pravkar končani koledarski zimi. Temperature bodo namreč do vključno četrtka tudi čez dan le malo nad ničlo, občutek mraza pa bo še dodatno stopnjeval okrepljen severni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Na zahodu bo večinoma suho, na vzhodu pa bo občasno rahlo snežilo. Zapade lahko od 5 do 10 centimetrov snega.

Po dolgem obdobju nadpovprečno toplega vremena je včeraj zapihal okrepljen severni veter, s katerim nas je dosegla za ta del leta neobičajno mrzla zračna masa. Dotok mrzlega zraka se je v minuli noči še okrepil in današnje jutranje temperature so bile zelo nizke, v višjih legah celo nižje, kot smo jih izmerili pozimi. Po podatkih Arsa je bilo ob šesti uri zjutraj na Krvavcu kar –14, na Kredarici pa celo –20 stopinj Celzija. Za primerjavo, najnižja izmerjena temperatura od prvega decembra do včeraj je bila na Kredarici –15, na Krvavcu pa –9 stopinj Celzija.

Zelo mrzlo in vetrovno jutro na Kredarici
Zelo mrzlo in vetrovno jutro na KredariciFOTO: Arso

Po nižinah nas je v minuli noči pred hujšim mrazom obvaroval veter, kljub temu pa so se temperature povsod, z izjemo najnižjih delov Primorske, spustile pod ničlo. Današnji jutranji minus bo zagotovo imel posledice na sadnemu drevju, ki je zaradi nenavadno toplega vremena zacvetelo v zadnjih tednih.

Zakaj je prišlo do vremenskega preobrata?

Vzrok za izrazit padec temperatur je zrak, ki se je k nam razširil iznad polarnih predelov. Ohladila se je že celotna srednja in vzhodna Evropa, občutna ohladitev pa bo danes dosegla tudi jug Balkanskega in Apeninskega polotoka. Nad osrednjim Balkanom bo danes snežilo, jutri in v sredo pa se bo rahlo sneženje širilo proti severovzhodu in se dotaknilo tudi naših krajev. 

Večji del Balkana bo v tem tednu pobelil sneg.
Večji del Balkana bo v tem tednu pobelil sneg.FOTO: Wxcharts.com

Opozorilo pred močnim vetrom

Poleg snežink lahko v prihodnjih dneh pričakujemo tudi močan veter, ki ga bo povzročila velika razlika v zračnem tlaku med vzhodom in jugom stare celine. Na Primorskem se bo danes zvečer in v noči na torek krepila burja. Njeni najmočnejši sunki bodo na izpostavljenih mestih v Vipavski dolini in na Ilirskobistriškem presegali hitrost 100 kilometrov na uro. Zelo vetrovno bo tudi marsikje drugod po državi, še zlasti na vzhodu, kjer bodo najmočnejši sunki severnika presegali 70 kilometrov na uro.

Zaradi pričakovanega močnega vetra je za jutri izdano oranžno opozorilo.
Zaradi pričakovanega močnega vetra je za jutri izdano oranžno opozorilo.FOTO: Arso

Na zahodu bo delno jasno, na vzhodu pa oblačno z občasnim rahlim sneženjem

Ponedeljek bo na zahodu sončen, drugod se bo oblačnost po jasnem začetku dneva že dopoldne nekoliko povečala. Oblaki se bodo popoldne še dodatno zgostili. V krajih ob naši vzhodni meji ni povsem izključena kakšna snežinka. Temperature bodo občutno nižje od pričakovanih za ta čas, mraz pa bo še dodatno stopnjeval okrepljen severni veter. V večjem delu države bomo popoldne izmerili do 5, na Primorskem pa okoli 10 stopinj Celzija.

Torek bo na Primorskem delno jasen z močno burjo, drugod bo oblačno. Na vzhodu bo občasno rahlo snežilo. V višje ležečih krajih nad okoli 600 metri nadmorske višine bodo temperature ves dan pod ničlo, po nižinah pa bo nekaj stopinj nad ničlo.

Mrzla in vetrovna bo tudi sreda. V vzhodni Sloveniji bo občasno rahlo snežilo, v zahodni in osrednji Sloveniji pa bo večinoma suho, tudi z nekaj sonca. Večjih temperaturnih sprememb ne bo.

Obeti za Slovenijo
Obeti za SlovenijoFOTO: Arso

V noči na četrtek se bo sneženje razširilo nad večji del države

V noči na četrtek se bo rahlo sneženje na vzhodu nekoliko okrepilo in razširilo nad večji del države. Po nižinah vzhodne Slovenije lahko zapade od 5 do 10 centimetrov suhega snega, drugod pa manj.

Snežilo bo do četrtka dopoldne, popoldne, ko bo k nam dotekal toplejši zrak, pa bo sneg po nižinah postopno prehajal v dež. Kljub temu bodo temperature še razmeroma nizke, saj se marsikje ne bodo povzpele nad 5 stopinj Celzija. Občutnejša otoplitev nas bo dosegla ob koncu tedna.

Podrobnosti o vremenu v vašem kraju