Slovenija

Do zdaj tri prijave nezaželenih učinkov, strategija naročanja še v pripravi

Ljubljana, 06. 01. 2021 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Vesna Lambergar, STA
Komentarji
124

V Sloveniji smo že prejeli 33.150 odmerkov cepiva, vsak ponedeljek jih bomo dobili še približno 16.000. Naslednji teden bodo na vrsto za cepljenje prišli starejši od 80 let. Do zdaj so dobili tri prijave nezaželenih učinkov. V kratkem bodo znani izsledki strokovne skupine, ki preučuje vzorčno povezanost med smrtjo in cepivom. Če se želite cepiti, to sporočite osebnemu zdravniku. Bodo pa kmalu znana podrobnejša navodila.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Naslednji na vrsti starostniki
    03:07
    Iz 24UR: Naslednji na vrsti starostniki
  • Marta Grgič Vitek o strategiji cepljenja
    15:53
    Marta Grgič Vitek o strategiji cepljenja

 

Cepljenje v Sloveniji se je uspešno začelo pred desetimi dnevi, je na današnji novinarski konferenci dejala nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ Marta Grgič Vitek. V Sloveniji smo do zdaj prejeli 33.150 odmerkov cepiva. Ta teden smo prejeli 16 tisoč odmerkov, ki bodo razdeljeni v zdravstvene domove in bolnišnice, namenjeni pa so zdravstvenim delavcem in oskrbovancem ali zaposlenim v DSO, ki še niso bili cepljeni, je poudarila. 

11. januarja bomo prejeli  še 16.575 odmerkov cepiva. Delno število odmerkov bo še vedno namenjenih zdravstvenim delavcem, 12.000 pa starostnikom, starim nad 80 let, ki pa se za cepljenje morajo zglasiti v zdravstvenih domovih oziroma cepilnih centrih, saj cepiva zaradi občutljivosti ne morejo prevažati. 

Novo pošiljko cepiva pričakujejo vsak ponedeljek, vse do konca marca. 

Kako se naročiti na cepljenje?

Tisti, ki se zanimajo za cepljenje, morajo to sami sporočiti svojemu zdravniku, je še povedala Marta Grgič Vitek. Za starostniki bodo prišli na vrsto kronični bolniki, nato pa nujne službe. Za zdaj je navodilo, da prijave zbirajo osebni zdravniki oziroma pri svojem zdravniku lahko izrazite interes. Je pa na ministrstvu za zdravje ustanovljena skupina za namen, da zdravstveni domovi dobijo konkretna navodila. Pričakujejo jih lahko v kratkem. 

Tri prijave nezaželenih učinkov

NIJZ je do zdaj prejel tri prijave neželenih učinkov. V enem primeru je šlo za smrt, ki jo že preučuje strokovna skupina, ki bo podala oceno o tem.  Pričakujemo jo lahko v kratkem –  danes ali jutri, je dejala Marta Grgič Vitek.

Drug neželen učinek je bila urtikarija pri osebi, ki se je pojavila v eni uri po cepljenju. Oseba je bila ustrezno obravnavana in stvar se je razrešila v 15 minutah. 

Tretji primer je bil, da se je pri cepljeni osebi nekaj ur pozneje pojavila boleča nadlaket, naslednje jutro pa še glavobol, driska, bruhanje, a je vse to v naslednjih dveh dneh izzvenelo.

V Sloveniji smo do zdaj prejeli 33.150 odmerkov cepiva.
V Sloveniji smo do zdaj prejeli 33.150 odmerkov cepiva. FOTO: AP

Je cepljenje proti covidu-19 priporočljivo za osebe z alergijami?

Osebe s prepoznanimi alergijami se lahko cepijo proti covidu-19, razen če imajo alergijo na katero od sestavin v cepivu. Cepivo, ki ima v tem trenutku dovoljenje v EU, temelji na osnovi mRNK in ima maloštevilne sestavine. Kot potencialni alergen je prepoznan le polietilen glikol, ki je v medicini široko uporabljen, alergije nanj pa so redke.

Evropska agencija za zdravila (EMA) je do zdaj dala pogojno dovoljenje za cepivo Pfizerja in BioNTecha, danes pa je dobilo zeleno luč še cepivo Moderne, ki ga je razvila v sodelovanju z inštitutom NIAD.

Obe cepivi sta osnovani na inovativni platformi, ki je do zdaj še niso uporabljali. Sestavljeni sta iz delca molekule RNK novega koronavirusa, ki nosi zapis za tarčni virusni protein. Ker je omenjeni RNK zelo občutljiv na razgradnjo, sta pri obeh družbah za povečanje stabilnosti in vnosa RNK v celice uporabili maščobni delec, v katerem je RNK.

Tako sta cepivi sestavljeni iz delca RNK oz. mRNK, lipidov, elektrolitov in sukroze. Kot potencialni alergen prepoznan le polietilen glikol (PEG). Ta je sestavina okoli tretjine zdravil v tabletah in je tudi v številnih preparatih za injiciranje, alergije nanj pa so redke, navaja predstojnik katedre za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Alojz Ihan v gradivu za strokovno javnost o cepivu proti covidu-19.

Zaznani so bili posamezni primeri anafilaktične reakcije po cepljenju s Pfizerjevim cepivom. Za take primere morata biti na voljo ustrezna medicinska oskrba in nadzor cepljenih oseb, osebo se po cepljenju opazuje še 15 minut. V primeru anafilaktične reakcije po prejemu prvega odmerka cepiva se cepljenje z drugim odmerkom odsvetuje.

Medtem pa se osebe, ki so imele anafilaktične reakcije na alergene, ki niso sestavine cepiva (kot so penicilin ali druga zdravila, piki čebel ali os ter arašidi ali druge vrste hrane), lahko cepijo, navaja Ihan.

Cepljenje  v bolnišnicah

V osrednji posavski bolnišnici v Brežicah so opoldne prejeli prvih 90 odmerkov cepiva in ob 13. uri začeli cepiti zaposlene. Za cepljenje se je do zdaj prijavilo 90 zaposlenih, nadaljevali ga bodo v četrtek in petek. Za cepljenje sicer še zbirajo prijave preostalih še neodločenih zaposlenih. Zaposleni, ki se bodo za cepljenje odločili in prijavili kasneje, pa bodo morali počakati na nove pošiljke cepiva. Vse skupaj imajo zaposlenih 370 sodelavcev, nekaj od teh pa je covid-19 že prebolelo.

Prvo pošiljko cepiva so danes dobili tudi v Zdravstvenem domu Novo mesto. Njegova direktorica Alenka Simonič je navedla, da so dobili 150 odmerkov. Zaposlene so začeli cepiti nemudoma, v četrtek pa bodo cepili še zdravstveno osebje novomeškega doma starejših občanov in varstveno-delovnega centra.  Zanimanje za cepljenje je za zdaj približno 40-odstotno in še raste, je pojasnila direktorica.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, kjer je 949 zaposlenih, od teh pa jih je covid-19 v zadnjih treh mesecih prebolelo okoli 280, so doslej proti covidu-19 cepili 80 zaposlenih. Danes so predvidoma cepili novih 140 oseb, enako bo v četrtek. Interes za cepljenje je doslej izrazilo okoli 420 oseb oz. blizu 45 odstotkov vseh zaposlenih.

S cepljenjem proti covidu-19 so začeli tudi v Zdravstvenem domu Ravne na Koroškem, ki ima 173 zaposlenih. Doslej so cepili 61 zaposlenih, interes za cepljenje pa je izrazilo še 33 zaposlenih. Podatke o interesu za cepljenje sicer še zbirajo. 

Prvo skupino 95 od skupno 450 zaposlenih danes cepijo tudi v Ortopedski bolnišnici Valdoltra. Med prvimi je bil cepljen tudi direktor bolnišnice Radoslav Marčan, so med drugim sporočili iz bolnišnice. Ta je v času epidemije zagotavljala zdravljenje ogroženim ortopedskim bolnikom iz cele Slovenije, ki bi se jim lahko zaradi opustitve zdravljenja splošno zdravstveno stanje poslabšalo. Kljub strogim ukrepom za zajezitev širjenja so v bolnišnici predvideni letni obseg programa izpeljali skoraj v celoti, so navedli.

 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ogopogo1312
06. 01. 2021 16.44
+3
Več mrtvih Z cepivom kot Z kovidom ahaha ...medijske ovce dejmo izpolnit željo po precepljenosti iš iš
Curie Skyri
06. 01. 2021 16.21
+8
Samo še eno zgodbo delim. Medicinska sestra v Ameriki se je cepila. Po cepljenju je njen novorojenček začel zavračati njeno mleko. Imela je še nekaj mleka od prej v zamrzovalniku. Tistega je pil brez problema. Res se sprašujem kaj je notri, da še novorojenček začuti, da nekaj ni ok. Od takrat naprej ga ni mogla več dojiti, ker noče več piti tega mleka.
hirajem
06. 01. 2021 16.24
-13
Res ubogica in ona in njen otročiček najbolj pa ti mentalni nedonošenček! Cepit se pojdi in ne serhji tu!
hirajem
06. 01. 2021 16.55
-11
Otroci nehajo dojit tudi ko se naprimer dva starša močno spreta zaradi raznih stres hormonov zavrnejo dojenje. No mama ki pred cepljenjem ustrahovana od raznih znanstvenikov tipa curi skuri v tistem dnevu pred in po cepljenju nafila toliko stres hormona in adrenalina da otrok enostavno zavrne mleko...big deal in full strašno....in sploh vprašanje ali je to res! Kje je dokaz za to???? Smešen si z svojimi pravljicami! Cepivo ke varno in pojdi se cepit da bo ze enkrat konec vsega tega!!!!
Zentrum
06. 01. 2021 17.19
+7
Hitro otroke nazaj v šole spustit. Le poglejte, kaj šolanje na daljavo povzroča hirajemu! Otroci potrebujejo vrstnike, drugače se jim pamet popolnoma skisa!
malipuhec
06. 01. 2021 18.19
+2
Hirajem, pa si ti prav zares prebral, kar si objavil???? samo vprašam...
hirajem
06. 01. 2021 18.38
-2
Nimiuseen
07. 01. 2021 21.43
+1
Hirajem je eden najbolj neumnih kletnih ovčk na tem portalu.
an2000
06. 01. 2021 16.16
+12
Nobenega ne poznam, ki se bo sel cepit... hmm, zanimivo, ali imam majhen krog prijateljev, ali pa bo v kratkem vlada imela zelo hude tezave najti ljudi za majmanj 60% precepljenost...
VAREN
06. 01. 2021 16.03
+5
Ne se ukvarjat s strategijo no. Saj ne boste imeli nobene gužve.
hirajem
06. 01. 2021 16.29
-7
Curie Skyri
06. 01. 2021 15.58
+14
A ni do konca očitno kaj se dogaja. Začeli so z najstarejšimi. Veliko penzjonov se bo prišparalo. Za vse tiste, ki pa se tako borite v prid tega strupa. Zamislite se malo no. Po celem svetu že umirajo od tega cepiva in hudi stranski učinki se pojavljajo. To cepivo ni proti tetanusu ali hepatitisu B. To je cepivo, ki ni testirano in je izključno politično . A mislite, da tisti, ki si želimo, da že enkrat spregledate resnico smo zlobni ljudje? Imamo kapo iz alu folije, prebiramo fb ? Če bi nam bilo vseeno se ne bi trudili resnice spraviti na dan. Za vse tiste, ki nas napadate in pljuvate po nas. Raje raziščite zadeve in mogoče se vam bo posvetilo. Lepe pozdrave vsem. Pa, da bi premislili za kaj se res borite ?!
Uporabnik1947897
06. 01. 2021 16.02
+6
hirajem
06. 01. 2021 16.31
-12
Curie spij terapijo in gasi internet. Ti šizofrena spodoba boš drugim oči odpiral??? Ajde ajde
Shisui
06. 01. 2021 15.51
+1
Slovenski kmetje spet več vedo kot vsi zdravniki razvitega sveta.
Miran Mernik
06. 01. 2021 15.48
+4
Zakaj pa ne sprobamo Ruskega Sputnika.....Sigurno boljše cepovo....
cupavec
06. 01. 2021 15.47
+13
Nekdo se smeje, kot se smejijo telebani z hitrimi testi. Bravo vsem, ki nas še bolj siromašite.
Diverzanti
06. 01. 2021 15.44
+12
A a a malo več pa ja.osebno poznam nekoga ,ki se je cepil ,ker pač dela v zdravstvu.Pravi da se drug dan ni pokazal na delavnem mestu ker je imel vso noč diarejo kot še nikoli v zadnjih 20 letih.Pravi da pa to verjetno ni bilo od doma narejene pice ki jo je jedna vsa družina.No še danes je doma že kak teden" zaradi vnetih ledvic.tudi to verjetno ne bo od domačih čajčkov njegove žene.Eni bi pa kar v vrsti čakali.
hirajem
06. 01. 2021 16.33
-11
hahahaha jaz pa poznam 50 ljudi cepljenih v ponedeljek pa razen parih primerov bolecine v roki in neke slabosti oz utrujenosti nebenemu nic in glej ga zlomka vsi v službah???!!!!! Kaj pa bomo s tem podatkom!!!
hirajem
06. 01. 2021 16.34
-7
Uporabnik1515261
06. 01. 2021 16.54
+1
doma je zaradi vnetih ledvic...? Kaj vse prenese amnonimnost. Zakaj ta človek ne skliče novinarske?
Jan zan 1234
06. 01. 2021 17.48
+3
Lazes....!!! Sicer pa se samo cepi....tvoja odlocitev.. !! Samo ne pozabi oporoko napisat...! Za zeno pa bodo ze poskrbeli...😉lp
hirajem
06. 01. 2021 18.40
-1
verjetno sinrepliciral meni? Ok pametno in hvala na predlogu! Ti enako naredi čisto v primeru da se zadušiš na respiratorju. In daleč od tega da ti to privoščim. Ostani zdrav in ne pozabi na oporoko!
Gemma 1961
06. 01. 2021 15.35
Kako to Ihan pravi da te prvi odmerek 50% zasciti Jerala pa date 90% kaj se jerala stuli zraven Nas postarJoco je rekel da bi rad bil zraven
hirajem
06. 01. 2021 16.35
-5
21 dni je med dvema odmerkoma...po 11. dnevu pa je v kontrolni skupini cepljenih stevilo okuzenih 90 odstotno nizje v primerjavi z tistimi kateri so dobili placebo. Torej po 11. dnevu si 90 % zasciten ce pa vzamemo 21 dni v ozir je to nekje 50%
Uporabnik437802
06. 01. 2021 15.16
+14
Zanimivo kako se mediji/farmacija/politika🤮 zapletajo – prej, ko so umirali starostniki, so vsi umirali za virusom👾, sedaj, ko se je pa začelo cepljenje💉 in ljudje spet umirajo – pa umirajo od starosti in pridruženih bolezni - lažnivci! Ker že mediji dobesedno orgazmično vsakodnevno poročajo o skoraj že ''čudežnem'' cepivu pa dajmo še nekaj o smrtnih slučajih, ki so se zgodili po cepljenju z ''blaženo vodico''. Portugalska – 2 dni po cepljenju, umrla 41 letna medicinska sestra, mamica dveh otrok – bila je ZDRAVA! Norveška – par dni po cepljenju sta umrla dva oskrbovanca doma za ostarele (seveda ''od starosti'') Mehika – mlada zdravnica je po cepljenju delno ohromela v nogah in rokah, imela je tudi težave z govorom. V pol ure po prejemu cepiva pa je poleg ohromelosti in poleg kožnih izpuščajev, šibkosti in težav z dihanjem doživela številne napade. Od takrat so ji predhodno diagnosticirali encefalitis (vnetje možganov in hrbtenjače). Zdravnica je sedaj, po prejemu ''čudežnega'' cepiva na zdravljenju. Družina sedaj zahteva preiskavo.
hirajem
06. 01. 2021 16.39
-3
V pol ure po cepivuz mrnk dobila encefalitis? Ah bejž no lepo te prosim! Človeška neumnost je brezmejna!!!!
hirajem
06. 01. 2021 16.46
-5
Ce vzamemo populacijo 10 miljonov ljudi brez mlajsih od 16 in nosečnic katero primerjamo z 10 miljonov cepljenih pod enakimi pogoji torej brez mlajsih in nosecnic In to populacijo 10 miljonov ljudi ne cepljenih čez 5 dni preverimo. Koliko bo v tej populaciji ljudi umrlo ( sploh med kronicno bolnimi in starimi)koliko jih bo doživelo infarkt, inzult, ENCEFALITIS, nefritis, pneumonijo, raka ,drisko, prehlad bla bla bla štekaš?Nehajte delat paniko kjer je ni. Cepite se vsi da ustavimo covid in zacnemo zivet spet kot prej!
marmilan
06. 01. 2021 15.02
+24
no pametjakoviči, ki zagovarjate to farmacijo mi odgovorite na samo eno vprašanje, ali je interes farmaciji, da te pozdravi, oz te naredi zdravega, da ne bi zbolel. Ne, ker potem zgubi stranko. Farmaciji je interes, da smo bolani.
Soul
06. 01. 2021 15.16
+12
Včeraj je bil dokumentarec o Ameriki,njenem zdravstvu in farmaciji.Ko misliš,da človek ne more nižje,doživiš presenečenje.Biznis na visokem nivoju,grajen na lastni sramoti.
Tamch33
06. 01. 2021 15.39
+0
Lahko vprasam na katerem kanalu? Bi si ga rada ogledala
Soul
06. 01. 2021 15.52
+2
Slo 2 ob 20h.,sicer ne govori o covidu,ampak o samem stanju in odnosu zdravstva in farmac.
hirajem
06. 01. 2021 16.48
-2
marmilan kako potem trdite da covid19 ne obstaja če pa se farmacija bori ustavit umiranje svojih "najboljših" strank..torej starih in kronicno bolanih kateri trošijo 90% svetovnih medikamentov?
kokicas
06. 01. 2021 17.16
+0
Če Slovenija nebi bila v EU si predctavljaj naše uradnike kaj bi šele potem naredili z zdravstva. Imeli bi bolnice za 100 ljudi ker si nihče nebi moral privoščit takih cen.
dr.dare
06. 01. 2021 14.58
+6
leto dni čakamo na cepivo strategije naraočanja in cepljenja pa še nimamo hahahahahah jaz predlagam 4 delovne skupine da se zadeva pregleda!
Hriboborec
06. 01. 2021 14.50
+13
Do včeraj ste jih pocepili 9165, večina na pol živih starčkov, tega podatka ne navajate,zakaj?
marmilan
06. 01. 2021 14.56
+14
Zvezda3000
06. 01. 2021 14.48
+10
lepo ste našteli skupine POSKUSNIH ZAJCKOV
revolucija_mb
06. 01. 2021 14.21
+11
Saj bi se, ampak sem alergičen na kradljive politike, tak da....žal, nikdar!!
marmilan
06. 01. 2021 14.56
-1
StrikeOne
06. 01. 2021 14.20
+11
Hlapčeki najnovejša Informacija. Če se cepite z zahodnimi modernimi cepivi ne z tistim ruskim navadnim postanete X-Men in si izbirate moč po želji! Gremo navalite.
Denkooo
06. 01. 2021 14.16
+7
Gremo...cepljenje..pojti po srčne infarkte..
hirajem
06. 01. 2021 16.52
-5
neumnost je brezmejna in ti si čisti dokaz. Za infarkt krivo cepivo??? Mislim kakšni akademski debilizmi!
mijavci
06. 01. 2021 13.59
+12
V nemčiji zdravnik v spremstvu policije po megafonu iz avta poziva na ne cepljenje, ker je dolgoročno škodljivo če ne smrtonosno.
Nebodijetreba
06. 01. 2021 14.11
-11
Tak, ki opozarja po megafonu, ni čisto diht. Če je strokovnjak in lahko dokazuje svoja stališča, bo našel drugačno pot.
revolucija_mb
06. 01. 2021 14.20
+10
Za vas ovce ni več drugačne poti... Čez vodo vas žejne vozijo, pa jim boste verjeli.
Nebodijetreba
06. 01. 2021 14.27
-11
Saj tistega nemškega zdravnika, ki opozarja po megafonu, menda ne šteješ med ovce?! On naj poišče drugačno pot. In potem mu bomo prisluhnili vsi, ki razmišljamo s svojo glavo. Bilo bi dobro, da bi tuditisti, ki kar vpijate razne teorije zarote. Pa srečno in ostani zdrav.
revolucija_mb
06. 01. 2021 14.48
+5
Ne, tebe sem mislil, ker nekdo daja kariero in tvega življenje, tebi pa njegova pot ni všeč. Kaj naj po tvoje članke piše da bo dopovedal ljudem ?! Ne vem kdo je kaj vpil, ampak ni več teorij zarot fante, prakse zarote so že, zamujaš, kot večina....
Uporabnik437802
06. 01. 2021 15.21
+1
Nebo.... Seveda bo ta zdravnik povabljen od strani velikodušnih in poštenih politikov in farmacije ter bo dobil svojo oddajo na tv, da kjer bo lahko pojasnil svoje poglede, a ne? To mu bodo, v imenu resnice, zagotovo uredili🤮
Bolfenk2
06. 01. 2021 13.39
-20
Vsi državljani komaj čakamo, da pridemo na vrsto za cepljenje in pričnemo spet normalno živeti, nekaj nergačev pa tukaj vsak dan pljuva po cepivu in straši s stranskimi učinki. Najhujše stranske učinke ima virus in obilo zabave na respiratorju želim vsem anticepilcem.
mijavci
06. 01. 2021 13.57
+18
In ti pričakuješ da bo potem spet vse po starem, ej pa ne bo ti jest povem, mogoče za nas ne cepljene bo še boljš čez en čas, tebi po prejemu cepiva, si odpisan ker boš po pet tablet dnevno jedel da boš sploh pri zavesti, še sam ne veš kaj te čaka.
testosteron
06. 01. 2021 14.13
+17
Ti si ta prav BOLFENK - daj se pozanimaj kakšno je to eksperimentalno cepivo, pa potem komentiraj.
Nobody75
06. 01. 2021 14.16
+17
Izvoli Bolfenk. Lahko porabiš še moj odmerek in uživaš v dvojni penetraciji:)
Denkooo
06. 01. 2021 14.17
+10
hirajem
06. 01. 2021 16.59
-2