Slovenija

Dobitnik kresnika je Milan Dekleva

Ljubljana, 23. 06. 2006 22.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

<i>Zmagoslavje podgan</i> je najboljši slovenski roman minulega leta, je po dramatični izmenjavi mnenj odločila žirija.

Letošnji dobitnik Delove nagrade kresnik za najboljši slovenski roman minulega leta je Milan Dekleva, ki je žirijo prepričal z delom Zmagoslavje podgan. Nagrado so v petek zvečer podelili na Cankarjevem vrhu na Rožniku. Dekleva, ki je tudi letošnji dobitnik Prešernove nagrade, je povedal, da mu je žal za ostale kolege, ki so napisali tako sijajna dela. Po besedah predsednika žirije je bila izmenjava mnenj med žiranti zelo dramatična, a so se vendarle večinsko odločili za Deklevo.

Milan Dekleva: Nagrada za najboljši roman leta
Milan Dekleva: Nagrada za najboljši roman leta FOTO: Dare Čekeliš

Med finaliste za letošnjega kresnika so se uvrstili še Marko Hudnik z delom Jelovškove ženske, Vladimir Kavčič z delom Prihodnost, ki je ni bilo, Vinko Moederndorfer z romanom Ljubezni Sinjebradca ter Marko Sosič z romanom Tito, amor mijo.

Milan Dekleva se je rodil 17. oktobra 1946 v Ljubljani. Deluje kot urednik na TV Slovenija. Poleg pesmi piše mladinske igre in musicale. Ukvarjal se je tudi s pisanjem o kulturi za dnevno časopisje.

Po pesniški zbirki Mushi mushi je v 70-ih letih izdal še knjige poezij Dopisovanja, Nagovarjanja, v 80-ih letih Narečje telesa, Zapriseženi prah, Odjedanje božjega, Panični človek, v 90-ih letih zbirke Presežni človek, Šepavi soneti, Kvantaški stihi, Jezikovna rapsodija, Improvizacija na neznano temo. Piše tudi poezijo in prozo za otroke. Dekleva se je podpisal tudi pod romana Oko v zraku in Pimlico. Njegovo vsestransko književno delovanje dopolnjujejo še otroške radijske igre.

Pri nagradi kresnik gre za izpeljanko iz besede kres in za mitološkega prekmurskega mladeniča, ki se kot plamen pojavlja na križiščih in vabi popotnike - tudi v literaturo.
Pri nagradi kresnik gre za izpeljanko iz besede kres in za mitološkega prekmurskega mladeniča, ki se kot plamen pojavlja na križiščih in vabi popotnike - tudi v literaturo. FOTO: Dare Čekeliš

Zmagoslavje podgan je po oceni literarne zgodovinarke Vanese Matajc "roman s ključem" - s to oznako se je delo izmaknilo etiketi biografskega romana, saj gre za roman o nekom, ki je živel v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, vendar ni povsem zgodovinska oseba.

Dekleva je kot dobitnik nagrade prejel ček v višini 5000 evrov.

Kresnika so doslej prejeli Feri Lainšček, Miloš Mikeln, Andrej Hieng, Tone Perčič, Berta Bojetu, Vlado Žabot, Zoran Hočevar, Drago Jančar (dvakrat), Andrej Skubic, Katarina Marinčič, Rudi Šeligo, dvakrat Lojze Kovačič in lani Lojze Rebula.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.