Slovenija

Dobra tretjina Slovencev na počitnice še pred koncem junija

Ljubljana, 23. 04. 2021 12.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Raziskava družbe Valicon je pokazala, da bo dobra tretjina, skoraj 37 odstotkov anketirancev, do konca junija počitnikovala (kriterij za počitnice so vsaj tri nočitve). Med temi jih ima slaba desetina (8 %) počitnice že rezervirane, dobra desetina (12 %) še ne, a natanko vedo, kam bodo odšli, šestina (16 %) pa se jih o destinaciji še odloča. Še dodatna četrtina o tem še razmišlja. Ti odstotki so precej višji kot na sosednjem Hrvaškem, kjer bo zagotovo na počitnice pred koncem junija odšla četrtina prebivalcev.

Med počitnikovalci (37 %) je v povprečju vsak navedel dve destinaciji, na prvem mestu pa je Hrvaška z 62 %, sledi Slovenija z 58 %, a je Slovenija večkrat navedena na prvem mestu. Med ostalimi državami izstopata le še Italija s 15 % in Grčija z 10 %. 

Za primerjavo: v sosednji Hrvaški skoraj vsi navajajo lastno državo (93 %), daleč zadaj sledi Bosna in Hercegovina s 15 %, medtem ko Slovenijo navaja le 5 %, še manj jih Slovenijo navaja v Bosni in Hercegovini in Srbiji.

Med tistimi, ki bodo počitnikovali (tudi) v Sloveniji, prevladujejo obalna Slovenija z 58 % in Posočje (Tolmin, Kobarid, Bovec) z 22 % na zahodu ter Prekmurje (Murska Sobota, Lendava) s 25 % in Štajerska (Pohorje, Rogla, Ptuj) z 21 %. 

Skoraj dve tretjini počitnikovalcev bo še pred poletnimi počitnicami počitnikovalo do sedem dni, ostali dlje časa.

Dobra tretjina Slovencev bo še pred koncem junija počitnikovala, največ v Sloveniji in na Hrvaškem.
Dobra tretjina Slovencev bo še pred koncem junija počitnikovala, največ v Sloveniji in na Hrvaškem. FOTO: Dreamstime

Družba Valicon z raziskavo #Novanormalnost spremlja ključne indikatorje odziva javnosti na ukrepe in doživljanje vsakodnevnega življenja v novih razmerah. Raziskava se izvaja v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si, ki je največji spletni panel anketirancev v Sloveniji. Rezultati so reprezentativni za slovensko spletno populacijo od 18 do 75 let, po spolu, starosti, izobrazbi in regiji na ravni tipa naselja.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rene Jelinčič
23. 04. 2021 14.43
+1
Nikamor ne bom šel ,dokler bo pogoj cepljenje ker ne podpiram totalitarizma,fašizma in suženjstva .
kure bedne
23. 04. 2021 14.10
+2
Dokler bo pogoj pcr ali cepljenje za presto meje, bomo raje kar v lepi Sloveniji dopustovali.
Nimasmisla
23. 04. 2021 13.19
-1
Tako kar rijte v rdečo croejšo
SDS_je_poden
23. 04. 2021 15.14
Ne skrbi, tudi tebi prinesemo virus nazaj.