Slovenija

Dobrodelni projekt, ki se je sfižil: kako se je porabljal denar ljudi, ki so želeli pomagati?

Radmožanci / Lendava, 23. 08. 2019 18.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mojca Hanžič
Komentarji
230

V Radmožancih, kjer poteka dobrodelni projekt obnove hiške, se vse bolj zapleta, z domevnimi nepravilnostmi se zdaj ukvarjajo celo kriminalisti. Rdeči križ Lendava jim je namreč že odstopil del dokumentacije, v naše uredništvo smo dobili tudi vse račune. Kako transparentno se je porabljal denar ljudi, ki so želeli pomagati?

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Stvari ušle izpod nadzora
    03:34
    Iz SVETA: Stvari ušle izpod nadzora
  • Iz SVETA: Predsednica Rdečega Križa Slovenija o nastali situaciji
    05:05
    Iz SVETA: Predsednica Rdečega Križa Slovenija o nastali situaciji
Pri prenovi hiše Vide Judit Bukovec se vse bolj zapleta.
Pri prenovi hiše Vide Judit Bukovec se vse bolj zapleta. FOTO: Kanal A

"Do neke mere je vse šlo vredu, zataknilo se je očitno pri določenih računih," pravi Dunja Lešnik. S tem konkretno se zdaj ukvarjajo tudi kriminalisti. Ovadbo je včeraj podal namreč Rdeči križ (RK) Lendava.

Del preiskave je tako na primer tudi račun za polaganje keramičnih oblok, ki znaša 736 evrov. Da je delo pravil osebni prijatelj Lešnikove iz društva, se je ta pohvalila celo na družbenem omrežju Facebook. Račun kot tak namreč sploh ne bi smel biti izdan, ker podjetje ne obstaja.

Pa vendar, na prigovarjanje Lešnikove je Rdeči križ račun plačal, ta oseba pa del ni nikoli opravila.

Kupili dva sesalca, enega ima kar doma

Nenazadnje gre za denar, ki ga je zbrala cela Slovenija. In ker so bile stvari vodene precej netransparentno, ni se vedelo recimo niti kaj je plačano, kaj ne, smo zahtevali vso dokumentacijo. In med računi našli marsikaj. Dunja Lešnik, ki je stopila pred kamero, je najprej vztrajala, da je vse vredu, na koncu pa priznala, da so ji stvari ušle izpod nadzora.
Naprej: določeni artikli, tudi bela tehnika, se na računih podvajajo. Tako so denimo kupili dva sesalca. za 200 evrov. "Bil je nesporazum in je enega Simon kupil v Turniščah, jaz pa v Celju," pojasnjuje Lešnikova. Po njenih besedah bodo enega, ki ga ima kar doma, zdaj vrnili v Celje, drugi pa je na servisu v Turnišču.

Za povrh vsega pa je iz zbranih sredstev, skupaj so dobri ljudje donirali 8000 evrov, kupila mešalec za beton, 'žirafo', vrtalnik, brusilni aparat, žago, kompresor, rezalke in druge pripomočke. Obenem pa Bukovčevi niso dovolili, da bi se v to, kaj najbolj nujno potrebuje, sploh vmešavala. Pa čeprav je bil denar zbran zanjo. Tako je zdaj precej računov nepoplačanih, hiška pa daleč od končane.

 

Hiša Bukovčeve
Hiša Bukovčeve FOTO: Kanal A

Da je vztrajala, da se na to spozna in da je pred tem pomagala že mnogim, poudarja Lešnikova. "Vedno se zbirajo stvari za kakšnega otroka, da se jim tudi da potem oblačila, obutev ..." še pravi.

Pa vendar, ko gre za denar, ki so ga donirali ljudje, je treba z njim še toliko bolj skrbno ravnati. Sodeč po teh računih racionalnosti ni bilo - iz nevednosti, ali je bil to prevelik zalogaj, ali pa namenoma? Lešnikova vztraja, da njen namen ni bil, da bi kogarkoli oškodovala.

A bodimo iskreni: škoda je ogromna. Kaj vse je šlo narobe?

"Ta zgodba je zelo negativna za vse," uvodoma pravi predsednica RK Slovenije Vesna Mikuž. "Vsi, ki sodelujemo v teh zgodbah, se moramo zavedati, da se tukaj rešuje stiska ljudi. Mi smo bili povabljeni k sodelovanju. Tisti, ki se odloči pomagati, se mora zavedati, da je treba takšne stvari izpeljati transparento in se na koncu ne izgovarjati na zmote," poudarja Mikuževa.

Denar se je po njenih besedah zbiral na račun RK, nekaj računov je bilo poravnanih in Mikuževa misli, da so v RK v tem primeru ravnali primerno. "Nekaj računov je še neporavnanih in treba je presoditi, kaj se bo poravnalo. Potrebujemo pa še nekaj dokazil, nekatere stvari je treba razčistiti in menim, da ima svojo vlogo tukaj tudi policija," je za oddajo Svet na Kanalu A še dejala predsednica RK Slovenije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (230)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Silvo Kocjan?i? Koci
25. 08. 2019 17.16
+7
EVO, DA SE OGLASIM ŠE JAZ. NAJ POJASNIM ZAKAJ SEM ODSTOPIL OD PROJEKTA: -ker se je stalno nekaj spreminjalo -prvotno smo bili dogovorjeni za stvari, ki so se potem kar čez noč spremenile z njihove strani, kljub temu, da je bilo vse dogovojeno z določenimi izvajalci -zmotil me je njen/njegov odnos do izvajalcev, ker žal NE premoreta odnosa kot se spodobi -in nenazadnje me je ZMOTILA DOTIČNA STVAR (ki je ne bom omenil) KI JO GROZNO SOVRAŽIM, ampak to je njuno osebno življene in se jaz ne bom upletal v njune osebne probleme. -škoda, ampak res škoda da se je odvilo tako kot se jein to samo zaradi odnosa njenega partnerja do ljudi, ki so mu/ji želeli pomagati. -KAR SE JE PA DOGAJALO Z FINANCAMI PA JAZ OSEBNO NISEM IMEL NIČ POLEG, KER KAKO SE JE DENAR PORABLJAL, ALI SE JE SMOTRNO ALI SE NI, TEGA JAZ NE VEM IN SREDSTVA SO SE SPROSTILA PO MOJEM ODSTOPU OD PROJEKTA. -kako in kaj pa se je pa dogajalo na objektu po mojem odhodu sta pa za vsa uprašanja na voljo zakonca Lešnik. -JAZ OSEBNO SEM DONIRAL VSO POTREBNO BARVO 4X VEDRO PO 15 LITROV TER 300 tm ELEKTRO CEVI IN NISEM ZAHTEVAL IN TUDI NE BOM NITI CENTA, KER KAR SEM DONIRAL SEM DONIRAL, KLJUB TEMU, DA SEM ŽE SKORAJ V SAMEM ŠTARTU ODSTOPIL OD PROJEKTA, SEM DOSTAVIL TISTO KAR SEM OBLJUBIL, DONIRANA JE BILA TUDI DRENAŽNA CEV Z STRANI ELEKTROVD PLAST D.O.O. Z DATUMOM DONACIJE 28.06.2019 oz. ME JE GOSPA DARJA POKLICALA, ČE KARKOLI POTREBUJEMO IN JI SPOROČIL DA DRENAŽNO CEV V IZMERI 70 tm, KI SEM JO POLEG MOJE DONACIJE TUDI PRIPELJAL DNE 30.06.2019 IN TO JE BIL MOJ ZADNJI PRIHOD NA OBJEKT TER 01.07.2019 ODSTOPIL OD PROKEKTA ZARADI OSEBNIH RAZLOGOV oz. ZGORAJ OMENJENIH RAZLOGOV. Kakorkoli, jaz sem povedal svoje in to kar sem obljubil glede materjala, sem izpolnil in bom še ko mi bodo podane izmere za kar se še potrebuje in to so notranje okenske police, v KOLIKOR JIH ŠE POTREBUJEJO. Kakorkoli, družini pa želim prijetno bivanje v hiši in korektnim vzdrževanjem popolnoma obnovljene hiše, na kakršenkoli način je že obnovljena.
Cath
28. 08. 2019 16.07
-1
Kateri so spreminjali? Lešnikova Dunja in njen Simon ali gospa s partnerjem? Nejasno napisano.
mentorhercul
25. 08. 2019 12.21
+3
V tej državi se krade in goljufa vsevprek, če tega ne počneš si pa čudak..............
wolfterier
25. 08. 2019 09.28
+6
Pri Rdečem križu denar vedno skopni ! Ne dam niti ficka.Včasih revežu kupim čisburger in čaj.
hisne
24. 08. 2019 14.09
+15
to pa je prinas v sloveniji vsak zna vse
jaso6 1
24. 08. 2019 13.51
+30
zato pa ne dam nikomur niti evra...peljem ga v trgovino mu kupim mleko pa kruh in to je to
jaso6 1
24. 08. 2019 15.56
+8
MasteRbee
24. 08. 2019 13.03
+15
Zafrknil so tisti, ki so donirali, v ta že na začetka čluden projekt.
DeBill
24. 08. 2019 13.42
+5
Antena
24. 08. 2019 11.57
+45
Edino v Sloveniji velja zakon. Ce te dobijo krasti poveš, da je bila pomota in si rešen vseh obtožb. In veselo kraja dalje
Antena
24. 08. 2019 11.49
+29
Uporabnik458403
24. 08. 2019 11.37
+52
Svetice13 (nepreverjen) 3 dnevi 17 ur nazaj Vodja projekta Dunja Lesnik in njen partner naj bi to delala zastonj....... Ok vse super, ampak od kot jima cas oziroma od cesa pa onedva zivita........... Meni tu nekaj smrdi, mogoce pa se onedva gresta kaksno igro, da izgledata, da sta dobrosrcna a v ozadju kradeta......pri teh organizacijah to ni glih redkost..........ker me je pri presnjem clanko zmotilo najbolj to, da je zelo povdarila nekako tako, da ima cisto vest in ciste racune........ Kaj takega izgovarjajo najbolj tisti, ki tega nimajo...... MOJ KOMENTAR NA SOBOTAINFU PRED 4 DNEVI......
Uporabnik458403
24. 08. 2019 11.30
+58
Da sta zakonca Lesnik toliko pokradla to pomeni, da je to njuna praksa in je potrebno preizkati se vse dosedanje "dobrodelne" posle katere sta se sla...........JAZ NE VERJAMEM, DA NEKDO PRVIC NA TAKO VELIKO KRADE, ampak je to vedno vec
Uporabnik458403
24. 08. 2019 11.21
+40
Potrebujem mesalec, žirafo, vrtalnik, brusilni aparat, žago, kompresor, rezalke in druge pripomočke........... A je kje kdo v stiski, da bi mu preko donacij "obnovil " staro malo hisko......
procesoid
24. 08. 2019 11.04
+49
Nekateri se očitno še vedno nočejo ali ne znajo sprijazniti z dejstvi, kdo, kdaj, zakaj in na kakšen način je upravičen do pomoči popolne obnove lastne hiše. Razpletanje zgodbe glede netransparentnosti in goljufij pri nadziranju, porabi denarja donatorjev ter opravljanju del na objektu zame ne spremeni dejstva, da Bukovčeva ni upravičena do obnove lastne hiše v zastavljenem obsegu glede na njeno delovno in finančno sposobnost (z dejstvom, ker ima hčer ?). Problem Lešnika in Rdečega Križa naj raziščejo in obsodijo pristojne inštitucije, še vedno pa je kamen spotike izbira in vrsta pomoči nekomu. Zame je zgodba še vedno zaključena v trenutku, ko je Bukovčeva odklonila ponujeno pomoč Občine Lendava z idealno rešitvijo za njiju s hčerko, in sicer takojšnjo vselitev v neplesnivo neprofitno stanovanje v stanovanjskem bloku. Problem bi bil že rešen, pa tudi do teh lapsusov z Lešnikovima in Rdečim Križom ne bi prišlo. Pa kaj koga briga, ali je kdo navajen živeti v bloku in kako bi se počutil tam? Milijone ljudi živi normalno življenje v stanovanjskih blokih. Kam pa pridemo s "humanitarizmom" na tak način, da bo vsak še izbiral vrsto nastanitve in obnove? Ali ne gre tu za pomoč v smislu takojšnje nujne rešitve problema glede nastanitve v zdravo okolje? Potem pa vsakemu, ki v svoji hiši pokliče na pomoč, obnovimo in na novo opremimo njegov objekt. Jih je mnogo in s hujšimi socialnimi stiskami, kot omenjena. Čez 5-10 let ali prej bo na/v objektu ponovno potrebna kakšna obnova oz. vzdrževalna dela. Nekaterim bo na tak način potrebno pomagati do smrti, ker sami ne znajo in ne zmorejo. Pa veste, koliko je v Sloveniji takih ljudi, ki se ne izpostavljajo javnosti in trpijo hujše socialne stiske z več otroki? Pa krpajo iz meseca v mesec, ampak s poštenim delom, ne s socialno pomočjo.
Uporabnik458403
24. 08. 2019 11.18
+27
Procesoid.......ne nabijaj.... Kot prvo "dobrodelnezi" iscejo taksne primere z katerimi bi v javnosti uspeli in si kao dvignili ugled v druzbi....... V resnici pa se grejo take posle, ker lahko v ozadju lepo kradejo in zivijo lepse, kot z vsakodnevnim 8 urnim delovnikom...............
Milf74
24. 08. 2019 11.26
+35
No ja? Kakor koli, pa ceprav imas nekaj prav, je se vedno tukaj dejstvo, da so se ljudje in RK odlocili pomagati v tem primeru, pa bilo komu po volji ali ne. Narobe pa je, da kr nekdo, brez vsake kvalifikacije razpolaga z denarejem donatorjev in izvedbo del ter nakupom materiala, ces, ce ti je bilo podarjeno, pa bodi tiho, da ne govorim o blatenju po FB in izvajanju zrtve, ker je pomoci potrebna oseba vprasala, zakaj to tako ali cemu, med tem, ko izstavljas (zavestno) racune v imenu podjetja, ki sploh ne obstaja in vec kot evidento, nabavljas delovna sredstva, ki bi pristala po koncanih delih (zelo slampastih) v neki tretji roki. Mislim, da, ce to zadeva ne bi prisla v medije, bi se to se kje, kdaj ponovilo, ce ze slucajno ze, kje prej ni. Gospa Dunja, je s svojo objavo na FB predvsem upala, da bo naletela na visok odziv empatije, kako je ona dobra in postena, ter v upanju na naslednje "projekte", dobila na kredibilnosti n se vecji podpori, kjer bi lahko potonilo se vec sredstev. Na njeno zalost, je tisto udarlo prav nasprotno in prav je tako.
pizzamargerita
24. 08. 2019 12.17
+5
procesoid
24. 08. 2019 12.29
+6
Očitno vas par ne zna brati, kaj sem napisal. Govorim izključno o tem, kdo, kdaj, zakaj in na kakšen način je upravičen do obnove lastne hiše, vključno z odklanjanjem ponujene pomoči. Ne govorim o šušmarjih aka Lašnikova, Rdeči Križ, Karitas, Unicef... o naštetih uradnih ustanovah imam svoje mnenje in prepričanje, kako delajo z denarjem...
Uporabnik458403
24. 08. 2019 13.49
+11
Procesoid........ Pa kako bos nekoga preselil v blok, ce pa ima zivino v stali.........?
jesenvoyo
24. 08. 2019 15.02
+7
Veliko privatnih hiš se je že obnovilo, tudi razlogi so bili različni, tudi upravičenost je bila različna, hočem povedati da ni enotnih meril zato. Akcija je lahko sprožena pač iz različnih pobud, če ljudje prispevajo je ok, če ne pa spet ok. Če ženska ni hotela v blok njena stvar, nikjer ne piše da ji zato morajo pomagati, ali tudi ni prepovedano da ji ne smejo pomagati kako drugače. Ni sporna pomoč če je do nje prišlo ampak da so zadevo pri tem prevzeli taki z dolgimi prsti in počeli vse po načelu za siromaka je še drek dober, če mi tako menimo. Te je treba sedaj pokasirati in kaznovati.
Mira Longer
24. 08. 2019 18.18
+0
lodz68
25. 08. 2019 11.35
+1
problem je ker so v akcijo obnove šli brez tega da bi javnosti povedali da je gospa odklonila stanovanje.Jasno je da z to informacijo niso mogli ven,kajti če bi ,predvidevam da z donacijami ne bi bilo nič.Čudi me le da je RK nakazal denar omenjenima (predvidevam,ker so izjavili da račun ni veljaven)kljub temu da nimata sp-ja.
medusa
24. 08. 2019 10.57
+53
Čaki mal ...a so ljudje donirali za opremo Lešnikovih dveh ali za Bukovčevo? Ker tele dva Lešnikova očitno kradeta na račun donacij in si nabirata opremo za lastno korist... f u j
Volga Malek
24. 08. 2019 10.27
+48
Kje je pa tu FURS ? Ni ga se ukvarja ce kdo pomaga sosedu ce se prekriva streha.
Polis123
24. 08. 2019 10.08
+17
Dokler se ne zavzame pro - aktivna politika, ki bi goljufe odstranila iz sistema, je to pisanje očitno bob ob steno. Lahko le vplačujemo.
Andree
24. 08. 2019 09.56
+45
Preverite malo RK Maribor. Kako se delijo oblačila in komu se plačujejo položnice
trabakula
24. 08. 2019 09.54
+62
ob takih primerih imam še en razlog več zakaj ne sodelujem v takih akcijah....če imam možnost pomagat, je to izključno direktno dotičnemu v roke, denarno ali kako drugače, brez posrednikov ali nekih društev......sigurno je sigurno
LightningBolt
24. 08. 2019 09.51
+19
Keramičnih oblok??? Črki k in g sta preveč narazen, da bi to bila zgolj napaka...
mic3
24. 08. 2019 09.50
+51
O bog pomagej ... pa kako si lahko tako pokvarjen, da služiš na račun pomoči potrebnih... sramota
antikomi
24. 08. 2019 09.38
+74
Rdeči križ večino donacij porabi za svoje plače, majhen del pa nakažejo pomoči potrebnim.
martinov
24. 08. 2019 09.48
-23
Rdeči križ zbira sredstva za namen prosilca pomoči in ne za neke svoje plače ! Če dajo svoj račun za nakazila ne zahtevajo nič provizije! Obdarovanec se tako izogne dohodnini, ker mu ga je podarila humanitarna organizacija ! Torej, če neko podjetje nakaže denar, ali izvede neka dela, pomoči potrebnemu bo plačal dohodnino, če jo nakaže RK in kasneja oseba dobi sredstva, dohodnine ni !!
Andree
24. 08. 2019 09.57
+30
Martinov ne bo lih držalo,da gre vse v roke pomoči potrebnih.
KAPIBARA
24. 08. 2019 20.14
+2
Že več kot 10 let, se izogibam pošti, v tednu dodatnih znamkic za rdeći križ