Slovenija

Dodatni denar za Rebernice

Vipava, 23. 02. 2009 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dars bo Vidoniju plačal dodatna dela pri gradnji predorov na hitri cesti prek Rebrnic, kar naj ne bi bistveno podražilo naložbe. Bliže rešitvi naj bi bil tudi Vidonijev dolg do slovenskih podizvajalcev.

Družba za avtoceste v RS (Dars) bo italijanski družbi Vidoni plačala nekatera dodatna dela pri gradnji predorov Barnica in Tabor na hitri cesti prek Rebrnic, kar pa naj ne bi bistveno podražilo naložbe. Bliže rešitvi naj bi bil tudi dolg Vidonija do slovenskih podizvajalcev, saj naj bi se Vidoni v sredo sestal z upniki.

Bodo slovenski podizvajalci dobili svoj denar?
Bodo slovenski podizvajalci dobili svoj denar? FOTO:

"Uprava Darsa je zadovoljna, da ji je po intenzivnih pogovorih s predstavniki Vidonija uspelo uskladiti večino odprtih vprašanj v zvezi z dokončanjem projekta italijanskega izvajalca na hitri cesti prek Rebernic. Strokovne službe Darsa sedaj pripravljajo aneks k pogodbi o graditvi predorov Barnica in Tabor, obenem pa v Darsu od Vidonija pričakujemo odločno prizadevanje, da se bo v kratkem dogovoril s podizvajalci glede poplačila njihovih terjatev," so povedali na Darsu.

Kot so poudarili, bodo v okviru aneksa plačali "le tista dela, ki so upravičena in nesporno potrjena s strani nadzornega inženirja". Gre za malo manj kot milijon evrov oziroma za približno tri odstotke pogodbene vrednosti, ki znaša 30,6 milijona evrov, so pojasnili. "Pogovori so tik pred zaključkom in pred sklenitvijo aneksa z obeh strani. Več tudi zaradi poslovnega odnosa z Vidonijem ne nameravamo komentirati," so še povedali.

Kot pravijo, je vodstvo Darsa aktivno pristopilo tudi k reševanju težav obrtnikov in podjetnikov iz Vipavske doline, ki jim družbe Vidoni, Oberosler ter njuno skupno podjetje kot podizvajalcem za dela na Rebrnicah dolguje precej denarja. Na ajdovski območni obrtno-podjetniški zbornici imajo podatke o 28 podjetjih, ki jim Italijani dolgujejo 680.000 evrov.

"Po naših informacijah je Dars od Vidonija zahteval poplačilo podizvajalcev. Imamo podatke o sredinem sestanku Vidonija z upniki, kjer naj bi se dogovorili o poplačilu. Vidoni se bo sestal z vsakim posebej. Nekaj se je le premaknilo, saj doslej nakazil ni bilo," je povedal sekretar ajdovske območne obrtno-podjetniške zbornice Marko Rondič.

Po njegovih besedah naj bi dogovor veljal za vse upnike, tudi tiste, ki imajo terjatve do skupnega podjetja Vidonija in Oberoslerja s sedežem v Novi Gorici, s katerim Dars nima pogodbenega razmerja.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
23. 02. 2009 20.10
Banda komunistična, Janša tega ne bi nikoli dovolil!