Slovenija

Dogovor je blizu

Ljubljana, 25. 01. 2008 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier Janša in prvak SD Pahor sta zadovoljna z dogovori o vojnih zakonih. V naslednjem tednu je še čas za konkretne pripombe.

Premier Janša je zadovoljen z razpletom sestanka o usklajevanju vojnih zakonov.
Premier Janša je zadovoljen z razpletom sestanka o usklajevanju vojnih zakonov. FOTO: Reuters

Predsednik vlade Janez Janša je po koncu sestanka predsednikov parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin o usklajevanju vojnih zakonov dejal, da so storili korak naprej.


Večina strank za predlog SD

Janša je pojasnil, da so preverjanja med poslanskimi skupinami in v strankarskih bazah o tem, ali obstaja soglasje, da gredo naprej na podlagi osnutka zakona o žrtvah vojnega nasilja in zakona o vojnih grobiščih, ki ju je pripravila SD, pokazala, da je to sprejemljiva osnova za veliko večino strank oz. poslanskih skupin.

Premier Janez Janša je 11. januarja na sestanku predsednikov parlamentarnih strank predlagal, da bi izhodišče za rešitev odprtih vprašanj glede žrtev vojnega nasilja postal predlog zakona o žrtvah vojnega nasilja, ki ga je pripravila SD.

Po premierjevih navedbah se je tako ves sestanek osredotočal na konkretne rešitve, "s ciljem realizirati odločbo ustavnega sodišča in zagotoviti pravice tudi tistim kategorijam, ki so bile doslej izvzete, za kar se je ugotovilo, da je protiustavno".

Naslednji teden čas za pripombe

Predsednik vlade je pojasnil, da bo v naslednjem tednu še čas za konkretne pripombe na oba osnutka. "Potem bo opravljen čistopis, na podlagi tega čistopisa bo še enkrat opravljeno preverjanje v poslanskih skupinah oz. parlamentarnih strankah," je poudaril.

'Danes je bil storjen še en korak naprej,' meni Pahor.
'Danes je bil storjen še en korak naprej,' meni Pahor. FOTO: Dare Čekeliš

V primeru, da se bo velika večina strinjala, da gredo naprej, bo dogovorjeni čistopis obeh zakonov vložen kot skupni predlog, je dodal. Po njegovem mnenju bo na tej podlagi "to podjetje, ki bo imelo velike možnosti za uspeh".

"Če se bo ugotovilo, da takšne možnosti ni, bomo z obžalovanjem ugotovili, da je propadel tudi zadnji poskus v tem mandatu, da naredimo korak naprej,"
je poudaril.

Po Janševih besedah so prav vse poslanske skupine in parlamentarne stranke dejale, da "ostanejo v igri tega usklajevanja".

Pahor: Danes je bil storjen še en korak naprej

"Danes je bil storjen še en korak naprej, vendar ne zadnji. Do konca nam manjka še en odločilni," je po koncu današnjih pogovorov povedal predsednik SD Borut Pahor. Po njegovi oceni je dogovor strank o zakonih blizu.

Kot je povedal Pahor, so se na sestanku praktično vse stranke strinjale, da je predlog sprememb zakonov, ki jih je pripravila SD, premier pa ga je nedavno predlagal kot osnovo za usklajevanje stališč med strankami, dobra osnova za nadaljnja usklajevanja. Na sestanku so se vse stranke tudi strinjale, da v primeru, da jim bo uspelo odpraviti še zadnje nejasnosti glede predlaganih sprememb, to ne bo več samo predlog SD, ampak bo postal skupen predlog.

V SLS zadovoljni

"Z veseljem ugotavljamo, da so vsa prizadevanja, ki jih je SLS vlagala v t.i. vojno zakonodajo danes na poti k uresničitvi," je povedala podpredsednica SLS Irena Majcen. Sestanek je ocenila kot zelo kooperativen.

Po mnenju predsednice LDS Katarine Kresal pomeni sestanek korak nazaj. Predsednik stranke Zares Gregor Golobič pa je dejal, da po tem sestanku niso nič bližje rešitvi, kot so bili na prejšnjem.

Po besedah Majcnove dogovor o vojni zakonodaji danes še ni bil možen, saj je ostalo odprtih "še nekaj tehničnih zadev". SLS bo po njenih besedah še posebno skrb namenila določbi, po kateri bi status žrtve vojnega nasilja dobili tudi otroci in interniranci.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123_Zoke_vec_ni
25. 01. 2008 17.36
Mene cenzurirajo, tele omejene nestrpneže pa ne... Jasno... SD se zavzema za "izbrisane" in "Rome"!
doki007@email.si
25. 01. 2008 17.30
joj joj ,...sovrage slovencev ,....bomo pa zdej nagrajeval ,....!!!!! -----to so vsi sodeloval z nacisti ki so pobijal po celi evropi ,...!!!!
borc82@yahoo.co.uk
25. 01. 2008 13.47
Pa ti naši politiki se ukvarjajo samo z zgodovino izpred 50 let. Aktualnih tem se pa izogibajo. Zgodovina je takšna kakeršna je in če se še tako trudijo jo nebodo nikoli spremenili.
Adolph
25. 01. 2008 12.02
Pustimo dostojnomirovati ZRTVE druge svetovne vojne.Tudi moj oce je nekje nepoznano pokopan..............................
politik70
25. 01. 2008 10.49
temacni Mogoče ni res kar sem napisal? In kaj je mel Potrč pri cigotih? Jim je tavlada dala parcelo ki je 350.000 € več vredna kot prejšna ali je to bil Dedek mraz? Ne rečem da ni treba urediti teh zadev z grobišči! Toda so stvari ki so bolj bistvene in pomembne! Najprej pa se bo mogla Slo RKC opravičit za vse grozote in zapeljevanja ljudi da so sploh šli med domobrance! In priznat da je sodelovala z okupatorjem! Potem pridejo na vrsto povojni poboji šele nato se uredi kako se označi grobišča! Ampak bo treba poiskati tudi partizanske grobove! delo za zgodovinarje ne politike in ljudstvo! Mi moramo gledat naprej ne pa grape iskat od pradedkov! Zamagovalci druge svetovne vojne so bili na slovenskem Partizani s katero koli pomočjo že! Dejstva ki so prinesla tudi posledice! Ni bilo vse naj naj no kje japa bilo? Kje pa niso pospravili krivcev za masakre poboje deportacije .....
DarthRevan
25. 01. 2008 10.31
In temaćni je doživel nov elekronski orgazem...
politik70
25. 01. 2008 10.14
Namesto reševanja proračuna Darsa Pokojninske blagajne za podražitve pa baje niso pristojni pa ni časa! Ja treba je uredit grobišča podreti partizanske spomenike in postaviti najman doprsni kip Rožmanu Levstiku no ja tudi BAauk si ga že zasluži....
doki007@email.si
25. 01. 2008 09.36
ha ha ha ,....nekateri pa hočejo na vsak način te sovražnike slovenskega naroda ,....nagradit....!!!