Slovenija

'Dogovor ne rešuje problema 12 milijonov evrov'

Ljubljana, 12. 09. 2010 20.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delo v zdravstvenih ustanovah naj bi se v relativno kratkem času vrnilo v ustaljene tirnice. A ekonomist Maks Tajnikar pravi, da dogovor ni rešil problema, saj so zdravniki zadržali 12 milijonov evrov. Zdravnica Helena Mole pa pravi, da tega denarja niso nikomur ukradli.

Tv Klub
Tv Klub FOTO: POP TV

Potem ko je vladi in zdravnikom uspelo doseči nek dogovor, ostaja pomembno vprašanje, kdaj se bo delo v bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah spet vrnilo v ustaljene tirnice. "Verjamem, da se bo vrnilo relativno hitro,“ je v TV klubu v oddaji 24UR dejal Rajko Kenda s Pediatrične klinike Ljubljana. Po njegovo bo z dodatnim delom v nekaj dneh oziroma tednu dni uspelo nadoknaditi to, kar so bolniki v tem času zamudili.

Če nastalo stanje lahko imenujemo škoda, kdo je potem za njo odgovoren? Pri Fidesu pravijo, da odgovornosti ne čutijo. "Mi več kot opozarjati nismo mogli storiti,“ je dejal pravni svetovalec Fidesa Bojan Popovič in dodal, da je bilo več kot mesec dni pred 1. septembrom povsem jasno, kaj se bo zgodilo. In ravno zato je nerazumljivo, da nas je vse skupaj tako presenetilo, razlaga Kenda. "Namreč zdravnikov je bilo 1. septembra natančno toliko kot dva meseca prej, bolnikov tudi. Storili so zdravniki natančno tisto, kar so napovedali, da bodo storili in vendar nas je povsem presenetilo,“ je povedal Kenda.

Dogovor dosežen. Kaj pa zdaj?

Kakor koli, dogovor je dosežen in v osnovi so se zdravniki in vlada dogovorili o načinu zagotavljanja nujne medicinske pomoči. "Ta se bo lahko zagotavljala na dva načina,“ je dejal Popovič. En način je zagotavljanje na delovnem mestu zdravnika, drug pa z možnostjo t. i. dežurnega delovnega mesta. Dežurno delovno mesto bo plačano enotno. Torej za isto dežurno mesto bo nepomembno, kdo dežura. "Odslej naprej bo cena tega dežurnega mesta enaka za vsakogar, ki je sposoben zadostiti pogojem na tem mestu,“ je razložil Kenda.

A ekonomist Maks Tajnikar je opozoril, da dogovor ne rešuje glavnega problema. "Gre za 12 milijonov evrov. In teh 12 milijonov evrov se vrača zdravnikom,“ pravi Tajnikar. "Če hočete problem razrešiti, morate razrešiti ceno nadure. Ene same nadure,“ dodaja Tajnikar. In plačilo nadure je po njegovem mnenju še vedno ekstremno in še vedno takšno, da ne more zdržati primerjave z drugim delom.

'Ekstremnih plačil ni!'

S tem pa se ni strinjala predstavnica Fidesa v UKC Ljubljana Helena Mole. Navedla je, da je sama en plačilni razred pred vrhom, za neto uro pa je plačana od 16 do 29 evrov. 29 evrov na uro dobi za delo med praznikom in to ponoči. Takšni dnevi so po njenih besedah redki. Njena povprečna postavka za dežurstvo je malo čez 20 evrov. Pravi, da ekstremnih plačil ni, da se pojavljajo zgolj zato, ker zdravniki delajo toliko ur. "In tiste silne številke, ki so se pojavljale v medijih, niso bile opremljene s številom ur, ki jih je zdravnik prebil na svojem delovnem mestu,“ je poudarila Moletova.

Zdravniki
Zdravniki FOTO: Reuters

Koliko zdravniki delajo?

Vsekakor pa je zdaj pomembno, kaj se bo zgodilo v prihodnosti. "Pomembno je, da se ta zgodba o optimizaciji dežurstev prenese s političnega odra v stroko,“ je prepričan Kenda. Tajnikar pa ob tem opozarja, da drži, da v Sloveniji zdravstvenega varstva ni možno izpeljati brez nadur. "Mi zelo zaostajamo po številu zdravnikov na prebivalca,“ je dejal, a ob tem poudaril, da je po njegovih analizah izkoriščenost delovnega časa, ne samo zdravnika, ampak medicinskega osebja nasploh, pri nas relativno nizka. "Z analizami ugotavljam, da je približno 50 odstotkov efektivnega dela v bolnišnicah,“ je dejal Tajnikar, ki priznava, da 100-odstotno delo ni mogoče, a da obstajajo rezerve 10 oziroma 15 odstotkov.

Pri tem mu ugovarja Kenda, ki pravi, da je trditev, da zdravstveno osebje dela samo 50 odstotkov, na nek način lahkotna. "Zlasti ker sami priznavate, da je narejena na majhnem številu bolnic in ni povsem verodostojna, povzroča pa veliko jeze in slabe volje,“ je Kenda še odgovoril Tajnikarju.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (137)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zentrum
13. 09. 2010 16.01
Niko_K sem mel sošolca v gimnaziji, ki je imel oba starša zaposlena v bivši tovarni Mura, pa se je človek vseeno uspešno vpisal na medicinsko fakulteto v Mariboru, kjer mu trenutno gre več kot odlično. Kako mu je to uspelo? Učenje, učenje, učenje.. mama in ati pa sta tudi poskrbela, da bo denar za študij (torej nobenih pivičk, vina, cigaret, ter ostalih 'luksuz' stvari).
boko1970
13. 09. 2010 14.15
noska pa res ne bodo vsaki brisali
Niko_K
13. 09. 2010 14.02
@boko1970 ..zaradi tega pa je javna skrivnost, kako ravnajo z nosečnicami v lj porodnišnici = NIKAKVO. No, sestre so koliko toliko ok, zdravniki (pardon) PEDIATRI, pa so pod VSAKIM NIVOJEM!
boko1970
13. 09. 2010 13.33
beri6613.09.2010, 12:542 Pa slovarja ne pozabi, da se bosta sporazumela...
beri66
13. 09. 2010 12.54
Dohtarje na cesto in uvozit poceni zdravnike iz Yuge...baje jih bi bilo dovolj za dve Slovenije...briga me kdo me pregleda in napiše recept, ali Janez Novak ali Redžep Hodžič. S tem da bi Redžep delal za jurja in ne za 10 000 evrov.
lepdanzelim
13. 09. 2010 11.33
Ja, vse je relativno. Moletova (in drugi zdravniki) se pač primerjajo z uspešnimi kapitalisti (npr. člani uprav in nadzornih svetov), ne pa z delavci, ki imajo na uro 3 do 5 eur. Problem je v sistemu in organizaciji dela. V resnici imamo dohtarjev dovolj in preveč, le porazdelitev in učinkovitost tako posameznika kot (in še zlasti) sistema je problem.
Penzic
13. 09. 2010 09.23
no tale z 50% efektivnega dela pa kar boli, bi bilo potrebno malo bolj precizno raziskati, če pogledamo da imajo zdravniki od 2-3 mesece dopusta, potem še sigurno neki za dodatno izobraževanje, potem je še neefektivno sprehajanje po bolnišnicah gor in dol, pa res pridemo blizu tega, da delajo samo pol leta......
boko1970
13. 09. 2010 08.53
Pincopalino13.09.2010, 08:07 malce prestari ste, da bi bili njen pacient. No morda intelektualno ...
Klemen Poljakovi?
13. 09. 2010 08.31
Popolnima se strinjam s Pincopalinom. Bog ne daj , da jih potrebuješ.
divus
13. 09. 2010 08.17
Resnično ta baba ni vredna bele halje, žal so resnično Bogovi.. Sedaj bomo pa mi pacienti štrajkali. Dobro bi bilo, da dobijo plačo po učinku dela hahaha.
Pincopalino
13. 09. 2010 08.07
Saj ni čudno, da se je tako obnašala na TV, kako se šele obnaša s pacjenti. Ne bi rad bil njen pacjent. Preveč je osko usmerjana se vidi da je iz gozda. Morala bi na bontonske vaje k naši Benedetijevi. Tu ste pokazali, kako ste intelektualci, sram me je za našo zdravniško etiko. V Ameriki ni dežurstva zdravnikov. To naj vam bo jasno. Primerjajte kotel pa hladilnik. Malo več izkoristite delovni čas pa bo vse ok. Pa kakšno dobro besedo vašim bolnikom. To je pol zdravja.
pinek
13. 09. 2010 07.54
upam da so drugi cehi v javnem sektorju ugotovili da lahko dosežejo neka normalna razmerja pri delitvi javnega denarja samo z izsiljevanjem in štrajki; zopet se je pokazalo da politiki nimajo hrbtenice in jim je edina naloga da v svojem štiriletnem mandatu poberejo čimveč provizij; rabili bi enega Reagana ki je znal pokazati cehu kontrolorjev letenja kaj je to učinkovito upravljanaje z javnim denarjem
boko1970
13. 09. 2010 07.49
NekdoizBleda
13. 09. 2010 07.25
ZDRAVNIKI, SRAM VAS JE LAHKO V DNO DUŠE!
vera4
13. 09. 2010 07.23
ŠE ENKRAT - ZDRAVNICA DOBI 35 BRUTO ZA NADURNO DELO. MLAJŠI ZDRAVNIKI DOBIJO BISTVENO MANJ. ZAKAJ NIKOGAR NE ZANIMA KOLIKO DOBRI DR. TAJNIKAR ZA ENO URO PREDAVA NJA (45 MINUT) NA IZREDNEM ŠTUDIJU. VPRAŠAJTE IN VIDELI BOSTE, DA NAJMANJ 2 X TOLIKO. IN KOLIKO DOBI ZA SVOJE SVETOVANJE VLADI????
slykontra
13. 09. 2010 07.21
Sicer človek ne more pričakovat da so vsi dohtarji intelektualci, v vsakem primeru so si včeraj "hraknili" v svojo skledo. Prosim za vaše dobro, ostanite v ordinacijah !!!
vrtnar007
13. 09. 2010 07.15
Maks je car! Dol z bando dohtarsko! A so samo oni v tej državi nepogrešljivi? Ali samo oni lahko štrajkajo kadar se jim dvigne, ne glede na zakonska določila? Potrebujemo več takšnih kot je Tajnikar pa bi jim malo porezali krila.
korejec
13. 09. 2010 07.10
Kako je lahko ta gnila demokracija v 20 letih uničila vse lepote in vrednote Slovenije, ki so jih prejšne generacije zgradil se je pokazalo sinoči . Nihče prav nihče se ni zavzel za prave vrednote , samo denar,sramota. Kar se pa dežurstev in dela zdravnikov tiče pa tole.30% njih je pravih ostalo sama banda, ki med delom na dežurstvih spijo z izgovorom, da so na obisku in zato prejemajo 20 EU na uro.
FCL
13. 09. 2010 07.08
Tole zdravnico je lahko sram v dno duše, da je take govorila na TV, SRAMOTA ŠE ENKRAT !!!!!!!!!! Takih zdravnikov ne rabimo !!!!!!!!! BANDA POGOLTNA!
Niko_K
13. 09. 2010 07.05
@radenska16 čisto offtopic.. ... tudi za zadevanje rabiš denar. Nekateri smo šli delat zato, ker enostavno druge opcije ni bilo. Ni bilo štipendij in ni bilo bogatih staršev, ki te bi vzdrževali do 30. leta. Pa smo tudi bili v srednji šoli (ja med mojimi sošolci od tam so tudi zdravniki, ki pa SO SE ZADEVALI takrat) odlični. Pa smo študirali ob delu in trdo garali ob tem, ko smo študirali. In mamo enako stopnjo izobrazbe kot zdravniki, ki se imajo še vedno za bogove. Mi je moj oče pravil, da že, ko je on šel študirat, so bili vsi faxi "odprti" (brez sprejemcev), samo medicinski fax je imel t.i. "numerus clausus" (omejeno število). Že takrat se je videlo, da je to CEHOVSKO ZDRUŽENJE in samo sinovi zdravnikov so prihajali tja (začuda imeli razne "pole od sprejemnih" že prej itd...). Drugih pa niso pustili h koritu. Zdaj pa vsi jamrajo, kako je premalo zdravnikov! In JA! Od kod zdravnikom 55 dni dopusta??? Mislim... Kako so bogi, ker delajo ponoči (kot je rekla ta podlasica od te zdravnice tukaj, ki ni vedna, da se ji reče zdravnik, kaj šele pediater)! Pa tako delajo tudi gasilci, policisti, medicinske sestre, varnostniki in še kdo! Samo našteti poklici (razen medicinskih sester, ki delujejo v stilu "ja gospod doktor"), ne morejo vzeti živih ljudi za talce. Pardon BOLANIH ljudi za talce, kar si drznejo tile naši bogovi v belem!