Slovenija

'Dogovora se ne da izpodbijati'

Ljubljana, 05. 01. 2008 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sanader meni, da se uveljavitev ERC ne da izpodbijati. Pogovore s Slovenijo, Italijo in EU bodo začeli po sestavi nove vlade.

Hrvaška si je s svojimi dejavnostmi otežila približevanje EU, meni Türk
Hrvaška si je s svojimi dejavnostmi otežila približevanje EU, meni Türk FOTO: POP TV

Slovenski predsednik Danilo Türk je v odzivu za sobotno izdajo časnika Dnevnik komentiral odločitev slovenske vlade, da glede hrvaške uveljavitve ekološko-ribolovne cone (ERC) počaka na konstituiranje hrvaškega sabora in oblikovanje vlade in ocenil, da je ta odločitev modra.

"Hrvaška si je s svojimi dejavnostmi otežila približevanje EU in morala bo razumeti, da mora narediti resne spremembe, če želi, da se proces približevanja Zagreba EU nadaljuje. Te spremembe bodo zahtevale dogovarjanje med Hrvaško ter Slovenijo in Italijo in seveda tudi EU. To utegne vzeti nekaj časa. Ni pa nobenega dvoma o tem, da je uveljavitev ERC Hrvaški že otežila nadaljnje pristopanje k EU," je še dejal predsednik države.

Zaradi uveljavitve ERC tudi za članice EU je Bruselj Hrvaško opozarjal, na možne negativne posledice takšnega koraka za njeno nadaljnje približevanje Uniji
Zaradi uveljavitve ERC tudi za članice EU je Bruselj Hrvaško opozarjal, na možne negativne posledice takšnega koraka za njeno nadaljnje približevanje Uniji FOTO: Jani Dolinšek

Glede uveljavitve ERC tudi za članice EU je še menil, da gre za "načelno vprašanje, za vprašanje spoštovanja mednarodnih sporazumov, vprašanje načela pacta sund servanda. To je temeljnega pomena. Gre tudi za temeljno načelo pravne države in pravne kulture, ki je pomembna za pristopne možnosti vsake kandidatke za vstop v EU".

Sanader o ERC

Mandatar za sestavo nove hrvaške vlade Ivo Sanader je danes v Splitu napovedal, da bodo zadnji krog pogovorov o novi vladi sklenili v ponedeljek, koalicijske sporazume pa podpisali v torek. Dotaknil se je tudi hrvaške uveljavitve ekološko-ribolovne cone (ERC). "Takoj ko bomo oblikovali novo vlado, bomo s Slovenijo, Italijo in EU začeli pogovor o ERC, ki je začel veljati in se ga ne da izpodbijati," je dejal.

Dogovor o ERC se ne da izpodbijati, meni Sanader.
Dogovor o ERC se ne da izpodbijati, meni Sanader. FOTO: Reuters

Sanader je danes še napovedal, da bo v novo hrvaško vlado prišlo "nekaj novih obrazov. "To je glede na to, da je koalicija sestavljena tudi iz novih strank, nujno," je povedal dosedanji hrvaški premier in dodal, da dokončne odločitve o imenih še niso sprejeli.

Hrvaška je 1. januarja letos začela uveljavljati ERC tudi za članice EU in to kljub dogovoru iz leta 2004, v katerem se je Zagreb zavezal, da cone za članice unije ne bo uveljavil brez soglasja z njimi. Bruselj je Hrvaško v zadnjih mesecih sicer opozarjal, na možne negativne posledice takšnega koraka za njeno nadaljnje približevanje uniji.
  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fljuskus
07. 01. 2008 08.32
Nisem si niti predstavljal, da bom kaj podobnega izjavil, ampak sedaj bi nam prav prišla tista topnjača, ki so nam jo ponujali rusi za kompenzacijo :D
SEJ BO
06. 01. 2008 22.34
KRISS Rupel popravlja patrulni čoln od policije,da bo lahko plul z našimi ribiči upajmo,da ne bo pozabil izobesiti evropsko zastavo. JAKA MORNARICA.
kriss714@amis.net
06. 01. 2008 21.32
Vremenska prognoza za " hrvatsku " par dni preden je uradno pobralo bivšega maršalovega generala tučmana: -banski dvorovi: minus jedan -mirogoj: plus jedan -istra i dalmacija: sunčano i vedro
neti
06. 01. 2008 21.30
Krisi, Rupel je doživljenski minisrer.
Rufec
06. 01. 2008 20.13
Človek veliko dela, saj presedujemo. :)
kriss714@amis.net
06. 01. 2008 19.53
Pozdravljeni. A mogoče kdo ve, če je rupel še minister? Ga že nekaj časa ni na spregled?
Rufec
06. 01. 2008 17.03
bnam 2707 > ne znam, če je odpoklic veleposlanika (ali klic na posvet) pameten korak, tisto bom mogel zaupati tistima, ki so na oblasti in imajo več informacij kot jaz. Popolnoma se strinjam, da je svet zelo majhen, všasih celo premajhen.
Rufec
06. 01. 2008 16.57
Klasik > Seveda, da imamo skupen interes, kljub temu se vse upletene države obnašajo kot "posamezniki" na zemljovidu "okoli jadranskega morja". Namesto sodelovanja, generira se nestrpnost in sicer na obeh (vseh) straneh. Imam dvakratne bolečine, ker sam Hrvat, pa hkrati Slovenc. Mogoče sem zato bolj občutljiv, ali celo bolj objektiven, ker vidim oba konca palice, hvraški, pa tudi istočasno slovenski.
Uporabnik113189
06. 01. 2008 16.34
daddo, kot si sam ugotovil imamo skupen interes. Le politika HDZ bi rada ta interes izkoristila za svoje osvajalske pohode in izkorišča ERC za vse drugo, kar pa mi ne kupimo, hrvaško preveč dobro poznamo. Če bi radi težave, ste jih našli.. Pojdite nategovat koga drugega.
bnam 2707
06. 01. 2008 16.25
daddo: tudi korenček se najdel.Na dolgi rok se bo gotovo pokazalo.da imam prav,kar se tiče odpoklica veleposlanika.Že dovolj bi bilo,da se ga pokliče na posvet v Ljubljano.To je lahko prvi korak v nadaljevanju pa kot sem že napisal..... Danes je svet zelo majhen in samopašnost in samozadostnost sta škodljiva,tako lastnemu narodu,kot tudi navzven!
Rufec
06. 01. 2008 16.20
Klasik > Bolj osveščeni? Le poglej dno morja na italijanski strani. Saj za to ni kriv drek s hrvaške strane. Strnjam se, da vsak naprej pospravi pred lastnim pragom. Potrebno je res nekaj narediti za naše (slovensko, hrvatsko, italijansko, črnogorski, bosansko, albansko) morje. Dejstvo, je da to moramo narediti skupaj in zelo htiro, če želimo vsaj tisto kar zdele imamo. Če toga ne bomo zmogli, res bomo vsi imeli le eno veliko greznico.
Uporabnik113189
06. 01. 2008 16.10
daddo, sem prepričan da dobro veš, kako teče tok, po hrvaški strani gor, po italjanski dol..Ves drek ki se spotoma nabira pokasirajo. Njihovi ribiči so pa zagotovo bolje osveščeni, vil lovite tudi v času prepovedi. Ne da bi jih branill. Vendar bi predlagal, da se vsak najprej pospravi pred svojim pragom. Spominjam se obale in školjk, tega danes ni več..Potem ko bo turizem uničil še otoke, bo pa jadransko morje komppletna greznica in boste vsi iskali pomoč v EU. po logiki, najprej požrimo svoje do dna, potem pa iz skupnega korita.
Rufec
06. 01. 2008 16.04
bnam 2707 > Korenček in palica sta dobra metoda, le če imaš korenček, pa hkrati tudi palico. Sicer palico imamo, korenčka ni. Mislim, da odpoklic ni pameten potez. Mogoče se motim.
Rufec
06. 01. 2008 15.52
Klasik > Ali mi lahko pojasniš zakaj so potem Talijani svojo stran Jadrana že uničili, kljub temu da so res bili zaskrbljeni za morje? Zakaj oni sploh imajo ERC (če ni ribjega fonda) in kako to finančno vpliva na Slovenijo?
bnam 2707
06. 01. 2008 15.06
daddo: političnih dejanj je bilo nič koliko,pa se ni obneslo.Odpoklic veleposlanika bi bil po vseh teh zadevah kar primeren.Če država iz katere odpokličeš veleposlanika da kaj nase,potembo razmislila o enostranskih dejanjih.O vojni niti ne razmišljam ker je to nesmisel.Bolj pride prav korenček in palica,ki je že dobro preizkušena metoda. Kar se pa Italije tiče bi pa dobro premislil,predno bi kaj izjavil,kajti to je diplomacija,ki jo razumeš šele,ko ni izhoda. Hrvaška se pač obnaša samopašno in arogantno do vseh,ki jo obkrožajo.Tudi do EU.Taka politika ne vodi prav daleč,še zlasti.če preštudiraš zgodovino od 6 stoletja pa vse do danes.Če hočejo hr prijatelje,potem naj se tako tudi obnašajo.Mi njim roko oni nam rokavico.To pač ne gre.Verjamem,da se bo to vsekakor enkrat razčistilo in tudi verjamem,da pred vstopom,če ta sploh bo v tem desetletju,HR v EU. PS: namoje mnenje ne vplivajo politiki,ki jih omenjaš niti nisem njihov podpornik in zagovornik.Predvsem je to moje stališče in temu se ne odrekam! Menim celo,da bodo Italijani,ki si jih HR tako zelo želi v svoji bližini tisti,ki bodo imeli zadnjo besedo...vendar to pustimo za kasnejši čas,ki pa spet ni tako oddaljen.....
Uporabnik113189
06. 01. 2008 14.30
Torej, če bi Hrvati res skrbelo za morje in robji fond bi ravnali popolnoma drugače. Če hkrati želijo vstopiti v EU ( ki naj bi bila družina narodov in kjer se skupne interese rešuje dogovorno) potem pa sploh. Organizirali bi mednarodno konferenco, predlagali sporazum in v dogovoru z vsemi sosedi začeli izvajati ukrepe, ki bi bili v veselje vseh in ko bi bili v EU bi zagotovo dobili tudi dodatna sredstva. Tudi vsem sosedom namreč ni vseeno za ohranjanje narave in morja. Ravnanje hrvaške države pri ERC je tipično za agresivno in napadalno politiko, za osvajanje teritorijev sosednjih držav in balkanski način reševanja problemov. Ko sem nekoč enega balkanca ujel pri tatvini, mi je odvrnil da "nije ukrao nego uzeo". Kakšna velika razlika. Ja morje je samo njihovo in oni skrbijo za njega bolje od vseh drugih. Ha,ha,ha,ha,ha.. Ste si mogoče ogledali kakšna je vaša obala? Vsa kanalizacija se steka v morje in vsi komunalni odpadki. Res velika skrb. Kamor pogledaš svinjarija iztrebki in odpadki. Vsi ostali pa bomo prihajali k njim plačevat vstopnino za to gnojnico? Slovenci so bili dobri, ko je bilo potrebno v letih 41-45 umirati za to deželo. Slovenci so bili dobri, ko so plačevali velike zneske in na svoj račun najemali kredite za nakupe nepremičnin, za katere se je v novonastali hrvaški državi kar naenkrat pojavila vrsta zakonov in predpisov ki so predvsem v našo škodo. Naključje? Tatvina? Prej bi dejal da velja to zadnje. Potem se pa čudijjo če jih kdo imenuje goveda. Meni so se zasrali za zelo dolgo z njihove izgovore na predpise, zakondajo, mednarodno zakonodajo, sodišča se požvižgam. Ne strinjam se z nikakršnimi dogovori o mejah. Naj vprašnje ostane odprto še 1000 let. Prišel bo čas za poravnavo..Takrat bo meja pri Crikvenici ali še dlje. Tudi če bomo skupaj v EU, se bo nekoč tudi ta podrla. Narod si bo danšnje čase zapomnil pa če kvazizgodovinarji napišejo še toliko lažnivih zgodovin.
Rufec
06. 01. 2008 13.21
Kaj je lojalnost do države katere državljanstvo imaš? Spoštovati zakonodajo? - DA Plaćati davek? - DA Spoštovati kulturo? - DA Imati enaka politična stališča kot g. Janez Janša ili bnam 2707? - NE Pravzaprav ne gre za to da Slovenija prepusti Hrvatima tisto kar je njeno. Gre samo za način, kako pravice uveljaviti. Vojna? - NE Odpoklic veleposlanika? - NE Političko dejanje? - DA
Rufec
06. 01. 2008 13.15
bnam 2707 > odpoklic veleposlanika Slovenije je personalizacija problema; praviš da Italijani znajo braniti svoje interese - seveda, oni pa ne bojo odpoklicali veleposlanika, a veš zakaj? mogoče zato ker znajo braniti lastne interese. ne bojo slali vojake na hrvaško? mogoče veš za kaj?
bnam 2707
06. 01. 2008 12.52
daddo:odpoklic veleposlanika je diplomatska poteza države,ki je prizadeta.To kar pravišbi bil pa genocid! Tudi tukaj živi ogromno hrvatov,pa jih nihče ne preganja iz države.Prav tako imajo tukaj posesti in nihče se ne spotika v te reči,ker bi to bil genocid.Od vseh teh se pričakuje le lojalnost do države katere državljanstvo imajo! Torej pri meni ni genocidnih misli ampak streznitev južne balkanske sosede,ki neprestano krši vse dogovore,pa naj bodo to bilateralni ali z EU!Dokler bo Ljubljana vodila tako mlačno politiko do južne balkanske države,bo vsa stvar šla v drugo smer.Prav tako to velja za EU. Z odpoklicem veleposlanika ne kršiš nobenih mednarodnih pogodb ali dogovorov z postavljanjem vprašanja o bivanju npr.Slovencev v HR in njihovim premoženjem pa to prav gotovo storiš. Tisti,ki ščitite južno balkansko in podpirate njihova dejanja se morate vprašati o eventuelnih posledicah diplomatskih dejanj! PS:HR si je že od nekdaj želela biti neposredna soseda z Italijo in to tudi uresničuje in pri tem niti ne izbira sredstev tudi,če so v škodo RS kot "prijateljske države". Zgodovinska dejstva so povsem drugačna kot se jih interpretira.Pa tukaj nebi pisal o temu,ker sem to pisal že mnogokrat.Je pa res,da se balon napihuje dokler ne poči!Tu ni samo Slovenija tu je tudi Italija,ki bo prav gotovo znala zaščititi svoje nacionalne in gospodarske interese v nasprotju z Slovenijo,ki vodi povsem zgrešeni politiko kalimerovstva!!!! Tudi EU se je pokazala za mlačno,ker ni dovolj odločna.Sprašujem se čemu? Poleg tega to sploh ni hrvaško morje,da ne govorim o Istri itd...To so si prilastili,ker jim nihče ni oporekal,je stanje kot je... Poleg vsega pa imajo tudi na Hr strani ekonomske interese in ne samo na naši !
mkrajner@siol.net
06. 01. 2008 12.29
Hrvati ERC ne bodo spremenili tudi ko bodo sestavili parlament to je jasno vsem samo našim politikom ne.So pa izjavili kako so se o tem pripravljeni pogovarjati(ne pogajati) s sosedi in EU.Obnašajo se arogantno da se bolj ne bi mogli.To je nekako tako kot da bi mi L.1991 zasedli ozemlje do Pule potem bi pa dejali da smo se pripravljeni pogovarjat o tem(NEKAJ DESET LET)