Slovenija

Dokument razkriva, da je ministrica zavajala

Ljubljana, 06. 10. 2023 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kot kaže, so bile trditve ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, da za prijavo Inštituta za preučevanje enakosti spolov (IPES), ki ga vodi njena prijateljica Kaja Primorac, ni vedela, na trhlih nogah. Iz novega razkritega dokumenta namreč izhaja, da je ministrica zavajala in da je bila s soustanoviteljico še nedavno v stiku. Iz inštituta so danes sporočili, da se odrekajo vsem sredstvom, ki so jih prejeli na razpisu.

Dokument so razkrili v oddaji Tarča na javni televiziji, kjer je prvič spregovorila tudi Kaja Primorac in pojasnjevala svojo vlogo v podjetju, ki ga sedaj  vodi ministričina mama. Kot je že znano, je ministričina nekdanja poslovna partnerica na razpisu ministrstva za javno upravo za nevladne organizacije dobila največji kos pogače. 

Njeni projekti so od skupno 6,9 milijona evrov prejeli 813 tisoč evrov odobrenih sredstev oz. kar 12 odstotkov sredstev, ki so bila na voljo. To naj bi ji omogočil podpis spremembe pravil, katerega avtorica je bila prav ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Ta je dolgo zagotavljala, da ni ničesar vedela, se za razpis praktično ni zanimala in nanj ni vplivala. Povedala je tudi, da sta se njuni poti lani razšli in da s Primorčevo ni več v stiku, čeprav je kasneje za našo televizijo priznala, da se je z nekdanjo poslovno partnerico slišala pred kratkim. 

Sanja Ajanović Hovnik se sooča z vse hujšimi obtožbami na račun netransparentnosti in zavajanja pri razpisih.
Sanja Ajanović Hovnik se sooča z vse hujšimi obtožbami na račun netransparentnosti in zavajanja pri razpisih. FOTO: Bobo

A kot razkriva Tarča, je ministrica 10. maja podpisala dokument Izjava ministrstva o podpori programu inštituta IPES, kar pomeni, da je vedela, da se je na razpis prijavila njena prijateljica, še več, sama ji je tudi kot vodja resorja, ki je sredstva delil, napisala podporo. Ministrica je tudi trdila, da je o spremembi razpisnih pravil, ki jo je podpisala junija, odločala razpisna komisija. Toda iz zapisnikov sej komisije tega ni mogoče razbrati, še več, komisija je predlog sprejela v dogovoru z vodstvom ministrstva. 

Ministrica je med drugim tudi trdila, da ni vedela, da je podjetje Smart Center, ki je v solastništvu njene mame, za več nevladnih organizacij pripravljalo projekte na omenjenem razpisu, in sicer za provizijo v višini sedmih odstotkov. Če zadeve ne bi priplavale na površje, bi Smart Center prejel najmanj 10.300 evrov, poroča nacionalna televizija. 

Zastavlja se tudi vprašanje, ali je ministričina mama zgolj slamnata lastnica podjetij – s sestro Kaje Primorac Zalo sta namreč ustanovili še Inštitut za trajnostno mobilnost – ki prejemajo državna sredstva, v resnici pa jih v ozadju vodi ministrica?

Razpis ministrstva preiskujeta tako Komisija za preprečevanje korupcije kot Policija. 

IPES: Zaradi pritiska se odrekamo se javnim sredstvom

"V zadnjih dveh tednih se nepretrgoma spopadamo z neprijetno medijsko pozornostjo, ki meče izredno slabo luč na dolgoletna prizadevanja in kvalitetno dosedanje delo IPES Maribor in njegovih zaposlenih. Obrekovanje, opravljanje in žaljive obdolžitve, katerih tarča smo postali, so naši organizaciji povzročile nepopravljivo škodo, dogodki pa bodo zagotovo vplival tudi na zmožnosti nadaljnjega razvoja naših aktivnosti,"  pa je Kaja Primorac danes zapisala v izjavi za javnost.

Odločili so se, da se odrekajo javnim sredstvom, ki so bila IPES Maribor podeljena na Javnem razpisu za krepitev aktivnih državljanskih pravic in  opolnomočenje nevladnih organizacij.

Vrstijo se pozivi k odstopu

Več nevladnih organizacij je ministrico "zaradi nepravilnosti in netransparentnosti delovanja, povezanega z javnim razpisom za krepitev demokracije in aktivnega državljanstva," pozvalo k odstopu. Skupno izjavo je podpisal Center nevladnih organizacij - Cnvos, Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC), Inštitut 8. marec, Zavod za kulturo raznolikosti Open, Danes je nov dan, Inštitut za druga vprašanja, Umanotera – Slovenska fundacija za trajnostni razvoj, Inštitut za študije stanovanj in prostora, Zavod Dobra družba, Pekarna Magdalenske mreže, Društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice in Ekologi brez meja.

"Novinarska razkritja zadnjih dni so pokazala, da ste javnost bodisi zavajali, da niste vedeli, da se organizacija vaše prijateljice prijavlja na javni razpis, ali pa kot ministrica slepo podpisujete dokumente in izjave podpore za projekte, ki se prijavljajo na razpise v vaši pristojnosti. Skrbi tudi vaše nenehno spreminjanje izjav, s katerimi se sproti prilagajate razkritjem medijev. Tovrstno ravnanje je za ministrico, ki je v državi odgovorna prav za področje integritete in preprečevanja korupcije, nesprejemljivo. Sodna praksa je v podobnih primerih zavajanje javnosti že opredelila kot kršitev načela integritete," so zapisali v skupni izjavi.

"Ne glede na to, kaj bodo pokazale notranja in zunanja revizija, preiskava KPK in policije, je zaradi vaših neverodostojnih in spreminjajočih se izjav do konca načet videz nepristranskosti in integritete ministrice. Omajano ni samo zaupanje v vas, močno se škoduje tudi ministrstvu za javno upravo. Škandal meče izredno slabo luč na celotno javno upravo in sistem upravljanja s proračunskim denarjem. Zaupanje v javne razpise je bistveno načeto. Še bolj pa ste uspeli omajati javno zaupanje v nevladni sektor in s tem povzročili težko popravljive posledice številnim požrtvovalnim institucijam v njem."

"V Tarči so ministrici dokazali laž," so zapisali v izjavi Inštituta 8. marec in ministrico pozvali k odstopu. "Vedela je za prijavo zavoda svoje nekdanje poslovne partnerke. Že meseca maja je namreč podpisala priporočilno pismo za prijavo na razpis. Prijavo za tristo tisoč evrov, ki je bila uspešna šele po tem, ko je ministrica podpisala sklep za dodatna sredstva. Po razkritju dokumenta se je v oddaji posula s pepelom. Prav je, da naredi še naslednji korak in odstopi."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1309)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jojžek1
11. 10. 2023 09.16
-1
Zakaj pa ji sedaj ne sodijo na sodišču ? Enostavno odstopiš s funkcije, pa je zadeva zaključena. Bravo SLOVENIJA !
jesen?ica
11. 10. 2023 08.54
Saj ne moreš verjet, zdaj je pa sestrica užaljena, ker so jih razkril. In naredil nepopravljivo škodo. O joj, verjamem.
Ana15
09. 10. 2023 11.41
+2
Erika, več takih žensk potrebujemo.👍
puspan
07. 10. 2023 21.30
+3
Dajte že enkrat za vselej odstranit ta zoprn fris iz javnih medijev.
karolinakarolina
07. 10. 2023 19.30
+4
Prav je, da je ministrica odstopila in preda ministrstvo nekomu, ki bo sposoben opravljati svojo funkcijo tako kot se za ministra spodobi. Taki ministri otežujejo delo celotni vladi.
zulj001
07. 10. 2023 12.54
+5
Ko se spomnim Lukeca in njegovega nabijanja :"blaginja za vse" ,mi sedaj pride na misel "siromaštvo za večino, blaginja za nas izbrance".
mackon08
07. 10. 2023 12.31
+6
Ni zavajala lagala je da se kadi.
smuuki
07. 10. 2023 15.11
+5
Jon Bacek
07. 10. 2023 12.24
+5
Ali Slovenija potrebuje NVO Inštitut za ugotavljanje enakosti spolov? Pod krinko Inštituta, ki to ni, črpajo državniu denar za svoje lagodno življenje na veliki nogi.
Rozamunda II
07. 10. 2023 13.44
+2
Tega in podobne institute, ki so sami sebi namen je potrebno ukiniti. To so na državne jasli prisesani mali pujski, in ker jih je veliko se pri denarju zelo pozna, efekta od njih pa ni od nikoder.
Jon Bacek
07. 10. 2023 12.14
+6
Koruptivna Kaja Primorac bi morala pokazati več poštenosti in nemudoma podpisati sporazumno odpoved brez odpravnine. Ker zaposlitev koruptivne Kaje na Agenciji za kmetijske trge daje signal o koruptivnosti zaposlenih javnega sektorja. Zelo verjetno se je Kaja ukvarjala z razpisno dokumentacijo na svojem delovnem mestu na Agenciji v službenem času. Zato bi morali forenzično preiskati njen službeni računalnik, kjer bi zelo verjetno potrdili sume.
ap100
07. 10. 2023 12.05
+5
golobčku je to zelo težko sedlo - sedaj mu preostane le še dominika iz prve lige - samo ona je tudi že malo pogvanana z objemanjem botra
Aijn Prenn
07. 10. 2023 11.52
+7
Odstopiti bi moral tudi tisti, ki je požegnal obremenitev proračuna s takšnimi izdatki kot so tile razpisi za mešalce megle.
Aijn Prenn
07. 10. 2023 11.54
+5
Da pa so tile NVO raziskovalci spolov in utrjevalci demokratičnih pravic eni navadni legalizirani kradljivci javnega denarja, pa najbrž tudi ni treba posebej poudarjati.
apodgra
07. 10. 2023 09.27
-3
Medijski linč, posebeno oddaja Tarča z voditeljico Eriko v vlogi španskih cerkvenih inkvizitorjev , je samo pomagala in napravila uslugu minisrice , da je spoznala , da se je bosti z mlini na veter odstopu ne smisleno in lepo prepustila svoje mesti drugemu. Moraš imeti res dobre živce oziroma trdno kožo, da bi prestal vso to polivanje medijske gnojnice . Komu je to sploh potrebno , da gre skozi to križevo kalvarijo. Za takšno plačo , plačo ministra , lahko drugje s svojo izobrazbo zasluži mimogrede veliko več in to brez gledanja javnost pod prste njene roke. Koritnik ,bišvi notranji minister je lepo povedal, da je to ,kar je storila ona normalna praksa in da je tudim on delal popolnoma enako. Dokumnet , ki obremenjuje minstirco, da je zavajala javnost , da ni poznala njene prijateljice , je navadna ekselova tabela iz katere ni zavidno , kdo so denarni.prejemniki . To , kar počne voditeljia Erika je sramota , gunsno početje , ki ne sodi na javno RTV . Ona svoje prepričanje in verostostojnost oddaje prodaja javnosti , kot edino verodostojnost svojih izsledkov-gre se novinako raziksovalko rumenega tiska . .Ona je preizkovalka , tožilka in sodnica ( lov na čarovnice) in sodi v svojem in imenu svojih sodelavcem. Od svojih povabljenih zahteva točno take odgovore ,ki jih ona želi . Vpada v besedo , prekinja sogvornika in s svojmi pod vprašanji preprosto želi dobiti pritrdilni odgovor na njeno vprašanje. Ne vem , kako dolgo še bo vodila to oddajo, najbolje bi bilo, da se ta oddaja ukine in "vsevedno Eeiko " odmakne iz malioh zaslonov. Me pa zanima , kaj bo , če bo KPK ugotovil ,da je bilo vse opravljeno z uveljaljeno prakso in v skladu z zakoni. Ali se bo RTV ljubljana v imenu "bivše " voditejice Tarče opravičil ?
Japa Jade
07. 10. 2023 09.46
-1
Ne vem zakaj moram plečavat RTV naročnino.
zvoneti
07. 10. 2023 10.49
+2
zvoneti
07. 10. 2023 10.55
+7
Apodgra; Ali se vam ne zdi sporno ali vsaj čudno, kako je lahko ministrica kot uslužbenka ministrstva bila soustanoviteljica takega društva tudi, ko ni bila ministrica? Uslužbenci na ministerstvih sami sebi dodeljujejo razpisana sredstva in to očitno ni nikomur sporno oz. je celo zakonito.
pekoči paradižnik
07. 10. 2023 11.56
-2
apodgra,... povedal si vse, kar je bilo pri tem potrebno reči, le slišati tega noče nihče, zato velik +++++++++++++++++
Jon Bacek
07. 10. 2023 12.17
+2
rdeči pekoči paradižnik: paradižniki so začeli gniti.
Špinača
07. 10. 2023 08.39
+3
že v štartu sem trdil, da bo odstopila, ker jo poznam! pv jo je pa sedaj spoznal.
apodgra
07. 10. 2023 09.33
+0
Špinača V sak normalen človek, bi v takem primeru odstopil, razen ministri stranke SDS. Krivda ti še ni dokazan, pa te že pribijajo na križ. Za to imajo veliko zaslugo mediji in predvsem pa RTV Slovenija in stanka SDS. Na vse načine se trudijo najti dlaku v jajcu vlade in to jim kar uspeva.
Jon Bacek
07. 10. 2023 12.18
+4
Rozamunda II
07. 10. 2023 08.13
+3
Ko gospo gledam na zgornji sliki vidim v njeni drži in na obrazu kesanje in priznanje za storjene nepravilnosti.
apodgra
07. 10. 2023 09.42
-1
Rozamunda. Če bi bila kriva , sem prerpičlan , ne bi nastopila pred slovensko javnostjo na javni televiziji. Hotela je pojasniti svojo nedolžnost , ampak pred voditeljico Erika je to misija nemogočega. Nič se ni kesala in dajala občutek da je kriva . Erika je delovala ,kot tožilka z naprej znano obsodbo. Če bi bil na njenem mestu , ko bi me prvič neutemeljeno diskriditirala, se bi ji zahvalil za povabilo in lepo odšel iz studija. Njen slogan je tam ,kjer drugi nehajo mi nadaljujemo. Ko jabolko pade iz dreves , oni raziskujejo zakaj je padlo ravno takrat drevesa.
Jon Bacek
07. 10. 2023 12.20
+5
ministrica je lagala, spreminjala izjave, še Golob je ni mogel rešiti iz godlje,ki jo je skuhala.
smuuki
06. 10. 2023 21.47
+6
Druge izbire žal ni imela. Je pa res da je delala le tisto kar počno vsi. Ves denar nakazan nvo jem prekontrolirat. Gre za enormne zneske. Zdaj že vsi mrzlično zbirajo račune. Računajo na revizijo poslovanja in toka denarja
123soba
06. 10. 2023 20.46
+2
In kje je izjava Boruta Sajovica, skorumpiranega strokovnjaka gibanja svobode iz Tržiča
123soba
06. 10. 2023 20.43
+5
Laž ima kratke noge. Bravo Erika in company
apodgra
07. 10. 2023 09.49
+0
123 soba Zasljepljenec stranke SDS. Eriko in njeno company si lahko odpelješ domov, ampak tudi ti bi imel z njo velike probleme. Delala bo red v tvoji hiši po svoji volji. Njej je pojava na televizji stopila v glavo in zato je trdno prepričana , da vse kar pove je edina zlata resnica.
94001
06. 10. 2023 18.58
+5
A ni taubi dejal, da oni bodo delali transparentno in imeli ničelno toleranco do goljufije. No ja, delajo ravno obratno. Vlada pada. Kje ste kolesarji. Boste šli kaj na bicikle ali boste to dopuščali?!!
Japa Jade
07. 10. 2023 09.48
+1
apodgra
07. 10. 2023 09.56
+1
Bayraktar Kaj pa puklasti je dela vse transparentno . Od afere z orožjem , afera Partira, nakup stanovanja , nepojasnjenih 300000 Eurpv itd, so pa dejanja sotorjena vse v skladu po zakonu- po zakonu mafije. Počivalšek je veliko potoval v Dubaj , ne zato ker bi ga tam potrebovali , ampak zato ,ker je zapravljal davkoplačevaski denar. Tudi g. Logar je veliko potoval, kot zunanji ministre tudi eksotične države, pa se je kdo v prašal ,koliko so stala ta potovanja.
smuuki
07. 10. 2023 15.15
+1
bluzerr
06. 10. 2023 18.09
+2
sramota še za policijo, da tega ni prej zaznala, verjetno zaradi moša, ki pa je vseeno ceneje potoval, saj ji je gfolob svetoval, da naj gre mož s cenejšo karto... biseri tudi v slo policiji zgleda...
bluzerr
06. 10. 2023 18.07
+7
ni mi jasno, kako lahko ima moža, ki je nekoč v policiji delal... pokvarjena oba do obisti!!!!