Slovenija

Dokaz, da 'Šarčeva vlada' plus Levica ne more delovati, peterček pa nima konkretnih predlogov?

Ljubljana, 03. 08. 2018 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
1035

Potem ko so se okrepila prizadevanja za sestavo vlade pod vodstvom Marjana Šarca po formuli 5 plus 1, torej s podporo Levice pri ključnih projektih, se postavlja vprašanje, kateri bi ti projekti sploh lahko bili. Šarčeva koalicijska pogodba, h kateri so dodani komentarji Levice, namreč kaže na precejšnja razhajanja med peterčkom in Levico. Pa tudi zelo konkretne rešitve boste v dokumentu zaman iskali.

Levica
Levica FOTO: Aljoša Kravanja
Iz dokumenta, ki je prodrl v javnost, je jasno predvsem to, da je "koalicijska pogodba", ki je sicer že padla v vodo, a je prestala že toliko pogajanj, da je najbrž že dodobra dodelana po željah vsaj peterice akterjev, polna všečnih obetov, a izjemno prazna, ko gre za kakšen konkreten ukrep, ki bi naj rešil najbolj pereče izzive Slovenije. Naveza 5 plus 1 ponuja predvsem dolgo zbirko načelnih obljub, ki smo jih lahko v različnih oblikah poslušali tekom volilne kampanje.

Da bi manjšinska vlada lahko delovala, potrebuje za sprejemanje zakonodaje podporo iz opozicije. Marjan Šarec, ki računa na premierski stolček, upa, da bi takšno podporo lahko zagotovila stranka Levica.

V resnih, stabilnih, zrelih demokracijah, kjer politika dobrobit države in njenih ljudi postavlja pred lastne interese, bi morda bilo takšno kupčkanje nekoliko lažje, saj bi bil krog strank, kjer bi lahko koalicija iskala podporo, nekoliko širši. Tako kažejo izkušnje iz tujine.

A pri nas politika namesto o sodelovanju že več mesecev govori o izključevanju, zato je jasno, da bo iskanje takšne podpore precej omejeno.

"Premalo konkretno, ni jasno, kaj pomeni ..."

Levica je po izstopu iz koalicijskih pogajanj zagotavljala, da je povsem mogoča  projektna podpora Šarčevi koaliciji, ki se ji zaradi velikega števila članov že tako obeta burno delovanje, če bo do njega sploh prišlo. Dejali so tudi, da so med pogajanji kar precej razlik uskladili. A dokument z opombami Levice kaže, da je pri ključnih vprašanjih še vedno veliko razlik.

Razkriva pa še nekaj drugega. Celoten dokument ne nakazuje vizionarstva, ki bi rešilo ključne težave Slovenije, ki se vlečejo že desetletja, ampak pogosto skozi, sicer mestoma precej zapleten jezik, pove le malo konkretnega, čeprav napoveduje, da bomo dobili celo nekaj dokumentov – strategij za dolgoročne rešitve. Tako so se tudi pri Levici ob stavku "na novo bomo določili vlogo deležnikov v sistemu, določili matriko pristojnosti in odgovornosti deležnikov in na podlagi tega spremenili zakonske akte" le zapisali – "ni jasno, kaj to pomeni". In primerov v smislu "nejasno" je v dokumentu res veliko.

Šarcu so analitiki in politični konkurenti že pred volitvami očitali vsebinske pomanjkljivosti. Kot kaže, ko gre za konkretnost, njegovi stranki še naprej ostaja veliko manevrskega prostora.

Gre sicer za dokument, ki je že padel v vodo. Vseeno pa je njegova dodana vrednost v tem, da nakazuje stališča vseh vpletenih, kaže pa tudi na to, da se obetajo pri konkretiziranju rešitev še burne razprave.

Dokument peterice je najbrž vsebinsko pogosto precej nekonkreten tudi, ker je interese petih pač težko uskladiti – še najlažje na načelni ravni. Je pa veliko načelnih stališč in obljub, ki se ne slišijo slabo.

Kako bi se "Šarčeva vlada" lotila reševanja zdravstva?

"Potrebno bo zagotoviti stabilno, dolgoročno vzdržno financiranje ter kakovostno, varno in dostopno zdravstveno oskrbo ter jasno ločiti med javnim in zasebnim. Skrajševanje nedopustnih čakalnih čakalnih vrst bo naša prioriteta," pišejo. Nekaj podobnega je obljubljala že vrsta vlad prej, izkupiček dela pa je iz mandata v mandat bolj razsuto zdravstvo, ki menda – tako nekaj pogumnih zdravnikov – že "ubija paciente".

Rešitev? Tako piše v osnutku pogodbe, ki Levici ni bil dovolj všeč, da bi se pridružila Šarcu: "Za krajšanje nedopustnih čakalnih dob na razumno raven bomo v projekt skrajševanja čakalnih dob vključili vse javne ustanove, koncesionarje ter zasebnike. Pri tem bo glavni kriterij kakovost storitve in število lastnih zaposlenih izvajalcev in ceno storitev. Vlada bo zagotovila potrebna finančna sredstva za nadaljnje izvajanje tega projekta."

Levica je imela o problemu sicer svoje mnenje. "Čakalne vrste so simptom, problemi pa slab primarij, premalo denarja, osebja in prostora, prepletanje javnega in zasebnega (t. i. dvoživke), zastarela oprema. Pri odpravljanju čakalnih vrst morajo biti to prioritete. V prvi vrsti torej dodaten denar, posodobitev opreme, kadrovske okrepitve, ločitev javnega in zasebnega. Zasebniki in kocesionarji so del problema. Absurd: za isto storitev pri istem zdravniku v okviru javnega sistema čakalne dobe, v primeru samoplačništva pa čakalnih dob ni."

Velika težava slovenskega zdravstva je tudi kadrovska podhranjenost. Potencialna koalicija pravi, da bi to reševala s "kratkoročnimi in dolgoročnimi ukrepi". Med drugim bi pripravili "celostno strategijo zagotavljanja kadrovskih virov v zdravstvu in dolgotrajni oskrbi". Predlagajo tudi "sprostitev trga dela". Na nedorečeni ideji je Levica zapisala le: "Povišanje vpisa na medicinsko fakulteto in povišanje števila specializacij". Glede "sprostitve trga dela" pa - "ni jasno, kaj to pomeni, predlagamo črtanje".

Se pa Levica ne strinja z idejo, ki predlaga "ohranitev prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja pri čemer se ustvarjeni presežki vrnejo nazaj v storitve". Na to pravijo: "Ukinili bomo DZZ in ga nadomestili s solidarno javno dajatvijo. S tem bo zdravstveni sistem pridobil sredstva, ki si jih v obliki dobičkov in obratovalnih stroškov prisvajajo komercialne zavarovalnice. Poleg tega bo nova dajatev zagotovila, da bodo prebivalci z višjimi dohodki prispevali večji delež, in s tem razbremenili prebivalce s podpovprečnimi dohodki."

Zanimivo pa se Levica ne strinja niti z vzpodbujanjem delodajalcev k preventivnemu delovanju. Osnutek dokumenta pravi "uvedli bomo davčne olajšave za podjetja in posameznike, ki vlagajo v preventivno delovanje", kar razumemo kot vzpodbujanje delodajalcev za ohranjanje zdravja njihovih zaposlenih. A Levica pravi: "Ni jasno, kako naj bi te olajšave delovale, še zlasti za posameznike. Predlagamo črtanje. Splošen komentar na uvajanje novih davčnih olajšav: glede na nizko efektivno stopnjo davka na dobiček zagovarjamo zmanjševanje števila olajšav, ne uvajanje novih."

Medtem ko je peterček predlagal, da na novo pretresejo košarico pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, je želela Levica to točko črtati: "Raven pravic ne sme biti diskutabilna, različne oblike zavarovanj za različno premožne so nesprejemljive." Ter zobozdravstvene storitve vključiti v osnovno košarico pravic.

Ekonomski migranti, ki bodo zapolnili vrzel na trgu dela, in delovno aktivni upokojenci

Kot rečeno, dokument napoveduje sprejem kar nekaj strategij. Med drugim tudi "novo strategijo ekonomskih migracij, ki bo v primeru primanjkljaja domačega kadra olajšala pridobivanje ustreznega kadra iz tujine in ga učinkovito vključevala v našo družbo ter tako izboljšala razmerje med zavarovanci in upokojenci."

Levica na to ni imela pripomb, so pa nasprotovali dvigu upokojitvene strarosti. V dokumentu namreč piše, da je treba "spodbujati dvig upokojitvene starosti s strani prebivalstva z ustreznimi ukrepi na trgu dela." Levica pa: "Smo proti dviganju upokojitvene starosti, ta ukrep podpremo le, če se ga zapiše kot spodbujanje zaposlovanja starejših, ki še ne dosegajo kriterijev za upokojitev."

Na precej dolg komentar pa je naletela ideja, da je treba "upokojencem po izpolnitvi polnih pogojev starosti in pokojninske dobe za starostno pokojnino ob ponovni vključitvi v delovno aktivnost omogočiti prejemanje celotne pokojnine ob pogoju plačevanja vseh prispevkov za socialna zavarovanja. Uveljavitev ukrepa se predvideva z januarjem 2019." Levica se s tem ni strinjala: "Tu vidimo problem. Prvič, ukrep je diskriminatoren, saj je neizvedljiv za veliko večino ostalih javnih uslužbencev, ki morajo v pokoj, takoj ko izpolnijo pogoje, kaj šele za najbolj obremenjene delavke in delavce (ali starejše brezposelne), ki težko dosežejo polno pokojninsko dobo oziroma starost. Drugič, ukrep lahko pripelje do dumpinga. Upokojenci, ki bodo lahko delali kljub upokojitvi ter zraven prejemali 100-odstotno pokojnino, bodo lahko delali za manj kot na primer njihovi 5 let mlajši kolegi. Tretjič, to je v nasprotju s hitrejšim vključevanjem mladih na trg dela."

V še enem nedorečenem in nekonkretnem predlogu nesojena koalicija predlaga, da je treba "poenotiti zavarovalne podlage in jih zmanjšati njihovo število, kar bi pomenilo veliko razbremenitev za vse akterje (delodajalce, delavce, vlado)". Na kar je Levica zapisala: "Ne vemo točno, kaj to pomeni, a smo proti višanju prispevnih stopenj za prekarce. To je finančno irelevantno, za nekatere socialne skupine pa lahko škodljivo, če bi recimo višali prispevke za prekarce."

So pa pri Levici med drugim zahtevali dvig minimalne pokojnine na raven osnovnih minimalnih življenjskih stroškov (trenutno 442 evrov) in minimalne pokojnine za poln delovni čas na raven polnih minimalnih življenjskih stroškov (trenutno 613 evrov), kot se ugotovijo na podlagi 8. člena Zakona o socialnovarstvenih prejemkih.

Levica nad "kapital"

Pričakovano je precej rdeč (v barvi opomb Levice) del o gospodarstvu. Tako predlagajo kar črtanje poglavja o manjšanju administrativnih ovir za gospodarstvo. Kaj zelo konkretno bi peterček v tem kontekstu rešil, sicer iz dokumenta ni jasno, pri Levici pa pravijo, da "lastniki in menedžerji z izrazom administrativne ovire pogosto označujejo potrebne ukrepe, ki služijo varovanju okolja, ščitijo delavske pravice itd".

Nadalje dokument pravi: "V skladu z javnofinančnimi možnostmi bomo znižali obremenitev plač z dvigom splošne dohodninske olajšave in morebitnimi dodatnimi posegi v dohodninsko lestvico in razrede." Levica se s tem ne strinja: "Nasprotujemo vsem davčnim spremembam v prid najpremožnejšim. Prioriteta mora skrb za najranljivejše in krepitev družbene solidarnosti."

Dokument predlaga tudi "spremembo delovnopravne zakonodaje v smeri lažjega prilagajanja delodajalcev hitrim spremembam v poslovnem okolju ob hkratni vzpostavitvi mehanizmov ustrezne varnosti delojemalcev s postopno izenačitvijo pravic vseh oblik dela v smeri varne prožnosti". Levica je proti, a brez predloga, kako v spremenjenem, hitrem svetu rešiti prožnost trga dela. Na to pravijo samo: "Nasprotujemo vsakršnim spremembam v smeri lažjega odpuščanja ali drugega zmanjševanja delavskih pravic."

Dokument sicer podobno kot že vse vlade doslej obljublja "učinkovitejše delo inšpektorata za delo, tudi s povečanjem inšpektorjev". A konkretnejših rešitev, kako bodo to dosegli, niso zapisali.

Levica pa je pri tem poglavju zahtevala oblikovanje javnega sklada za finančno in izobraževalno podpiranje zadružništva in socialnega podjetništva, vzpostavitev pogojev za razvoj delavskih zadrug iin delavskih skladov za odkupe podjetij in uveljavitev pravice o prednostni pravici delavcev pri odkupih državnih podjetij.

Levica očitno tudi ni naklonjena krepitvi turizma. Na idejo iz dokumenta "doseči moramo ključni cilj strategije, ki je dvig prilivov iz naslova izvoza potovanj na 3,7–4 milijard evrov", pravijo: "turizem je nizkotehnološka panoga, ki močno obremenjuje okolje in ima tudi negativne socialne učinke, recimo na ceno stanovanj, najemnin in drugih življenjskih stroškov." Sicer pa, pravijo, država nima neposrednih vzvodov za to, da bi dosegla ta cilj.

Revizija denacionalizacije, konec privatizacije

Precej razhajanj pa je seveda pri poglavju o privatizaciji. Medtem ko dokument pravi: "prevetritev Strategije upravljanja kapitalskih naložb države ter uveljavitev sprememb s ciljem povečanja učinkovitosti in donosnosti", Levica meni, da sta "zgolj učinkovitost in donosnost preozka cilja upravljanja kapitalskih naložb države".

Če dokument pravi "nadaljevanje privatizacije podjetij v državni lasti, razen strateških podjetij", Levica pravi: "Zamrznitev vseh postopkov prodaje NLB in preučitev portugalskega scenarija in ustavitev privatizacije pomembnih in strateških podjetij, vključno s privatizacijo Abanke in podjetij, ki so namenjena privatizaciji na podlagi sklepa iz leta 2013 (Telekom Slovenije, Cinkarna Celje)."

Prav tako pa Levica želi revizijo denacionalizacije.

42-odstotna davčna obremenitev plač ni previsoka

"Znižanje previsoke obremenitve plač najproduktivnejšega in visoko usposobljenega dela zaposlenih po vzoru razvitih EU držav," predlagajo v dokumentu. Levica pa ne deli mnenja ekonomistov, da so pri nas plače davčno preveč obremenjene: "Plače so pri nas nadpovprečno obremnjene samo, če se primerjamo z anglosaškim delom OECD ali izrazito neoliberalnimi državami. Če se postavimo ob bok Avstriji, Češki, Madžarski, Italiji, pa take trditve ne držijo. Davčno breme (tax wedge) povprečne slovenske plače (za samsko osebo brez olajšav) je 42,5 odstotkov, kar je približno toliko kot na Češkem in na Švedskem, sosednje države so bistveno bolj obdavčene (Avstrija 49,4 %, Madžarska 49 %, Italija 48,2 %). Podatki so za 2014."

Sicer pa želijo povišanje davka na dobiček na 22 odstotkov do leta 2020 in na 25 odstotkov do konca mandata.

"Ne" povečanju ur praktičnega pouka in domovinski vzgoji

Peterček in Levica se razhajajo tudi, ko gre za izobraževanje. "Več praktičnega usposabljanja na sekundarni in terciarni ravni izobraževanja," predlaga dokument. Levica temu nasprotuje: "Problem več usposabljanja je, da se zažira v ure v učilnici. To pomeni, da predvsem na sekundarni ravni dobivajo dijaki vse več praktičnega pouka in manj splošne izobrazbe, kar je v smislu družbenega napredovanja cokla in ciklično poustvarjanje depriviligiranosti."

Prav tako so proti uvajanju "učnih vsebin o odgovornem in aktivnem državljanstvu". "To je ideološki poseg v učne načrte," pravijo.

Zmotil jih je komentar o pomenu družine

Levica je med drugim izrazila tudi svoje nestrinjanje z uvodom v poglavje o družini. Tam piše: "Družina predstavlja eno izmed temeljnih celic naše družbe. Zavedamo se, da je potrebno mladim omogočiti pogoje v katerih se bodo lažje odločali za ustvarjanje družine. Kot družba smo soočeni s premajhno rodnostjo pri čemer se posledice tega kažejo na vseh področjih delovanja države." To pa ni po volji Levice: "Uvod je neprimeren in NSi-jevski, prav tako nesmiselni ali nerazumljivi nekateri ukrepi (“"VEM za novorojenčke"). Prav tako niso obravnavani vsi tipi družin, ne odpravlja se diskriminacija raznospolnih in istospolnih parov."

Konoplja!

Si pa Levica zavzema za vsaj eno področje, ki so ga druge stranke zaobšle – legalizacijo konoplje. Kot pravijo, bi pripravili zakonsko podlago za legalizacijo konoplje v medincinske namene do leta 2020, zakonsko podlago za legalizacijo konoplje v rekreativne namene pa do leta 2022.

Dokument najdete TUKAJ.
 

Kaj želi Levica ...

Proti nadaljevanju sistema dodatnega zdravstvenega zavarovanja.

Proti dvigu upokojitvene starosti.

Proti temu, da upokojenci še delajo, medtem ko prejemajo polno pokojnino.

Proti davčni razbremenitvi plač in gospodarstva.

Levica zahteva hiter dvig minimalne plače na 700 evrov, spremembo definicije minimalne plače (ta mora biti vsaj 20 odstotkov nad minimalnimi življenjskimi stroški, iz njene definicije se izloči vse dodatke.

Za višjo minimalno pokojnino.

Preklic zakona o spodbujanju tujih naložb. Nič novih davčnih olajšav in vzpodbujanje naložb, ki bodo trajnostno naravnane, družbeno in okoljsko odgovorne.

Zamrznitev vseh postopkov prodaje NLB in ustavitev privatizacije pomembnih in strateških podjetij.

Revizija denacionalizacije.

Višje obdavčitve dobička.

Zadržani so do subvencioniranja gospodarstva z namenom povezovanja znanosti in gospodarstva.

Migracije: odstranitev ovir na meji.

Izgradnja 2. tira preko družbe 2TDK, a brez udeležbe tujega kapitala.

Dvig cestnin za vsa tovorna vozila in preusmerjanje na železniški promet.

Ukinitev študentskih servisov in prenos pristojnosti na Zavod za zaposlovanje.

OBMP in možnost posvajanja nehetero parom ter samskim ženskam.

Legalizacija konoplje.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1035)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gašper15
25. 09. 2018 18.21
Želel bi si samo da odprejo svoja podjetja pa da jih pol vidim ko jih bi obdavčili na vsakem koraku cvilili bi kot pujski le ali spravite se delat.
Pal?ek Smuk
04. 08. 2018 16.57
+5
klovn se pise nove skece ker bo cez dober mesec brez sluzbe...
mackintosh
04. 08. 2018 15.59
+2
desnosučni vlada bo kmalu sestavljena in operativna in to brez janeza. vam pa ostane samo da si za najmanj naslednja 4 leta svečk nakupite :))))
plasticman
06. 08. 2018 11.42
+1
Slovenija mora prižgat sveče, ne desnosučni!
zajebant2
04. 08. 2018 11.20
-4
levaki že flancajo na portalu
mackintosh
04. 08. 2018 15.58
+5
ecnarf
04. 08. 2018 08.53
-1
ecnarf
04. 08. 2018 08.54
-2
mackintosh
04. 08. 2018 16.04
+2
posebej Z tomičko. prav imaš. slovenščina ti je pa španska vas :)
Chavez2
03. 08. 2018 22.12
+4
A je g. Šarec že sestavil vlado?
Profesormarck
03. 08. 2018 22.06
+3
Levak sam krade in leže...če še slučajno keri ne ve.
son?ece5
03. 08. 2018 22.05
+3
Levaki gotofi ste. Ko vidiš grivarja Galuniča se ti obrne. Tak multikultivator pa ne bo vodil države!!!!!!!!!!!!! Slovenijo Slovencem!
ecnarf
04. 08. 2018 08.56
-10
taki in podobni galonakladači imajo skoz več besede v slo treba jim je prirezatt peruti
srebrnibreg
03. 08. 2018 21.44
+2
Stonickni plačanec s svojo skromno združbo pod nešteto nicki ponavljajo kot lajna Šarec nesposoben, pa Alenka nesposobna, pa Židan nesposoben, pa Cerar nesposoben. pa Luka nesposoben....To pa, da njegov mali orban ni sposoben kljub pomoči iz tujine kot veliki zmagovalec sestaviti vlado pa nič ne pišejo. Le prazno slamo mlatijo. Kakšno stanje v tintari takšno na portalu.
wertex
03. 08. 2018 21.57
-5
son?ece5
03. 08. 2018 22.01
-3
Levi ne-Janša se vrača kot bumertang. Še v vrsti bodo stali in moledovali od Cmerarja, Alenčice do Šarkota!
Profesormarck
03. 08. 2018 22.05
-10
ej ga maćka z 99 nicki,od jutra do večera dela,pa še vedno ni povišnice iz murgel?
Profesormarck
03. 08. 2018 22.08
-3
Vse levake,ki si jih naštel mečemo v isti koš-nesposbni ! Levak sam krade in se zadolžuje.
direstraits
03. 08. 2018 22.38
-11
Baretiču... kva zdej.. spet na travi... al si spet pit začel...
Absolutist 1
03. 08. 2018 22.40
-15
Ja včeraj je prišel iz Kopra ,izgledal je kot pitbul.
plasticman
06. 08. 2018 11.47
-2
Nesposoben sestaviti vlado??? Se ti ne zdi, da mu ne pustijo vladati?
iga_biba
03. 08. 2018 21.40
-1
Potrebno je prebrat samo "Kaj želi Levica ..." in samo to potrebujemo!
srebrnibreg
03. 08. 2018 21.37
+11
Brezvezni plačanci pa še vedno drugim o nesposobnosti sami pa kot veliki zmagovalci osramočeni in ponižani lajnajo. Potem se pa čudijo, da ni normalnih ljudi na portalu. Pa kdo se bo z n orci ukvarjal.
User792410
03. 08. 2018 21.15
+1
Kolikor jaz poznam Šarca, mu potrpljenje počasi že popušča, glede na vso tole neplodno dogajanje okoli tako imenovane leve sredine in zato me sploh ne bo presenetilo, če v tretjem krogu dobimo vlado za katero se zdi, da je ni možno sestaviti. Torej SDS + LMŠ + NSi, pogoj bo samo, da Jelinčiča zamenja Bratuškova, kar tudi za Janšo ne bo prestavljalo nekega večjega problema. Šarec ima, dokler še vidi smisel, pri dogovarjanju veliko potrpljenja in dober občutek za ustvarjanje pogojev za konsenz, seveda dokler si za to prizadevajo vsi vpleteni. Ko pa enkrat dobi občutek, da dogovor ni več možen, se zna zgoditi, da povleče povsem nepričakovane poteze, tudi v smer, ki ji je poprej sam nasprotoval, samo pravi "preblisk" ali namig mora dobiti! Bi pa za državo to zagotovo bila najboljša rešitev, saj bi lahko LMŠ, NSi in Bratuškova brez težav nevtralizirali poizkuse kakšnih neprimernih SDS-ovih odmikov od prej zastavljenih skupnih ciljev. Da je to možno me je prepričal nenavadno oster odziv Alenke Bratušek na neuspele pogovore koalicije 5 + 1.
iga_biba
03. 08. 2018 21.49
+3
kje pa piše da mora bit manjšinska vlada 5+1? lahko je 1+5, kar bi za Slovenijo bilo najboljše.
mackintosh
04. 08. 2018 16.02
+7
zajebant2
03. 08. 2018 21.13
-11
moderator hitro na delo
Neža001
03. 08. 2018 21.07
+7
Grem - danes je radirka orto desnosučna.... mi je jasno, zakaj ni nobenega "levega" komentarja....
Profesormarck
03. 08. 2018 21.09
-9
ostan,ostan še malo,kerga pa bomo mi vun prašili ....če zastopiš kva sem mislu...
NajboljsiBoguniverzuma
03. 08. 2018 21.12
-17
Arguss
03. 08. 2018 21.24
-22
Samo še da bodeča neža pride in svet je lepši.vsaka čast.
Mare2020
03. 08. 2018 21.00
-10
Če ti zavladajo, potem bo to severna koreja sred evrope. Blesavi mali albanski prišlek se sam še mal zredi pa smo tam.
Profesormarck
03. 08. 2018 21.13
-18
kremenček Slovensko se nauč,če že naš kruh ješ...
wertex
03. 08. 2018 20.59
+0
igor bricelj, skrajnež izrojene levice s katano in rudečo zvezdo na vampu, pred rtvslo javno grozil novinarju Možini
iga_biba
03. 08. 2018 21.41
+10
wertex
03. 08. 2018 22.06
-13
član izrojene Levice, katera bi vodila državo,..vse za postrelit
Neža001
03. 08. 2018 20.56
+11
Kako zanimivo: limaški prispevki Rozamundeža so slovnično za silo obdelani. Ko pa piše sam, mrgoli slovničnih napak. Še en dokaz, da ne zna misliti s svojo glavo, ampak mu mora nekdo napisat, kaj naj lima tukaj gor....
Skunk Works
03. 08. 2018 21.07
-11
A to ti pa ne pade na misel, da včasih na hitro kaj natipkam, tudi na drugi tipkovnici, ki je nisem navajen, stisnem komentiraj, potem pa ne morem več editirat....Zakaj bi meni kdo drugi pisal, saj imam svojo glavo in z njo razmišljam, res pa je, da se nisem pustil poneumiti levemu usmerjenemu izobraževanju in levim medijem....
Skunk Works
03. 08. 2018 21.10
-12
Sicer pa vtaknite si tisto pravilno zakomplicirano slovnico nekam levaki, ki mislite da ste s stem nekaj več... imate že 70 let komando nad državo, pa raje pošlihtajte zdravstvo, da ne bodo tam ljudje umirali, pa penzije, da ne bodo životarili....Sedaj so dobili tisti vbogajme, ki naj bi bil regres, pa jih veliko s tem poplača zaostale položnice, ali daje kaj malega vnukom za zvezke...to raje porihtajte hebala vas tista slovnica......
Profesormarck
03. 08. 2018 20.55
-8
Ko vidim tega starga klošarja,me dol požene,sam še ogaben rumen golubič manjka,taki vodijo meseca..taki ološ z odpada,zares pa lds.Levak se ne naveliča krast in lagat.
Neža001
03. 08. 2018 20.58
+13
Neža001
03. 08. 2018 21.01
+15
Diškor
03. 08. 2018 21.09
+0
Diškor
03. 08. 2018 21.09
+5
NajboljsiBoguniverzuma
03. 08. 2018 21.10
+3
Ej prjatu, vzami 2x 5mg Apaurina, trojni snopc cez, pa ti bo ravno do Pakistana!!
Skunk Works
03. 08. 2018 20.53
+0
Treba je pogledati še z drugega zornega kota....Vlado bi že zdavnaj imeli, če blok levih strank ali vsaj nekatere med njimi ne bi odklanjali sodelovanja z zmerno desnosredinsko veliko zmagovalko volitev....to je tisti levi blok, ki sam zase ni sposoben nič pametnega spraviti skupaj....Torej ni pravo vprašanje, zakaj relativni zmagovalec volitev ni sestavil vlade, ampak je PRAVO VPRAŠANJE, kaj se gredo relativni poraženci volitev, da blokirajo sestavo stabilne vlade in s tem zavirajo državo in njen razvoj? ....in s tem škodujejo državi in lastnim državljanom, torej tistim, ki jih od svojega plačujejo, da delajo v njihovo dobro........
Skunk Works
03. 08. 2018 20.51
-5
Poznam Slovenske podjetnike in obrtnike, vem koliko so sposobni in požrtvovalni v svojih firmah in podjetjih in vem da se ne bodo dali kar tako tejle majmunijadi zahebavat in ravbat prigarano,....jih bo pač veliko odšlo v svet, kjer se podjetnike ceni, in kjer se od njih zahteva tudi davke, kar je normalno in nikomur od njih sporno, in kjer se te davke potem porabi transparentno in racionalno v dobro vseh, ne pa za lagodno življenje elit in fikusarjev v JS. In seveda, da pri tem podjetnikom ostane dovolj za razvoj in tudi za njih, saj morajo imeti kaj od tega, da svoje življenje posvečajo svoji podjetjem in so pri njem z glavo in rokami dosti več časa, od sicer tam zaposlenih....Ostali, ki bodo ostali tukaj se bodo pač prilagodili, spravili dejavnost na minimum, dali odvečne ne borzo in na socialo, če se bodo razmere za podjetnoštvo še zaostrile. To se sicer že dogaja, saj se na obrtniške storitve že čaka po pol leta in več, namesto, da bi se zaposlovalo biznisiralo in obračal denar....Torej lahko zadušite in zagonite Slovenijo, podjetnih ljudi pa ne boste zatolkli, saj so 10x pametnejši in sposobnejši od vas.....