Slovenija

Kakšna bo nova zdravstvena strategija?

Ljubljana, 11. 09. 2023 15.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kakšne so smernice zdravstvene politike za leti 2024 in 2025, ki jih je pripravilo ministrstvo za zdravje? Neuradni dokument med drugim predvideva povečanje ekip v ambulantah družinske medicine, ukinitev stopnje nujnosti napotnic zelo hitro ter uvajanje plačevanja po kakovosti. Pripravlja se tudi platforma za samotriažo pacientov, kjer bodo lahko preverili svoje simptome pred vzpostavljanjem stika z zdravstveno službo.

Dokument ministrstva, ki ga je podprl tudi strateški svet pod vodstvom Erika Breclja, do 1. junija 2024 predvideva pripravo časovnega načrta prenove ambulant družinske medicine. Natančneje, ekipo posamezne ambulante bi sestavljali specialist družinske medicine, diplomirana medicinska sestra, srednja medicinska sestra, za polovični delovni čas pa tudi administrativno-tehnični delavec. Prav tako predvidevajo novo standardno število glavarinskih količnikov na zdravniški tim. 

A predsednik odbora za osnovno zdravstvo pri zdravniški zbornici Rok Ravnikar glede spremembe pravi, da je ta dobrodošla, a da ne more biti zamenjava za manjkajoče zdravnike. "Obremenjene  zdravnike bi morda razbremenili z nekimi dodatnimi sodelavci, a se povečevanje glavarinskih količnikov v isti sapi ne bo dobro končalo," pravi. Nov model naj bi v ambulantah vpeljali do konca leta 2028. Pri tem je ključna razpoložljivost diplomiranih medicinskih sester. 

Zdravstvo
Zdravstvo FOTO: Adobe Stock

Samotriaža pacientov in nujno zdravniško delo na urgenci

Nekaj obrvi je dvignil tudi predlog, da bi bolniki sami presojali, ali je njihov obisk urgence upravičen. Podan je bil namreč predlog za razvoj nacionalne platforme, namenjene samotriaži pacientov. Platforma bi, kot piše v dokumentu, omogočala, da pacient, preden stopi v stik z zdravstveno službo, preveri, ali simptomi, ki jih ima, zahtevajo pregled pri zdravniku ali so dovolj ukrepi samozdravljenja.

Na drugi strani dokument napoveduje, da morajo zdravniki z licenco, če bodo pozvani, pomagati na urgenci ter s tem opravljati dežurno službo. Tudi za podaljšanje licence bo treba imeti potrdilo, da zdravnik, če je bil k temu pozvan, opravlja dežurno službo. Pilotno bodo s prenovo urgentne službe začeli še letos in sicer v severnoprimorski regiji.

Predvideno uvajanje plačevanja po kakovosti

Na področju kakovosti dokument med drugim predvideva vzpostavitev registra srčno-žilnih bolezni s 1. januarjem 2025. Prav tako dokument Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije nalaga, da v naslednjem letu v vsaj pet obračunskih modelov v specialistični dejavnosti, za katere bo ministrstvo do konca leta 2023 pripravilo nabor kazalnikov kakovosti in zdravstvene obravnave, evidenčno vključi kakovost obravnave in izidov zdravljenja.

V letu 2025 je nato predvideno, da se evidenčno uvajanje kakovosti v obračunske modele financiranja razširi na ostale specialistične dejavnosti in na bolnišnično dejavnost. Za pet specialističnih dejavnosti, za katere bodo kazalniki evidenčno vpeljani leta 2024, pa se bo glede na usmeritve v 2025 plačevanje po kakovosti vključilo v sistem financiranja.

Ukinitev stopnje nujnosti napotnic zelo hitro

Dokument za prihodnji dve leti med drugim predvideva spodbudo hitrejše prenove sistema financiranja prek določanja in racionalizacije pravic.

Smernice ob tem predvidevajo spremembe na področju stopenj nujnosti napotnic. Trenutno obstajajo štiri stopnje nujnosti: redno (izvedba zdravstvenih storitev v šestih mesecih od predložitve napotnice), hitro (izvedba zdravstvenih storitev v treh mesecih), zelo hitro (izvedba zdravstvenih storitev v 14 dneh) ter nujno (izvedba zdravstvenih storitev takoj oz. v 24. urah).

Usmeritve predvidevajo zmanjšanje števila stopenj nujnosti na tri – nujno, hitro in redno, pri čemer bi morale biti storitve s stopnjo nujnosti hitro po novem izvedene v mesecu dni.

Kot je znano, se je v zadnjih letih močno povečalo število izdanih napotnic s stopnjo nujnosti zelo hitro. Še leta 2018 jih je bilo izdanih dobrih 8000, v letošnjem letu pa naj bi jih bilo 87.000, je junija povedal takratni direktor urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu na ministrstvu Aleš Šabeder.

Napotnica
Napotnica FOTO: POP TV

Ob tem usmeritve do konca marca prihodnje leto predvidevajo tudi pripravo seznama napotnih diagnoz in stanj pacientov, pri katerih je utemeljena napotitev pod nujno ali hitro, do konca junija 2024 pa organizacijo izobraževanj na to temo za klinične specialiste in specialiste družinske medicine.

"Gre za neko birokratsko spremembo, ki bo sicer v številkah znižala število tistih, ki čakajo nedopustno dolgo, dejstvo pa je, da je število specialistov ambulant premalo, število bolnikov je čedalje večje, tko da tukaj ne vem kaj bi to lahko več prineslo kot samo lepe številke za poročila," pa je bil glede napovedane spremembe znova kritičen Ravnikar. Če bodo odločevalci sledili usmeritvam, bo plačilo po realizaciji zagotovljeno za vse ranljive skupine, med drugim za otroke in nosečnice.

Digitalizacija delovnih nalogov in nalogov za fizioterapijo

Glede učinkovitosti v zdravstvu na ministrstvu v dokumentu navajajo, da bo treba dvigniti zavest o nujni potrebi po racionalnem obnašanju in stroškovni učinkovitosti s strani vseh deležnikov v zdravstvu.

Tako je med drugim predvidena digitalizacija delovnih nalogov in nalogov za fizioterapijo, ki bi bila potrebna le za prvo napotitev, glede vseh nadaljnjih obravnav pa bi nato presojala napotna služba.

Obvezni obnovitveni tečaji temeljnih postopkov oživljanja

Usmeritve predvidevajo tudi nekatere aktivnosti za zdravstveno opolnomočenost prebivalk in prebivalcev Slovenije. Med drugim so za vse osnovne in srednje šole, pa tudi za vse zaposlene, predvideni obvezni obnovitveni tečaji temeljnih postopkov oživljanja.

Smernice izhodišča zavodu za zdravstveno zavarovanje za pripravo predloga storitev obveznega zavarovanja

Ministrstvo v smernicah, pod katere je podpisan državni sekretar Marjan Pintar, poudarja, da te naslavljajo področja oz. prednostne naloge na področju zdravstva, s katerimi bodo v naslednjih dveh letih zagotovili stabilnost zdravstvenega sistema, povečali dostopnost do zdravstvenih storitev, izboljšali izide zdravljenja preko izmenjave dobrih praks med zdravstvenimi izvajalci in zagotavljanja razvoja in optimizacije organizacije dela in procesov ter zmanjševali izkazane neenakosti med prebivalci na ravni države in posameznih regij.

Smernice predstavljajo izhodišča ministrstva zavodu za zdravstveno zavarovanje za pripravo predloga programa storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, opredelitev zmogljivosti, potrebnih za njegovo izvajanje, ter določitev obsega sredstev za leto 2024, pa tudi za srednjeročne usmeritve zdravstvene politike za leto 2025, je še zapisano v dokumentu.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nečakinja mag prava
12. 09. 2023 12.00
Zelo dobra bo .
kita 1111
12. 09. 2023 11.00
+1
Nova zdravstvena reforma bo narejena tako, če imaš srečo boš prišel do zdravnika,drugače pa vemo ,kaj sledi
zmerni pesimist
12. 09. 2023 11.00
+2
duhccc
12. 09. 2023 10.58
+2
razne obljube tko k zmeraj sam zase gledajo da majo en kup privelegi ,,, v kamniku kaus v ZD nekateri tut osebne zdravnice nimajo prisla nova pa je pobegnila zaradi nadutih vodilnih ...
ROMELS
12. 09. 2023 10.24
+5
Nova zdravstvena strategija je naravnana v smer, da čim bolj olupi bolnika.
Timijanus
12. 09. 2023 10.34
+5
#Romels, se strinjam. Hkrati pa je nujno potrebno vpeljat sistem evtanazije, da ko postane pacient prenaporen (beri siten) se ga uspava kot mačka ali psa, pa je krog sklenjen. 🤗
Finfer
12. 09. 2023 09.23
+4
Strategija je jasna pobrati čimveč denarja ljudem za to bolano zdravstvo da bodo lahko ljubljanski tajkuni in podobni lopovi kradli denar iz zdravstvene blagajne in ga skrivali v davčne oaze s pomočjo svojih pokvarjenih odvetnikov v posmeh pravosodju in policiji!!
Miskic a
12. 09. 2023 08.47
+1
Ciljate spet v prazno. Pacienti, ki pridejo v urgenco po vecini ze imajo napotnico od osebnega zdravnika pod nujno. Nekaj jih seveda pride tudi brez. A glede na to da bodo tri stopnje nujnosti, jih bo veliko tisto kar bi zdaj blo pod zelo hitro, dobili napotnico kar pod nujno, ker noben ne bo zelel pacienta se pustit cakat. Ostalim se bo pa cakalna doba se podaljsala, ne pa skrajsala. Totalno zgreseno.
St. Gallen
11. 09. 2023 21.46
+1
nobene reforme, pa toliko so hvalili ekipo
Betuul
11. 09. 2023 21.45
+5
Nova zdr strategija je ta : čim dlje od zdravnika! Dnevno popij do 2litra vode! Če te okol srca stiska ! Baldrijan; za ožilje 1dcl rdečga na dan! Na tešče 1šilce borovničk ! To pomaga
Špinača
11. 09. 2023 21.37
+4
če v samotriazi ugotovim, da potrebujem pomoč zelo hitro ali nujno in se kasneje ugotovi, da to ni res ali sledi postopek za prekršek ali kaznivo dejanje. če pa pacijent v tem času postopka premine ali se postopki zoper njega ustavijo!? 🤣🤣
zmerni pesimist
11. 09. 2023 21.32
Špinača
11. 09. 2023 21.30
+0
več koncesij, več denarja belim... in bodo čakalne vrste izginile!!! če verješ 🤣🤣
komarec
11. 09. 2023 20.41
-1
Trapon
11. 09. 2023 20.30
+5
Burleska št.2! Pa kdaj jim ne bo jasno da dokler bodo Primorci v vladi da ne bo nič. Prvič so leni in drugič so totalno nesposobni. AMEN PIKA!!!!
Timijanus
11. 09. 2023 20.21
+6
Za podaljšanje vrst v navezi Lorda❤️Brecelj je šlo 200 mio, ali to pomeni, da bo tale eksperiment Brecelj&Co pokuril minimalno 500 mio in koliko ljudi mislijo "pokurit" sedaj?🤔 Samo vprašam, tako, za pr'jatla. 😉
komarec
11. 09. 2023 20.43
Joža je znal take stvari hitro uštimati.
Arhaist
11. 09. 2023 20.19
+0
spet nova REŠITEV, sej drugega tako ni
Bananistanec
11. 09. 2023 20.11
+1
Samoplačniško si v nekaj dneh na vrsti, za določene storitve še prej, torej kapacitete so ampak privat, te strategije so kar nekaj
Anion6anion
11. 09. 2023 19.07
+13
Večje neumnosti se nisem slišal ,samotriaza.. kaj sledi ? Samozdravljenje? Na koncu boš še obdukcijo kar sam sebi naredil. Butale!
NDM
11. 09. 2023 19.34
+3
to bo za tiste ki do to bi napisal kaj drugega ma mi ne dovoli te mokarjevolile tudi baje da bo gorivo 5 eurov za liter tiste ki do volili te cvetke.. vas se ni izučilo
Mekenzi
11. 09. 2023 18.54
+9
Zdravstvena strategija, malo radi, puno kradi, i pošteno živi da drugi ne,pridejo gor, ker bomo, prej umrli, ob zdravstva kot, da ozdraveli. 🙄😪😪
Macu Picu
11. 09. 2023 18.48
+6
Kdo je minister za zdravstvo danes ? Transvestit ? Aja, to bo to .