Slovenija

Dokumentacija, ki jo je STA dostavila na vlado, poslana nazaj. Vlada: dostavijo naj jo na Ukom

Ljubljana, 23. 04. 2021 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
818

Dokumentacija, ki jo je vodstvo STA v četrtek poslalo na vlado, je bila danes poslana nazaj na sedež agencije. Sprva sicer ni bilo jasno, kaj je razlog za to. Vodstvo agencije je namreč zavrnilo sprejem pošiljke, kurir pa jo je še enkrat odnesel nazaj pošiljatelju, torej vladi. STA se je nato na kabinet predsednika vlade obrnila tudi z novinarskim vprašanjem. Vlada pa je nato sporočila, naj STA dokumentacijo dostavi na Ukom, ki da je pooblaščeni vladni organ za komunikacijo s Slovensko tiskovno agencijo. "Tako je bilo ob enaki zakonodaji v vseh prejšnjih mandatih in tako bo tudi sedaj in v bodoče," so dodali.

Vodstvo STA je včeraj vladi dostavilo poslovno dokumentacijo.
Vodstvo STA je včeraj vladi dostavilo poslovno dokumentacijo. FOTO: Damjan Žibert

Medtem se je na prošnjo za odziv na dejstvo, da je STA vladi dostavila dokumentacijo, in vprašanje, ali bo financiranje javne službe, ki jo opravlja agencija, zdaj znova vzpostavljeno, odzval vladni Urad za komuniciranje (Ukom). Zapisali so, da "dokumentacije še ni prejel".

Popoldne pa se je le odzvala tudi vlada. "Prosimo, da poslano dokumentacijo dostavite neposredno Uradu Vlade Republike Slovenije za komuniciranje, ki je pooblaščeni vladni organ za komunikacijo s STA. Tako je bilo ob enaki zakonodaji v vseh prejšnjih mandatih in tako bo tudi sedaj in v bodoče. Kabinet predsednika vlade ni vmesna poštna postaja, ki bi si jo lahko kdorkoli izbral za pomoč pri izogibanju svojih zakonskih odgovornosti," so sporočili iz premierjevega kabineta sporočili direktorju agencije Bojanu Veselinoviču.

Vodstvo STA je v četrtek dokumentacijo dostavilo vladi oziroma njenemu predsedniku. Vlada je glede na zakon o gospodarskih družbah namreč edina, ki ima družbeniške pravice in s tem glede na pravna mnenja, ki jih je pridobila STA, tudi pravico do dostopa do dokumentov, ki jih je sicer od STA že lani zahteval Ukom.

Hojs z evropsko komisarko o svobodi medijev in financiranju STA

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v četrtek ob robu srečanja z evropsko komisarko Ylvo Johansson napovedal, da bodo dokumentacijo pregledali, in dodal, da sam ne vidi nobenih zadržkov, da se pogodba o financiranju v letošnjem letu ne bi podpisala in da se financiranje STA nadaljuje. Ob tem je dodal, da "mu ni jasno", zakaj je agencija čakala več mesecev, na vprašanje, ali se bo financiranje STA sedaj ponovno vzpostavilo, pa je odgovoril, da bo "gotovo treba pogledati vso potrebno dokumentacijo", pogledati kaj je agencija financirala, zakaj je bila potreba po oglaševanju njenih storitev v nekaterih drugih medijih, kakšne pogodbe je sklepala s tretjimi osebami in koliko denarja pravzaprav potrebuje. Treba je pogledati, ali je vse tisto kar je počelo vodstvo STA, v preteklosti, skladno z namenom in ustanovitvijo STA in vsem, kar pravzaprav piše v ustanovnem aktu, je ocenil. 

Na vprašanje, koliko časa bo to trajalo, je navedel, da "računa, da bo to relativno hitro". "Ne bi smelo trajati tako dolgo, kot je trajalo to, da so izročili dokumentacijo," je navedel.

Komisarka pa je izrazila upanje, da se bodo lahko "te težave rešile pred predsedovanjem Slovenije EU".

Vodstvo agencije je ob predaji dokumentacije pojasnilo, da sama vlada sicer ni zahtevala dokumentacije na način, ki bi bil pravno-formalno ustrezen, a so kot zahtevo vzeli javno izražena stališča predstavnikov vlade, da je predložitev dokumentacije pogoj za financiranje javne službe STA, ki letos ne poteka.

Zakonodaja sicer določa, da je ustanovitelj dolžan financirati javno službo STA v skladu s poslovnim načrtom družbe. Kot je dejal direktor STA Bojan Veselinovič, so se za tako potezo odločili, ker želijo preprečiti propad agencije, izgubo okoli 100 delovnih mest in škodo, ki bi z ugasnitvijo agencije nastala pri obveščanju javnosti ter škodovala ugledu države na pragu njene 30-letnice.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (818)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prvaliga
24. 04. 2021 08.02
+1
Sprevržen klero komunist zopet nič kriv ter prelaga na druge
nomadland
23. 04. 2021 21.45
+0
Ko se sprehajaš po mestu, komaj še najdeš poštne nabiralnike… Še malo, pa bodo poštni nabiralniki postali del zgodovine ker jih pač vse manj uporabljamo… Tako kot telefonske govorilnice. Večina pošte gre zadnja leta preko spleta, večina komunikacije poteka preko mobitelov. No pošta še deluje, samo prakticiramo jo bolj poredko… Za kakšen paket mogoče. Ko od nekoga želiš paket – vso dokumentacijo vključno z primerjalnimi študijami dolžin intervjujev kulturnikov in politikov- javiš svoj naslov. Drugače ne gre. In kako je s paketom STA? Ukom se je dopisoval in ni plačeval mesečnih računov za storitve, ki jih je država uporabljala, ni upošteval zakona o STA, ker mu nisi bili všeč vsi izdelki tiskovne agencije. Zanj redna poročila, letna poročila, revizijska poročila in letni poslovni načrti niso bili dovolj… Je želel vpogled v dokumentacijo. Na drugi strani je direktor STA vztrajal na svojem zakonsko podprtem prav. Vztrajal je 1 mesec, 2, 3, potem je vlada vseeno malo plačala in je lahko vztrajal še tri mesece. Ampak povezava JJ- Urbanija ne popušča. Tudi ko nima prav, ne odneha. Sprašujem se, kdo lahko prereže ta gordijski vozel. Končno je z dostavo dokumentacije popustil Veselinovič, ki noče, da se STA uniči. Zdaj pa farsa s kurirji, ki prenašajo škatlo z zaupnimi dokumenti sem ter tja… Fantini Janševega kabineta pa pripenjajo zraven navodila in gps koordinate… Naj se gre Urbanija svoje love za zakladom na Veliki planini…
NajboljšiBoguniverzuma3
23. 04. 2021 21.24
+4
Jaz nikogar ne šuntam proti njegovi politični usmeritvi. Sam sem bil 15 let član SDS, bil goreč volivec in zagriženi podpornik JJ!!! Nato sem pa analiziral vse skupaj in sem ugotovil, da živim v veliki zmoti, laži in še bi lahko našteval!!! Samo, nekaj pa še ne razumem in sicer opažam, da nekateri sokomentatorji še zmeraj ne upoštevajo vsaj minimalne standarde, vljudnosti in neke osnovne kulture pri komentarjih!! Se strinjate??
Lojze Novak
23. 04. 2021 20.49
-4
Vlada je celo v medijskem zakonu predvidela povečanje financiranja STA, ampak so protestirali. Pa razumi če moreš.
Lojze Novak
23. 04. 2021 20.48
-6
Veselinovič že klečeplazi, ker ve, da je delal mimo pogodbe 😂
Brakedirt
23. 04. 2021 20.49
+8
"Tako je bilo ob enaki zakonodaji v vseh prejšnjih mandatih in tako bo tudi sedaj in v bodoče," so navedli na uradu, ter dodali, da kabinet predsednika vlade ni vmesna poštna postaja. Presenetljivo je direktor Ukoma Uroš Urbanija v preteklosti sicer večkrat ponovil ravno nasprotno. "Ni potrebno, da jih izroči Ukomu, če misli, da jih pač ne sme nam izročiti. Lahko pa bi jih vladi," je med drugim dejal na decembrski seji Odbora za kulturo.
Brakedirt
23. 04. 2021 20.50
+2
borjac
23. 04. 2021 20.48
+5
Včeraj sem napisal v komentarju, da ne vem kaj si bo Janša izmislil, ampak nekaj si je že izmislil, in to predvsem zato ker hoče uničiti STA, drugega vzroka ni.
Lojze Novak
23. 04. 2021 20.48
-3
Ali mislite, da če bi vlada delala kaj narobe, da ne bi že sodišče odločilo v prid STA? Vlada dela po pogodbi!
Gabiula
23. 04. 2021 21.05
+0
Ta Lojze Novak je tako pokvarjen da kar zaudarja zato so ga še iz kleti nagnali pa tudi Pingo soka ne dobi več.
Lojze Novak
23. 04. 2021 20.46
-5
Kako se je plošča obrnila. Že pošiljajo dokumente, prej pa lažnivi levi mediji niso hoteli nič govoriti o tej pogodbeni dolžnosti. Medijski pluralizem pa to.
NajboljšiBoguniverzuma3
23. 04. 2021 20.48
+6
@ Lojze Novak, ok, praviš levo usmerjeni mediji, samo kaj potem je pa Nova24??? Oprosti, to ni noben medij, to je čista propaganda SDS-a in vlade!!!
Anti SdS
23. 04. 2021 20.51
+5
Najboljši ta daleč od Lojzeta Novaka. Kopriva katera krede tuja imena in priimke.
MucaNeGrize
23. 04. 2021 20.55
+5
NajboljšiBoguniverzuma3
23. 04. 2021 20.58
+4
@ Proti SDS, se mi je dozdevalo, tako, da si ti moje domneve potrdil!! +++
Pobrskaj po svoji pameti
23. 04. 2021 21.16
A daj daj.... Sovražnik je pred vrati, pa to....
NajboljšiBoguniverzuma3
23. 04. 2021 21.29
grumf
23. 04. 2021 20.45
+1
Eno vprašanje; zakaj hudiča se tega Veselinoviča ne zamenja po redni, legalni poti (nadzorni svet, menjava vodstva,...). To bi najbrž že zdavnaj storili, če bi bil on dejansko težava. Pa očitno ni, očitno gre res za poskus likvidacije kompletne agencije.
Lojze Novak
23. 04. 2021 20.44
-3
Račun pa zna poslat na Ukom?!?😂🤦‍♂️
User1428333
23. 04. 2021 20.34
-5
Veselinovič točno vedel, kam mora poslat račun ''za svoje delo'', za dokazila, kam je šel denar, pa se naslova ne more več spomnit. In tak bolnik vodi STA????
Kaktus111
23. 04. 2021 20.40
+1
Saj je poslal ..... na vlado ........ UKOM ni vlada .................
borjac
23. 04. 2021 20.45
+4
Še zmeraj manjši bolnik, kot vodi državo.
Naiven_od_rojstva
23. 04. 2021 20.28
-11
Polpismeni levosučni komentatorji se na vsakem koraku izdate. Ampak kaj vam to sovraštvo prinaša? Dejstvo je,vsem očitno, da je Veselinović drugorazredni lopov, ki je računal na podporo najbolj mizerne opozicije v Republiki Sloveniji.Celo mednarodno so zadetki skušali sproducirati afero "nedopusten napad na neodvisne meidje".Seveda se ni izšlo in Veselinović kot mnogi drugi bo samo še ena "žrtev", ki ga je pojedla revolucija .Kot Gale, =0, in ostali kriminalci. Zavržno ravnanje takoimenovane opozicije, ki bi tudi vojno na Balkanu zakuhala. Ne bo šlo, ste prečitani in stehtani v nulo.
Brakedirt
23. 04. 2021 20.33
+3
lahko poves, kdo na glavnem odboru ti posilja materijal?
Anti SdS
23. 04. 2021 20.33
+5
Če so levi polpismeni vi janšiste ste nič pismeni. Kdaj prideš kot kakšen refik ali marela?
Brakedirt
23. 04. 2021 20.35
+5
mimogrede, daj vprasaj jovana zakaj se je pritozil na izkljucitev iz zks?
NajboljšiBoguniverzuma3
23. 04. 2021 20.42
+4
@ Brakedirt, sam veš, kako sem jaz znal bit žaljiv, nekorekten itd. Samo sem se tudi opravičil!!! Tako, da upam, da si sedaj lahko zaupava. Se strinjaš?
NajboljšiBoguniverzuma3
23. 04. 2021 20.44
+4
@ Proti SDS, hahahah dobra, res dobra!!! +++
Anti SdS
23. 04. 2021 20.52
+3
Naiven_od_rojstva
23. 04. 2021 20.22
-6
Bedasto je, ko nekateri še vedno skušajo Janšo uvrstiti med komuniste.Leta 1985 je začela z njim Komunsitična partije Slovenije obračunavati (takrat mislim da je izstopil), vendar ga ji ni uspelo do danes uničiti.Janša je kriptonit za slovenske koministe, počasi ugašajo eden za drugim. Ni simpatičen, je pa učinkovit.
Kaktus111
23. 04. 2021 20.29
+9
Kaj je iztopil ... v rit so ga brcnli , ker je bil preveč radikalen za komuniste ....... to je bilo takrat ko so kumunisti imeli akcijo ....ČIM VEČ MLADIH KOMUNISTOV ...... a pomniš tovariš .......
NajboljšiBoguniverzuma3
23. 04. 2021 20.32
+4
@ Naiven, glej nihče ti ne brani tvoje politične usmeritve, samo malo kulturen si pa lahko vseeno.
Brakedirt
23. 04. 2021 20.33
-2
Brakedirt
23. 04. 2021 20.34
+1
Janša v času komunizma ni bil disident, temveč eden od mnogih mladih ljudi, ki so tedaj gradili kariero s službovanjem v partiji in njenih izpostavah. Pri tem pa je izstopal po svoji privrženosti idealom partizanskega odpora. »Prav zato so ga sredi 80. let tudi izključili iz ZKS; bil je namreč preveč radikalen in je kritiziral tedanji sistem ljudske obrambe, pri čemer je izhajal iz leninističnega koncepta totalnega odpora,« razlaga zgodovinar dr. Božo Repe. »Po domače povedano se je zavzemal za to, da bi bil vsak jugoslovanski državljan tudi vojak, ki bi lahko imel pod posteljo puško, s katero bi se uprl sovražnikom socializma.«
Brakedirt
23. 04. 2021 20.34
+3
Janše iz partije niso vrgli, ker bi si bil »drznil dvomiti v komunistični sistem in njegovo pravičnost«, kot je nedavno v Utripu na Televiziji Slovenija trdila Jadranka Rebernik, temveč ker je zagovarjal tolikšno marksistično spremembo obrambnih struktur, da je bilo to nesprejemljivo tudi za tedanjo oblast samo. Današnji prvoborec proti nekdanjemu sistemu pa izključitve ni prenesel stoično, temveč se je nanjo – neuspešno – pritožil. Šele tedaj in šele zato se je končala njegova kariera družbenopolitičnega delavca v jugoslovanskem socializmu.
Kaktus111
23. 04. 2021 20.35
+1
Dej no dej ...... kako lahko pričakuješ od janšista kaj kulture .........
Naiven_od_rojstva
23. 04. 2021 20.14
-3
Zadeva STA je adacta. Arogantni direktor bo prejel svojo kazen in to je vse.Agencijo bodo renovirali, da bo res SLOVENSKA, ne SRBSKA.
Brakedirt
23. 04. 2021 20.16
+4
si komunajzli spet lastite drzavo? in to z 12%?
Brakedirt
23. 04. 2021 20.17
+5
a tvoj partijski tovaris jackgaton je pa zadolzen za clanek o kolesarjih?
Naiven_od_rojstva
23. 04. 2021 20.20
-5
Brakedirt, Jane Janša ni komunist od 1985.Je pa kriptonit komunizma. Vsak dan, vsako uro.Zahvaljujem se mu za to.
Brakedirt
23. 04. 2021 20.22
+4
Podpredsednik SDS Milan Zver članstvo v ZKS ocenjuje kot »napako iz najstniških let«. Čeprav je partijsko knjižico vrnil šele pri 27 letih in še na predvečer osamosvojitve iskal rešitev za socializem.
Brakedirt
23. 04. 2021 20.22
+3
jackgaton
23. 04. 2021 20.27
-2
brake ...škoda da tvojemu dedku po vojni niso nič nacionaliziral ..... potem nebi tako častil kumrovškega bandita
jackgaton
23. 04. 2021 20.28
-2
aja niso niti mogli kaj uzet ...ker je bil brez prebite pare
NajboljšiBoguniverzuma3
23. 04. 2021 20.36
+1
@ Jackgaton, saj vsemogočni je je hodil na to čuveno šolo!! A si pozabil??
NajboljšiBoguniverzuma3
23. 04. 2021 20.08
+1
Ufff, ne znam vam opisat, kako osebno zadoščenje imam, kar sem se izpisal iz SDS!!! Če so komunajzli kje, je to nedvomno SDS!!! Barabe pokvarjene, podkupljive!!! Trstenjakova = KP!!!
Naiven_od_rojstva
23. 04. 2021 20.10
-1
NajboljšiBoguniverzuma3
23. 04. 2021 20.12
+4
@ Naiven, to, da si danes srečal Elvisa, ti verjamem, jaz sem pa Adolfa srečal pred tedni!!
Brakedirt
23. 04. 2021 20.13
+5
tam v kleti ste vsi elvisi. tako in drugace.
vito
23. 04. 2021 20.44
+1
Anti SdS
23. 04. 2021 20.01
+0
To je dejansko iskanje dlake v jajcu. Bolj me spominja na otroški vrtec kot na neko resno vlado in resno vodstvo STA. Obstaja pa še sodna pot kjer bo ta vladna hunta sigurno izgubila.
Strunjan
23. 04. 2021 20.00
+3
Bolano. Vlada se obnasa kot da so nedotakljivi, igrajo se Boga, nihce ne prode dalec, kdor tako visoko leta in isce probleme namesto resitev. Nivo komunikacije pa za v peskovnik.
NajboljšiBoguniverzuma3
23. 04. 2021 20.19
+1
@ Strunjan, se absolutno strinjam s tabo!!! +++
bojer
23. 04. 2021 19.59
+3
Najbrž bi precej pripomoglo, če bi se evropska predstavnica pri nas zadržala kakšen dan dlje, tako pa....vse gre zopet svojo pot in nič od nič.
Naiven_od_rojstva
23. 04. 2021 20.12
+1
Nič od nič je rezultat lažne iz zrežirane afere. Razen, da bo Veselinovića požrla relvolucija, kot je v navadi, dažre svoje otroke. Pa pa STA
keepingup
23. 04. 2021 19.57
+2
Naiven_od_rojstva
23. 04. 2021 19.57
+3
Pravilo 1: Balkance je treba disciplinirat. To kažejo tako zgodovinski učebeniki kot dnevna doagajanja. Saj so prijetni, samo discipline pa res ne poznajo.
Brakedirt
23. 04. 2021 19.58
+2
Anti SdS
23. 04. 2021 19.59
+4
Brakedirt
23. 04. 2021 20.01
+0
jovan jim je napisal posebne ucbenike, ker so v osnovni soli tiste prave prespali.
Naiven_od_rojstva
23. 04. 2021 20.16
+0