Slovenija

FOTO&VIDEO: Hiše ujete v vodi, v hišah ujeti ljudje

Novo mesto, 22. 09. 2010 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
B.S./STA/N.D.
Komentarji
83

Po Sloveniji odpravljajo posledice katastrofalnih poplav. Razmere se umirjajo in tako se je tudi s Kostanjevice na Krki voda skoraj popolnoma umaknila, medtem ko vasi v Dobrepolju še vedno ostajajo pod vodo.

Podtabor
Podtabor FOTO: POP TV

Po državi odpravljajo posledice hudih poplav, a še vedno je izredno hudo v občini Dobrepolje. Hiše so ponekod tudi do štiri metre pod vodo. Vasi Podtabor, Tržič, Struge in Paka so se spremenile v jezero. Ponikalnica, ki je poplavila več kilometrov široko in dolgo območje, odteka zelo počasi. Ljudje so ujeti v hišah. Gasilci in civilna zaščita se trudijo pri svojem delu, a težave lahko predstavlja napovedano deževje.

Po besedah našega bralca je tudi v vasi Retje v Loškem Potoku nekaj hiš odrezanih od sveta, njihovo prevozno sredstvo pa še vedno ostaja doma narejen splav. Vode je po pričevanjih starejših toliko, kot je je bilo nazadnje leta 1962, odteka pa zelo počasi. Fotografije poplavljene vasi si lahko ogledate v zgornji fotogaleriji.

Voda z otoka odtekla skoraj v celoti

Po treh dneh poplavljanja in reševanja se je voda iz močno prizadete Kostanjevice na Krki vendarle skoraj povsem umaknila. Kot nam je povedal vodja občinskega štaba civilne zaščite Robert Zagorc, je voda čez noč občutno upadla, tako da je na otoku le še nekaj "poplavljenih žepov“, med drugim je poplavljena industrijska cona.

Zdaj se nadaljuje sanacija. Na pomoč je prišlo tudi 140 vojakov in deset cistern krške gasilske zveze, kar pomaga pri temeljitem čiščenju blatnih objektov.

Po besedah župana Mojmirja Pustoslemška takšnih poplav ne pomnijo niti najstarejši prebivalci Kostanjevice, prav tako so komisije za ocenjevanje škode že imenovane, delati pa bodo začele takoj, ko bo to mogoče.

Po poplavah v Kostanjevici na Krki
Po poplavah v Kostanjevici na Krki FOTO: POP TV

Ponekod poplavlja podtalnica

S krške policije so sporočili, da je v teh dneh na delu več policistov, ki skupaj z drugimi pristojnimi službami skrbijo za večjo varnost premoženja tistih ljudi, ki so morali po poplavah zapustiti svoje domove. Gre predvsem za območje Kostanjevice in Loč. V zadnjih dneh sicer ni bilo prijav kaznivih dejanj, ki bi bila posredna posledica izrednih razmer.

Tudi na Brežiškem je voda v veliki meri upadla. Štab civilne zaščite je prenehal delovati, so nam povedali v uradu župana, vse pristojnosti pa so prenesene na redne lokalne službe, kot so komunala, cestne službe in drugi. Vojska, ki je pretekle dni tam intenzivno delala, se bo danes umaknila, ostalo bo le okoli deset vojakov. Kjer je to še potrebno, danes izčrpavajo vodo. To sta predvsem Krška vas in Loče, na nekaterih delih pa je poplavljena tudi vas Rigonce.

Težava je namreč v tem, da se je ponekod dvignila podtalnica, kar pomeni, da je poplavljenih nekaj kleti, stanovanjski prostori pa niso v nobeni hiši pod vodo, so nam še povedali v uradu brežiškega župana.

Komisije za ocenjevanje škode so že včeraj začele delati, intenzivno ocenjevanje se bo nadaljevalo tudi danes.

Kot nam je povedal strokovni sodelavec urada župana, se življenje vrača v stare tire, kar ne pomeni, da ni pred tamkajšnjimi prebivalci še veliko dela. Vsi so medtem zelo zadovoljni s protipoplavno zaščito, ki jim jo je uspelo vzpostaviti pravočasno. V protipoplavne vreče so nasuli kar 385 ton peska.

Poplave v Krški vasi
Poplave v Krški vasi FOTO: Miro Majcen

Poplave v občini Šentjernej

Krka na novomeškem območju poplavlja le še v spodnjem toku. Na tamkajšnjem štabu za zaščito in reševanje so nam pojasnili, da so poplave le še v nekaterih naseljih na območju občine Šentjernej. Gasilci so že na terenu, vojske pa, kot ocenjujejo, ne bodo potrebovali. Včeraj črpanje sicer še ni bilo mogoče, so pa črpati začeli danes. Na štabu tako upajo, da bo vsa voda z objektov odstranjena že danes ali najpozneje jutri. Poplavljeni so predvsem gospodarski objekti.

Z današnjim dnem se začenja tudi ocenjevanje škode. Regijski ocenjevalci bodo odšli na pomoč občinam, da uskladijo postopke in metodologijo, da se bo čim prej lahko začela sanacija.

Iz kabineta šentjernejskega župana so medtem sporočili, da je nekaj poplavljenih območij še vedno dostopnih le s čolni in traktorji. Nekatere ceste in nekateri mostovi so zelo poškodovani, promet pa ovirajo tudi plazovi. Za zdaj naj bi jih bilo sedem. Poplavljenih je bilo sicer okrog 150 hiš in kot so zapisali, ogromno gospodarskih poslopij. Natančen obseg škode bo znan v prihodnjih dneh.

V občini Krško več kot milijon evrov škode

V prve ocene škode v občini Krško Podbočje z okolico ni všteto.
V prve ocene škode v občini Krško Podbočje z okolico ni všteto. FOTO: Občina Krško

Prva približna ocena škode v občini Krško ne zajema področja, kjer je poplavljala reka Krka, torej je iz ocene izvzeto širše območje Podbočja. In že brez Podbočja je številka visoka. Tamkajšnja komisija za oceno škode je namreč kot približno oceno stroškov intervencije navedla znesek milijon evrov.

Ocena stroškov zajema stroške Gasilske zveze Krško, Poklicne gasilske enote Krško, podjetja Kostak, škodo na cestah, kulturnih objektih, gospodinjstvih in poslovnih objektih. K skupni oceni stroškov intervencije največ doprinese športni kompleks Stadiona Matije Gubca, vključno z nogometnimi igrišči z umetno travo in stroški sanacije gospodinjstev, hiš, gospodarskih objektov ter poslovnih objektov, teh je skupaj po zadnjih podatkih 95.

Vseh evidentiranih udeležencev ob intervenciji je bilo 637, v to številko pa niso všteti prostovoljci.

Škodo začeli popisovati tudi na Kočevskem

Že od včeraj upada tudi kočevska Rinža. Po besedah namestnika poveljnika kočevske občinske civilne zaščite Igorja Kaliniča se zalitja po kočevskih poljih umikajo za približno centimeter na uro.

Stanje se povsod na tem območju umirja, na prizadetih območjih pa so danes začeli sanirati in popisovati škodo, je še dejal.

V koprski občini po prvih ocenah za vsaj pet milijonov evrov škode

V Mestni občini Koper je divjanje narave konec tedna povzročilo za najmanj pet milijonov evrov škode, so sporočili z mestne občine. Ta bo v kratkem začela razdeljevati že prve enkratne denarne pomoči prizadetim.

Vse ceste v občini so sicer danes že očiščene, nekatere tudi delno sanirane in tako normalno prevozne, odprta pa sta tudi oba mejna prehoda, Sečovlje in Dragonja. Kljub temu pa na občini vse voznike prosijo, naj bodo na cestah zaradi možnih dodatnih poškodb vozišč še posebej previdni.

Arso: Vodotoki upadajo, a na vidiku nove padavine

Rdeče opozorilo, torej opozorilo najvišje stopnje, je na hidroalarmu agencija danes razglasila za porečji Ljubljanice in Krke, oranžno opozorilo (druga najvišja stopnja) pa za porečji Kraške Ljubljanice in Spodnje Save.

Po podatkih Arso je vodostaj reke Krke v Podbočju 354 centimetrov, pretok pa 327 m3/s. V zadnjih 12 urah se je vodostaj znižal za 27 centimetrov. Krka je v pretekli noči pričela hitreje upadati, vendar so njena poplavljena območja še vedno obsežna.

Območje Krško-Brežiškega polja je še poplavljeno, voda iz poplavljenih površin počasi odteka. Poplavno območje ob spodnjem toku Krke se zmanjšuje.

V prihodnjih dneh bodo še vedno poplavljena kraška polja Notranjskega in Dolenjskega krasa, Ljubljansko barje ter območje ob spodnjem toku Krke.

Vremenska napoved meteorologov medtem napoveduje ponovne padavine.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pincopalino
23. 09. 2010 09.06
-1
Ljubljansko barje je naravni rezervat, ne pa gradbeno področje.
Pincopalino
23. 09. 2010 09.05
-1
Če je bog na tem svetu pravijo da bog vse poplača in vse se vrača, uoam, da bo tudi tiste doletela nesreča,ki so dali dovloljenja graditi na ljubljanskem barju, bogi ti ljudje in vsa ostala živa bitja. Država je kriva! Kdo pa je država, a niso to ljudje? Postavljeni tam da delajo in razmišljajo ne pa samo grejejo stolčke in vlečejo mastne denarce. To ni naravna katastrofa, to je človeška napaka. Upam samo, da boste vsem tem ljudem pomagali, meglede na politično barvo in kdo je kdo. To je živa sramota za našo državo.
hotchilipoper
23. 09. 2010 07.44
-1
Za vse smo sami krivi,zdaj pa jokamo?!
prejca
23. 09. 2010 06.33
se je kd vprašal koliko živali je mtrvih pod vodo, saj je vendar podeželje. Poleg hiš so nastradale tudi štale, pesjaki, kurniki, zajčniki, svinjaki... Fekalije in kurilno olje-vse se je razlilo, imajo apokalipso.Koliko starejših ljudi bodo našli, ko bo voda odtekla? pojavila se bo epidemija, kuga, nalezljive bolezni
loden
23. 09. 2010 03.21
Zakaj se pa reče RUARDI?
loden
23. 09. 2010 02.58
A veš da je v pokrajini Zasavje tud RUARDI, pa da majo blazno radi ŠKRINCE?
janez.kranjski
23. 09. 2010 02.51
loden: nivo komuniciranja VEDNO prilagodim sogovorniku. pa če ne veš: ZASAVJE JE POKRAJINA, NE LE OBREŽJE SAVE. zasavje so tudi griči, hribi, zadeve več kot 1m nad gladino save. nisi vedel? še vedno trdiš, da je bila večina zasavja poplavljenega? hmmm... naj te citiram: " Mogoče bi vzel kak zemljivid v roke...." ;)
loden
23. 09. 2010 02.11
Aja, še to: ".... Zasavje v večji meri ni bilo poplavjeno....". Mogoče bi vzel kak zemljivid v roke....
loden
23. 09. 2010 02.06
jk.... verjemi ali ne verjemi kar ti srce poželi, ... opažam pa, da se tvoj nivo komuniciranja počasi spušča na čedalje nižjo raven. Pa nič hudega, tale najin brezplodni dialog bo tako ali tako v kratkem zbrisan in prav je tako. Če si opazil, nikogar drugega ne zanima in temu se niti najmanj ne čudim.
Logic Popeye
23. 09. 2010 02.01
no zdaj smo izvedeli, zakaj imajo Struge (južni del Dobrepolja) tako ime.
loden
23. 09. 2010 01.37
no, vidiš janez kranjski, kako te ja LAHKO PRPRIČAT V TISTO, KAR TI HOČEŠ VERJETI IN TEBI PAŠE. Sem namreč iz Zasavja, pri nas te dni rožice izgledajo bolj umazano sive barve in lepo diši po plesni ..... Če ti to kaj pove prav, če ne tudi prav. Veš, to kar se je danes zgodilo v Dobrepolju in vreme, ki se konec tedna obeta, pa vsaj za trenutek kolikor toliko čutečega človeka privede do tega, da zmoli en očenaš. (ne zase, ampak za prizadete soljudi).
janez.kranjski
23. 09. 2010 01.22
a vseeno si jemlješ pravico kritizirat druge, jim očitat, da ne naredijo nič, jim ukazovat, naj naredijo, čeprav nimaš blage veze, kdo je kdo, kaj dela, kaj je že naredil. zanimivo. :)
loden
23. 09. 2010 01.07
janez.kranjski
23. 09. 2010 01.00
ne bom ti tule razlagal, kaj in koliko sem na mojem področju že naredil v humanitarne namene, pa še bom. bo izpadlo, da se hvalim. in nisem napisal, da pri nas ni bilo vode, niti, da nisem zavihav rokavov in hlačnic, zase in za druge. veš, če ne jamram, pa če napišem, da smo živi in zdravi, moraš ti znat razumet, kaj sem napisal. med slžbo pa nekako ne morem vse pustit in it krampat, lopatat. pa pustiva mene: koliko si ti letos naredil in (ali) dal v humanitarne namene?
loden
23. 09. 2010 00.54
Vidiš janez, potem pa kot pravi kleni kranjski janez zavihaj rokave, in pojdi malo pomagat tistim, ki nimajo take sreče, kot ti in se jim prikazuje velika količina uničujoče vode.
janez.kranjski
23. 09. 2010 00.46
loden: gre. marsovci ne letajo, ne povzročajo poplav. vreme nam je sicer vseeno ponagajalo, a smo vsi živi in zdravi. pa Photoshop uporabljamo za koristne, lepe, normalne, pametne in poštene reči. ne za folk nategovat. :) pa pri vas? se kaj prikazuje?
loden
23. 09. 2010 00.29
janez kranjski eno resno vprašanje: kako je v tvojem domačem kraju?
janez.kranjski
23. 09. 2010 00.22
loden 22.09.2010, 23:21 1 A niso pred tole KATASTROFO, ki je očitno še ne bo konec, še ne dologo nazaj iz različnih krajev Slovenije poročali o videvanju nekih čudnih predmetov na nebu? se opravičujem, res nisi govoril ravno o marsovcih. so neptunčani? venerani? saturnčani? al iz druzga osončja? tiste fotomontaže mislim, ki jim ti verjameš in misliš, da so krive za poplave...
loden
23. 09. 2010 00.16
jk.... edino, kar verjamem je to, da je tisti, ki je povedal mojo prej navedeno modrost imel prav. p.s. jaz marsovcev ne omenjam, omenjaš jih ti.
loden
22. 09. 2010 23.58
jk.... kot že povedano, me ufoti in razne teorije zarote ne zanimajo. Tole ti pa vseeno polagam na srce: je neka stara modrost, ki pravi, da človek, ki misli, da vse ve, nič ne ve.