Slovenija

Ortodonti opozarjajo: velik del napotnic je izdanih prezgodaj

Ljubljana, 15. 02. 2023 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zdravniška zbornica je na novinarski konferenci s sogovorniki spregovorila o dostopnosti ortodontskega zdravljenja z napotnico v Sloveniji. Po mnenju ortodontov je glavni razlog za dolge čakalne dobe velik razkorak med potrebami, pravicami in željami prebivalstva ter številom programov, ki so na voljo v javnem zdravstvenem sistemu.

Več videovsebin
  • Sanda Lah Kravanja: dolge čakalne dobe in obremenitve
    03:30
    Sanda Lah Kravanja: dolge čakalne dobe in obremenitve
  • Duša Hlade Zore: najbolj pogoste pritožbe
    02:30
    Duša Hlade Zore: najbolj pogoste pritožbe
  • Krunoslav Pavlović: dodatna mesta za ortodonte
    02:20
    Krunoslav Pavlović: dodatna mesta za ortodonte

Kot so poudarili na Zdravniški zbornici, že več let opozarjajo, da so dolge čakalne dobe do ortodontskega zdravljenja z napotnico v največji meri posledica pomanjkanja programov. Kot pravijo, v Sloveniji za skrajšanje čakalnih dob potrebujemo 40 novih programov, v realnosti pa se na novo financirajo le tri do štirje. Tako nam na področju ortodontije še vedno manjka več kot 35 programov. 

Na novinarski konferenci so nastopili predsednica Slovenskega ortodontskega društva Sanda Lah Kravanja, predsednik odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Krunoslav Pavlović in zastopnica pacientovih pravic Duša Hlade Zore. Spregovorili so o pomanjkanju programov in problematiki čakalnih dob ter poteku razpisovanja specializacij.

Pavlović je uvodoma pojasnil, da je ortodontija pomembna veja zobozdravstva, saj z njo preprečujemo razvoj ustnih bolezni, ki poslabšajo kvaliteto življenja pacientov. Ortodonte dolge čakalne dobe skrbijo, saj se z njimi ustno zdravje Slovencev slabša, je poudaril. 

Predstavniki ortodontov in zavarovalnice so se včeraj sestali na posvetu, na katerem so skušali pogledati na problematiko iz več zornih kotov. Po besedah Pavlovića imamo ortodontov v Sloveniji dovolj in jih tudi intenzivno izobražujemo, primanjkuje pa nam programov. Na posvetu so ugotovili, da so otroci na pregled k ortodontu pogosto napoteni prezgodaj ali pa njihovo stanje ni tako nujno, da bi bil obisk ortodonta potreben. V tem primeru namreč ne gre za hujše nepravilnosti, ampak so težave bolj estetske narave. 

Kot je povedal Pavlović, starši pogosto od zobozdravnikov zahtevajo napotnice, saj se zavedajo dolgih čakalnih dob in želijo poskrbeti, da bo njihov otrok pravočasno prišel na vrsto. 

Posvet pri ortodontu
Posvet pri ortodontu FOTO: Shutterstock

Zastopnica pacientovih pravic Duša Hlade Zore je dejala, da so v letu 2021, pa tudi lani, opazili naraščanje števila pritožb s strani staršev, ki so bili nezadovoljni z dostopom do ortodonta. Kot je dejala, je dostop do prvega pregleda pogosto "misija nemogoče", saj je prostega ortodonta, ki še sprejema nove paciente, izjemno težko najti. 

Starše prav tako jezijo dolge čakalne dobe – otroci na prvi pregled čakajo več let. To je tudi razlog, da starši že zelo zgodaj zahtevajo napotnice, saj jih skrbi, da bodo zamudili rok prvega pregleda (do 16. leta starosti), je dejala. Zaplete se tudi po prvem pregledu, saj je nato otrok znova v čakalnici za prejem aparata. Nekateri čakajo tudi sedem oz. osem let, je poudarila. 

Lah Kravanja je dejala, da se ortodonti zavedajo dolgih čakalnih dob in so ves čas pod pritiskom staršev. Stiska po njenih besedah nastopi na obeh straneh – pri starših, ki želijo otroka pripeljati na pregled, in izvajalcih, ki se znajdejo pod pritiskom zaradi številnih omejitev. Kot glavni razlog za to problematiko Lah Kravanja vidi velik razkorak med potrebami, pravicami in željami prebivalstva ter številom programov, ki so na voljo v javnem zdravstvenem sistemu. Na papirju so te pravice zagotovljene, a se v praksi zaplete zaradi števila in obsega programov, ki omejujejo dostop, je poudarila. 

Po njenih besedah se ortodonti zaradi številnih administrativnih obremenitev in povečanega pritiska odločajo za izstop iz javnega zdravstvenega sistema in bežijo k zasebnikom. Ortodontov sicer ne primanjkuje, interesa za specializacijo pa je veliko. Prosta mesta so namreč vedno polno zasedena. 

Kot je še poudarila Lah Kravanja, je 30 odstotkov napotnic za ortodonta izdanih prezgodaj. Nedopustno se ji zdi, da zobozdravniki napotnice izdajajo izključno na podlagi želje staršev. Ortodonti so zato predlagali triažo napotnic in evidentiranje dejanskih potreb. 

ZZZS: Vse opravljene storitve so količinsko neomejeno plačane

Kot so sporočili z ZZZS, so od lanskega leta s strani zavarovalnice vse opravljene storitve v ortodontiji količinsko neomejeno plačane, zato pri pogodbenih izvajalcih ni več nobenih omejitev v plačevanju programov. ZZZS tako prispeva k skrajševanju čakalnih dob, pravijo. 

Med razloge za dolge čakalne dobe uvrščajo pomanjkanje zadostnega števila ortodontov glede na širok obseg pravic, nekritično napotovanje otrok na ortodontsko zdravljenje in visoka pričakovanja staršev. Skoraj vsak otrok je namreč že deležen ortodontske obravnave (okoli 90 odstotkov), medtem ko v evropskih državah ta delež znaša med 60 in 70 odstotkov. Kot so še dodali, so leta 2022 za financiranje te dejavnosti namenili že 19,6 milijona evrov, kar je za 6,9 milijona evrov več kot leta 2014. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alam12
16. 02. 2023 08.15
+1
Zavajanje, pravi namen je, da se zaradi tega veliko ljudi odloči potem za samoplačniško, ker potem ni problema.. Lp
Yoka Nono
15. 02. 2023 15.58
+0
Seveda...,ne bi smeli izdajati napotnic pred 10.uro.
Kumul
15. 02. 2023 15.34
+2
Leta 19975 sem kot otrok moral na ortodonta čakati eno leto. Računica za reševalce problema je elementarna matematika. 2023 - 1975 = ... in danes naj verjamem v iskrene želje? Hmmm
kekec_pokec
15. 02. 2023 15.25
+3
Tako SLO ortodonti, kot tudi celotno SLO zdravstvo potrebuje eno brco v rit in to, da se končno izenači člačilo v javnem zavodu ali pa pri privatniku. Oz. takole, če potrebujete plombo ali pa zobni aparat vam bo ZZZS plačal 500 EUR, potem je pa vseeno, kam se odločite v iiti. Ali v javni zavod, kjer ne bo potrebnega preplačila ali pa k privatniku, kjer bo treba doplačat 100 EUR. To je edina poštena opcija, ki pa se je ZZZS otepa kot hudič križa samo zato, da hrani svoje priskledniške koncesionarje in svoje zabušantske javne zdravnike
Misika1967
15. 02. 2023 15.01
+3
Programi bodo pobrali denar pa nic od nic. Kaj je polovica ortodontov slabovidnih saj oni posiljajo otroke naprej? Sami sebi delajo cakalne vrste
briiina
15. 02. 2023 14.50
+8
Starši smo krivi!! Zaupaš zobozdravniku, ko pa prideš po več letih do ortodonta, te pa čukasto gleda in te sprašuje zakaj ste tako dolgo čakali.
ćurkl
15. 02. 2023 14.33
+5
Kolikor je meni znano, se čaka na zobni aparat 5 let (!). Nekaj mi pravi, da bo čez "5 let" čakalna doba še daljša ...
Marihuljo
16. 02. 2023 19.51
+1
Čuri.. Za aparat je doba 5 let. Samo na prvi pregled čakaš od 6 do 8 let! Pa seštej.. Iz lastnih izkušenj informacija..
123soba
15. 02. 2023 14.10
+10
Ukinite zdravniško zbornico in bo 1000 problemov manj...
123soba
15. 02. 2023 14.09
+9
V Sloveniji rabijo ortodonti 40 novih programov za reševanje težav. Raje glejte ljudem v zobe in jim nudite kar rabijo. Verjetno pacient ne rabi programov... Joj, joj kam gre ta nori svet...
123soba
15. 02. 2023 14.04
+17
50 let nazaj smo delali 6 dni v tednu, po potrebi tudi nadure če je bilo treba narediti kaj do roka, popoldneve smo delali pri sebi, sosedu, prijateljih. Imeli smo vedno čas. Nihče ni nikoli rekel, da je PREOBREMENJEN. Bili smo utrujeni, utrjeni in lahko smo zaspali, nismo jamrali. Dandanes v novem času so vsi preobremenjeni, še posebno zdravniki. Izmislili ste si sistem poln birokracije, aplikacije, mobilnike, sestanke, zmanjšali ste glavarino, ki nima nobene veze z preobremenjenostjo in to zato, da lahko jamrate. Imate 40 do 50 dni dopusta (starejši), lahko životarite 3 leta po že izpolnjenih pogojih za upokojitev z delno pokojnino in dobro plačo, predvsem z namenom, da boste imeli boljšo penzijo in ne zaradi tega, da je od vas kakšna korist. Vse imate, zato bi raje delali 30 ur tedensko in še takrat gledali v telefone, gledali vreme in kam boste šli, kje boste dobili podkupnino... Res ste preobremenjeni s tem zadnjim... Čakalne vrste so vaš alibi...
Lima33
15. 02. 2023 14.00
+8
Ta kriminal se izvaja že najmanj 20 let!!! Ko sem pri 18-ih takrat še z tolarji pomahal ortodontkinji iz Drravelj sem na vrsto za pregled in slikanje prišel v roku enega tedna na aparat sem pa čakal cca. 30 dni... Pred tem pa čakaj in čakaj... So rekli, da ni potrebe aparatu a v ustih l da mi jih je nekdo nametu s fračo... Del krivde pripisujem tudi staršem, ker niso nič pritiskali... Pri mojih otrocih fix nebo tako... Banda kriminalna... Potem se pa čudijo, da narodu prekipeva in uredi situacijo po svoje...
Moncsa
15. 02. 2023 13.43
+10
Kaj ste ortodonti ZMEŠANI??? Čakalna doba je 4-5 LET!! To pri otroku zna bit ključno, če pride prepozno na vrsto. Idak da se daja napotnice že pri 8-9 let starosti... Banda.
briiina
15. 02. 2023 13.39
+6
Čakaš na ortodonta več let, pride otrok na vrsto in končno dobi snemljivi zobni aparat. Situacija v ustih že precej kritična. Se veselimo, da se je vse skupaj začelo premikati. Potem pa šok...ortodont zapušča delovno mesto, drugega ni!!!! KATASTROFA
amedeo
15. 02. 2023 13.33
+6
Zaradi zabušantsva in pohlepa zobozdravstva na splošno, so čakalne dobe po 4-5 let, kar je popolnoma noro!
BlaBlaCat
15. 02. 2023 13.13
+14
Zdej smo pa že starši krivi za dolge čakalne vrste, ker PRITISKAMO na ortodonte in zobozdravnike?? Pa da vas NI SRAM! A nimate nobenega postopka, po katerem ugotovite, ali je zadeva res za ortdodonta ali ne? Samo za denar se vam gre in nič drugega... to, da otrok pri 14. letih dobi napotnico, čakalna doba za prvi pregled je pa 4-5 let, pomeni le, da na vrsto prideš, ko si že samoplačnik...
kr nekdo
15. 02. 2023 13.10
+15
A to kolk so dejanske čakalne vrste pa ne bo noben napisal. 4-5let. in ja, če otrok pr 14letih dobi napotnico itak ne prideš do 18 leta na pregled in si potem samoplačnik.
Uporabnik1884443
15. 02. 2023 12.30
+7
Da se zdravniki borijo za več denarja, je njihova ĺegitimna pravica, pravica države pa je da stvari uredi tako, da za svoj (naš) denar dobi čim več. Vidi se, kdo ni opravil svojega dela.
JApajaDAja
15. 02. 2023 13.07
+5
nostalgik
15. 02. 2023 12.25
+6
KAKŠI PROGRAMI IN ZAKONODAJA , DEJSTVO JE DA S TO PROBLEMATIKO UPRAVLJAJO SAMO NESPOSOBNI KAMEL TRAJBARJI KI NISO PRIZEMLJENI
GAYPROPAGANDA
15. 02. 2023 12.19
+11
"Po njenih besedah se ortodonti zaradi številnih administrativnih obremenitev in povečanega pritiska odločajo za izstop iz javnega zdravstvenega sistema in bežijo k zasebnikom." ............Vis lažejo! Vsi gredo privat zaradi denarja!
Pikapokapolonica
15. 02. 2023 11.59
+9
Pred petnajstimi leti je sina šolska zobozdravnica napotila k ortodontu (na Celovški). Pregleda, slika, vzame odtis. Potem pa pove, če ne bo ugotovila, da gre za zdravstveni problem, bom za aparat plačala 3.000€. Zahvalila sva se in nikoli več prišla. Danes ima sin, že odrasel, lepo ravne zobe, brez aparata. Takrat sta bili zgornji enki malo naprej pomaknjeni. Prepričana sem, da se danes pretirava s temi aparati pri otrocih in se naročajo brez potrebe.