Slovenija

Domači preizkus očetovstva tudi pri nas!

Ljubljana, 29. 09. 2009 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Domači DNK preizkus očetovstva, ki je v ZDA in Veliki Britaniji prava prodajna uspešnica, je zdaj na voljo tudi pri nas. A po precej zasoljeni ceni ...

V Veliki Britaniji lahko dvomljivci v lekarni kupijo komplet za odvzem DNK na osnovi sline, za kar s testiranjem vred odštejejo 170 evrov. Pri nas vam pripomočke za odzvem vzorca sline z notranje strani ličnic pošljejo po pošti, za preizkus pa boste z 20-odstotnim otvoritvenim popustom odšteli 389 evrov.

Zanesljivost

Storitev v Sloveniji za zdaj ponujajo le na enem od inštitutov, kjer pravijo, da je cena odvisna od kakovosti storitev ter da je njihov DNK preizkus 99,99-odstotno zanesljiv. Najkasneje v 15 dneh tako dvomljivec izve, ali je otrok, ki ga vzgaja, res njegov.

"Lahko se zgodi, da v razmerju oče–otrok rezultati niso tako natančni," je za 24ur zvečer povedal dr. Jože Balažic z Inštituta za sodno medicino. Preizkus lahko pokaže 99,91- ali 99,92-odstotno ujemanje otroka z očetom. “Po forenzični doktrini pa takšnega rezultata ne moremo interpretirati kot potrditev očetovstva,“ je še dodal.

Povedal je tudi, da je tak preizkus očetovstva nezakonit ...

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
30. 09. 2009 11.40
"Domači DNK preizkus očetovstva, ki je v ZDA in Veliki Britaniji prava prodajna uspešnica, je zdaj na voljo tudi pri nas." In kakšni kaj rezultati te prodajne uspešnice v ZDA in VB, malo o pozitvnih in negativnih posledicah, izkušnje ljudi, to nas zanima, da vemo zakaj gre. "Po forenzični doktrini pa takšnega rezultata ne moremo interpretirati kot potrditev očetovstva." Kar je tudi prav, saj je vprašljiva kakovost materiala, ko pride, če pride, na cilj, in verodostojnost rezultatov. Tukaj gre bolj za ekonomsko zadevo, kot pa za resen odnos do testiranja, da o posledicah na družine, otroke, ne govorimo. "Mati je namreč po naših pravnih predpisih otrokova zakonita zastopnica." A oče pa ne, toliko o prednosti mater v skrbniških zadevah glede otrok, očitno smo le najdli zajca. Aha, glej ga no. "Nekateri pa ob tem opozarjajo, da so proizvajalci pozabili na najpomembnejše – kako lahko dejstvo, da oče nenadoma ni več pravi oče, vpliva na otroka ..." Jasno. Sicer pa, starš, ki ne ve kdo so njegovi biološki otroci ni pravi starš, v tem primeru oče. S testom ne pridobi nič, kvečjemu izgubi, ...
blackmagic@siol.net
29. 09. 2009 19.41
Sramota, da imamo take šalabajzerje kot je ta prof. dr. Balažič. S svojimi izjavami je pokazal, da nima pojma ne o matematiki, ne o pravu in verjamem, da še manj o medicini. Namreč test ujemanja ne more biti 99,91 ali 99,93 - to je le matematično povprečje zanesljivosti. Njegov "strokovno" mnenje je ravno takšno kot, da bi rekel, da je neka ženska 99,91 noseča. In taki "doctorji" nam krojijo usode... Toliko o njegovi matematiki in znanju medicine. O pravu pa tako: po njegovi teoriji mora mati vedno pristati na to, da se testira očetovstvo. Torej če mati NE privoli iz tega ne bo nič. Kot ste v oddaji zasledili se je ta test vrazvil v Veliki Britaniji kjer so doslej odkrili, da več kot 4% očetov ne vzgaja svojih otrok. Po teoriji prof dr. balažiča (slovenskega vrhunskega strokovnjaka za bsodno medicino) seveda tega ni mogoče odkriti, če mati v to ne privoli. Me res zanima, če bi prof. Balažiču kdo nabrisal ženo in bi vedel, da vzgaja tujega otroka - pa bi tega zaradi "pravnih zadržkov" nikdar ne mogel dokazati. Še huje je to v takih primerih, ko pride do ločitev in po tem oče plačuje preživnino za tujega otroka - in seveda po Balažičevo tega ne more nikdar dokazati "iz pravnih razlogov" (če se mati ne strinja, da se izvede test očetovstva).
hecate
29. 09. 2009 19.33
m12: če se strinjaš al ne taka je pri nas zakonodaja. zakoniti zastopnik otroka je pr nas samo mati pa tut če je oče vpisan v rojstni list ali bilokaj. to je pri nas zakonodaja! pa če se na trepalnice postaviš.
m12
29. 09. 2009 19.19
se paq ne strinjam s tem, da je otrokova mati zakonirta zastopnica zastopnika sta oba starša, vpisana v rojstni list, oziroma rejnika(ali CSD) ali posvojitelja. mati je zakonita zastopnica samo, dokler se oče ne vpiše v roj. list. pri poročenih je to dokaj preprosto, ker velja domneva, da je otrokov oče materin mož, pri samskih materah pa mora oče podpisati priznanje očetovstva na CSD, nakar se vpraša mater, če se s priznanjem strinja. če se, se v roj. list oče vpiše kot oče otroka in je popolnioma enak zastopnik otroka kot mati. lahko pa oče izpodbija očetovstvo ali mater toži na sodišču na priznanje očetovstva. v tem primeru mora plačati sodni takso(fajn je tudi, da ima odvetnika, ker na materini strani bo vedno CSD) in položiti varščino za test DNK-ne vem, koliko pride. in nato sodišče odredi test, mati ne more preprečiti testa. je pa res, da se navadno sodišča pred testom DNK odločijo za test krvnih skupin, ker je skoraj zastonj, in lahko v določenih primerih očetovstvo že izključijo
hecate
29. 09. 2009 18.52
jah zdej dnk test opravjo za neki več kot 1000 evrov...bo pa nezakonit - oz. če bo mati zvedla da je oče opraviu ta test brez njenega dovoljenja ga bo po zakonu lahko tožila ker je ona po naših pravnih predpisih otrokova zakonita zastopnica. poleg tega bi v takih primerih če bi ta ustanova naredla test brez materinega privoljenja tut oni nasankal in bli sodno preganjani tko da dragi moški - ne se veselit prezgodej....če bo otrokova mati rekla ne testu ga še zmeri neboste mogl opravt oz. vm ga nebojo hotl. taka je nažalost pr ns zakonodaja.
bostjan@kocevje.com
29. 09. 2009 18.43
men se pa ne zdi drago....drago je tujega otroka vzdrževat celo življenje.... lahkim puncam bo končno odklenkalo, hehe
odbogaposlan
29. 09. 2009 18.32
HE,HE. SPET BOMO PRVI PO LOČITVAH V EU!
googca
29. 09. 2009 18.05
ka pa seksate vsepovprek..
erikferfoljo
29. 09. 2009 18.01
olala, seveda da je nezakonit, ko bo pa naraslo ločitev pa družinskih baruf ko bodo prihajale resnice na dan babe !!!!! Noge skup!
informacija
29. 09. 2009 17.49
Punce,ha,ha,sedaj pa že ene kar švicate,ha,ha!!
proofreader
29. 09. 2009 17.34
In odvetniki se bodo vedno obesili na tistih 0,08 odstotkov možnosti, da test ni dokazal očetovstva.
renaultf1
29. 09. 2009 17.18
tako babe zdj pa noge skp :) hitro lahko zvemo kaksna je situacija
Blerta
29. 09. 2009 16.53
Bomo pač šli kupit v Veliko Britanijo ali prosili prijatelje tam, da nam zadevo kupijo v tamkajšnji lekarni in pošljejo po pošti. Tale slovenski inštitut pa se lahko s svojo "promocijsko ceno" 389 evrov za Slovence slika. Bodo morali kar lepo najti kak drug vir poceni okoriščanja.