Slovenija

Slovenija ob milijone? Domevni krivci tudi del ožje Šarčeve ekipe?

Ljubljana, 17. 12. 2018 20.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Suzana Perman/L.Š.
Komentarji
293

Zavajanje javnosti, parlamenta in vlade glede počrpanih in razpoložljivih evropskih milijonov, uporaba necertificiranih programov, popolna ignoranca opozoril finančnega ministrstva ter skrivanje revizijskih ocen ... Tako grozljivo se bere poročilo kohezijskega ministrstva, ki ga je na mizo dobil premier Marjan Šarec, na seji vlade pa je bilo predstavljeno 6. decembra. Domnevni krivci za nastalo situacijo pa so trenutno celo zaposleni v samem generalnem sekretariatu Šarčeve vlade.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kdo je kriv za nepravilnosti na kohezijskem ministrstvu?
    04:00
    Iz 24UR: Kdo je kriv za nepravilnosti na kohezijskem ministrstvu?
  • Iz 24UR: Lakota pod drobnogledom
    01:36
    Iz 24UR: Lakota pod drobnogledom

Kar 143 milijonov evrov iz evropskih skladov, ki pripadajo Sloveniji, kot kaže, ne bomo videli. Razlog za to je preprost: informacijski kaos na Službi vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK). Iz zaupnega poročila, namenjenega premierju Marjanu Šarcu, med drugim izhaja, da so pristojni na kohezijskem ministrstvu javnost zavajali s številkami o tem, kako uspešna je bila Slovenija pri črpanju evropskih sredstev, ter da niso upoštevali opozoril finančnega ministrstva in revizijskih hiš.

Zaupno poročilo o delu SVRK, čigar priprave se je lotil že nekdanji minister Marko Bandelli.
Zaupno poročilo o delu SVRK, čigar priprave se je lotil že nekdanji minister Marko Bandelli. FOTO: POP TV

Po informacijah, ki so jih predstavili v oddaji 24UR, so se v zloglasnem poročilu, katerega priprave se je lotil nekdanji kohezijski minister iz vrst SAB Marko Bandelli, znašli tudi očitki o nakupu programov kar s službeno kartico. Tisti, ki naj bi bili odgovorni za to, da evropski denar ne pride do Slovenije, ter hkrati tisti, ki jih izpostavlja tudi poročilo, pa so trenutno zaposleni tudi v generalnem sekretariatu Šarčeve vlade. 

Med domnevnimi krivci za očitke, ki izhajajo iz zaupnega poročila, naj bi bil tudi Igor Lakota, nekdanji vodja kabineta ministrice Alenke Smerkolj.
Med domnevnimi krivci za očitke, ki izhajajo iz zaupnega poročila, naj bi bil tudi Igor Lakota, nekdanji vodja kabineta ministrice Alenke Smerkolj. FOTO: POP TV
Obstaja resna grožnja, da Slovenija prvič, odkar so ji bila dodeljena evropska sredstva, ta tudi izgubi," je za oddajo 24UR povedala Nevenka Ribič, aktualna državna sekretarka na SVRK. Odgovornost za ugotovitve, ki izhajajo iz poročila, pa nosi, tako Ribičeva, prejšnje vodstvo, predvsem nekdanja ministrica Alenka Smerkolj in njen vodja kabineta Igor Lakota, posredno tudi Stojan Tramte, nekdanji direktor urada za splošne zadeve in informacijsko podporo.

Omenjeni člani nekdanjega vodstva SVRK, z izjemo ministrice Smerkoljeve,  trenutno vodijo tudi generalni sekretariat Šarčeve vlade. Tramte je prevzel položaj generalnega sekretarja, Lakota pa je postal njegov namestnik. Prav slednji naj bi dovolil, da so zaposleni na SVRK kohezijske podatke namesto v akreditirani informacijski sistem e-MA vnašali v zastareli program Issar. To je potrdila tudi Ribičeva: "Gre resnično za zavajanje, kajti edini akreditirani sistem je e-MA."

Akreditirani informacijski sistem e-MA.
Akreditirani informacijski sistem e-MA. FOTO: POP TV

Na očitke, izhajajoče iz poročila premierju Šarcu, se je odzval tudi Lakota. "SVRK v svojih poročilih nikoli ni zavajala javnosti, niti vlade niti državnega zbora," je odvrnil Lakota, ki naj bi za povezovanje različnih podatkov, med drugim tudi urnikov, dopustov, bolnišk ter kot pomoč za poročanje vladi in parlamentu, kar s službeno kartico za dobrih tisoč evrov kupil izboljšano verzijo programa Excell, imenovano SmartSheet. "Podatki, ki smo jih preverjali, niso izhajali iz sistema, iz katerega bi morali," je bila jasna Ribičeva. Lakota pa odgovarja : "Trditi, da je SmartSheet na kakršenkoli način kriv za težave pri izvajanju, je identično, kot bi trdili, da je Word kriv za vsebino dokumenta." 

Alenka Smerkolj ni želela podati podrobnih pojasnil glede očitkov, ki izhajajo iz poročila o njenem minulem delu na kohezijskem resorju.
Alenka Smerkolj ni želela podati podrobnih pojasnil glede očitkov, ki izhajajo iz poročila o njenem minulem delu na kohezijskem resorju. FOTO: POP TV

Za pojasnila so se v oddaji 24UR obrnili tudi na nekdanjo kohezijsko ministrico Smerkoljevo, ki pred kamero ni želela odgovarjati, je pa zagotovila, da je njena vest enako mirna – tako kot je prišla, tako kot je tudi odšla. Poročilo pa je po njenem mnenju napol zlagano, vzeto iz konteksta in zavajajoče. Temu pritrjuje tudi zdajšnji namestnik generalnega sekretarja vlade. "V veliki meri so te informacije zavajajoče in izven koteksta ter kot takšne ne držijo. Ocenjujem, da informacijski sistem v veliki meri deluje," pove Lakota in s prstom pokaže na novo vodstvo, ki da se v primeru izgube sredstev želi kvečjemu zavarovati s tem, ko krivdo vali na prejšnjo.

O milijonskih izgubah govoril že Bandelli

Marko Bandelli je ob odhodu izpostavil, da Sloveniji grozi izguba več milijonov evrov evropskih sredstev. Slednje je sedaj potrdilo tudi zaupno poročilo o preteklem delu SVRK.
Marko Bandelli je ob odhodu izpostavil, da Sloveniji grozi izguba več milijonov evrov evropskih sredstev. Slednje je sedaj potrdilo tudi zaupno poročilo o preteklem delu SVRK. FOTO: Kanal A

Prav o milijonskih izgubah evropskih sredstev je razlagal tudi nekdanji kohezijski minister, ki je moral prvi zapustiti Šarčevo vlado. "Nepravilnosti so bile narejene v prejšnji vladi, neposredno od oseb, ki jih ima on ob sebi na novo sedaj," je izpostavil Bandelli. 

Mesec dni pozneje, ko je s podrobnostmi minulega dela SVRK seznanjen tudi Šarec, je padla še ena kadrovska odločitev. Premier bo Stojana Tramteta, za katerega ne ve, v kolikšni meri je bil seznanjen z nepravilnostmi, obdržal, njegovega namestnika pa z novim letom v svojem kabinetu ne želi več.

S kohezijskega ministrstva so medtem sporočili, da trenutno rešujejo, kar se rešiti da, ter da je po njihovi oceni na današnji dan ogroženih samo še 68 od skupno 143 milijonov evrov evropskih sredstev. 

Lakota trenutno pod drobnogledom policije in inšpektorata za javna naročila

Sicer pa se je Igor Lakota že v prejšnjem mandatu skupaj z nekdanjo ministrico Smerkoljevo proslavil s prestižnimi potovanji v Združene arabske emirate, Indijo, Butan.

Pa tudi s pregrešno drago vizijo Slovenije leta 2050, za katero smo davkoplačevalci odšteli skoraj pol milijona evrov, zdaj pa naj bi bil pod drobnogledom tako policije kot inšpektorata za javna naročila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (293)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mallonge
18. 12. 2018 14.12
+4
kdorkoli je kadarkoli bil v Cerarjevi ekipi je kriminalec.
FAUSTOS1
18. 12. 2018 12.58
+10
obtožiti novo vlado,za nekaj kar bi morala opraviti cerarjava vlada je zlobnost a posamezniki ,ki pa sodelovali pri tem pa so seveda odgovorni
wolfterier
18. 12. 2018 16.01
+7
Če sestaviš vlado iz luzerjev,moraš prevzet tudi ves odpad,ki se kopiči okoli,a ne.
Perrun
18. 12. 2018 11.59
+16
Bog kako zoprn tip. Tisti če bi bil vodja kadrovske, bi že takoj res začutil, da tole pa ne bi šlo.. ampak očitno v državni upravi kar najdejo mesto zanj. Neverjetno.
Dragonball
18. 12. 2018 11.50
-23
Hehe ta Šarčeva vlada več kot očitno ni to za kar se izdaja, na volitvah so nas hoteli kupiti z sladkimi obljubami o "novih obrazih" in skrbjo za vse državljane, zdaj, ko je že prepozno in je naša usoda za naslednja 4 leta zacementirana pa se ljudje šele prebujajo in ugotavljajo, da je ta vlada samo podaljšana roka iztirjene neoliberalne politike ki izkorišča človeka po človeku da si lahko sama napolni žepe. Edina ampak res EDINA stranka v Sloveniji, ki lahko še reši nastalo situacijo in Slovenijo popelje na pot napredka in blagostanja za VSE ljudi je Levica
son?ece5
18. 12. 2018 12.34
+26
Dobro, da se imenuješ čarovnik. Državo bi dal v roke Levice, povečal socialo, nič delal, cekini bi leteli pa na mizo! Osel! Koliko pa so v tvoji Levici že fizično doprinesli k blaginji države. Res sami ustvarjalci na narkič sceni!
NA LEVO ni OK
18. 12. 2018 14.09
+1
Čarovnik, levica lahko le s takimi čarovniki kot si ti pelje državo v blaginjo. Samo še čarat bi morali znat, potem bi šlo, deugače pa je smer Venezuele dokaj verjetna.
migi
18. 12. 2018 11.36
+24
Se sprašujem...kje živim!!!! Vsak dan ena ekskluzivna novica o kraji (če ne več), vsak dan natepavanje malega človeka,vsak dan ...glava boli...Pa sem že mislil,da bo stanje boljše,pa je vedno "zu grunt"
peresni
18. 12. 2018 11.35
+38
kdaj bodo te pijavke odgovarjale s svojim premoženjem za takšne škode?
NA LEVO ni OK
18. 12. 2018 11.31
+20
Sedaj je Lakota na vrsti, kdaj pa pride Žeja.
wolfterier
18. 12. 2018 16.03
+3
SabincaH
18. 12. 2018 11.29
+17
Vsak mandat predsednika vlade je slabše. Pričakovanje, da bo šlo na bolje je zgolj up... Dejstvo je, da so politiki čedalje bolj nesposobni. Lahko bi krivili strice iz ozadja, lahko bi krivili nesodelovanje, lahko bi krivili nezadostna sredstva, a dejstvo je, da dober vodja lahko vse obrne, če le zna. A kaj ko se daje priložnost napačnemu? A kaj ko se ljudstvo premalo bori za pravico? A kaj ko raje doma tiho sedimo in jamramo, kot da bi šli na ulice in zahtevali več pravic! Pravico do odločanja o pomembnih stvareh, pravico do izvedenih referendumih, dodatnih volitvah, pravico po boljšem življenju in boljši prihodnosti. Vse bi lahko krojili skupaj z vrhom na parketu, ne pa, da oni vse skupaj krojijo nam. Meni ta Šarec v glavnem ni niti malo všeč.
tron3
18. 12. 2018 11.12
+6
Euforija ta belih in ta rdečih pred praznki na višku, vsak ma 100 evrčkov v žepu, zaprav pa jih 150 evrčkov, od spomlad naprej pa osebni stečaj in bankrot sledi.
fljfo
18. 12. 2018 11.14
+16
Saj je večini jasno, da je maloumnost predpogoj, da se nekdo označi za belega ali rdečega....
santamaura
18. 12. 2018 11.05
+45
O milijonskih izgubah govori Bandelli - Ko mački stopiš na rep zacvili . Vsak mesec bi morali nogirati enega ministra - ne vseh naenkrat ampak lepo enega po enega - pa bi dobili resnično sliko državne uprave, saj bi vsak zaradi užaljenosti in hinavščine začivkal, kaj se dogaja in kam gre denar - Potem pa samo še nezaupnica vladi in nove volitve na katerih bi se volivci odločali na podlagi argumentov in ne na podlagi lapanja in lažnih obljub novih-starih obrazov
SenecaLucius
18. 12. 2018 11.09
+32
Sam z odpuščanjem nesposobnega kadra ima Šarec najmanj eno leto trdega dela!
etul
18. 12. 2018 11.22
+12
wolfterier
18. 12. 2018 16.05
+6
On jim še zaposluje pomočnike.Pomagajo jim nič delat !
tron3
18. 12. 2018 10.59
-13
Milan in Gregor vrli, res sta genija prava, takšnga butla kot je hoblar je pa res težk najdit z lučjo sred belga dneva. Da se razumemo, saj domobranski kaplar iz Grosuplga ima podobne, lahk bi tud zapisu, še slabše kadre, kot je mizarstvo d.o.o.,
SenecaLucius
18. 12. 2018 11.18
+3
Všeč mi je, da nekdo tako lepo argumentira svoje trditve. ... 🐔🐑🐏
krneka
18. 12. 2018 10.58
+29
V kolikor nepravilnosti ni bilo, jih ni bilo. V kolikor so bile nepravilnosti, so pač bile. In kaj ? Dali smo striktno navodilo, da lovimo po starem - Poglejte kakšna svinjarija se je dogajala pri Štajerski vardi- to so ja 500 m2 trave pohodli, da ni več normalno rastla. Kršili so javni red in mir ter vzburjali 12 prebivalcev , 5 psov ter 12 kokoši celi 2 uri. To je škoda za Slovenijo, to je zadeva za sankcionirat , takoj ,brez pardona ! Kaj hočete povedat z člankom, da je bilo nekaj milijonov škode, to je postranska stvar pri tako veliki zadevi, kot so evropska sredstva. Joj, ko ne štekate našega poslanstva..
NA LEVO ni OK
18. 12. 2018 10.51
+29
Šarec je bil postavljen na ta položaj zato, da ne bo naredil to kar od njega pričakuje slovenska javnost. Štekaš. To kar ne bo naredil nekomu - nekaterim zelo ustreza. To je bistvo.
johanca
18. 12. 2018 10.39
+13
še enkrat,g.Šarec bi potreboval vsaj eno leto da bi počistil oz.vsaj malo premaknil to skorumpirano gnezdo v naši državi.hvala za objavo!!!
tron3
18. 12. 2018 10.46
+15
johanca, Šarkič ne bo nč naredu, ker je bil izbran zato, da bo 4 leta neki tja v tri dni blebetal, pa s to njegovo vrlino si že itak seznanjena z RTV-ja in vaških veselic.
janimir
18. 12. 2018 10.56
+32
Tvoj Šarko je naredil že veliko. Veliko blebetanja, nova ministrstva, 30 sekretarjev, še veliko drugih kruhoborcev. In najavil 10 novih davkov. Program odličen, kaj bi še radi...?
krtofl
18. 12. 2018 10.57
-19
prašek
18. 12. 2018 11.01
-11
krtofl ....... Zdaj si ga pa izdal, he, he, he. ☺☺☺
SenecaLucius
18. 12. 2018 11.21
+3
Že v prvih 100 dneh je dvignil minimalno plačo in odpustil nekaj nesposobnežev. Če bo delal kot v Kamniku bo tega še veliko!
janimir
18. 12. 2018 12.19
+2
Tablete vzami, si pozabil...A kaj ni res ? Povej kaj ?
janimir
18. 12. 2018 12.21
+7
Odlično. Takoj naj jo spet dvigne , ampak zakaj tako nizko ? Vsaj na 1 200 neto.
johanca
18. 12. 2018 10.37
+5
Spoštovani moderatorji v uredništvu. Zakaj mi niste dovolili objavo ,nič žaljivega ,nesramnega nisem napisala,samo resnico!!!
SenecaLucius
18. 12. 2018 11.25
+11
Ker si napisal, da je v Sloveniji 211 prosilcev za azil, jih je pa samo 210! 😇
NA LEVO ni OK
18. 12. 2018 10.37
+11
Pri nas je lahko vsak lačen ( beri napačen ) v vladi ali ministrstvu.
poneumljanje
18. 12. 2018 10.33
+5
Večina tu gor kar nekaj brez veze naklada in kritizira. Ja kje ste pa bili ko so bile volitve. Ko je bil čas bi kandidirali in bili izvoljeni. Tako bi lahko kaj spremenili. Samo za tipkovnicami sedite in nekaj klofate brezveze.
sagesse
18. 12. 2018 10.58
+19
Za zmagat volitve v Sloveniji potrebuješ CC 10 milijonov EU. To ti mora nekdo plačat in kasneje uslugo vrniti. Če bi si financiral sam, bi kasneje trčil ob interese stričkov in imaš spet problem. Zato vsak sposoben v socialistični Sloveniji odpre svoje podjetje in se drži daleč stran od politike....
tron3
18. 12. 2018 10.21
-11
Na 090 je menda prava noričnca, ta bel pa ta rdeč skoz telefonarju na to vročo številko, ter radovedn sprašujejo a bo Janez pršu na oblast, a bo Marjan uresniču obljubljeno itd. Res je fajn met v zakupu tel. št. 090. res se splača.
johanca
18. 12. 2018 10.20
+5
Kaj udrihate po Šarcu v tem času je bil v Kamniku Ta smerkoljka in njeni projekti in njeni pomagači ,to je nezaslišano.Upam ,da bo g.Šarec tu ukrepal!!!
wolfterier
18. 12. 2018 16.10
+4
Prejšnji teden je bil tudi v Kamniku.S Kučanom in Žavbijem so kramljali Pri planinskem orlu.
NA LEVO ni OK
18. 12. 2018 10.18
+21
Kaki kekci vodijo to državo, pa to je noro in žalostno hkrati. Obljube in obljube, kje je zdravstvena reforma, ki je v začetku Cerarjeve vlade bila prioriteta, najnujnejši ukrep, zdravstvo se sesuva in če ne bomo ukrepali takoj bo vsega konec, tak je bil ministirčen govor ob prevzemu funkcije. Sedaj je že druga vlada in o reformi zdravstva ne duha ne sluha. Na vseh področjih je enako brez resnega napredka le popravljanje napak prejšnje vlade, to bo glavna dejavnost te vlade. Vidi se že pri tej koheziji, delali bodo samo to kar je prejšnja vlada zaje..la, in po štirih letih bomo jovo na novo na začetku. Naslednja vlada pa bo popravljala napake trenutne vlade in jovo na novo....Bedni smo mi Slovenci do onemoglosti, podpora nesposobnežev nas bo ugonobila.
cirenij
18. 12. 2018 10.24
+7
Pa o penzionistih in invalidih ni govora. To je najbolj ogrožena vrsta, ki si ne more pomagat. Nisem med njimi, ker imam še penzijo iz Titove Juge, ki je veljala še nekaj let po osamosvojitvi. Ampak sočustvujem s temi ljudmi, ki niso sposobni za demonstracije kot nJU in JS.
cirenij
18. 12. 2018 10.30
+2
Za vojsko, ameriške apetite in njihovo oborožitev pa ni problem. Ne rečem, za našo varnost. Ampak za posredovanja v Afganistanu.........tega ne potrebujemo. Opremimo našo vojsko za naše razmere z orožjem in opremo, da bo pripravljena, ko jo potreebujemo. Za zaščito države, v teh časih pa predvsem za pomoč pri naravnih katastrofah. Tu ne vidimo drugih kot gasilcev.