Slovenija

Zaposlene, ki opozarjajo, kazensko premeščajo?

Ljubljana, 22. 03. 2019 18.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Martin Tomažin
Komentarji
16

V Centru Dolfke Boštjančič, v katerem skrbijo za otroke, mladostnike in odrasle z motnjo v duševnem razvoju, vse bolj vre. Nekateri zaposleni menijo, da je vodstvo skušalo prikriti domnevno spolno zlorabo mladega avtističnega varovanca. Ena od nekdanjih zaposlenih pa je v pismu zapisala, da vodstvo z direktorico Valerijo Bužan na čelu staršem večkrat kaj prikrije.

Zaposleni, ki opozarjajo na nepravilnosti, so kazensko premeščeni, pa opozarjajo v Štrukljevem sindikatu. Pristojni ministrici so zato predlagali, naj ukrepa, ta pa je zadevo predala delovni inšpekciji.

Policija je po naših informacijah včeraj in danes zaslišala fanta, vpletena v dogodek prejšnji mesec. Varuh, ki je mami povedal za dogodek, v katerega je bil vpleten njen sin z diagnozo avtizma, pa je bil premeščen v drugo enoto. Kot je včeraj napisala direktorica Valerija Bužan, tudi zaradi zlorabe osebnih podatkov. A po besedah mame, s katerimi je seznanjen sindikat, je mami za identiteto fanta, ki mu očita zlorabo, povedala vodja enote, ki pa je Bužanova po naših informacijah ni sankcionirala.

"Na žalost gre v zavodu za vzorec, ki ga direktorica prakticira. To vsi imenujejo kazenske premestitve," pravi glavni tajnik Sindikata vzgoje in izobraževanja Branimir Štrukelj.

Kar so v pogovoru potrdile tudi varuhinje, s katerimi smo govorili: "Že nekaj let pri direktorici vlada politika kazenskih premestitev, zato so nekateri zaposleni o teh zadevah raje tiho. Ves čas se nad zaposlenimi izvaja hud pritisk."
Varuha, ki je mami povedal za domnevno zlorabo, podpirajo: "Varuh je naredil pravilno, ker jih je dovolj dolgo opozarjal. Vodstvo je dogodek sprejelo kot nekaj normalnega. O dogodku bi moralo takoj obvestiti organe pregona, odstraniti storilca od žrtve in obvestiti starše. Nič od tega niso storili."

Na nas se je obrnila tudi nekdanja medicinska sestra v centru, ki odgovorne poziva k ukrepanju: "Staršem so večkrat kakšno stvar prikrili. Zavod bi moral imeti varnost in dobrobit varovanca na prvem mestu, ampak direktorica in vodje hočejo stvari prikazati v lepši luči."

Ko je na nepravilnosti zaradi neustreznih delovnih razmer, nadur in drugega opozarjala sindikalna zaupnica, jo je Bužanova tudi premestila. Ker sindikalistka ni zdržala pritiska, pravi Štrukelj, je dala odpoved. Z Bužanovo niso našli kompromisa niti na sestanku: "Šlo je za izrazito aroganten nastop, za grožnje sindikalni zaupnici, povsem neutemeljene."

V zadnjem letu je po naših informacijah odpoved dala kakšna desetina zaposlenih – na vprašanja o tem Bužanova sicer ni odgovorila. Štrukljev sindikat pa je opravil tudi anketo med zaposlenimi, kjer so ugotovili, da pristop Bužanove "povzroča strah med zaposlenimi, ki ga izraža večina".

Sindikat je zato od ministrice zahteval ukrepanje, Bužanova, čeprav je bila med ustanovitelji sindikata, pa je Štruklja zaradi ustrahovanja – tako je očitno razumela anketo – prijavila policiji. Vse to bo, poleg ugotovitev delovne in socialne inšpekcije, morala ministrica upoštevati pri odločanju o usodi Bužanove.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

žnidi
23. 03. 2019 08.13
+14
Končno so zaceli okrivati nepravilnosti.
hotchilipoper
23. 03. 2019 07.31
+6
Ah to se dogaja že 100 let
ina5785
22. 03. 2019 21.01
+17
Kot ženska sem prepričana, da ženske skoraj NE smejo biti na vodilnih položajih, zelo mi je žal da moram tako reči! Zelo malo žensk je, ki so na vodilnih mestih normalne! Mislim, da bi ta gospa spadala v vojsko!!!, že na policiji pa bi bila odveč!
MKII
22. 03. 2019 21.41
+6
To je res. Ko so ženske na oblasti ali vodilnih pozicijah, sledi propad.
Morana7
23. 03. 2019 07.59
+9
Kot da moški v vlogi šefov ne znajo pometat pod preprogo in premeščat oseb, ki jim ne pašejo? Koliko šefinj sta pa imeli? Koliko jih je pa sploh generalno gledano? Me kar malo žalosti, da ženske gledate na vodenje kot nekaj za kar je potrebno imet tiča.
Morana7
23. 03. 2019 08.00
+19
Drugače pa ta gospa sodi v predkazenski postopek, ker ni zaščitila varovanca...ne pa v vojsko ali policijo...
RamzesII
23. 03. 2019 11.42
+6
Eh ljudje, pa poglejte kam so pripeljali moški (era moške energije) na oblasti ta svet, na rob uničenja. Začenja se era ženske energije, ženske prihajajo na vodilne položaje, in spreminjajo svet. To velja na splošno, čeprav izjeme delajo ravno nasprotno.
MKII
22. 03. 2019 20.47
+2
Dolfka? To bo to jah.
devlon
22. 03. 2019 20.59
+4
jg57
22. 03. 2019 20.43
+35
Končno do se začele odkrivati grdobije po ustanovah, ki so bile do sedaj medijsko nepokrite. Zadnjih 20 let so se mediji ukvarjali samo z RKC, seveda upravičemo, očitno načrtno pa so zanemarjali vse druge, še zlasti javne ustanove.
uporabnik123x
22. 03. 2019 19.54
+60
Vem da to ne sodi sem ampak ker je to trenutno najbolj pomembna novica na 24pristranskihUR je to edino mesto kjer lahko izrazim svoje mnenje. Zdi se mi skrajno neprimerno od vaše hiše, da objavite članek o Suarezu ki je še v mošejo in se ni pokril in potem onemogočite komentarje. A vi slučajno kaj prikrivate in ne spoštujete slovenske kulture, našega boga, naše vere, naše samostojnosti, naše države. Ko so muslimani tukaj želeli in še želijo uveljavljati svoje pravice ste jih podpirali in nas tlačili dol - a oni se tu ne rabijo prilagajat mi pa se moramo. Sedaj pa je zgodba obrnjena in je nekdo od kristjanov oz ne-muslimanov šel v kratkih hlačah v mošejo in vi o tem naredite udaren članek spodaj pa ne pustite, da izrazimo svoje mnenje kako se mi počutimo ko "oni" pridejo v našo državo in tukaj izvajajo dobesedno verski teror nad nami. A si vi 24pristranskihUR sploh še lahko rečete medij? Ker medij bi verjetno moral biti pristranski. Pa kam smo prišli - a še ima jaz sploh pravico, da izražam svojo kulturo ali moram zato, da ne užalim koga drugega ki je slučajno tu pri nas in je slučajno v manjšini zavreči svojo kulturo. Pa a ste vsi skupaj normalni!! Umaknite to novico ker je žaljiva tudi do vseh nas ki smo bili in smo še vedno več kot strpni ko se pojavijo v naši državi in ne spoštujejo naših svetih stvari - niti pisnili nismo - še pomagamo jim, da ja ne bomo nestrpni pa ne vem kaj. IAB
Tretja Švica
22. 03. 2019 20.09
+20
jg57
22. 03. 2019 20.37
+16
Zelo dobero nspisano. Komentiranje pod člankom o Suarezu pa je bilo najprej dovoljeno, pozneje je pa bilo umaknjeno, ker je verjetno poklical župsnov svetovalec oz nekdo njegovih. Pač so to ljudje, ki ne prenesejo kritike, tudi to veliko pove o njihovi kultuti in integraciji.
štrekeljc
22. 03. 2019 21.06
+9
uporabnik123x, sam nisem veren, pa mi vseeno niti na misel ne pride, da bi si cerkev šel ogledati v majici s kratkimi rokavi, kaj šele v kratkih hlačah. Oni fuzbaler je pač čisto navaden primitivec. In za dodatek: predlani sem bil priča, kako so grdo nadrli in iz šibeniške katedrale grobo napodili turistko v kratkih hlačah. In to potem, ko so ji vstopnico že prodali!
štrekeljc
23. 03. 2019 07.57
+0
uporabnik123x, morda še to: mi lahko navedeš en sam primer, da muslimani niso spoštovali TVOJIH (ne naših, ne tlači vse v isti koš!) svetih stvari. Potem pa ti bom jaz povedal, kolikokrat se je na gradbišču džamije znašla svinjska glava. Govoriš tudi o NAŠEM Bogu. Si s tem mislil SVOJEGA? V vsakem primeru pa sta TVOJ Bog in muslimanski Alah en in isti bog, oba izhajata iz boga, kot ga je učil Abraham. Sploh pa v Ustavi RS piše, da je Cerkev ločena od države in da so vse vere enakopravne.
resslovenka
22. 03. 2019 19.48
+64
Praksa šefov. Kako vsakdanje. Zini, ali boš premeščen ali vržen iz službe. Tudi če si še tako delaven in pošten.