Slovenija

Banka Slovenije in prirejanje dokumentov. Komu verjeti?

Ljubljana, 12. 02. 2015 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ekoministi in bančniki, ki so Banko Slovenije že jeseni 2013 pozivali k razkritju podatkov, se strinjajo, da ta do danes še ni predstavila vseh ključnih informacij, le splošne puhlice. Ne samo preiskava delovanja BS in ministrstva za finance, treba je narediti tudi forenzični pregled aktivnosti vseh akterjev, vključno z ECB in Evropsko komisijo, pravi ekonomist Damijan.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: So lahko grožnje iz Bruslja sploh obvezujoče?
    00:51
    Iz SVETA: So lahko grožnje iz Bruslja sploh obvezujoče?
  • Iz SVETA: Odpisovali ljudem, ki so varčevali za svoje pokojnine
    02:00
    Iz SVETA: Odpisovali ljudem, ki so varčevali za svoje pokojnine
  • Iz 24UR: Večina vedela, v kaj se spušča
    02:08
    Iz 24UR: Večina vedela, v kaj se spušča
  • Iz 24UR: Banka Slovenije brez nadzornika
    02:25
    Iz 24UR: Banka Slovenije brez nadzornika
  • Iz 24UR: Komu verjeti?
    02:31
    Iz 24UR: Komu verjeti?

Finančni minister Dušan Mramor in državna sekretarka Mateja Vraničar sta vladni ekipi na današnji seji izčrpno poročala o postopkih pri sanaciji bančnega sistema ter zagotovila, da so potekali transparentno in zakonito.

Vladi bo o tem v kratkem poročal tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec. Predstavil bo postopke in razloge za posamezne odločitve pri ukrepih za sanacijo bančnega sistema.

"Na prvi pogled ni nikakršnih ocen, da bi prihajalo do nepravilnosti, saj je to nenazadnje nadzirala tudi Evropska komisija in je šlo skozi vrsto preverjanj," je povedal podpredsednik vlade in minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki je zaradi odsotnosti premierja Mira Cerarja vodil današnjo sejo.

Banka Slovenije je po njegovih besedah del institucije Evropske centralne banke, vlada pa se v njene odločitve ne more neposredno vmešavati. S tem je odgovoril tudi na vprašanje glede odgovornosti vlade, ki je potrdila sklepe, ki jih je predlagala Banka Slovenije. A Koprivnikar za zdaj ne govori o možnosti, ali bi morda spremenili zakonodajo v smislu večjega nadzora nad osrednjo banko.

Boštjan Jazbec
Boštjan Jazbec FOTO: Reuters

Jazbec je očitke zavrnil

V zadnjih dneh so namreč v javnosti precej prahu dvignili očitki v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi Banke Slovenije pri ukrepih za sanacijo bank konec leta 2013 in lani. Jazbec je očitke, da so prirejali dokumente in manipulirali s podatki, zavrnil in predstavil potek takratnih dogodkov in odločitev.

Politične stranke pa so se zavzele za preiskavo okoliščin.Tedaj bodo lahko ugotavljali tudi odgovornost osrednje banke, menijo v koalicijskih strankah.

Erjavec: Če so bile nepravilnosti, bo DZ terjal odgovornost Jazbeca

Prvak DeSUS Karl Erjavec in predsednik SD Dejan Židan za zdaj pravita, da nimata razloga za dvom v vodstvo Banke Slovenije. Če se bo izkazalo, da so bile nepravilnosti, je po Erjavčevih besedah jasno, da bo DZ terjal odgovornost Jazbeca. Vlada je bila pri odločitvah glede dokapitalizacije vezana na podatke osrednje banke, je še dejal. Sam je sicer še v sredo izpostavil vprašanje, ali je bilo treba banke dokapitalizirati v takšnem obsegu, danes pa ne verjame, da je bančna luknja manjša oz. se prej kot to boji, da je večja. Po njegovih ocenah je bila dokapitalizacija ustrezna, a "če bodo banke spale, nismo nič storili".

Tako je Erjavec podprl tudi možnost začasne zaustavitve prodaje NKBM, kar je danes predlagal poslanec njegove stranke Uroš Prikl. "Glede na dvome in sume, ki se pojavljajo v javnosti, bi bilo prav, da se ti postopki začasno ustavijo in se pregleda, kako je potekala dokapitalizacija," je po seji vlade povedal Erjavec. Dodal je, da je v tem delu odgovornost Banke Slovenije, saj je na seji, ko je vlada sprejemala sklep o dokapitalizaciji, sodeloval tudi guverner. Sicer pa je še enkrat opozoril, da morajo organi pregona bolj intenzivno voditi postopke zoper odgovorne v bankah, ki so omogočili bančno vrzel, pri čemer opozarja na tajkunske zgodbe.

Židan čaka na pojasnila

Po Židanovih ocenah bi moralo računsko sodišče vztrajati pri svoji pravici, da lahko revidira delovanje osrednje banke.

Židan pobude za zaustavitev prodaje NKBM ne pozna podrobno. "A vedno, kadar gre za sume in za državno premoženje, je potreben dvojni premislek," je prepričan. Tudi on je izpostavil, da si bo mnenje o vseh očitkih Banki Slovenije bolj podrobno ustvaril potem, ko bo slišal Jazbečeva pojasnila. Guverner je po njegovih besedah pogosto prihajal, ko je bilo treba bankam pomagati. Zato verjame, da bo pojasnila dal tudi zdaj, ko vlado zanimajo nekatere podrobnosti.

Predsednik SD se sicer ne izreka o tem, ali bi bilo treba razkriti metodologijo za ugotavljanje bančne luknje, saj ne ve, ali je to povsem v skladu s pravim redom EU. Vendar pa se sam zavzema za transparentnost.

Cerar pričakuje, da se bo kmalu vse razjasnilo

Cerar je ob prihodu na zasedanje voditeljev držav in vlad EU v Bruslju ponovil, da zadevo pozorno spremlja, po današnji seznanitvi vlade s trenutnimi dejstvi pa pričakuje, da se bo v naslednjih dneh, tednih povsem razjasnilo, kaj se je dejansko dogajalo.

Banka Slovenije - 5
Banka Slovenije - 5 FOTO: Damjan Žibert

Vlada je po njegovih besedah danes in že v sredo pristojne organe pozvala, da se na to odzovejo in da ukrepajo. Vlada namreč, tako premier, nima neposredne pristojnosti nadzora, bodo pa organi pregona v okviru svojih pristojnosti preučili vloženo ovadbo s strani malih delničarjev. "Počakajmo, da razčistimo zadevo do te mere, da bodo dejstva jasna, nato pa bo, če se bo izkazalo, da je bilo kar koli narobe, treba zelo jasno ukrepati," je napovedal.

Postopek privatizacije NKBM po njegovih besedah teče normalno dalje v skladu s postopki in merili. Slovenski državni holding trenutno sicer proučuje zavezujoče ponudbe in se pogaja z interesenti.

Večina je vedela, v kaj se spušča

Več deset tisoč malih delničarjev je zaupanje v banke izgubilo že konec leta 2013, ko jih je država razlastninila in so ostali brez vloženega premoženja. Enako velja za imetnike t. i. podrejenih obveznic, ki ostajajo brez skupaj skoraj 600 milijonov vloženih evrov. A razen redkih izjem gre vsekakor za ljudi, ki so natančno vedeli, v kakšno tveganje se spuščajo, so danes poročali v oddaji 24UR.

"Na konferenci smo slišali predvsem že slišane odgovore, ki so predvsem oviti v meglo in zakrivajo dejansko stanje," so zapisali v Društvu Malih delničarjev. Pravijo, da so ponovno slišali, da je "izbris obvezničarjev in delničarjev zahtevala Evropska komisija, čeprav nihče na Banki Slovenije ni znal navesti, kateri dokument je to zahteval, na koncu pa so celo dejali, da so sporočila Evropske komisije zavezujoča, kar seveda ne drži".

Danilo Peteh je eden tistih, ki je za več deset tisoč evrov vredne podrejene obveznice v Banki Celje pričakoval kar 8-odstotne obresti, in zdaj izgubil vse. Prepričan je, da bo denar na koncu dobil nazaj. Po sodni poti. V nasprotnem primeru "lahko to Republiko Slovenijo primerjam edino z državami, kot so Mjanmar, Severna Koreja, Bocvana ... Eni smo bolj enaki, drugi so manj enaki, tretji smo najmanj enaki," je povedal.

A dejstvo je, da je med obvezničarji ogromno znanih in bogatih – npr. športnik Primož Kozmus, podjetje Elektronček enega najbogatejših Slovencev Joca Pečečnika, nekdanji predsednik uprave propadlega NFD Holdinga Stanislav Valant, poslovnež Darij Južna, ki je bil obsojen zaradi zlorabe položaja in pranja denarja, in akademik Tadej Kotnik, ki je z nedavno kolumno v Financah poskrbel za afero Banka Slovenije. Za nekatere bi težko rekli, da niso vedeli, v kaj se spuščajo, saj naj bi podrejene obveznice spadale med donosne, a tvegane naložbe.

"Delnica je lastniški vrednostni papir, obveznica pa dolžniški vrednostni papir, kar se tiče izdajatelja. Torej iz tega vidika je delnica bistveno bolj špekulativni papir kot obveznica," še pravi Peteh. A vendarle naj bi bilo med podrejenci kar nekaj špekulantov. Menda je tudi zaradi njihove moči, vpliva in poznanstev zgodba zdaj tako odmevna.

Komu verjeti?

Paradoks je, da Banko Slovenije lahko preverja le Banka Slovenije z notranjo revizijo. Torej lahko preverja le sama sebe. Da bi jo vsaj računsko sodišče lahko revidiralo, bi morali spremeniti najmanj tri zakone - o bančništvu, Banki Slovenije in računskemu sodišču. Prav to zdaj preučujejo v NSi.

Ekonomisti in bančniki, ki so že jeseni 2013 Banko Slovenije pozivali k razkritju podatkov, se strinjajo, da banka še do danes ni predstavila vseh ključnih informacij, povedali so le splošne puhlice. A kljub temu je po mnenju vseh jasno: pri naših bankah so bili uporabljeni preveč ekstremni scenariji in preostri kriteriji. Poleg tega je bilo vprašljivo tudi vrednotenje sredstev. Zunanji ocenjevalci NLB so namreč pri državnih obveznicah zahtevali 10-odstotni popust, pri tržnih vrednostnih papirjih 25, pri netržnih pa celo 45-odstotnega. A niti tega se niso držali v vseh primerih. Znana je zgodba z delnicami Letrike, ki so jih ocenili na dobrih 10 evrov, čeprav so bile na borzi vredne 30, junija lani pa je bila družba prodana po 67 evrov za delnico. In to ni edina izjema, še več nenavadnih cenitev naj bi bilo pri nepremičninah.

Zakaj je Banka Slovenije to dovolila, ne ve nihče, saj je Jazbecv enem od intervjujev izjavil: "Metodologija in predpostavke so stvar vsakodnevnih pogajanj in usklajevanj." Torej so na to lahko vplivali, pa niso. Nekateri naši sogovorniki celo dopuščajo možnost, da so bile določene terjatve na slabo banko namerno prenešene po tako nizkih cenah, zato predlagajo temeljito preiskavo. Še dlje je šel ekonomist Jože Damijan, ki je neomajen: "Ni treba narediti samo preiskave delovanja Banke Slovenije in Ministrstva za finance, ampak tudi forenzični pregled aktivnosti vseh akterjev, vključno z ECB in Evropsko komisijo," meni.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1199)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

poslanka sexs
13. 02. 2015 19.14
+1
uvesti v sloveniji smrtno kazen
flojdi
13. 02. 2015 18.47
. banke Drage., uspelo mi je priti na NULO . (=0) Nočem vam dati več nič. Ampak Moram. 1,25 jojra na mesec , da mi Sporočate Nekaj Kar VEM.( recite mi vsaj Hvala za Odstop enega jojra in petindvajset centov. vsak mesec posebej.
taklemamo01
13. 02. 2015 17.08
+1
Prav neverjetno je, kako gospodje s kravato in kovčkom nekaznovano kradejo gore denarja, za poštene delavce pa niti za minimalno plačo ni! In če je že kdo od teh gospodov ki kradejo prek paradržavnih podjetij obtožen, nosijo zdravniška potrdila( to delajo dobro plačani odvetniki za njih, od nakradene vsote) o neprištevnosti, "zbolevajo na srcu" , so žrtve konstruktov in če slučajno postanejo zaporniki, so žrtve politične gonje.
jolbešpoš
13. 02. 2015 16.38
+2
A.B. laže, nobene direktive ni bilo, to je bil posvetovalni dokument, nižjega uradnika, sodelovala je pri ropu in tako se jo naj obravnava, pa čimprej, da nav zbolela in njena kompanjona, ČUFER in JAZBEC.
murinar
13. 02. 2015 15.47
+3
V Sloveniji samo naiven človek verjame politikom in bankirjem
txoxnxy
13. 02. 2015 15.03
+1
Resnica skrita v imenu , samo" k "je potrbno zamenjat z "d " .
arthur1982
13. 02. 2015 14.40
+2
Zakaj je potrebno komu verjeti? Ekonomija ni nobena znanost, za vse obstajajo številke, jih je potrebno samo preveriti in pregledati bančne račune vpletenih, ter podpise kdo je komu kaj odobril in svetoval in vse bo jasno.
korintos23
13. 02. 2015 14.25
+2
Alenka vam je lepo povedala da je EU rekla delnice-ab!
0523
13. 02. 2015 14.25
+3
Komu verjeti, to pa je štos za konec tedna.
sbštajerec
13. 02. 2015 14.09
+3
Če se ne motim je Jazbec dejal "Leta 2016 bo direktiva da lahko banke vzamejo denar varčevalcev, če so v izgubi" Kaj čakate na drugo leto da boste imeli izbrisane transakcijske račune? Poberte ven in naj gre v stečaj ta gnila Slovenija. Ta EU smrdi tak da glava peče. Jih bo treba z eneimi latami malo premasirat da bodo vedeli da imajo 20.000€ veliko preveč in jih pridno nosijo na Kajmane! Ne vem več kaj si naj mislim o tej mafisjki združbi(EU parlament in EU komisija)
Brakedirt
13. 02. 2015 15.45
Ta ista EU komisija je tudi tukaj v nemciji,pa banke poslujejo brez problemov.Torej v cem ti je problem?
number46
13. 02. 2015 13.50
+5
Ne se skirat saj je država tudi privatizirana s strani politike, ki že od začetka samostojnosti zagovarja tuje interese in 10% prodanih riti v tej državi, ki živijo "demokratično"(levi in desni malo za hec).Poštimali bodo to tako, da nihče nebo nič kriv in vsi pomembni podatki so tajni oziroma imena ljudi ki nas že 25let kradejo.V Banke se lahko zmeče miljarde, da bi objavili imena ljudi, ki so dajali slabe kredite in tiste, ki so jih prejemali pa NE (varujejo podatke, ker je to zakonsko predpisano), zdaj pa še ta "šok". Človek neve ali bi se smejal ali jokal ampak eno dejstvo pa je, kupovati delnice Si podjetji se res nesplača,ker je to vse en nateg vred z to "državo".
Pandemia
13. 02. 2015 13.27
+4
NPU, Sodišče, Policija, SOVA, ZZZS, DURS, Minstrstvo za Zunanje Zadeve, Vse starnke, parlament, predsednikm države........ Kje ste zdaj. Okradli ste narod in zdaj se vlečete ven. Taka ustanova kot BS bi morala imeti veš kako pošlihtano? Kot kitajski zid vse v vrsti!! Karkoli se jih vpraša od dokumentcije bi morali v sekundi pokazat in enako za vse vpletene državne organizacije. Mogoče je pa nova struja v Slo, katera hoče zavladat in pod tako pretvezo uničit sedanja vodstva
puspan
13. 02. 2015 13.11
+2
Bratuskova ne ve, kaj govori. Ta zenska se enostavno sploh ne zaveda, kako neumna je, zato tudi nima niti kancka sramu za vse njene dosedanje napacne odlocitve, se najvecjo sramoto pa je povzrocila Sloveniji s predstavitvijo v Bruslju, kjer je pred celotno Evropo dokumentirano dokazala svojo nesposobnost.
iGURT
13. 02. 2015 12.28
+1
... Toda dokument, ki ga je Alenka Bratušek včeraj država v rokah, ni bil nekakšen »zakon« EU, torej na primer pravno obvezujoča direktiva ali uredba, še celo neobvezno priporočilo ne, ampak navadna »komunikacija«. Torej oblika interpretacije pravil o državnih pomočeh, kot si jo je zamislila Evropska komisija. Uradni naslov dokumenta, ki ga je domnevno morala Slovenija upoštevati, je: »Sporočilo Komisije o uporabi pravil o državni pomoči za podporne ukrepe v korist bank v okviru finančne krize od 1. avgusta 2013 dalje«. Za povrh vsega v tem sporočilu ne piše, kot je trdila Alenka Bratušek, da moraš, »preden daš davkoplačevalski denar v banko, izbrisati lastnike in lastnike podrejenih obveznic,« ampak, da morajo ti dati »potrebni prispevek«, torej, da morajo biti deloma razlaščeni.
Sara Rebek
13. 02. 2015 12.09
+5
če je bratuškova vedela kaj je zahteval bruselj naj mi nekdo reče, da ni sodelovala pri tem kriminalnem dejanju
cmer?ek
13. 02. 2015 12.32
+2
sbštajerec
13. 02. 2015 14.01
-1
korintos23
13. 02. 2015 14.25
+1
Biofanatik
13. 02. 2015 12.03
+1
Kdo je že reku: vsaka svinjarija še ni kaznivo dejanje (vsaj v slolandiji ne) A ni bila z cmerarjem v žlahti?
Transformerji
13. 02. 2015 11.55
+4
Komu verjeti ????? - lastni denarnici in osebnemu računu! Torej so krivi!!!!
cmer?ek
13. 02. 2015 11.56
+6
Kdo je že rekel pripravite denarnice...?????
Timy15
13. 02. 2015 11.08
+14
Kljub vsem navedenim nepravilnostim še nobenega odgovornega niso niti priprli.Slovenija je pravna država samo na papirju,tako pa so velike ribe,ki so naredile milijonske škode še naprej zaščitene,načelo pravičnosti pa pozabljeno!
prašek
13. 02. 2015 11.44
-6
Zakaj pa naj bi koga priprli ????? Si ti prepričan v vse , kar se piše ?
cmer?ek
13. 02. 2015 11.58
+6
Aja zda,ko so levaki v zosu,pa nesmemo biti prepričani,,,,..Da Ne smeši se več slepec,,,!
prašek
13. 02. 2015 12.19
-3
Kaj pa , če se ti smešiš ? Si že pomislil na to možnost ?
Nevtralenxxx
13. 02. 2015 11.07
+10
NEMOGOČE,DA SO LEVAKI MEL PRSTE ZRAVEN.... NA KONCU BO ZOPET JANŠA KRIV
prašek
13. 02. 2015 11.43
+0
99% sem prepričan v to, kar ti naznanjaš samo kot opcijo ! Bomo videli, kaj se bo še prikazalo iz tega ! Mene zanima ozadje !!!!!!
cmer?ek
13. 02. 2015 11.59
+3
To pa vprašaj tvojega priviligiranega Kučenka,,,,!
prašek
13. 02. 2015 12.18
+0
mufic
13. 02. 2015 10.36
+9
Jazbec,ti si pravi pacek umazan.A lahko mirno spiš?
_mOuSe_
13. 02. 2015 11.37
+4
S tako imuniteto bi tudi ti mirno spal, saj nima kaj izgubiti.