Slovenija

Kanuisti napadli labodjo družino? 'Še nikoli se ni zgodilo, da bi poškodovali kakšno žival'

Koper, 03. 08. 2019 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pred dnevi je regionalne medije in družbena omrežja preplavila zgodba o poškodovani labodki in njenih dveh izginulih mladičih v kanalu reke Badaševice, ki pa je, sodeč po odzivih vpletenih, še daleč od epiloga. Koprčanka, ki je opozorila na nevzdržne razmere labodje družine, je prepričana, da živali preganjajo kanuisti in kajakaši, ki v kanalu trenirajo. V Kajak kanu klubu Žusterna pa opozarjajo na neutemeljeno blatenje. "Še nikoli se ni zgodilo, da bi med treningi poškodovali kakšno žival," zatrjujejo.

Na nevzdržne razmere labodje družini je opozorila Koprčanka Jasmina Čuturić, ki je na medije naslovila posebno pismo. "Ta družinica vsakodnevno doživlja travme in ima nemogoče razmere za življenje, saj jih preganjajo kanuisti in kajakaši kluba Žusterna. Večkrat sem jih tudi sama videla, kako gredo s čolni za njimi in se smejijo, ko vidijo, kako jih plašijo in kako bežijo," je uvodoma zapisala. Po njenih besedah je s primerom labodje družine seznanila tudi Kajak in kanu klub Žusterna, mestno občino Koper in župana Bržanu osebno ter obalna društva za pomoč živalim, da bi skupaj preprečili, da bi labodi pluli po tem kanalu, odziv pa je dobila le s stani društva Mačja preja. "Nikomur se ti labodi ne zdijo pomembni. Iz kluba in občine nam niso niti odgovorili – verjetno se jim labodja družinica ne zdi tako pomembna, da bi si vzeli minuto časa in skušali razumeti problematiko, nam pa se para srce, ko vidimo, kako imajo vsakodnevno borbo za preživetje /.../ Grozno, da se nekaterim ljudem zdi mučenje živali smešno." 

Minulo soboto naj bi bila labodka napadena

Kot trdi Koprčanka Jasmina Čuturić, je bila mama labodka prejšnjo soboto napadena.
Kot trdi Koprčanka Jasmina Čuturić, je bila mama labodka prejšnjo soboto napadena. FOTO: Jasmina Čuturić

Kot je še zapisala Čuturićeva, je labodja družina sprva štela pet članov, saj naj bi eden od treh mladičev poginil, drugi pa naj bi bil odtujen. Minulo soboto pa so njihovo mamo tudi poškodovali. "Po pogovoru s strokovnjaki glede na ostrino in zarez utemeljeno domnevamo, da jo je poškodovalo veslo. Skupaj z veterinarjem smo jo poskušali zdraviti, brez da bi jo hospitalizirali."

V ponedeljek pa je labodja družina, tako Čuturićeva, znova doživela travmo. V kanalu reke Badaševice je bilo ogromno čolnov, ki so družino preplašili do te mere, da sta starša odletela in pustila mladiča samega. "Grozno je poslušati ubogega mladička, kako joče, pa še mamica je bila poškodovana," je opisala neljubi dogodek in dodala, da mladiča niso pustili samega in da so ob njem prebili celo noč. Naslednji dan pa jim je po dolgih urah iskanja uspelo družino znova združiti. "Sreča in veselje vseh nas in labodje družinice je bila nepopisna." Ob koncu pisma je pozvala h ukrepanju. "Dajmo vsi skupaj apelirat ali nekaj narediti, da lahko tudi ta družinica, ki si je za svoje okolje izbrala reko Badaševico, živi v miru /.../."

Odziv kajakašev in kanuistov: 'Neutemeljenega blatenja ne bomo dovolili'

Na pismo Čuturićeve so se sredi tedna odzvali tudi v Kajak kanu klubu Žusterna, kjer so bili zgroženi nad pavšalnimi in neutemeljenimi obtožbami Čuturićeve, predvsem pa nad njenim agresivnim obnašanjem. Kot navajajo, je v torek verbalno napadla enega izmed trenerjev, ki je na kolesu ob Badaševici kot običajno spremljal športnike med treningom. "Po 40. letih vztrajnega in uspešnega dela z otroki ne bomo dovolili tovrstnega neutemeljnega blatenja, ki meče slabo luč na klub," so zapisali.

Labodja družina je na začetku štela pet družinskih članov.
Labodja družina je na začetku štela pet družinskih članov. FOTO: Jasmina Čuturić

Kar zadeva domevnih napadov, ki naj bi jih po besedah Čuturićeve izvajali nad labodjo družino, so pojasnili, da tako kot drugod po svetu tudi njihove kajakašice in kajakaši delujejo ter živijo v sožitju z naravo. "Še nikoli se ni zgodilo, da bi poškodovali kakšno žival (galebi, nutrije, vranjeki in od letos tudi labodi), ki jo med treningi srečujejo v Badaševici," zatrjujejo v klubu.

Dodali so, da je labod pogosta ptica na slovenskih jezerih, na katerih tekmujejo kajakaši mirnovodaši, po besedah dolgoletne predsednice kluba, Zdenke Ponomarenko, pa plovba in veslanje po jezerih zato nista prepovedana. Kot so pojasnili, se njihove kajakaši in kajakašice v strugo Badaševice odpravijo v manjšem številu, saj je kanal ozek, večinoma v primeru razburkanega morja. "Po izkušnjah, ki jih slovenski kajakaši imajo z labodi na vodi, lahko zapišemo, da so te ptice napadalne, še posebno, če se čutijo ogrožene. Zgodilo se je že, da je na Bledu labod ob napadu na kanuista poškodoval kanu. Ne poznamo pa nobenega primera, da bi kateri od kajakašev napadel to ptico."

Če bi se labodja družina počutila ogroženo, bi se po njihovih navedbah najverjetneje naselila drugje, nenazadnje bi se lahko s strokovnjaki, ki so se vključili v akcijo reševanja družine, posvetovali o njeni premestitvi v habitat Škocjanskega zatoka, naravnega rezervata nedaleč stran, kjer je odlično poskrbljeno za številne vrste ptic, med njimi tudi labode. "Tudi v prihodnje bodo naši člani ravnali v skladu s smernicami kluba, ki spodbuja in podpira etično ravnanje do vseh živih bitij in sobivanje z naravo," so še dodali.

V Kajak kanu klubu Žusterna trdijo, da se še nikoli ni zgodilo, da bi poškodovali kakšno žival.
V Kajak kanu klubu Žusterna trdijo, da se še nikoli ni zgodilo, da bi poškodovali kakšno žival. FOTO: Jasmina Čuturić

'V prihodnje bomo ravnali tako, da jih ne bomo niti motili niti ovirali'

V Kajak kanu kluba Žusterna pa so včeraj javno objavili tudi odziv na dopis, ki so ga prijeli s strani Čuturićeve. "V zgodbo, ki ji očitno ni videti konca, se ne želimo več zapletati, sploh ne z negativno konotacijo." Zatrdili so, da labodji družini vsi želijo mirno bivanje v Badaševici. V prihodnje bodo kajakaši in kajakašice pod vodstvom trenerjev v primeru srečanja z labodi ravnali tako, da jih ne bodo niti motili niti ovirali ter se jim bodo pri plovbi čim bolj izognili, za ustrezno ravnanje in morebitne nove rešitve so se obrnili tudi na vodjo Naravnega rezervata Škocjanskega zatoka. "Prosimo, da pri opravljanju treningov naših trenerjev in športnikov ne ovirate (ne z vpitjem, ne z grožnjami, ne z nezakonitim snemanjem), saj bomo v nasprotnem primorani podati kazensko ovadbo zoper vas za nadlegovanje in nezakonito snemanje mladoletnih otrok. Zahvaljujemo se vam za razumevanje in vas lepo pozdravljamo," so zaključili zapis, pod katerega se je podpisala predsednica kluba Ponomarenkova.

Kaj pa odziv korpske mestne občine? Po poročanju portala Regionalobala.si so pristojni na občini uporabnike Badaševice opozorili, naj pred vstopom v kanal prilagodijo hitrost plovil oziroma naj s svojo plovbo ne ogrožajo ptic in ostalih živali, s katerimi delijo prostor. "Sicer pa pozornost do naravnega okolja in spoštovanje biotske raznovrstnosti mestne občine Koper pričakujemo od vseh občank in občanov, ne le uporabnikov Badaševice, in ne le v času, ko v njej domuje labodja družina," so še dodali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (121)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?ebula
04. 08. 2019 21.15
+2
Flojdi bogi si!
flojdi
04. 08. 2019 17.29
-12
Takoj pobit vse labode. In vse ptice. / pa kaj majo za Ovirat Ljudi !, ej
Periot222
04. 08. 2019 19.18
+6
jan.k94
04. 08. 2019 20.42
+5
Eni si res zaslužite letno vstopnico za psihiatrično ustanovo, ker predstavljate nevarnost za vse žive organizme...
Periot222
04. 08. 2019 15.40
+2
Kako pa kaj pasjeljubci s svojimi ljubljencki ki jih spuscate vsepovsod nenadzorovane !
Transformerji
04. 08. 2019 14.05
+1
Kaj je resnica in kaj je laž? Če je to laž, ne bom komentiral, če pa je resnica, imam premalo prostora!
ni_mi_vse_eno
04. 08. 2019 14.05
+0
Neka oseba obtoži in raja se zgrinja in gloda kosti, čeprav nima niti najmanjšega dokaza, da naj bi to bilo tako kot neka oseba obtožuje. Zakaj imamo zakone? Uvedimo raje javno obešanje kanuista na mestnem trgu, da se bo raja nasitila krvi. Kje je zakon "nedolžen dokler ne dokažeš nasprotno"? Če je kdo trpinčil neko žival in ima ta oseba, ki obtožuje dokaz, potem z dokazi na policijo in sodišče in naj se dosodi. Saj živimo v civilizaciji, saj je mučenje živali prepovedano. Naj obsodimo osebo brez dokazov? Na grmado z njo?
extradeluxe
04. 08. 2019 12.45
-2
trenerji naj po radio zvezi dajejo navodila športnikom, ne pa da se derejo kot eni norci da odmeva po celem Olmu kot u norisnici.
sagesse
04. 08. 2019 11.33
-7
ko bo naslednjič letelo okoli brnika 5 divjih rac,je potrebno za vedno zapret letališče......hahah.....
awontuwej
04. 08. 2019 10.59
+4
Tej Jasmini se očitno premalo dogaja, pa si je malo popestrila življenje.
mzz66
04. 08. 2019 10.10
+6
No, najbolj zanimivo je pa to, da se lažnivci takoj spravijo klicat še bolj lažnive novinarje, ki jih skrbi samo branost in gledanost, folk se pa potem prepira. Slovenceljni pač, ki nimajo kaj drugega počet.
sagesse
04. 08. 2019 11.30
-4
jaz se malo zabavam ob norih komentarjih!!!! zaradi enega laboda,bi prepovedali šprtno dejavnost otrok,po defoltu so vsi kanuisti morilci,vodstvo športnega kluba zapret itd.....ko nekdo dokazano muči živali je vredno vsakega obsojanja in kazni,ker tisti,katsri je sposoben mučiti žival je psiho total.toda v tej zgodbi,ni niti približnega dokaza in ker se je v kanal naselil 1 labod,bi se mu morali vsi ostali umakniti....tako noro,da ne dojameš da je res.....
lumpimonster
04. 08. 2019 10.08
-1
A si ti mal bogi
04. 08. 2019 09.54
-1
Rad bi spoznal to osebo
FIGEC
04. 08. 2019 09.22
+30
Imejte na oku ribiče. Vsi niso ravno razgledani in eni mislijo, da labodi jedo ribice, kar seveda ni res. Smo pred leti imeli taki slučaj na ptujskem jezeru. Bedakom pač ni pomoči razen bombe okoli kepe...
sagesse
04. 08. 2019 09.08
-32
naslednji članek bo šel v smeri,da se je v ljubljansko kanalizacijo naselila podganja družina z luškanimi 10 mladički.tako prijetno godejo in cvilijo,da jih je veselje poslušati.in pitem se najde nek krvoločnež kateri jim je nastavil pasti in v past se je ujel en mladiček in poginil.kakšen krvoločnež je to naredil? galeb in podgana imata nekaj skupnega!!! podgane dokazano prenašajo kugo,labodi pa ptičjo gripo,obe bolezni,katere so smrtno nevarne za človeka.spomnite se mrtvih labodov na brežini reke drave v mariboru,zaradi ptičje gripe.....napisal semvam primer manipulacije.tu igrajo na čustva ljudi,ker so mladiči in se spomnijo pravljice o grdem račku,toda vse to z reanim življenju nima nobene veze.....
Ali63
04. 08. 2019 08.55
+43
Zgodilo se je že večkrat in se še dogaja, samo da do zdaj ni še nihče prijavil in dal v časopis. Tako je.
Malo_sutra
04. 08. 2019 08.48
-45
Ja labod dragi če vidiš, da ljudje trenirajo se umakni. To svet ni videl. Labod sej si lep ampak ne zdaj mislit, da si iz Pariza.
sagesse
04. 08. 2019 08.43
-35
že dejstvo,da se nobeno društvo za taščito živali ni odzvalo,nam pove,da se je tej babi odpeljajo,oziroma si je našla namišljene sovražnike.če bi bile njene trditve vsaj kanček resnične,bi skočili v zrak,vsa društva,tako pa jo ignorirajo vsi,razen par ihiotov na tem portalu,kjer pametujejo in dodajajo k zgodbi,svoj del resnice in kako so kanuisti po defoltu nasilne ksebe in podobne. neumnosti.nikjer ne piše,da bodo te labode preselili,niti mi ni jasno kam?? mogoče k nam v ljubljanico...lol...dej folk upalte mal svoje možgane in logiko...najprej sem mislil,da se nekateri hecajo,toda ko vidiš,da oni to resno....najprej si preberite kompleten članek,pomislite kaj ste prebrali...ppotem pa napišite post.....
NoLiesYesTruth1
04. 08. 2019 08.38
+15
Zdaj se pa naj dobijo papirji za odstrel teh hladnokrvnežev....aja saj sam živali se dajo za odstrel ko branijo družino sploh oa v aloski državici.
Red Baron
04. 08. 2019 08.11
+31
No to pa pove use o njih...Kaj za boga jim je pa naredu labod.
sagesse
04. 08. 2019 08.14
-4
kje pa piše,da jim je labod kaj naredil ali da so oni kaj naredili labodu....to so trditve neke zmešane babe.....
neopredelen
04. 08. 2019 08.04
-15
Pa s cim se ukvarjate(mo)...dej ne se hecat....labod se umakne ce se pocuti ogrozenga....nekoga oz to doticno baburo je zmotu pac klub...oz ji gre neki v nos...
the kop
04. 08. 2019 08.13
+33
sodelujem
04. 08. 2019 08.00
-5
Sem prebral:Komunisti napadli...