Slovenija

Dallas postaja vse bolj globalen: 'Z Luko bo okrepil svojo blagovno znamko'

Ljubljana, 11. 08. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER, Maja Kos
Komentarji
20

Zgodovina je spisana. Luka Dončič je pri 22 letih podpisal več kot 200 milijonov dolarjev vredno pogodbo in tudi na ta način Slovenijo postavil ob bok največjim športnim narodom. Po petih letih, če bo šlo vse tako kot doslej, pa bo podpisal še višjo. Luka Dončić je tako dokaz, da se s trdim delom, treningi in odrekanjem da uspeti tudi v svetovnem merilu ter da je to, da je Slovencev le dva milijona in se zato ne moremo kosati z velikimi narodi, le prikladen izgovor.

Ne le v središču Ljubljane, temveč kar v središču svetovne pozornosti. Luko Dončića je tja postavila zgodovinska pogodba očitno zadovoljne teksaške ekipe. Kljub temu, da so po podpis našega vrhunskega košarkarja prišli kar k nam, kljub temu, da se skoraj štiri milijarde evrov vreden šef kluba zate nauči slovenskega jezika, kljub temu, da so vsak korak spremljali mediji, danes tudi tuji, in kljub temu, da jim je bilo treba odgovarjati v treh jezikih, je Luka pred kamerami ostal skromen.  

V naslednji sezoni bo njegova plača poskočila na več kot 31 milijonov evrov, nato bo presegla 32 milijonov, v tretjem letu jih bo dosegel skoraj 35, v četrtem pa bo presegel 37 milijonov evrov. Leto kasneje lahko gre ali ostane, a če ostane, ga bo čakalo še dobrih 40 milijonov evrov. Reakcija soigralcev pa: "Po kvartopirskem večeru mi še vedno dolguješ 1700 dolarjev," se je na Twitterju hudomušno pošalil JJ Redick, ter: "K temu dodaj še 1500 zame," je dodal Jalen Brunson.

"Res je velik znesek. Nič še nisem razmišljal, kaj bi kupil, trenutno še poskušam predelati, kaj se je zares zgodilo," pa je dejal Dončić. Luka je pred kamero morda res malo sramežljiv, a ko se ta ugasne, se rad šali, druži, rad je v družbi in se zabava. In rad daje tudi nazaj. Ob novih milijonih je že napovedal širitev svoje dobrodelne fundacije, ki bo v severnem Teksasu in doma skrbela za nova košarkarska igrišča.

Po osamosvojitvi napovedovali zaton košarke

Peter Vilfan je bil prvi kapetan slovenske reprezentance v košarki, svetovni prvak z Jugoslavijo, na samem parketu pa je spremljali tudi razvoj košarke. Nikoli si ni mislil, da bo kdaj prišel dan, ko bo slovenski košarkar podpisal takšno pogodbo, je dejal za 24UR ZVEČER. "Po osamosvojitvi smo si želeli predvsem, da bi lahko igrali košarko, s katero bi lahko konkurirali vsem v Evropi."

Takrat so nam napovedovali zaton košarke, je dejal. "Dejali so, da smo premajhni, da nimamo dovolj igralcev, da enostavno ne bo šlo. To pa se na srečo ni zgodilo, smo stalni udeleženci evropskih prvenstev in tudi ostalih velikih tekmovanj, letos pa končno tudi olimpijskih iger," poudarja. "To, da bomo imeli takšnega genija, kot je Luka Dončić, pa si niti v sanjah nisem mogel predstavljati."

Kaj pa dejstvo, da je Luka takšno pogodbo podpisal že pri 22 ih letih? "Luka si je vse to zaslužil. Luka vse od 13. leta igra profesionalno košarko in to pogodbo je dobil s svojimi igrami. Luka je dobil ta maksimum, ki ga v tem trenutku lahko dobi, tudi zaradi tega, ker je bil dvakrat zapored izbran v najboljšo peterko, bil je najboljši novinec v prvi sezoni in to je bilo pričakovano," pravi Vilfan, Lukovo veličino pa so opazili tudi Mark Cuban in vsi ostali, dodaja.

Zakaj lastniku Dallasa za Luko ni bilo problem plačati takšne večmilijonske vsote in kaj takšen podpis pogodbe pomeni z marketinškega vidika? "ZDA je s tem dobila nekoliko drugačnega zvezdnika, kot so ga bili vajeni v NBA v zadnjih 10 letih. Gre za njegovo neposrednost, drugačnost in konec koncev za evropskost, ki jo prinaša v ZDA," odgovarja Tomaž Ambrožič, strokovnjak za športni marketing.

Dodaja, da je bilo že po prvi sezoni vsem jasno, kakšen je Dončićev potencial, kaj prinaša tako Dallasu kot klubu, pa tudi celotni ligi. "Tu je namreč liga tista, ki je v ospredju in za katero je pomembno, da ima takšne zvezdnike, tudi z mednarodnega dosega." Izpostavlja, da se je to pokazalo tudi v novinarjih, ki niso prihajali le iz Evrope, temveč tudi iz Južne Amerike. "S tem je Luka dokazal, da je pravzaprav globalna znamka," dodaja.

Marc Cuban je eden izmed tistih lastnikov klubov, ki svojim igralcem dovolijo, da igrajo za svoje reprezentance. Temu sicer ni bilo vedno tako.

'Dončić bo primer drugačnega košarkarja, ki bo v NBA prinesel nov način igranja'

"Luke Dončića ne moremo primerjati z nikomer. On je razred zase, tako zelo edinstven, da si ga bomo zapomnili le kot Luko Dončića in ga ne bomo primerjali z drugimi košarkarskimi zvezdami," so besede lastnika kluba Dallas Mavericks. Lahko bi bila floskula, a po potezah na obrazu je jasno, da 3,8 milijarde evrov vreden Cuban v Ljubljani zares uživa.

"Navdušen sem nad Ljubljano, lepo je tukaj," je dejal. Tako lepo, da se bo še vračal in morda nekoč s sabo pripeljal tudi družino: "Upam, da se bomo vračali sem vsako leto ali dve. Upam, da mi uspe pripeljati tudi družino. Drugače je, kot sem pričakoval. Zelo je lepo, drevesa, reka, ljudje so prijazni." Dodal je, da je Ljubljana zelo mirno mesto.

Cuban je torej jasen: Luka se bo v zgodovino košarke zapisal kot Luka Dončić. "Luka je povsem drugačen tip igralca. Z LeBronom Jamesom in Michaelom Jordanom se ne more primerjati po telesnih sposobnosti, ampak Lukov način dojemanja košarkarske igre, njegov način igranja, njegova košarkarska inteligenca je tako močna in tako velika, da je na tem področju že pi 22 letih eden največjih," se strinja tudi Vilfan.

"Prepričan sem, da bo Luka Dončić v prihodnosti nek primer drugačnega, posebnega košarkarja, ki je tudi v Ligo NBA prinesel nov način igranja, gledanja in doživljanja košarkarske igre," pravi sogovornik. 

Tudi današnji podpis pogodbe so poleg slovenskih spremljali tudi tuji mediji. Kakšna promocija pa je podpis pogodbe za Slovenijo? "Najbolj zgovorno je to, da je ekipa Dallasa prišla v Slovenijo in s tem tudi oddala priznanje tako Ljubljani kot Sloveniji," odgovarja Ambrožič, ki se ne spomni primera, da bi "klubski veljaki" odpotovali v tujo državo in "dobesedno pri igralcu doma sklenili pogodbo". "To je najboljši pokazatelj, kako močno cenijo Luko," dodaja.

Brez dvoma bo Dallas z Luko okrepil svojo blagovno znamko, je prepričan Ambrožič. "Mislim, da ima Dallas močno perspektivo, da postane globalen klub. To nakazuje že izbor igralcev v tem klubu," pravi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
11. 08. 2021 15.47
-2
To je neka novost za Slovenijo, drugje po svetu se ne brigajo za ta Dončićev podpis in za vso to reklamo. Vsi ti klubi v NBA, NFL, NHL... podpisujejo igralce, lokalni mediji delajo največjo reklamo, zmagovalni klub je dober biznis. Igralci so pa "traded" iz kluba v klub kot sužnji.
Špartanec
11. 08. 2021 12.20
Cuban si ziher misli, škoda ker nisem zraven Donkota kupu še ta ranč Slovenija. Glede na to, da sem že 3 dni glavna novica country so res bogi.
tekač
11. 08. 2021 11.39
-2
Torej, Cuban bi prišel za Dončiča tudi na luno. In takrat bi bila lepa luna. Poznam Američane iz podjetja odpustijo najprej tujca. Luka jim nosi zlata jajca in Cuban bo z njim naredil blagovno znamko. Roko na srce, pred Dončičem Cuban ni vedel kje Slovenija.. Pa dobro ljubezen naj pokaže,da kupi igralca med prvih 10 in enega igralca med prvih 20. Upam,da je to v pogodbi,ce je v pogodbi,da lahko igra za Slovenijo brez omejitev. No ljubezen do Slovenije bo v tej smeri moral Cuban pokazati. Osebno jaz bi šel k jezernikom...
cekinar
11. 08. 2021 10.31
+0
To že,ampak mavericksi bojo 2035 še vedno pri enem naslovu iz 2011.
Diverzanti
11. 08. 2021 10.13
-4
Cuban "velik izkoriščevalec'luka mlad naivnež,ki nerazume da to ni klub za njega.
Lope
11. 08. 2021 10.29
+1
Ofca1A
11. 08. 2021 09.53
+6
Vse lepo in prav, valda si zasluzi.... sam teli zneski so bolani.
Mirko Golubovi?
11. 08. 2021 09.42
+3
Kakšen dallas, morda za 24 ur.
12ja
11. 08. 2021 09.14
-3
Kaj je ta za en Doncic nikol slisala za njega
Lope
11. 08. 2021 10.30
+1
Ja če te majo not zaprto, pa ne vidiš in slišiš, kaj se dogaja okol tebe ☻
Ljofer
11. 08. 2021 08.57
-7
Pohlepnezi z miljoni in miljardami
Uporabnik1812060
11. 08. 2021 10.04
+0
Ah jej no, foušija. Slovenija bi bila že pogorišče, če bi le ta gorela... Si prebral, kako je Cuban zaslužil te milijone? Če ima nekdo denar, ga lahko deli komur hoče, kolikor hoče in ga sam zapravlja, kakor sam hoče. Ne? Sicer pa Luku iskrene čestitke in uspešno športno pot še naprej!
pomlad14
11. 08. 2021 10.49
+1
Pa ti si fausn, ta spodaj. To so zame luzerji, ki imajo toliko denarja, pa daleč da bi bil faus. Nikoli ne bodo srečni, dokler bodo imeli radi denar in dokler bodo imeli denar.
pomlad14
11. 08. 2021 10.53
+0
Smrti ne bodo mogli ubežati, pa če imajo na tone denarja, zgube. Pa nisem faus
jafalical
11. 08. 2021 08.55
+9
cestitke Luki in seveda tudi Marjanovicu!
Uporabnik2066124
11. 08. 2021 08.44
+14
Vceraj so v Ljubljani podaljsali pogodbo Marjanovicu in o tem nic ne pisete..... Je tudi bil v Ljubljani
cool1
11. 08. 2021 09.47
+4
Bravo in čestitke tudi za Marjanoviča, dober igralec in človek , vsaka čast !
estelle.r
11. 08. 2021 10.10
+5
Ker je podpisal pogodbo za 7 milijonov za 2 leti, kar je drobiž v primerjavi z Dončičevo pogodbo. Ker so prišli v Ljubljano in ne v Beograd. Vsekakor pa čestitke tudi Marjanoviču. Vsaj omenili bi morda lahko.
Ježešna
11. 08. 2021 08.34
+7
Ker kralj je Donke ej.. ! Prov fajn za videt.