Slovenija

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje: SD predlaga progresivno lestvico dajatve

Ljubljana, 27. 11. 2019 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
52

Na odboru DZ za zdravstvo so ob obravnavi predloga Levice za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v zakonski predlog vnesli uvedbo pavšalnega prispevka v višini 29 evrov. To naj bi bil prvi korak, v naslednjem pa koalicija napoveduje progresivno (t. i. solidarnostno) lestvico pri pobiranju prispevka.

Obravnavo predloga novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katerim je Levica predlagala ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in njegov prenos v obvezno, je odbor začel v začetku meseca. Čeprav je bilo pričakovati, da bodo koalicijski poslanci podporo predlogu enostavno odrekli, pa so napovedali, da so ga pripravljeni podpreti ob sprejemu njihovih devetih dopolnil, ki kot nadomestni vir denarja prinašajo pavšalno dajatev.

Ta so do današnje seje nekoliko popravili, pri čemer gre po besedah Roberta Pavšiča (LMŠ) za popravke nomotehnične, ne pa vsebinske narave.

Višino prispevka določajo z lestvico s sedmimi razredi.
Višino prispevka določajo z lestvico s sedmimi razredi. FOTO: Shutterstock

SD presenetili z amandmajem

Pred začetkom današnje seje pa so v poslanski skupini SD nekoliko presenetili s predstavitvijo lastnega amandmaja. V njem določajo progresivno lestvico, po kateri bi bil znesek dajatve določen na podlagi skupnih letnih prihodkov zavezancev.

Kot je v izjavi za medije pred sejo odbora pojasnila poslanka SD Bojana Muršič, gre za vzdržen sistem, po katerem bi dopolnilno zavarovanje plačevali vsi zavarovanci iz obveznega zavarovanja, razen mladi do 26. leta starosti, ki se šolajo. Višina prispevka bi bila odvisna od posameznikovih prihodkov. Prispevke bi zbiral Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, višino prispevka pa bi določala finančna uprava.

"Na podlagi izračunov, ki smo jih naredili v SD, se zbere dovolj sredstev - 480 milijonov evrov na leto, kar zagotavlja vzdržnost sistema," je poudarila Muršičeva.

Višino prispevka določajo z lestvico s sedmimi razredi. Tako bi zavarovanci, katerih skupni letni prihodki dosežejo zgolj letno višino neto minimalne plače, plačevali 10 evrov, tisti, ki so med letno minimalno in povprečno plačo pa 25 evrov. V najvišji razred pa bi se uvrstili vsi, katerih prihodki letno presežejo petkratnik povprečne letne neto plače. Zanje bi mesečna dajatev znašala 150 evrov.

Koalicijske stranke zadržane pri podpori

Kot je pojasnila Muršičeva, predlog SD v primerjavi s predlogom Levice manj obremenjuje aktivni del prebivalstva. "Vemo, da postajamo starajoča se družba, vedno več aktivnega prebivalstva odhaja v pokoj. Treba je iskati rešitve v dolgotrajni vzdržnosti sistema," je dejala in dodala, da pričakuje podporo koalicijskih partnerjev.

Koalicijske stranke so sicer zadržane pri podpori amandmaju SD. Tako v LMŠ vztrajajo pri devetih amandmajih, ki so jih vložili v začetku meseca, te podpirajo tudi v SAB. So pa ta dopolnila do današnje seje še nekoliko dopolnili.

V SMC pojasnjujejo, da se bodo o predlogu zakona odločali po tem, ko bodo slišali mnenje ministra za zdravje Aleša Šabedra.

V Levici pa so pred odborom pojasnili, da bodo danes podprli katerokoli rešitev. "Mi bomo podprli obe varianti, ampak zgolj zato, da ostanejo stvari odprte," je v povedal koordinator stranke Luka Mesec. Oster pa je do vlaganja predlogov tik pred zdajci, saj so namreč tudi v SD ob njihovem predlogu vztrajali, da "se ni mogoče uskladiti v tako kratkem času".

"Bistveno je, da se zavarovanje ukine," je povedal Mesec in poudaril pomen pravičnega financiranja zdravstvenega sistema.

V Levici so še vedno prepričani v ustreznost njihovega predloga, po katerem bi med drugim uvedli prispevek na kapitalske dohodke po stopnji 7,36 odstotka. Izpad prihodkov ob ukinitvi dopolnilnega zavarovanja pa so želeli dvigniti še z zvišanjem prispevnih stopenj za obvezno zdravstveno zavarovanje, kar so predlagali s spremembami zakona o prispevkih za socialno varnost, za katerega pa se je zakonodajni postopek že končal.

Parlamentarna zakonodajno-pravna služba je zato opozorila, da je tako danes predmet obravnave polovica celote, s predlaganimi dopolnili pa se uvaja drugačen koncept. Služba pa je imela pomisleke tudi glede same jasnosti predvidenih zakonskih rešitev.

Generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Marjan Sušelj je menil, da to področje zahteva premišljeno in celovito ukrepanje, s čimer se je strinjal tudi Franc Jurša, po besedah katerega v DeSUS ne podpirajo zakonskega predloga, niti nobenega dopolnila. "Na slabo podlago ne moreš cepiti dobrega cepiča, ker iz tega ne bo zraslo nobeno dobro sadno drevo," je pojasnil.

Večina je na koncu podprla dopolnila koalicijskih strank, ne pa tudi dopolnila SD za progresivno lestvico, a je Muršičeva kljub temu ob koncu izrazila podporo na odboru dopolnjenemu predlogu. V zakon so vnesli tudi nekaj dopolnil Levice, ki so po besedah Franca Trčka uskladitvene narave.

Glasujte za 24ur.com
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Misija1
28. 11. 2019 14.46
+2
Mi smo pa res poseben narod. Se pravi, tisti, ki je dela prav tako pošteno in krvavo zasluži več, kot morda nekdo drug, ki zasluži manj, bo plačeval več pri dodatnem zavarovanju. In pazi to, deležen bo enako kvalitetne oskrbe. Če se gremo takšno progresivnost, pa naj bo progresivnost tudi pri oskrbi. Ampak ne, to pa ne. Tistemu, ki ima več, bi naši socialci vzeli čimveč, ter stišali kompanjonu socialcu. Spet podpiranje lenuhov in nič druga. Tisti, ki visi doma in se mu ne da delati, je na koncu pri nas na vseh področjih na boljšem kot nekdo, ki dela. Zdaj bo pa še pri dodatnem zavarovanju.
Uporabnik1375217
28. 11. 2019 12.16
+1
Das 2% od 1000 je 20. Das 2% od 2000 je 40. Ne to ni dovolj, tudi ce je vec, moras dat 80, progresivno. Ma spelte se.
Volga Malek
28. 11. 2019 09.06
+7
Blagor ubogim na duhu res. In potem bo placevanje zavarovanja med 45 in 65 evri in nic manj, zavijajo v celofan. Karkoli se tovarisija loti propade, zdravstven sistem ze diha dolgo na skrge in bo kmalu kolaps. Naj se tovarisija vprasa kako si bi naprimer en upokojenec privoscil kaj ki ima mizerno pokojnino in komaj prezivi in nekdo na minimalni placi ki ima recimo kredit.
METKA102
28. 11. 2019 09.57
+4
Prvotno je bilo rečeno, da upokojenci ne bi plačevali nič. Morda bi bilo kar prav, saj tisti na sociali tudi ne plačujejo. Seveda se pa račun ne bo izšel in bodo vsem 'pošteno' zaračunali.
zajebant2
28. 11. 2019 08.49
+4
kaj SD še tihotapi kaj migrante?
Volga Malek
28. 11. 2019 08.58
+4
mosqito
28. 11. 2019 11.53
Ja, še zmeraj bolj. Tud Meso iz vzhoda, pa ne samo za kebap.... pravi žena Radikalno nesposobnega, inšpektorica.... Še posebej tajkunska Panvita. Han pa še bolj z PETROLOM uskljakuje svoje privat podjetje...... BILO KUDA, SD SVUDA, ni da ni.
Kruh+sol!
27. 11. 2019 19.02
+12
SD se na vsak nacin trudi ohraniti zaupanje ljudstva. Pa jim ne bo uspelo. So vse zavozili.
METKA102
27. 11. 2019 18.58
+14
Progresivna lestvica velja že sedaj. Za zdravstvo plačujemo vsi enak %. Tisti z višjimi dohodki več, tisti z manjšimi dohodki manj. Stroški zdravljenja so za vse enaki. Zakaj le, bi morali tisti z višjimi dohodki tudi prostovoljno plačevati več, saj že tako plačujejo več.
ivan.z Doba
27. 11. 2019 20.38
+0
Zato, ker so plačilno bolj sposobni in, ker sistem temelji na solidarnosti. Poznaš ti kakšen boljši sistem?
WhatDoYouCare
28. 11. 2019 08.02
+5
@ivan - ker je nekdo sposoben, uspešen mora biti kaznovan z višjo ceno zdravstvenega zavarovanja, prispevki? uspešne po navadi nagradimo tako da jih plačamo za zagnanost in uspešnost, ne da jim jemljemo zaslužen denar. levaki se vztrajno trudite uspešne ljudi prepričati da se preselijo v tujino. kdo vam bo plačeval sociale in davke ko uspešni spakirajo?
METKA102
28. 11. 2019 09.03
+4
Prostovoljno zdravstveno zavarovanje nima nobene zveze s zdravstvenim zavarovanjem, ki ga plačujemo iz bruto plač. Prostovoljno je popolnoma enako kot recimo, zavarovanje za stanovanje ali avto. Z mojim sosedom imava popolnoma enako stanovanje, ki sva ga kupila za enako ceno in zanj plačujeva enako zavarovanje ne glede na najine dohodke. Po tvoje bi moral eden od naju, torej tisti, ki ima višjo plačo kupiti enako stanovanje za več denarja.
flojdi
27. 11. 2019 18.34
-2
.mislim da je Bolezen Vsem enaka ; ko jih , nas, , slejkoprej , zna doletet . zato me ne moti Enako plačevanje. vsem. / ukinite , lepo prosim , le LjuPke posrednike. in Plačevanje direktno Zdravstvu. ta znesek pa naj bo manjši za limlnovske procentKe
flojdi
27. 11. 2019 18.45
-3
. moje dopolnilno v zadnjih 13ih letih 3 leta ni bilo plačevano. zato ob prijavi plačujem 9%ov več. največji hec pa je , da se cele 3mesece zdajšnjega plačevanja Izgubi , oz mi ne velja. / Še bolj pa me zanimajo zneski . .vplačitev in (še)ne izkoristitve. plačuješ in ne porabiš". ko te rukne nekaj malega , pa doplačuj . / in popolnoma nič me ne moti , če nekdo vplačanega ne (IZ)koristi"" , in gre to za zdravljenje potrebnejših ga. moti me le , da moram navkljub neizkoriščenem plačevanju Doplačat
ina5785
27. 11. 2019 18.26
-5
Pristaši katerekoli stranke morate priznati, EDINA ki se je ZARES borila za spremembo plačevanja zdr.zavarovanja je bila LEVICA, ki se tudi brez fige v žepu bori za hlapčevsko plačanega delavca. SD NE ve kako se promovirati, pa so sedaj prišli ven pač s tem predlogom, kar je tudi ok. Vendar, če LEVICA ne bi tako napadala, bi SD bil potuhnjeno tiho!!!!
puspan
27. 11. 2019 18.40
+8
Ina, mogoče imaš v enem celo prav, ampak jaz jim niti malo ne zaupam. Je treba malo naokrog pogledat, kjer so res veliko ponujali, celo nekaterim dali. Treba je bilo tudi nekomu vzeti, a epilog žal vedno katastrofalen vsepovsod. Grem stavit, da bi bili v enem letu totalno na psu, če bi dobili oblast v svoje roke. Teorija je eno, praksa pa čisto nekaj drugega.
ina5785
27. 11. 2019 18.54
+4
puspan - Na to NE znam odgovoriti!!! Nihče ne ve kako bi bilo. Šarca občudujem kako krmari v tej kamarili, kajti v enem letu je dosti naredil. Nekaj ljudi /TRIJE zagotovo/ v LEVICI pa se mi zdijo vrhonski /IQ/ in zelo pošteni. Veš, če bi se v začetku samostojnosti SLO POŠTENO delalo, danes MNOGI NE bi imeli tako nizkih penzij, delavci pa na minimalcu - mnogi. Na žalost pa MNOGI naši politiki in gospodarstveniki so pa tako enormno obogateli, da to NI normalno. Zato menim, da LEVICA tako kot govori, tudi misli in dela. Sem pa srečna, da je Šarec predsednik, magari ga NISEM takrat volila. Pa lep pozdrav!
Brabus
27. 11. 2019 20.40
-3
puspan
27. 11. 2019 20.42
+12
Sva si kar približno na isti valovni dolžini Ina s Šarcem, saj ga tudi jaz nisem volil, a tokrat ga skoraj zagotovo bom. Glede poštenja sva si tudi enakega gledanja, saj sem 1999, po 34 letih dela v Nemčiji moral vrniti na hitro domov, zaradi dveh nujnih zadev, čeprav nerad. Nemčija je bila ves čas mojega bivanja in dela tam, najbolj socialna, čeprav kapitalistična država, ne samo zame, tudi druge sonarodnjake, ki so bili prav tako tam. Poštenje na vrhuncu, tudi delodajalcev. Že stisk roke je bil zakon in nikoli nisem bil oškodovan, še manj ogoljufan. Z lumparijami se je začelo, ko so predvsem naši nekdanji sodržavljani začeli ustanavljati majhna podjetja. Eden od takih lumpov takrat je bil nekdanji vratar beograjskega Partizana, ki je igral za Muenchen 1860, nato pa ustanovil svojo polnilnico žganja, ki so ga prodajali v majhnih stekleničkah Radi Sliwovitz. Poznal sem nekaj naših ljudi, ki so delali v njegovih polnilnicah. Kako jih je plačeval, bi lahko napisal roman, vendar so ga vsi zelo hitro tudi zapustili. Res je poštenje prva zapoved dobrega dela in obojestranskega zadovoljstva, tako delavcev, kot delodajalcev in uspeha neke države. Zame je tržno gospodarstvo alfa in omega vsega, mora pa seveda zakonodaja, kot sodstvo delati neodvisno nestrankarsko in samo to zagotavlja delovanje uspešne države in njenih ljudi. Sam sem pred pokojnino delal, kot samostojni podjetnik še devet let. Verjami mi, da ni bilo lahko. Prav zato ne verjamem Levici niti besede, ker ob pogledu na njihove obraze vidim, da nihče od njih nima pojma, kako izgleda trdo delo. Oni seveda veliko obljubljajo, a brez izkušenj to ne gre. Verjamem celo, da bi dali, a ne iz svojega žepa, kar je seveda najbolj enostavno. Predvsem poštenja in še enkrat poštenja manjka pri nas, draga Ina. Pa lep pozdrav.
ina5785
27. 11. 2019 20.53
+9
puspan - Tvoja zgodba mi je ogrela srce - tisti del, ko si delal v Nemčiji in NJIHOVO poštenje. POZNAM!!! Soseda, ki je odraščala v SLO, poročena in dela v Nemčiji SE ČUDI, kako da se v SLO tako izmikajo davkom in kako jih NI sram!!?? Povedala je, da oni najprej plačajo VSE davke in da so PONOSNI, ker pošteno živijo. Kot si TI rekel, Nemčija ima POŠLIHTANE zakone. Naši so pa zakone tako nastavili, da verjameš da so jih pisali SAMO zase z LUKNJAMI!!!, delavcev jim NI bilo mar. Kako se ti je ob vrnitvi iz Nemčije godilo kot s.p.-ju mi je ISKRENO ŽAL. Vendar to so zgodbe MNOGIH, MNOGIH pridnih in delovnih v SLO!!!! Še danes naši politični eksekjutorji NOČEJO iz politike, da še ja bolj pokradejo lasten narod, a eni ljudje tega NOČEJO videti. . . . . . . . . . . Veš, velikokrat me žalosti in boli dogajanje v naši državi in včasih se človek vpraša; čemu poštenje???? Vendar na koncu sem vedno zadovoljna, da v MIRU spim. . . . . . . . in verjemi; vse se vrača, vse se plača!!! Ti pa želim vse dobro v domovini v penzionu!!!! Bodi srečen, da dobiš glavnino penzije iz Nemčije!!!!
puspan
27. 11. 2019 21.09
+5
No glede dobrega spanja zi zadela v sam center mojega razmišljanja. Ni lepšega, kot dober spanec pa obenem tudi najlepša nagrada, kajti ne bi bil rad v koži tistih, ki vedo, da nekdo zaradi njih trpi in večni strah, kdaj se bo nekdo pojavil in iz obupa storil tisto, kar si je tudi zaslužil. Pa hvala za vse dobre želje in enako nazaj.
korintos23
27. 11. 2019 17.59
+5
Če bo to sprejeto bodo oni z visokimi plačami tulili kak satan, delavec z malo plačo je pa sedaj tiho.
Vojko Šarman
27. 11. 2019 17.31
+3
Bodo predlog SD upošteval tudi to da prihodki so lahko isti, stroški, ki jih imajo družine z otroki pa te prihodke pošteno oklestijo. Enemu ostanejo skoraj vsi prihodki, ker ima majhne stroške, drugi pa vzgaja otroke, ki so bodočnost države ali vzdržuje brezposelnega člana družine. Menim, da bi lestvica morala upoštevati te vidike, ki vplivajo na socialno sliko družine in zmožnost plačevanja dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Že sedaj je bil sistem nepošten, ko smo vsi plačevali enako, tako direktor Petrola Berločnik z nekaj miljoni odpravnine in upokojenec z 300 evri pokojnine. Predlog SD bo naredil še več krivic oz. nove krivice. Predlog levice je bil boljši!!
korintos23
27. 11. 2019 17.57
+3
Skoraj vse družine imajo otroke, eni enega, drugi dva, tretji tri ali še več. Za to se sam odločiš. Predlog Levice je bil boljši samo vsako leto pol milijardice zbrati pa ni mačji kašelj.
ina5785
27. 11. 2019 18.29
+10
Vojko Šarman - Mislim, da to kar praviš MORAJO upoštevati brez debate. Saj je ŽE VES ČAS ko soproga NI zaposlena, je zavarovana po soprogu, prav tako otroci. Pa zato soprog NIMA višjega plačila zavarovalnine! Me pa včasih zmoti, ko se ene gospe jezijo, ki so vedno doma, da je svet proti njim krivičen. . . . . . . . . . ???????
RTVjeZAKON
27. 11. 2019 17.12
+5
Imaš deset evrčkov nad minimalcem in na koncu ti pet evrov manj ostanenod tistega kateri je na minimalcu??? Bravo
ivan.z Doba
27. 11. 2019 17.22
-1
Nekje mora biti meja. In kje naj bi bila po tvoje?
korintos23
27. 11. 2019 17.58
+4
Potem pa reci šefu naj ti za to sumo plačo zniža.
joze drugi
27. 11. 2019 17.00
-2
ma... jim je..., sp-ji vsak mesec plačujemo za zdravstvo, bolniška je pa pri nas osmo čudo. Tudi DZZ ne plačujem, sedaj nam pa hočejo še tega všteti v osnovno zavarovanje.
joze drugi
27. 11. 2019 17.05
-9
kdor hoče imeti je .. ne nad standarde naj si jih sam plačuje. Vsi bi neke tablete namesto da bi vežbali.. p.. j ...m...
ivan.z Doba
27. 11. 2019 17.31
+8
Sem "privat" že več kot 2 desetletji in redno plačujem vse dajatve, tudi dop.zdrav.zav. 70 letni sorodnik je bil podobnega mnenja kot ti, da je dopol.zdr.zav nebodigatreba. . Možganska kap, operacija, bolnišnična oskrba-27.000 €. Če vzamemo, da je cena dopoln.zdrav.zav. cca 30€ mesečno , bi si za ta denar lahko plačeval premijo 900 mesecev. Ti pa še naprej "vežbaj"! In upaj, da boš zdrav umrl.
joze drugi
27. 11. 2019 20.19
-3
Če si življenjsko ogrožen spada vse pod osnovno zavarovanje, to bi lahko vedel če si tako informiran. Zakaj misliš da se mu reče DODATNO?
ivan.z Doba
27. 11. 2019 20.45
+3
Glede na to, da ti nisi informiran, ti lahko povem, da ti osnovno zdravstveno zav.ne pokrije niti mavca na roki, kaj šele rtg ali zahtevno operacijo in bolnišnično oskrbo. Sicer si pa poguglaj, kaj krije osn.zdr.zavarovanje, da te ne bodo svojci pustili umreti, ker ne boš imel denarja za zdravljenje. Pri nas je samo zdravljenje onkoloških bolnikov brezplačno, oz. ne potrebuješ dop.zdr.zavarovanja.
ivan.z Doba
27. 11. 2019 20.47
+2
Dodatno in dopolnilno zavarovanje sta dve popolnoma različni zadevi. Svetujem ti, da se pozanimaš na ZZZS! V tvoje dobro.
ivan.z Doba
27. 11. 2019 20.51
+3
"Obseg pravic do zdravstvenih storitev je določen v odstotku od vrednosti storitev. To pomeni, da se iz obveznega zdravstvenega zavarovanja financirajo nekatere storitve v polnem obsegu (100%), druge pa le v določenem odstotku od vrednosti storitve. Razliko do polne vrednosti morajo plačati zavarovane osebe iz lastnih sredstev, lahko pa se za doplačilo zavarujejo s prostovoljnim (dopolnilnim) zdravstvenim zavarovanjem. V tem primeru doplačilo krije zavarovalnica pri kateri ima oseba sklenjeno takšno obliko zavarovanja."
korintos23
27. 11. 2019 16.46
+2
Lukeca bi lepo podprli in ne bi nič plačevali, vse zastonj.
JApajaDAja
27. 11. 2019 16.48
+5
kori, vedi, da tisto kar je na pogled zastonj, je najdražje!
RupniK
27. 11. 2019 17.01
+1
ROMELS
27. 11. 2019 17.11
-2
Kori- Kako bi pa potem Lukec dobil plačo, če bi bilo vse zastonj? A potem je ne bi rabil?
korintos23
27. 11. 2019 17.58
-5
Mislim na dodatno zavarovanje, za to se je on boril kot lev.
ina5785
27. 11. 2019 18.33
+6
KORI pozdravljen - Ta tvoja "zloba" je pa NEokusna!!!! Če bi TI imel najnižji OD ali NAJnižjo penzijo, bi malo drugače komentiral. Mnogi NISO sami krivi, da so na tako SRAMOTNO nizkem dohodku. Saj živimo v SLO in vemo, da v vseh 30 letih do danes POLITIKA NI naredila tistega kar bi morala. Sedaj je pa to lepo padlo na grbo Šarcu, a pozabljajo kdo je že od začetka v SLO politiki s Pahorjem na čelu!!!
korintos23
27. 11. 2019 16.44
+8
Sem za to, vendar da ne plačujemo zavarovalnicam ampak direktno zdravstvu!
OrodniK
27. 11. 2019 16.38
-3
Mesečev Lukec pa še vedno o ukinitvi kokodaka in zavaja. Mesečnik, jasno povej, da bi rad dvignil zdravstveni prispevek procentualno za vse! Rešitev-volk lačen in koza pojedena, ljudje pa ploskajo in hvalijo levico (pa jim ne preklopi da ni volk sit in koza cela, pač nekaj o volku in kozi...je že dobro). POPULIZEM#Press
ivan.z Doba
27. 11. 2019 17.34
+5
Procentualno bi bilo bolj pošteno. Danes plačujemo vsi enako, upokojenci, ki imajo 500€/mesec in direktorji , ki zaslužijo 10.000€ in več mesečno. Kaj je potemtakem bolj pošteno.
Timy15
27. 11. 2019 16.35
+10
Bil bi že čas,da se pri tem dopolnilnem zavarovanju najde pravična rešitev in se zadeva zaključi.
puspan
27. 11. 2019 16.28
+8
To kar je napisanega glede predloga SD, je v Nemčiji že desetletja praksa in tudi najbolj socialno. Upam samo, da ta predlog ni podan s figo v žepu.
krnekilojz
27. 11. 2019 16.44
+2
98% da je figa v žepu! moja napoved. Če pa ni bodo pa ostali koalicijski proti in ne bo šlo čez. Ne vemo kakšne obljube so bile dane naokoli določenim.
Domendo
27. 11. 2019 16.19
+2
SD spet predlagajo nekaj za kar bodo sami glasovali proti samo, da se vidi, da nekaj delajo in dajo ljudem občutek, da jim je mar za pravičnost in zdravje ljudi.?
korintos23
27. 11. 2019 16.45
+3
Uporabnik113189
27. 11. 2019 16.16
-7
V bistvi se mi zdi predlog SD dober. Razlogi za takšno razmišljanje pa bodo morda koga presenetili. Ne zato kaer bogati lahko prispevajo več, ampak zato, ker danes ta drobiž, ki ga dajo bogati ni vreden omembe, sami dodatno zavarovanje smatrajo kot donacijo za revne, ki naj se cvrejo na socialnem zdravstvu, sami pa bodo pač plačali tisto najboljše, kjer koli že bo, najraje v tujini. Če bodo morali krepko plačati, potem jih bo udarec po denarnici prebudil in se bodo potrudili, da njihov denar ne bo šel nekam v prazno. Skratka, zahtevali bodo kakovost. Potem bo ta dostopna tudi za vse ostale in Slovenija bo imela zdravstvo takšno kot se spodobi..
Naglič
27. 11. 2019 15.49
+5
Molzenje lastnih simpatizerjev se je že začelo.
JApajaDAja
27. 11. 2019 15.57
+7
nasprotno od predloga sd je, morda, tisto ta pravo!