Slovenija

Nočni dogovor 's stisnjenimi zobmi': stavka preklicana, trgovine odprte

Ljubljana, 30. 12. 2023 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V nočnih pogajanjih je sindikat Tuša po triurnem sestanku sprejel ponudbo vodstva za zvišanje osnovne plače na 1180 evrov bruto in preklical stavko, napovedano za danes, so sporočili iz sindikata. Trgovine Tuš bodo danes odprte, so potrdili tudi v vodstvu trgovca. "Gre za dogovor s stisnjenimi zobmi, a boj se nadaljuje," pa so na novinarski konferenci povedali v sindikatu.

"V nekaj tednih mobilizacije sindikata in nazadnje grožnjo stavke v 80 poslovalnicah smo delavci in delavke dosegli zvišanje naše osnovne plače za 120 evrov. Akcija je pokazala, kako hitro je pripravljen kapital popustiti zahtevam, za katere je še dan prej zatrjeval, da so nemogoče, ob prvih grožnjah organiziranega delavskega gibanja," ob dogovoru ugotavljajo v sindikatu.

V sporočilu za javnost so namreč spomnili, da so se več kot pol leta z vodstvom Engrotuša pogajali za izboljšanje pogojev dela in zvišanje plače prodajalk na raven minimalne plače. "Ne glede na vložen trud sindikata, vodstvo ni bilo pripravljeno stopiti naproti, zaradi česar smo bili v sindikatu prisiljeni napovedati stavko," je zapisala sindikalna stran.

Po nočnih pogajanjih pa se je "večina delavk v sindikatu odločila za začasen kompromis in izborjeno zvišanje trenutne plače". A je to zgolj začasna zmaga, navajajo. "S tem ne zaključujemo svojega boja," so navedli.

Po njihovih navedbah se je samo v zadnjem mesecu sindikatu pridružilo okrog 100 delavk in delavcev, več kot 1000 jih je podpisalo peticijo za izboljšanje pogojev dela. "Med kampanjo za izenačenje naše osnovne plače z minimalno smo se soočali s hudimi pritiski, ki so se z napovedjo stavke še stopnjevali. V kolikor vodstvo Engrotuša ne bo nadaljevalo pogajanj za kolektivno pogodbo, bo Sindikat Tuš v prihodnjem letu stopnjeval svoje aktivnosti," so zapisali v sporočilo za javnost.

Tuš
Tuš FOTO: Damjan Žibert

Kot je na novinarski konferenci povedal predstavnik sindikata Andraž Mali, gre za dogovor s stisnjenimi zobmi, zato bodo aktivnosti nadaljevali.

Po Malijevih besedah je bil dogovor dosežen po dolgih in napornih večmesečnih pogajanjih, čeprav je uprava še pred kratkim trdila, da to, kar so zdaj dosegli, ni mogoče. Z odločenostjo zaposlenih so vseeno uspeli dvigniti plače na 1180 evrov, kar še ni polna minimalna plača, za katero so se borili, pač pa izhodišče, iz katerega bodo nadaljevali aktivnosti naslednje leto.

Ob tem so po njegovih besedah izborili tudi izobraževanje na temo mobinga, ki je v trgovinski panogi velika težava, ter dosegli dogovor o nadaljevanju pogajanj za izpolnitev kolektivne pogodbe, znotraj katere bodo zahtevali redno usklajevanje plač z inflacijo ter prihodnjimi dvigi minimalne plače. V zadnjih dneh se je po njegovih besedah stopnjeval pritisk na zaposlene, tudi v smeri onemogočanja izvedbe stavke, zato bodo začeli kazenske postopke in prijave na inšpektorat za delo, saj želijo doseči, da bo v prihodnje pravica do stavke brezpogojno zagotovljena.

Da je bil boj za pravice zaposlenih močan, je povedala predsednica Tuševega sindikata Mirjana Janjić. Po njenih besedah so z dobro organizacijo ter pritiskom na upravo dosegli približek minimalni osnovni plači. "Še vedno se moramo boriti in pozivam vse ostale zaposlene, ki so bili doslej v strahu in niso želeli pristopiti k stavki, da se nam priključijo pri sindikalnih aktivnostih," je dodala.

V vodstvu zadovoljni, da je sindikat sprejel kompromis

Poleg zvišanja bruto plače dogovor vsebuje tudi mesečni dodatek v višini  50 evrov za zaposlene na delovnih mestih vodje oddelka in vodje izmene. V januarju je predviden začetek pogajanj za sklenitev kolektivne pogodbe na podjetniški ravni, v okviru katerih se bodo dogovarjali še glede ostalih zahtev sindikata in uskladitve dviga najnižjih osnovnih plač po ostalih tarifnih razredih, so sporočili iz vodstva.

 Ob sklenitvi dogovora je direktor podjetja Engrotuš d.o.o. Dušan Mitič povedal: "Tu smo za naše kupce, saj brez njih ni delovnih mest. Zato smo zadovoljni, da so predstavniki sindikata sprejeli kompromisni predlog in so danes vse naše trgovine odprte. O ostalih odprtih temah se bomo dogovarjali v okviru pogajanj za sklenitev kolektivne pogodbe na podjetniški ravni. Želimo poskrbeti za dobrobit in zadovoljstvo naših sodelavcev in spoštujemo njihovo pravico, da izražajo svoje mnenje in si prizadevajo za čim boljši materialni položaj. Si pa želimo, da tovrstna prizadevanja rešujemo s pogovorom, ob zavedanju finančnih zmožnosti podjetja."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (623)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bronco60
01. 01. 2024 17.11
+1
Sindikalci samo dober kasirajo za nedelo. To je treba razpustit.
Rafael Kramar
01. 01. 2024 13.26
+1
Kaj pa če bi si trgovci izstavkali 9 urni delovnik, recimo?! Samo to gre po glavah levaških, kako bi več denarja za isto delo, oziroma, kot teli rogovileži zahtevajo, celo še za manj. Točno se ve, kolikšna je plač za katero delovno mesto in kaj se potem sploh prijavljaš nanj, če ti je premalo?! Pljuni v roke pa pojdi malat ali ploščice polagat pa boš pol povedal, če je jurja premalo za police filat lepo na toplem... banda lena!!
ajdanakolesu
01. 01. 2024 11.52
+2
Za začetek leta, bi morali delavci vse njihove zastopnike-sindikata poslat na Borzo dela, ker so nesposobni in svojega dela niso opravili, kot se je od njih pričakovalo.
smuuki
31. 12. 2023 14.01
+4
Vsak normalni ve da nikogar ne moreš tako malo plačati kot posameznik lahko malo naredi. Pa primerjajmo hofer in tuš. Količino opravljenega dela in plačo. V vseh kriterijih je hofer boljši. Ne za oddtenek ampak konkretno
Jožajoža
31. 12. 2023 14.09
+2
Hoferjeve delavce pa janßisti ne morejo kupit.ti niso naprodaj
smuuki
03. 01. 2024 08.54
+1
Levaki prepotentni. Vi še sebe ne marate pa se čudite, da vas nihče ne mara. Do vrh glave ste prišli vsem. Gabite se samemu sebi
Teofil
31. 12. 2023 12.45
+6
Kot prvo izvolite nove predstavnike sindikata ali pa sindikat razpustite,tile na sliki so nesposobni ali pa podkupljeni
ajdanakolesu
01. 01. 2024 11.53
+0
Jožajoža
31. 12. 2023 11.57
-2
Čudi me,da Tuševi delali,kmetje,Fides,upokenci brez delovne dobe nisocštrajkalo pid janšistično diktaturo.takrat še mininalca niso imeli,penzihe zax40 let dela 500 evrov itd.dane večje plače pridelki kmetov 100% dražji,nafta po 1 evro,SVOBODA okoli nas,najnižja penzijac728 evrov....
smuuki
31. 12. 2023 09.50
+3
Ko je enkrat bila možnost, da bi se država odrekla dajatvam iz naslova dela in bi bil ob istem bruto znesku neto izplačilo višje so prav sindikati to preprečili. Za koga se torej borijo sindikati? Svojim članom so preprečili višje neto plače. Sam sem se prvo minuto ko članstvo v sindikatu ni bilo več obvezno izpisal. To je največja prevara za pridne zaposlene. Izključen krivec nizkih plač je sindikat. Koliko časa bodo potrebovali trenutni člani, da spregledajo prevaro?
Miskic a
31. 12. 2023 09.10
+3
A ni blo vcasih tako da si v pogodbi imel neko placo zagarantirano ali minimalno + procenti od prometa oz cistega dobicka? Kolikor sem slisala. Tak bi bilo fer pomoje.
Rafael Kramar
01. 01. 2024 13.15
+1
Ja vežde. Tak bi bilo fer edino, če bi dala kaj zraven, ko se je firma ustanavljala! Ne pa, da prideš na postlano, v dobiček bi pa rinila tace....
Jožajoža
31. 12. 2023 08.26
-1
Tob so janšistični sindikalisti.kot so kmečki sindikat,Fides,državni svet...vse jih poganja denar iz kleti ZLA
smuuki
31. 12. 2023 09.45
+8
Sindikati so podalšek leve oblasti. Mi pravih sindikatov sploh nimamo. Če se sindikat hvali s plačo nižjo od minimalca je nategun. Tem podplačanim delavcem brez sramu pobira članarino. S tem ukradenim denarjem razkošno živijo in puščajo delavce v bedi. A temu vi rečete sindikat? Delavci, ki zaupajo takemu sindikatu so dali mački špeh čuvat
smuuki
31. 12. 2023 09.54
+7
Kdor se s tem dosežkom hvali je total bebec. Za plačo nižjo od minimalca nikoli ne bi pristal. Nikoli. Če bi bil v pogajalski skupini nikoli, nikoli ne bi pristal na to revščino. Raje bi zamenjal delodajalca. Naj kar sindikalisti delajo. Z mojim delom za ta denar NIKOLI ne bi razpolagali
andraa
31. 12. 2023 08.18
+6
Še nimajo minimalne plače.
proofreader
31. 12. 2023 09.21
+5
Na račun jo dobijo in to je tisto, kar šteje.
proofreader
31. 12. 2023 08.01
+7
Sindikalistka Tea Jarc je dobila službo v Bruslju. To je tisto, kar šteje, bi rekel Sajovic.
ajdanakolesu
01. 01. 2024 11.55
točno to, razpustit mafijo za osebne koristi...sindikat je preživet, passe...
proofreader
31. 12. 2023 08.00
+1
Dajte si dopovedati, da država nič ne doplačuje. Razliko do minimalne plače doplača podjetje.
231koak
30. 12. 2023 21.26
+7
Mi vsi vam plačujemo prispevke..in verjetno imamo večje, zaradi takih firm , ki jim država doplačuje. Ne grem v tuš več v življenju. To je treba zapret če ne laufa. Po drugi strani pa plačujejo medijem miljone za reklame s taistim denarjem.
Heprk
30. 12. 2023 21.10
-2
ce bi vladal pacient bi stavkajoce pretepali in cepili da se 9bnasahao siladno z velikim vodjem.
sektor1
30. 12. 2023 21.02
+13
V teh primerih bi morala posredovati najprej DURS in DRŽAVA, najprej v podrobnosti pregledana bilanca podjetja in podroben pregled kao odhodov... ker ne more biti da so delavci pod minimalcem, podjetje pa ustvarja dobičke ki jih potem zatauša med investicije in ostale izmišljene stroške-odhodke. Dejte naredit red na tem področju, pa bo marsikateri družini precej bolje ! #STOPizkoriščanju
sektor1
30. 12. 2023 20.59
+8
V teh primerih bi morala posredovati najprej DURS in DRŽAVA
sektor1
30. 12. 2023 20.39
+5
Celih 120 evrov, waaaau... to bo dnarja k solate, mogoče si bodo delavci lahko privoščili celo počitnice na Hrvaški obali.
Iteb Tona
30. 12. 2023 20.11
+1
Kako so v nekih čudnih čsih rekli TOVARNE DELAVCEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ma so bili nekoč smotani!!!! Kaj bo delavec počel s tovarno????!!!!???? On je tam, da dela ne pa da bodo delavci lastniki tovarn, oni so tam da delajo pa pika!!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
Heprk
30. 12. 2023 21.09
+3
Jernej Sekirnik
30. 12. 2023 19.49
+1
mogoče pa nikica začne se borit, pa jenull ter ostali....dobili so en velik kup milijonov, pa še kar dobivajo milijone mesečno, mogoče pa bodo začeli jokat, tulit itd
mbtukaj
30. 12. 2023 19.25
+0