Slovenija

Dosegli načelni dogovor glede sprememb volilne zakonodaje

Ljubljana, 14. 06. 2019 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V tretjem krogu pogajanj parlamentarnih strank so pri predsedniku Borutu Pahorju dosegli načelen dogovor glede sprememb volilne zakonodaje. To zaenkrat med drugim pomeni tudi ukinitev volilnih okrajev in uvedbo relativnega neobveznega prednostnega glasu.

V okviru tretjega kroga pogajanj parlamentarnih strank pri predsedniku republike Borutu Pahorju so dosegli večinsko soglasje o spremembah Zakona o volitvah v DZ. Spomnimo, Ministrstvo za javno upravo je pripravilo osnutek sprememb Zakona o volitvah v državni zbor, ki jih je pred nekaj dnevi na koalicijskem srečanju na Brdu pri Kranju predstavil minister Rudi Medved. Te spremembe so med drugim predvidevale ukinitev volilnih okrajev in uvedbo fakultativnega relativnega prednostnega glasu.

Spremembe bi pomenile doslednejše izvajanje 80. člena Ustave o odločilnem vplivu volivcev na dodelitev mandatov kandidatom, hkrati pa bi s tem uveljavili nedavno odločbo Ustavnega sodišča, ki je med drugim ugotovilo, da območja volilnih okrajev po 26 letih od sprejetja volilne zakonodaje ne ustrezajo več nobenemu merili iz 20. člena ZVDZ (enako število prebivalcev, geografska zaokroženost, največja možna integriteta občine).

Že na naslednjih volitvah bomo najverjetneje sledili drugim pravilom.
Že na naslednjih volitvah bomo najverjetneje sledili drugim pravilom. FOTO: Miro Majcen

V tretjem krogu pogajanj so se strinjali glede ukinitve volilnih okrajev, uvedbi relativnega neobveznega prednostnega glasu, pa tudi o tem, da volivci glasujejo o celotni listi kandidatov na ravni volilne enote, na kateri mora biti toliko kandidatov, kot se jih voli. Pri kandidatih, izvoljenih s prednostnimi glasovi, bi sledili formuli, ki velja pri volitvah v Evropski parlament – prag bi bil torej od 2 % do 5 %, odvisno od proporcionalne zastopanosti. 

Relativni neobvezni prednostni glas pomeni, da mora volivec oddati glas za listo, če želi, pa lahko odda tudi glas za določenega kandidata z liste. V okviru določene liste, ki na ravni države prejme mandate (ob izpolnjevanju štiri odstotnega volilnega praga), pa so nadalje izvoljeni tisti kandidati, ki so dosegli največje število prednostnih glasov, pod pogojem, da število prednostnih glasov, ki jih je dobil posamezni kandidat, dosega vsaj minimalni prag, določen v odvisnosti od vseh glasov, ki jih je prejela lista.

V pogajanjih so člani parlamentarnih strank imeli nekaj zadržkov glede uveljavitve domicilnega principa, višine praga upoštevanja prednostnega glasu in glede obveznosti predlaganja polnih kandidatnih list.

Novela na predlog poslancev narodnosti vsebuje spremembo volilnega sistema poslancev avtohtonih narodnih skupnosti v smeri enokrožnega večinskega volilnega sistema, to pa so navzoči večinsko podprli.

Dokončno odločitev bodo po izčiščeni noveli Zakona o volitvah sprejeli predsedniki parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin na delovnem kosilu pri predsedniku republike 12. julija. Do septembra se pripravlja tudi predlog sprememb območij volilnih okrajev. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tron3
14. 06. 2019 20.32
+1
Kva se je Borči že vrnu iz Avstrije, se je menda zgubu in se znajdu na Slovaškem, ker ni znal prebrat table na meji.
JApajaDAja
14. 06. 2019 16.23
+1
kaj se pa sploh pametnega doseže pri pogovoru s prcednikom?
zmago56
14. 06. 2019 16.03
+3
Nič bat, v svojo skledo že ne bodo pljuval, zato tudi ni omejitve mandatov in možnosti odpoklica. Edino kar imajo skupnega je boj za stolčke in mesto pri koritu.
Zentrum
14. 06. 2019 15.30
+5
Dokler ne bo obveznih volitev, mi je vseeno, ker se mi ne da žrtvovati sobotnega/nedeljskega popoldneva, da potem pride na oblast nekdo, ki volitev sploh ni dobil.
Brakedirt
14. 06. 2019 15.35
-5
najvsivedo
14. 06. 2019 15.06
+5
Kot prvo popravite zakonodajo...ČE ZMAGOVALEC VOLITEV NE MORE SESTAVITI VLADE SO NOVE VOLITVE ...NE PA TO KAR SO SEDAJ NAREDILI LEVUHERJI...PRIŠLI SO NA OBLAST KO JIH NAROD SPLOH NI ŽELEL.
Brakedirt
14. 06. 2019 15.31
-3
jankovicu ste sveckarji to storili, kaj sedaj jokas?
vinogradnik33
14. 06. 2019 18.16
Za druge takoj pozabljajo , zase pa nikdar !
Castrum
14. 06. 2019 14.57
+16
Kot prvo, bi morali uzakoniti, da so lahko na volilni listi le tisti kandidati, ki imajo stalno prebivališče v volivni enoti. Drugo: Relativni neobvezni prednostni glas tako kot je predlagan, spet in še vedno poriva naprej strankarske preverjene kadre. Vse isto, malo drugače prepakirano!
AlternativeFacts
14. 06. 2019 14.34
+17
Volilna zakonodaja ne bo ničesar spremenila, če je materiji že zdavnaj pretekel rok uporabe in je totalno usmrajena..Naj spremenijo sam temelj, recimo na 15 000 ljudi 1 poslanec, katerega se potem voli direktno, brez strankarske navlake....Ja tega pa ne bomo doživeli, ker kdo pa bo pote,m volil modele kot so Grims, Möderndorfer, Han, Erjavec itd da ne naštevam ker življenje ni tako dolgo da bi vse naštel....
ecnarf
14. 06. 2019 14.22
+27
voliš potem je pa minister nekdo ki sploh ni bil izvoljen (upokojenec šivilja)
ecnarf
14. 06. 2019 14.20
+20
sej kmal ne bo več noben šel na volitve ker je že vnaprej znano kdo bo kaj pa če si izvoljen ali pane
tedoVV2HCmedo
14. 06. 2019 14.53
+10
Jasno, da se ne splača hoditi na volitve. Slovenija je diktatura, volitve so samo farsa.