Slovenija

Doslej 42 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka

Ljubljana, 19. 11. 2022 12.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA, M.V.
Komentarji
0

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za lokalne volitve začel opolnoči, do 19. ure prejela 42 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Od tega inšpektorat za notranje zadeve obravnava osem zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka.

Volilni molk
Volilni molk FOTO: Shutterstock

Za preostalih 34 obvestil je bilo ugotovljeno, da se nanašajo na zadeve, ki so že v obravnavi ali pa niso povezane s kršitvami volilnega molka, so objavili na ministrstvu za notranje zadeve.

Dežurni inšpektor ministrstva za notranje zadeve Matija Remec je povedal, da gre pri kršitvah večinoma za objave na družbenih omrežjih, pošiljanje SMS-sporočil pa tudi pošiljanje volilne propagande po elektronski pošti.

Ob tem je opaziti, da je prijav kršitev manj kot pred štirimi ali osmimi leti. Remčevo osebno mnenje je, da so se ljudje morda že ozavestili, da ni čisto vsaka kršitev primerna za prijavo, del razlogov pa bi se po njegovi oceni lahko skrival tudi v utrujenosti državljanov ob obilici letošnjih glasovanj.

Volilni molk velja do nedelje do 19. ure

Pred nedeljskimi lokalnimi volitvami, na katerih bodo volivci izbirali nove župane in člane občinskih svetov, se je opolnoči uradno zaključila volilna kampanja. Začel je veljati volilni molk, ki ga je treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla vsa volišča po državi. V tem času je nagovarjanje volivcev prepovedano.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 700 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 300 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje, od 250 do 500 evrov za pravno osebo ter od 150 do 250 evrov za posameznika.

Operativno-komunikacijski center Generalne policijske uprave je sprejemal prijave domnevnih kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 12 00 danes od polnoči do 7. ure, prav tako pa jih bo sprejemal tudi od 19. ure do polnoči ter v nedeljo od polnoči do 7. ure. Dežurna služba inšpektorata pa prijave sprejema na številki 080 21 13 danes od 7. do 19. ure in v nedeljo od 7. do 19. ure.

Volilna oddaja - lokalne volitve
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja