Korona

Dovnik: Naj bo koronavirus kamenček, ki bo sprožil nujne spremembe

Ljubljana, 27. 08. 2020 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
10

V odprtem pismu je pediater Igor Dovnik opozoril na pasti slovenskega zdravstvenega sistema, ki je, kot pravi sam, na kritični točki. Če nujnih sprememb ne bo, čez pet let primarnega zdravnika ne bo imela od tretjina do polovica državljanov, poudarja. V oddaji 24UR ZVEČER sta poglede na stanje v zdravstvu soočila Dovnik in direktor ZZZS Marjan Sušelj.

Čez pet let primarnega zdravnika (družinskega zdravnika, ginekologa, pediatra, zobozdravnika) ob zdajšnjih trendih ne bo več imela od tretjina do polovica državljanov, je v odprtem pismu v imenu Združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov zapisal pediater Igor Dovnik. Opozoril je, da se je dostopnost do zdravstvenih storitev zaradi pandemije še poslabšala, ZZZS pa zahteva nemogoče.

V oddaji 24UR ZVEČER se je Dovnik soočil z direktorjem Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Marjanom Sušljem. Kot je uvodoma povedal Dovnik, slovenski zdravniki že dolgo opozarjajo, da je v slovenskem zdravstvu veliko stvari narobe, nekatere stvari so bile problematične že v času pred koronavirusom. Ta je še dodatno izpostavil in razgalil slabosti, ki so prisotne, dodaja Dovnik. "Če smo bili na robu zmogljivosti že prej, je korona razmere še dodatno poslabšala." 

Po besedah Dovnika si ZZZS želi, da opravijo vse, kar je zapisano v pogodbah, a zdaj zdravniki delajo pod posebnimi pogoji in omejitvami zaradi koronavirusa. Storitve tudi niso več tako številčne, beležijo zamudo in opravijo manj dela. 

Sušelj je ob tem poudaril, da na zavodu razmišljajo, kaj dobijo zavarovanci. Če pride namreč do odmika oziroma zamika določenih storitev, se podaljšajo čakalne dobe, poslabša se zdravstveno stanje, zato je upravni odbor pozval izvajalce, naj zamudo nadoknadijo. Spomnil je, da so določene dejavnosti vse od začetka epidemije zaznale precejšen upad dela, še posebej zobozdravstvo. Opravljenih je bilo tudi za 15 odstotkov manj hospitalizacij, pričakujejo pa sicer, da bi zamude nadoknadili do konca leta. 

Polovica državljanov lahko v nekaj letih ostane brez zdravnika, opozarja Dovnik.
Polovica državljanov lahko v nekaj letih ostane brez zdravnika, opozarja Dovnik. FOTO: Dreamstime

Dovnik je odgovoril, da so številke alarmantne, škoda pa nastaja. Že v preteklosti so sicer številni pacienti čakali predolgo, pravi. "Mi jih gledamo v oči in težko je, ko jim moramo povedati, da bodo na poseg čakali eno leto," je dejal. To je nekaj, kar si ne zaslužimo, saj živimo v Evropi, poudarja Dovnik. 

ZZZS sicer plača izključno storitve, ki so bile izvedene. Do konca leta ocenjujejo, da bodo zaradi zamud "prihranili" 80 milijonov evrov. A Sušelj poudarja, da so določene dejavnosti junija že povečale obseg svojih programov. 

Za konec je Dovnik dodal, da je manevrskega prostora v sistemu, v katerem delajo danes, zelo malo, zato so potrebne spremembe. "Naj bo korona kamenček, ki bo sprožil nujne spremembe, katere zdravniki pričakujemo že  20 let," je zaključil. 

Sušelj priznava, da slovensko zdravstvo vodimo z majhnimi finančnimi viri, vanj pa se steka manj kot šest odstotkov javnega denarja. Ocenjuje, da bi potrebovali še okoli 500 milijonov evrov, da bi bili primerljivi z drugimi državami. A pri tem poudarja, da slovensko zdravstvo čaka nov problem – kronično pomanjkanje kadra. 

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Temaaa
27. 08. 2020 12.18
+8
Ce je zdravstvo vse ustavilo zaradi korone, naj zdaj vlada ustavi vse za zdravstvo in resi ta problem. 200 studentov medicine se vsako leto vpise samo v ljubljani, kje so ti diplomanti? Zakaj je kadrovska podhranjenost problem zd-jev, ki potem uvazajo makedonce? Ce je problem denar, ga vzemite drugje (avtocesta do koroske ni tako nujna kot zdravstvo, po mojem mnjenju). Ce so problem delovni pogoji, poslusajte in zrihtajte. Vsak clovek si zasluzi postene delovne pogoje, se posebno pa tak, ki ga ne mores zamenjat s katerimkoli bosancem. In zdravstvo ne bi smelo biti samo problem koalicije, vsi bi morali sodelovati, to gre preko politike. Koliko denarja gre od vsake place za zdravstvo pa na koncu moras biti srecen ce ti nekdo v peto koncno dvigne telefon v ordinaciji.
proofreader
27. 08. 2020 14.52
-2
Periot222
27. 08. 2020 15.46
+3
Bejz no avtocesta ni nujna verjetno si iz Ljubljane ko imas vse bolana primerjava!
Periot222
27. 08. 2020 15.48
+2
Temaaa za vojsko se bo pa nasllo 890 milijonov!
fairplayy
27. 08. 2020 12.05
+6
ačnite varčevat za svoje zdravje pa ne nekaj 1000 eur potrebovali boste nekaj 100 000, če ne pa boste na poseg čakali do 2050
EEgon
27. 08. 2020 10.52
+3
NE BI SPREMEMB ! Dokler bo imela svoj vpliv na vse višje odločitve Globoka država s svojim zborom politično nameščenih direktorjev oddelkov in bolnišnic ter na Min.za zdravstvo ter Zdr.zbornici. Vse je pokrito, vse je dogovorjeno vsak upor se zatre v kali! Zato ne bo sprememb 200 let. Do nove protirevolucije proti Globoki državi (exUDBA).
User1280007
27. 08. 2020 11.21
+1
Globoka država je izgovor za plitke lobanje.
proofreader
27. 08. 2020 10.50
+5
Leve vlade niso uspele ničesar urediti in jim ustreza neurejeno stanje. Socialni Demokrati so celo nasprotovali reševanju čakalnih vrst z dodatnimi operacijami kolena.
Periot222
27. 08. 2020 15.49
+2
Tvoja desna vlada zapravlja kar je ustvarila leva vlada in nas zapufala za 20 let!!!!!!
arizonadream
27. 08. 2020 18.15
+1