Slovenija

Dovolj dokazov zoper Perića

Ljubljana, 21. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
E.Ž./STA
Komentarji
0

Na skupni novinarski konferenci slovenske in hrvaške policije ter tožilstva je okrožna državna tožilka Slavica Sketelj povedala, da ima policija dovolj materialnih dokazov, ki potrjujejo sum, da je 22-letni Ivan Perić morilec družine Rakić.

Ivan Perić ostaja v priporu
Ivan Perić ostaja v priporu FOTO: POP TV

V rovinjskem stanovanju po naših informacijah niso našli nobenih sledi, vseeno pa preiskovalci zatrjujejo, da imajo jasne dokaze, da naj bi trojni umor družine Rakić zagrešil starejši sin, Ivan Perić. "Perić zanika to dejanje. Ne razume ničesar," pojasnjuje Perićev odvetnik, Peter Čeferin, ki se je že pritožil na sklep preiskovalnega sodnika, ki je njegovemu varovancu za pol leta podaljšal pripor.

Slavica Sketelj
Slavica Sketelj FOTO: POP TV

"V samem policijskem postopku smo zbrali materialne dokaze, ki podajajo sum, da je osumljeni storilec kaznivega dejanja," dodaja okrožna državna tožilka Slavica Sketelj. Ti dokazi naj bi bili: posnetek na cestninski postaji, prodano strelno orožje in mobitel, ki naj bi ga osumljeni morilec po umoru odnesel iz rovinjskega stanovanja.

"Ne mogoče je, da bi bila oseba, ki je tako odlično izpeljala zločin, da na kraju dejanja ni pustila niti najmanjšega sledu, tako slaboumna, da bi s kraja zločina vzela mobitel za svoje dekle. Prav tako ni mogoče, da bi ta oseba pustila, da na poti domov na cestninski postaji slikajo njegov avtomobil. Kar pa se tiče zgodbe o prodaji pištole, gre bodisi za izmišljotine tako imenovanih prič bodisi za junačenje samega Perića, kar bi lahko razložil vsak mladinski psiholog, ki bi se pogovoril z njim," zatrjuje Čeferin.

Prizorišče trojnega umora družine Rakić
Prizorišče trojnega umora družine Rakić FOTO: POP TV

Kot je znano, je hrvaška kriminalistična policija 19. avgusta slovenske kolege obvestila, da so v Rovinju našli trupla treh oseb, najverjetneje slovenskih državljanov. Kot je pokazala kriminalistična preiskava, naj bi bila družina Rakić umorjena med 14. avgustom in dnem, ko so našli trupla. Vendar pa policisti menijo, da se je umor najverjetneje zgodil v noči s 14. na 15. avgust. Že v začetni fazi so ocenili, da gre za izredno zahtevno kriminalistično preiskavo z mednarodno pravnim elementom. Zato so se v slovenski policiji odločili, da vso koordinacijo prevzame Uprava kriminalistične policije (UKP) Generalne policijske uprave (GPU).

Kot je povedal vodja oddelka za splošno kriminaliteto UKP GPU Roman Kržan, so začetek operativnega dela vodili policisti Policijske uprave Koper, v nadaljevanju in pa zaključni fazi pa policisti Policijske uprave Ljubljana in kriminalistični inšpektorji UKP GPU. Celotni predkazenski postopek sta usmerjala državna tožilca iz Kopra in Ljubljane. Hrvaški policisti so pri osumljenemu opravili poligrafski in parafinski test, vendar pa izsledkov obeh preiskav zaradi nadaljnje preiskave niso želeli pojasniti.

Slovenski policisti so pozdravili sodelovanje s hrvaško policijo
Slovenski policisti so pozdravili sodelovanje s hrvaško policijo FOTO: POP TV

Kot so poudarili, je omenjeno dejanje predmet nadaljnje sodne preiskave, prav zato pa sodelovanje obeh kriminalističnih policij še poteka.

Tožilstvo hkrati zatrjuje, da nima trdnih dokazov le o krivdi glavnega osumljenca, temveč tudi o sostorilcu. 23-letni Igor Miškovič naj bi Periću 14. avgusta na Toškem čelu pri Ljubljani predal strelno orožje, s keterim naj bi Perić moril. Miškoviča je policija aretirala, a ga je preiskovalni sodnik spustil na prostost, pod pogojem da se vsak dan javi na policijski postaji. Vendarle pa se je državni tožilec pritožil na takšen sklep sodišča, saj meni, da bi morali tudi Miškoviču odrediti pripor. Na pritožbo tožilca in odvetnika Čeferina bo sodišče odgovoriti do torka popoldne.

Uspešno policijsko sodelovanje

Tako Kržan kot njegov hrvaški kolega Vojko Marković sta na novinarski konferenci izrazila zadovoljstvo, saj je bilo sodelovanje obeh policij zgledno in zelo profesionalno. Marković se je tako slovenskim kolegom zahvalil za vso pomoč, ki so jo nudili pri preiskavi, saj se je umor zgodil na vrhuncu turistične sezone.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3