Slovenija

'Dovolj je tišine. Ne smemo več čakati na politične drobtinice'

Ljubljana, 25. 11. 2019 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
35

"Dolžnost vseh, ki še zmoremo, je, da v imenu žrtev spolnega nasilja vztrajamo," poudarja predsednica Društva za nenasilno komunikacijo. Ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami je sporočilo jasno: sprememba kazenskega zakonika je nujna. Pomembno je, da je zakonodaja glede teh zavržnih dejanj jasna, je poudarila Katičeva.

Družinski zdravnik v Razkrižju – spoznan za krivega spolne zlorabe mladoletnice, a v zapor mu ne bo treba, poleg tega bo še naprej lahko opravljal zdravniški poklic. Mariborski zobozdravnik – obsojen zaradi spolnega nasilja nad pacientko, a ostaja zaposlen v zdravstvenem domu. In koprski primer, ki je sprožil ogromno zgražanja nad našim sodstvom – moški je spolno napadel žensko, ko je spala, a za sodišče to ni posilstvo.

Odmevni primeri, ki so jih ob današnjem mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami izpostavili na strokovnem posvetu, ki je v sodelovanju z Društvom za nenasilno komunikacijo ter Pravno-informacijskim centrom nevladnih organizacij PIC potekal na Fakulteti za socialno delo. Primere, ki kar kličejo po spremembah kazenskega zakonika, smo lahko slišali na posvetu, ki se ga je udeležila tudi ministrica za pravosodje Andreja Katič.

Čas je za spremembo kazenskega zakonika, so bili jasni udeleženci posveta.
Čas je za spremembo kazenskega zakonika, so bili jasni udeleženci posveta. FOTO: Dreamstime

Je slovenski model spolnega kazenskega prava sploh primeren?

Ministrica je uvodoma dejala, da podpira prizadevanja, ki so usmerjena v preprečevanje in ustavljanje spolnega nasilja. Pomembno je, da je zakonodaja glede teh zavržnih dejanj jasna, je poudarila Katičeva. Na ministrstvu za pravosodje pripravljajo spremembe in dopolnitve kazenskega zakonika. V okviru priprave teh sprememb se je postavilo vprašanje – je slovenski model spolnega kazenskega prava sploh primeren? Kot je pojasnila ministrica, se je izkazalo, da model prisile, ki za zdaj velja, spregleda celo vrsto potencialnih situacij, ki se lahko zgodijo v posameznih primerih.

Po Evropi vse več državah opušča model prisile in ga nadomešča z drugimi modeli. "Sama se zavzemam za uveljavitev modela 'da je da', ki terja partnerjevo jasno soglasje k spolnemu aktu in kot kaznivo opredeljuje vsako spolno dejanje brez nedvoumnega soglasja obeh partnerjev," pravi Katičeva in priznava, da je ob zavzemanju za ta model s strani nekaterih kolegov naletele na odzive v smislu: "Kaj se pa ženske spet greste." "To le jasno nakazuje, da se je o tem treba pogovarjati," je prepričana. Kot pojasnjuje, iz veljavnega modela prisile izpadejo recimo primeri, ko žrtev zavrača spolno dejanje, ampak se iz različnih razlogov ne upira ali pa se ne upira dovolj. "In te pomanjkljivosti je treba nasloviti v okviru sprememb kazenskega zakonika."

Nasilje nad ženskami
Nasilje nad ženskami FOTO: Dreamstime

Temu prikimava tudi Katja Zabukovec Kerin, predsednica Društva za nenasilno komunikacijo. "Živimo v svetu, kjer anonimni komentatorji krivijo mladoletno žrtev, drugi pa bi vzeli stvari v svoje roke, ker ne zaupajo v delo institucij, in pozivajo k fizičnemu maščevanju. Oboje bi že dolgo moralo biti nedopustno. Pa ni."

Kot tudi niso nedopustni primeri, ki smo jih omenili že na začetku. Družinski zdravnik, ki je bil spoznan za krivega spolne zlorabe mladoletnice, bo še naprej lahko opravljal zdravniški poklic v Razkrižju. Prav tako mu ne bo treba prestajati zaporne kazni. Povedal je, da se ne čuti krivega, razume pa, da smo ljudje različno občutljivi.

Mariborskemu zobozdravniku, ki je spolno zlorabil pacientko, je sodišče izreklo pogojno kazen – eno leto zapora s preizkusno dobo treh let. Vodstvo zdravstvenega doma ni proti njemu izreklo nobenih sankcij, v času kazenskega postopka je celo napredoval. Še vedno opravlja svoje delo. Ni se veliko spremenilo, zelo verjetno pa to ne velja za njegovi žrtvi, je prepričana Zabukovec Kerinova. Za mnoge žrtve po zlorabi življenje ni nikoli enako kot prej, dodaja. 

Konec lanskega leta so nevladne organizacije zahtevale spremembo, ko je v javnosti odmevala sodba koprskega sodišča. Moški je posilil družinsko prijateljico, ko je ta zaspala. Ko se je med napadom prebudila, je uporabil silo, da je dejanje dokončal. Višje sodišče ga je spoznalo za krivega zgolj kaznivega dejanja prisiljenja, ki ne sodi med kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost.

"Zaradi takšnih odločitev sodišč, zakonodaje, ki to omogoča, in odzivov javnosti, je dolžnost vseh, ki še zmoremo, v imenu žrtev spolnega nasilja, da vztrajamo. To se ne bi smelo zgoditi nikoli več." Kot je poudarila, z današnjim posvetom izražajo solidarnost žrtvam in zahtevajo spremembo kazenske zakonodaje in slabih praks. "Sodelovanja z ministrstvom za pravosodje se veselimo in naša pričakovanja so velika. Dovolj je bilo sekundarne viktimizacije žrtev in tišine. Ne smemo več čakati na politične drobtinice, ki včasih padejo z velike mize političnih odločevalcev. Za prepomembne stvari gre," je zaključila.

Pretepena ženska
Pretepena ženska FOTO: Dreamstime

Stigma, napačno razumevanje, slabo izvajanje zakonov

In ravno solidarnost ob današnjem dnevu omenja tudi generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Antonio Guterres. Neenakost med spoloma, ki podžiga kazniva dejanja posilstva, je po njegovih navedbah povezana z neenakomerno porazdelitvijo moči med ženskami in moškimi v družbi. Stigma, napačno razumevanje, nezadostno prijavljanje nasilja nad ženskami in slabo izvajanje zakonov še prispevajo k temu, da se nič ne spremeni. Posilstvo se še vedno uporablja kot grozljivo orožje v vojnih razmerah. Vse to moramo spremeniti, in to zdaj, je pozval Guterres po poročanju STA.

Visoka predstavnica EU za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini pa je opozorila, da je nasilje nad ženskami in dekleti nasilje nad celotnim človeštvom in ne bi smelo imeti mesta niti v Evropi niti v svetu. Obseg problema je po njenih besedah skrb vzbujajoč, saj je ena od treh žensk v Evropi že doživela fizično in/ali spolno nasilje. Po njenih besedah je odgovornost EU in mednarodne skupnosti, da bi izpolnili zaveze in preprečili, zavrnili in obsodili vsa dejanja nasilja nad ženskami in dekleti. 

'Pobarvajmo svet oranžno'

Z današnjim dnem pa se začenja 16-dnevna kampanja OZN UNiTE za odpravo nasilja nad ženskami in deklicami "Pobarvajmo svet oranžno", ki je letos  namenjena odločnemu zoperstavljanju posilstvu ("Orange the World: Generation Equality Stands against Rape!") in vključuje tudi Generacijo enakosti, kampanjo UN Women ob 25. obletnici Pekinške deklaracije. Namen kampanje je opozoriti na zakoreninjenost posilstva v kompleksni sklop patriarhalnih prepričanj, moči in nadzora, ki še naprej ustvarjajo družbeno okolje, v katerem je spolno nasilje razširjeno in normalizirano. Ministrstvo za zunanje zadeve se ob tej priložnosti pridružuje pozivom za popolno odpravo vseh oblik spolnega nasilja.

Slovenija se je na nedavnem vrhovnem srečanju o prebivalstvu in razvoju v Nairobiju zavezala, da bo s pomočjo Nacionalnega programa za preprečevanje nasilja v družini in nasilja nad ženskami 2020-2025 odpravila nasilje nad ženskami ter da bo do konca leta 2021 sprejela Smernice o enakosti spolov v mednarodnem razvojnem sodelovanju in humanitarni pomoči.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slo_veter
25. 11. 2019 21.48
predvsem se mora legalizirati in urediti področje prostitucije. Saj že sedaj to obstaja kot vzporedni svet, le da družba to tolk tiši na stran, da je ljudem nerodno koristiti take usluge. Če veš , da ja za prvim vogal storitev 24/7 potem se ne bo šel pregovarjat kdaj njej paše.
Ost1234
25. 11. 2019 21.54
slo_veter tvoj predlog ne bi rešil ničesar, bi pa število " podjetnic" upadlo. Sej veš, davki, dohodnina, zdravstveni pregledi, vodenje evidenc,
slo_veter
26. 11. 2019 07.25
ureditev trga in globalizacija ponavadi prinese nižjo ceno .
Ost1234
25. 11. 2019 20.37
+3
Posilstvo je nagnusno dejanje vsega obsojanja vredno. Seveda ja potrebno posiljevalce strožje kaznovati, urediti sodne postopke na način, da žrtve ne bodo nekaj krat podoživljale grozovite izkušnje!! Toda - kot posilstvo šteti tudi čisto normalen če eden od partnerjev izrecno ne privili v to? Kaj to pomeni - da bova morala z ženo pred vsako posteljno telovadbo podpisati pogodbo overjeno pri notarju? Najbrž. Kajti samo ustni pristanek recimo na sodišču ne bo dokazljiv in žena v ločitvenem postopku lahko trdi, da nikoli ni privolila in da sem jo vseskozi posiljeval. Bedasto! Posilstvo je nasilno spolno dejanje!! Če elementov nasilja ni, potem to ni več posilstvo !! Še enkrat - posilstvo je eno od najbolj nagnusnih dejanj ki jih človek lahko stori drugemu človeku ali živemu bitju!
bjatch
25. 11. 2019 19.47
+5
Kdaj bomo dali na mizo še probleme moških, ki so po mojih prepričanjih kar se tiče kriz in nasilja še hujši. Več moških je brezdomcev, več moških je odvisnikov, manj moških ima izobrazbo, moški po večini ne dobijo 50% skrbništva ob primeru ločitve, moški umirajo prej itd.. Seveda je potrebno vsako nasilje obsodit ampak veste koliko nasilja med moškimi se zgodi zaradi žensk? Veste koliko žensk spravi moškega v nerešljiv položaj? Veste koliko moških je izkoriščenih tako finančno kot psihično zaradi žensk? Veste koliko pretepov in poškodb se zgodi zaradi varanja žensk? Če mislite, da ženska ne mora biti nasilna, se še kako motite. Tisti, ki pa posiljujejo sem pa takoj za, da sem jim odreže vse tam spodaj in da ga dobiva svojega nazaj vsako jutro in zvečer v celici. Ampak za kaj takega morajo biti trdni dokazi posilstva in ne samo "ne je ne" ali pa "ja je ja" ker to zakonsko ne vzdrži in je nemogoče sodit. Če pa imate še vedno občutek da živimo v patriarhalni uredtivi pa se preselite v muslimanski svet pa jih vprašajte tam... peace
piamlakar
25. 11. 2019 19.25
+1
KDAJ SE BO SPREMENILA ZAKONODAJA??????? OČITNO DOSTI SODNIKOM IN ŠE MARSIKOMU TAKO ODGOVARJA. DRUGAČE SI NE ZNAM VEČ RAZLOŽITI TAKE TOLERANCE DO NASILJA IN SPOLNIH ZLORAB.
Nosmoke
25. 11. 2019 20.06
+2
piamlakar
25. 11. 2019 19.20
-4
IN V ČEM SMO POTEM DRUGAČNI OD ISLAMA??? ČE GOVORIMO O ODGOVORNOSTI SPOLNIH ZLORAB IN NASILJA NAD ŽENSKAM??? PRAV NOBENE RAZLIKE NE VIDIM.
slo_veter
25. 11. 2019 19.16
+1
ženske, ne pomeni ne .
Redžepi
25. 11. 2019 18.49
+5
je eden naš sosed nagarbal svojo ženo...pa je prišla policija, pa je žena potegnila z svojim možem in rekla da je sama kriva, ker je imela predolg jezik...res da sta bila oba od ta spodnjih...tako da je kar prav, da tile liberalci še malo spoznajo različnost drugih kultur...
nevtroalko
25. 11. 2019 18.43
+12
Spet polarizirajo nasilje "fizično in spolno", ki namenoma teptajo moški spol. Sem poti vsakemu nasilju za oba spola s in vse starotne skupine. To tukaj pa je kazanje šibkosti in na ta račun pobirati vse zasluge v zakonih. Edini, ki bi morali imeti poseben status so otroci, ker nebodo 1 min na sodišču in iskali koristi zaradi svoje šibkosti. Še nikoli ni bilo toliko poženščenih moških, možatih žensk in izprijenih ljudi z vsemi pravicami in nič dolžnostmi. Očitno je nekej narobe vzojo že na začetku. Permisivna vzgoja tudi očitno ne deluje.
jugatneme
25. 11. 2019 18.52
+3
Permisivna vzgoja ne deluje, začela se je že pred desetletji v Skandinavskih državah, a so ga že pričeli pred leti opuščati - ni to to.
Uporabnik1552103
25. 11. 2019 18.41
+3
glavno, da kmeri vabijo albance in migrante, torej ljudi, ki zelo cenijo ženske...rdeča hinavščina brez meja
disorderliness
25. 11. 2019 19.29
-3
Recenzor
25. 11. 2019 18.26
+9
Pa da ne pozabite na zajebanta izpod šmarce, ki se je preživljal s tem, da je javno komuniciral in poniževal ženske (pa še davka ni plačeval za to).
Recenzor
25. 11. 2019 18.25
+1
Kako društvo za nenasilno komu ikacijo? Še en sesalni aparat levakov v obliki nevladnikov. Dobit seznam članov in jih poslat v kamnolom kamne drobit.
jugatneme
25. 11. 2019 18.24
+8
Sem proti nasilju a stvari niso tako črno bele. Sem kar nekaj let oddelal v večinoma ženskem kolektivu in tam človek vidi in doživi vse možno - nekatere smatrajo nasilništvo nad njimi že če jo čudno pogledaš na njeno izjavo ker ni točna in katera nima ne repa ne glave. Če ena gre na dopust in druga s tem ne more, že stoka kako se izvaja nasilje nad njo.... Ne rečem da ne obstaja nasilje, toda mislim da se tukaj tudi pretirava.... A morda kdo misli da nasilja žensk nad moškimi ni, da ne obstaja??? Ta se hudo moti - dogaja se da moški iz psihičnega nasilja in nemoči skočijo pod vlak....
Carmenlula
25. 11. 2019 18.12
+6
Spet Hujskajo rdeči ne znajo ti vsak dan znova in znova skrbija za nekoga, jih skrbi za nekoga, obtožujejo nekoga in poneumljajo nekoga..Katička je iz doline rdečega kriminala, tja so jo postavili Komunisti ki so ukradli 600 milijonov samo zato da se to zakrije, skrije in zapre ..To je ta G*oj, to je ta rdeči kriminalni sistem..Milijoni jih ne skrbijo jih pa čuteči Komarji..??
tomi.passion@gmail.com
25. 11. 2019 17.50
+12
NISEM PROTI NASILJU NAD ŽENSKAMI, SEM PROTI VSAKEMU NASILJU. IN DOKLER TEGA NE DOJAMEMO, SMO DEL PROBLEMA IN NE REŠITVE! Bom pa še enkrat jasen, nehajte tovrstne akcije uporabljati za manipulacijo družbe, za stigmatizacijo in diskriminacijo moških in za nove in nove ženske privilegije. Danes so moški bolj poženščeni kot kadar koli prej, pa nam sistem govori, da je vedno več nasilja. Tukaj nekaj ne štima. Ali je to laž, ali pa rabimo več možatih moških, saj so mehkužci očitno nasilni.
Iztok Strel
25. 11. 2019 17.49
+6
Ne pomeni ne in pika!
Machetekills007
25. 11. 2019 16.41
-7
baba nima kaj za komandirati.
Robin HUD
25. 11. 2019 17.43
+0
Šarec je rekel ,da je baba sam strošek ali je dobra ali slaba
Robin HUD
25. 11. 2019 16.22
-6
Same skačejo čez plot varajo partnerje zaročence fante same nad sabo delajo nasilje malo morgen A NJEEEE
korintos23
25. 11. 2019 16.53
+1
Če doma tega ni kar rabi pač gre k sosedu.
DKR
25. 11. 2019 17.34
+4
Ost1234
25. 11. 2019 21.02
+1
korintos23 in sedaj bodo , če bo slabo poštimal , imele možnost da ga prijavijo zaradi posilstva
HellWolf
25. 11. 2019 16.13
+14
Ali poznajo ta dan kje na Kosovem, v Albaniji, Pakistanu, Afganistanu, Iranu ali Savdski Arabiji?
resslovenka
25. 11. 2019 15.27
+13
Itak. Pri nas je povečini vedno ženska kriva. Ker se oblači tako, ker se obnaša tako, ker je unga pogledala ali malo bolj prijazno pozdravila , je takoj k... a, ker ima moški vedno prav. No ni tako v vseh primerih , pri tistih egocentikih in narcistih pa. Ti jo za, svoja početja odnesejo po večini brez večjih posledic, dokler svoje ženske ne ubijejo ali usodno poškodujejo. Posledice takega izživljanja pustijo ženskam posledico do konca življenja. Pa na otrocih, ki gledajo tak pekel tudi. Pol pa nastopijo pred sodiščem olajševalne okoliščine, tip dobi par let zapora, toliko je vredno eno življenje pri nas. V Ameriki dobi dozivljenjski zapor ali celo smrtno kazen. Dejte se mal zamislit, skrajni čas je. Koliko vrst trpinčenja poznamo? 1001 ni zgolj pretepanje.
tomi.passion@gmail.com
25. 11. 2019 17.52
+3
V veliki meri je ženska kriva. Če je moški udari enkrat, je kriv on. Če jo redno ali večkrat tepe, je kriva sama. Pri nas pa je moški super, dokler se ona ne odloči za ločitev in takrat ga kar na enkrat obtoži za nasilneža. Vsako žensko, ki ne more dokazati nasilja, je treba obsoditi enako, kot bi moškega, ki je nasilen. Torej tudi na zaporno in denarno kazen.
Tylers
25. 11. 2019 15.25
+31
Uh, oh, a se bomo pretvarjali, da se v Ljubljani dvem študentkam par dni nazaj ni zgodilo nič? Še dobro, da bomo dobili nove semaforje s kiklami...
korintos23
25. 11. 2019 16.54
+5
One misliš katere ob dveh ponoči tujce v sobo vabijo?
Tylers
25. 11. 2019 17.12
+7
Za uno, ki ga je vabila v sobo se ne sekiram. Sicer nisem pristaš kakih bedastih "zaslužila si je" izgovorov, ampak to je isto, kot da bi v žabjeku pustil avto s 500€ na armaturki in se zjutraj čudil, da je šipa razbita. Bolj me skrbi za drugo, ki ga ni poznala in na katero se je spravil z nožem... In iste ženske, ki zahtevajo ničelno toleranco do nasilja nad ženskami, so še kako leto nazaj s plakati pozdravljale "begunce". Skratka, dva glasova manj za levico na volitvah...