Slovenija

Dr. Tomažič: Verjetnost izbruha epidemije opičjih koz je majhna

Ljubljana, 25. 05. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
3

Kakšno tveganje za splošno zdravje pomenijo opičje koze, nam je razložil dr. Janez Tomažič z infekcijske klinike. Kot miri, je tveganje za okužbo pri splošni populaciji zelo majhno in tudi bolezen ni zelo nevarna. Verjetnost izbruha epidemije je majhna. Tveganje za prenos pa je večje, a še vedno zmerno, pri ljudeh z več spolnimi partnerji in pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. A Tomažič poudarja, da ni nobenega vzroka za stigmatiziranje te skupnosti. S tem bi dosegli nasprotne učinke, saj osebe v strahu pred stigmatizacijo ne bi poiskale pomoči in bi se bolezen še bolj širila.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor o opičjih kozah
    05:29
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor o opičjih kozah
  • Iz 24UR ZVEČER: Opičje koze
    02:25
    Iz 24UR ZVEČER: Opičje koze

Kot je pojasnil dr. Janez Tomažič, so glede kužnosti med novim koronavirusom in virusom opičjih koz svetlobna leta razlike: "Pri splošni populaciji je tveganje za okužbo zelo majhno in tudi bolezen ni zelo nevarna." Opičje koze imajo z opicami skupno le to, da so jih najprej odkrili pri laboratorijskih opicah. Izvor je pri glodavcih v Afriki, je pojasnil. Do tega izbruha je bila to zelo redka bolezen, ki se je prenašala z ugrizi, kapljično, z izločki teh živali, občasno so jo prenašali potniki iz Afrike. 

Zdaj pa se je začela pojavljati pri osebah, ki imajo več spolnih partnerjev, predvsem pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi: "Najverjetneje je virus prišel iz Afrike, osebe so imele kožne spremembe in potem je z bližnjimi stiki, kot so spolni odnosi, okužba prešla s kože na kožo. Vstopno mesto je torej bila koža, ne gre pa za spolno prenosljivo okužbo," je pojasnil.

Opičje koze
Opičje koze FOTO: Adobe Stock

Verjetnost izbruha epidemije je majhna, pravi. Tveganje za prenos pa je večje, a še vedno zmerno, pri osebah z več spolnimi partnerji in pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. A kot poudarja Tomažič, ni nobenega vzroka za stigmatiziranje te skupnosti. Pomembna sta dobro ozaveščanje populacije in sodelovanje z nevladnimi organizacijami: "Bodimo sodobna družba," je pozval. 

Bolna oseba mora biti v izolaciji, dokler je kužna, klasična karantena pa ni potrebna. Njeni stiki se morajo 21 dni, kolikor lahko traja inkubacija, samoopazovati, imajo naj čim manj stikov z drugimi, naj nimajo spolnih odnosov in naj vzdržujejo višji nivo higiene, svetuje dr. Tomažič. 

Imamo dva tipa virusa. Prvi je centralnoafriški, pri katerem je smrtnost do 10-odstotna. Zdaj pa se širi zahodnoafriški, pri katerem je smrtnost okoli enega odstotka. Večinoma je to blaga bolezen, ki se preboleva doma, nevarna pa je lahko za nosečnice, otroke in imunsko ranljive osebe.  Cepljeni proti črnim kozam so v 85 odstotkih primerov zaščiteni tudi pred opičjimi kozami, je pojasnil dr. Tomažič. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

plavimil
25. 05. 2022 10.39
+0
Ima kar prav, zbolevajo v glavnem LGBT-evci.
User1908573
25. 05. 2022 10.25
+1
a je to dvojnik tomašiča iz kdo vam laže, ki je hodil v šolo in se pridno učil?
hondanaked
25. 05. 2022 09.08
+1
Prodana duša