Slovenija

Dragi lažni preplahi

Ljubljana, 31. 03. 2006 19.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Janez Usenik
Komentarji
1

Sodišča so zaradi prestavljenih obravnav izgubila na milijone davkoplačevalskih tolarjev, trpi pa tudi ugled sodišč.

Policija je zaradi grožnje 23. marca izpraznila mariborsko sodišče
Policija je zaradi grožnje 23. marca izpraznila mariborsko sodišče FOTO: Jani Dolinšek

Čeprav so bili ljubljanski, mariborski, koprski in celjski preplahi lažni, so povzročili veliko škode. Sodišča so zaradi prestavljenih obravnav izgubila na milijone davkoplačevalskih tolarjev in nekateri sodni postopki se bodo zaradi zamujenega dneva zavlekli. Sodniki pa opozarjajo tudi, da zaradi takšnih incidentov trpi ugled sodišč in z njim kvaliteta dela.

Če bodo nepridiprave, ki so v minulih dneh grozili z bombami ujeli, jih čakajo resne obtožbe. Poleg kazenskega postopka, v katerem jim lahko izrečejo pol leta zaporne kazni, jih čaka še odškodninski postopek, v katerem bi država od njih zahtevala izgubljene milijone.

Koliko škode je za zdaj neznani storilec napravil v Ljubljani je zelo težko oceniti. Minster za pravosodje Lovro Šturm je sicer škodo ocenil na 150 milijonov tolarjev, kar je izračunal na osnovi odškodnin, ki bi jih Slovenija teoretično morala plačati zaradi večjih zaostankov.

Dejanska škoda je verjetno nekoliko manjša, saj najbrž zaostankov v praksi ne bo toliko. Na okrožnem sodišču, na primer, je včeraj odpadlo 6 pravdnih obravnav, 9 kazenskih narokov in 10 postopkov pred preiskovalnim sodnikom. Na okrajnem sodišču, kjer so imeli ta dan razpisanih 24 kazenskih zadev, zaradi odsotnosti odgovornih niso mogli povedati koliko obravnav je odpadlo. Vsekakor pa je škoda, če prištejemo še odpovedane postopke na višjem in vrhovnem sodišču, ogromna.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andrej.rajh@ibe.si
01. 04. 2006 10.05
150 milionov škode?! Malo morgen! Očitno minister ne ve kaj govori! Do odškodninskih zahtevkov v takem obsegu bi prišlo če bi se postopki vlekli nerazumno dolgo (leta , npr. 10 let). Pri tem pa 1 dan dejansko nič ne pomeni. Očitno minister išče nove vzroke - izgovore in opravičila, da bi postopki lahko trajali desetletja Sicer se pa strinjam da je "šala" s klici neumestna in potrebna sankcioniranja.