Dejstva

Dragica Bac: Mi se nismo ustrašili nikogar

Ljubljana, 26. 11. 2019 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
11

Dragica Bac, generalna direktorica Direktorata za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja, ki je prva odgovorna za izvajanje Zakona o osebni asistenci zanika, da bi se dogajale zlorabe. In to kljub enormnemu povišanju izdatkov, za štirikrat. Je pa res, da nadzora, ki bi potrdil ali ovrgel zlorabe, ni. Stavi na evalvacijo, kjer bodo jasne vse anomalije, in zagotavlja, da jih bodo odpravili.

Kdo je podcenil finančne posledice zakona – NSi, Inštitut za socialno varstvo, ali ministrstvo za delo?

Stroški so se primerjalno od januarja do oktobra zvišali za dobrih trikrat, ob koncu leta bodo znašali 32 milijonov evrov, torej so štirikrat presegli finančne posledice iz zakona Nove Slovenije. Kje se je zataknilo, vprašamo prvo odgovorno za izvajanje zakona, ki pa tako ali drugače dela po navodilih ministrice Ksenije Klampfer, generalno direktorico Direktorata za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja Dragico Bac.

Ko smo vprašanje naslovili tudi na Novo Slovenijo, pa je njihov odgovor presenetljiv:

"Finančne posledice so pripravljene na podlagi analiz Inštituta Republike Slovenije za socialno varstvo (IRSSV) ter analiz, ki jih je predhodno pripravilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ)." Na IRSSV nam niso konkretno odgovorili, posredovali so le lansko analizo spremljanja izvajanja programov osebne asistence, ki je bila pripravljena kot osnova za možne projekcije Zakona o osebni asistenci, ocenili so le število uporabnikov.

Na MDDSZ odgovarjajo, da te ocene niso dali. Osnova za izračun cene je bila, sporočajo iz Nove Slovenije, končno poročilo IRSSV "Spremljanje programov osebne asistence - analiza izvajanja programov v letu 2016", kjer so na podlagi teh podatkov naredili tudi oceno finančnih posledic.

"Uporabnikov, ki so v letu 2015 prejemali 30 ali več ur osebne asistence na teden, je bilo 177, v letu 2016 pa 216. Med njimi je bilo v letu 2015 160, v letu 2016 pa 196 oseb, ki so bile stare od 18 do 65 let. Za to skupino oseb lahko z veliko mero gotovosti rečemo, da bodo ob začetku izvajanja Zakona o osebni asistenci v praksi, vstopile v sistem."

S takšno dinamiko rasti stroškov bo prihodnje leto naraslo na 60 milijonov evrov za osebno asistenco

Na ministrstvu za finance poudarjajo, če se v praksi izkaže, "da je dejanski znesek petkrat, šestkrat, sedemkrat presežen, bi se o takšnem zakonu bilo treba v državnem zboru še enkrat pomeniti." Sploh, ker so ocene porabe denarja skrb zbujajoče: "Če bi prihodnje leto stroški naraščali z dinamiko letošnjega decembra, bi bila poraba blizu 60 milijonov evrov na letni ravni."

"Mi se nismo ustrašili nikogar"

Na MDDSZ zaenkrat niso uspeli spremeniti Zakona o osebni asistenci ali vnesti kakršne koli druge nujno potrebne varovalke. Poskušali so že dvakrat, tretjič načrtovanih sprememb pravilnika niso niti objavili in jih preložili na nedoločen čas. Kdo jih pri tem ovira, koga se bojijo?

"Družinski biznis"

Po podatkih ministrstva, ki so jih zbirali le do maja, se je za osebno asistenco odločilo 100 družinskih pomočnikov, danes je ta številka zanesljivo višja. 

Kje je razlika? Pri plačilu. Družinski pomočnik, v večini primerov so to mame težkih invalidov, mesečno prejmejo 752 evrov bruto kot delno plačilo za izgubljeni dohodek. Če ima otrok 24 urno asistenco, torej cel dan, plačilo na uro pa znaša 14,99 evra, mama bi, če bi za otroka še naprej skrbela sama, na mesec prejela okoli 11 tisočakov. 

Tako so se ustanavljala "družinska podjetja", ko na račun skrbi za polnoletnega otroka živijo denimo mama, oče, stric, babica in si – primer – družinski proračun opolnomočijo z 11 tisoč evri, če ima njihov polnoletni otrok dodeljenih 24 ur osebne asistence.

Podjetništvo na račun sociale, ali kako narediti posel s s.p.-ji

Kaj imajo s.p.-ji z osebno asistenco? S.p. opravlja pridobitno dejavnost, bistvo izvajanja osebne asistence pa ni pridobivanje dobička. Število s.p.-jev iz meseca v mesec narašča, iz januarskih sedem, jih je bilo oktobra že 41. Strokovnjaki za osebno asistenco pa so kar naenkrat postali taksisti, mizarji, vrtnarji, računovodje … in razširili svojo dejavnost.

Skrivanje evalvacije zaradi alarmantnih ugotovitev?

Ugotovitve s terena naj bi bile alarmantne, Inštitut za socialno varstvo Republike Slovenije je že pripravil vmesno poročilo Evalvacije uvajanja Zakona o osebni asistenci. Na MDDSZ je ne želijo razkriti. Zakaj?

Ni revizije, ni nadzora?

Zakon o osebni asistenci določa nadzor izvedbenega načrta, ki ga izvajata pristojni center za socialno delo in izvajalec osebne asistence. Socialno varstvo nadzira socialna inšpekcija, finančni nadzor pa ministrstvo in računsko sodišče.

Ob pregledu posredovanih računov ministrstvo preveri ali so ure porabljene v skladu z odločbo in kdo je ure opravil. Ob koncu leta morajo izvajalci osebne asistence predložiti finančno poročilo.

So po vseh "signalih" s terena, ki so se pokazali že po treh mesecih izvajanja zakona, uvedli izredni nadzor? So ga naročili? Ne.

Ogrožen prigaran privilegij invalidov?

Osebna asistenca je namenjena invalidom med 18 in 65 letom starosti, ki vsaj 30 ur na teden potrebujejo pomoč drugega, da jim z različnimi storitvami glede na njihove potrebe in želje omogoča neodvisno in bolj kakovostno življenje. Gluhi, slepi in gluhoslepi lahko koristijo komunikacijski dodatek v obliki 30 urne asistence ali denarnega nadomestila v višini dodatka za pomoč in postrežbo, ki znaša 150 evrov.

Zakaj ne smemo dopustiti, da bi invalidi ostali brez tega privilegija, si preberite in oglejte na tej povezavi.

Osebna asistenca - priložnost za zaslužek?
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vlahov
12. 12. 2019 16.07
+1
Lepo bi bilo , če bi bila vsaj , četrt, norvežanka v dejanjih , kot pravi njen pulover
cool29
26. 11. 2019 17.09
+2
Ni ravno najlazje biti osebni asistent invalidu. Pri tezjih je to kar polna zaposlitev in mora veliko vedeti glede nege...
Transformerji
26. 11. 2019 14.12
+0
Priznam, sem samo deloma prebral - invalide vsekakor imamo, ampak da imamo še vedno žrtve vojnega nasilja? Tega pa ne verjamem!
AxisDeus
26. 11. 2019 13.21
+5
Ta zadeva ni tako preprosta. Imam dobro prijateljico, ki je na vozičku, in koristi praktično celodnevno asistenco. Kdor bi jo videl, bi ji jo zmanjšal za kakih 40-60 ur, saj gre sama na WC (no, tako da se plazi, zdaj ji pri tem lahko ves čas asistentke pomagajo), se tudi delno lahko sama obleče, kdaj tudi skuha kaj. Ampak ima pa epilepsijo in če jo zagrabi, se sesuje in če ji nihče ne pomaga, tudi zaduši, če ji nenadoma popusti koncentracija, si zlahka odreže prst, odplava. Bomo zdaj začeli špartanski sistem, češ "samo toliko, da preživi?", bomo nazaj na institucijah, kjer jo dvakrat dnevno pridejo preobleči in jo obravnavajo kot predmet, da nikamor ne more sama, nima družabnega življenja. In ja, razumem, starši imajo radi svoje otroke, ne moreš pa primerjati mame, ki je morala pustiti službo, ker ji sin rabi 24 urno nego, kjer je življenjsko ogrožen, z mamo drugih otrok, ki ima pač značilne križe in težave, ampak spotoma preidejo in so drugačni. In država jih je nizko ovrednotila, da naj jo bo sram. Normalno je ljubiti, ni pa samoumevno, da ob tem samega sebe ubiješ za smeh države, ki prej po več desetletij ni naredila nič, da bi olajšala stisko, češ, saj starš naredi vse za svojega otroka - seveda, ampak je razumljivo, da je v določeni meri zato tudi plačan. SP naj zakonodaja regulira, če so zlorabe, naj se razišče, ne pa pisati nekih pavšalnih sodb, ker tukaj ne gre za 1+1. Plus, če bi vi imeli otroka, ki je invalid, bi vam bilo prijetno, če bi vam po hiši hodili njegovi asistenti, ko vi kuhate kosilo, če ste partner, bi spali z njim v postelji, asistent naj bi vas pa nadziral? Verjetno ne in verjemite, če bi bila država poštimana, se državljanom ne bi nič poznalo, verjemite, pozna se vam zaradi poslancev, ki so si zvišali plače, zaradi korupcijskih afer, daril, gradenj na črno, ne pa zaradi tega.
olafur
26. 11. 2019 11.51
+5
mama ali sestra invalidne osebe je osebna asistentka in spi nasproti nje, ko je treba na WC se vstane porabi 10 minut za opravilo in lepo pančka do jutra ter dobi plačo za 8 ur "težkega" nočnega šihta. Edino dobro je, da računa še potnih stroškov za pot od spalnice do sosednje sobe. Tega ni niti na Norveškem mi smo Neverland.
henki penki
26. 11. 2019 15.46
+4
avtorju tega komentarja zelim ti da bi imel invalida v hisi,bi potem tudi tako pisal
Banion
26. 11. 2019 11.40
+4
lahko je razmetavati tuj denar, urna postavka je pol previsoka. Kaj mislite koliko je urna postavka kvalificiranega delavca in zraven še plačilo kao za izgubljen dohodek. Reda ni ker ga ženske ne znajo narediti, včasih smo kar sami skrbeli za invalidne otroke in plačevali zavod, ki res ni bil glede na takratne plače tako drag a vseeno
peresni
26. 11. 2019 11.10
+10
Ko bodo pri nas javni funkcionarji končno odgovarjalli materialni in nematerialno za svoje delo ...pa bo ugotovila kaj dela narobe.
Domendo
26. 11. 2019 10.59
+11
Ti ljudje že tako dolgo kradejo davkoplačevalski denar, da se sploh ne zavedajo ali so kaj narobe naredili, čeprav ta na sliki izgleda, ko če bi se po dolgem času p.....a.
boyman
26. 11. 2019 10.41
+3
Domendo
26. 11. 2019 10.34
+23
So jim že preverili bančne račune? Preverite malo ljudi, kdo vse dobiva denar. Pa vprašajte malo ljudi, katerim je pomoč namenjena in koliko se dejansko naredi za njih.