Slovenija

Podražitvam hrane se ne bo moč izogniti brez regulacije cen energentov

Ljubljana, 07. 09. 2022 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Podražitve, nemotena oskrba z živili ter trenutna situacija v kmetijskih in živilskih podjetjih so teme, o katerih razpravlja Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, sestanka pa naj bi se udeležila tudi kmetijska ministrica. Še pred sestankom so pred medije stopili predstavniki živilsko-predelovalnih podjetij, ki so državo pozvali k takojšnji pomoči in sprejetju učinkovitih ukrepov, v nasprotnem primeru bodo morali dražiti, ogrožena pa so tudi delovna mesta.

Prehranska industrija danes sestankuje na temo draginje, in sicer poteka seja upravnega odbora Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije, seje pa se naj bi udeležila tudi kmetijska ministrica Irena Šinko. Pogovor teče o draginji, nemoteni oskrbi z živili, cenah energentov ter o trenutni situaciji v kmetijskih in živilskih podjetjih. Zaradi astronomskih cen elektrike in plina se draži tudi hrana. Meso, ki ga že zdaj kupujemo po krepko višjih cenah kot v začetku leta, se bo kmalu še podražilo. Pred dražitvami in celo opuščanjem dejavnosti opozarjajo tudi peki. Od države zato pričakujejo hitro in učinkovito pomoč.

Še pred sestankom upravnega odbora so pred kamere stopili Janez Rebec iz Pivke perutninarstva, Izidor Krivec iz Celjskih mesnin, Branko Virag iz skupine Panvita, Danilo Kobal iz Mlinotesta ter Anton Jakljevič iz Ljubljanskih mlekarn.

'Vse nas skrbi, kako sploh preživeti to krizo'

Predstavili so aktualne probleme, s katerimi se srečujejo živilsko-predelovalna podjetja. Kot je opozoril Rebec, so živilska podjetja zelo na udaru zaradi same krize. "Že v zadnji krizi smo igrali pomembno vlogo. Smo tisti, ki skrbimo, da so trgovske police polne. Še naprej upamo, da bo tako. So pa stvari zelo resne. Kmetijstvo je močno prizadeto zaradi cen gnojil in goriv. Poleg tega nas je prizadela še huda letošnja suša," je dejal Janez Rebec in opozoril, da poskušajo situacijo obvladovati, a s strani pristojnih kakšnih resnih rešitev še niso dobili. "Zakon, ki ga je vlada že sprejela, še zdaleč ni dovolj," opozarja Rebec. "Želimo si stabilizacije cene energije, da bi prišli do normalizacije razmer. Zaenkrat kakšnih večjih rešitev na vidiku ni. Vsak se bori po svoje, bi bilo pa bolje, da bi našli skupno rešitev. Postajamo že skoraj polenergetska podjetja, ki se ukvarjajo z investicijami v sončne elektrarne ipd.," opozarja in dodaja, da jih zelo skrbi, kako bo potrošnik ob vseh teh podražitvah preživel. "Vse nas skrbi, kako sploh preživeti to krizo," še dodaja.

'Tako hudih časov ne pomnim'

Izidor Krivec iz Celjskih mesnin pravi: "Že 28 let delam v tej industriji in tako težkih časov ne pomnim." Dodaja, da so precej višje vhodne cene govejega in svinjskega mesa, višajo pa se tudi drugi stroški, zlasti na račun podivjanih cen energentov. Kot pravi, večina živilskih podjetij nima zakupljenih energentov, zato so razmere še toliko bolj zahtevne. "Rezerv ni več, podjetja so pred bankrotom," dodaja. Vladi so v okviru zbornice predstavili, kaj želijo. Menijo, da je najboljša rešitev regulacija cen. "Posamezniki v tej industriji se ne moremo igrati s špekulanti, to lahko naredi le Bruselj. Prvi in izvorni ukrep mora biti regulacija cen energentov na nivoju, kot imajo to gospodinjstva. Brez regulacij in konkretnih pomoči s strani države ne bo šlo," opozarja. "Če bodo prazne police, bodo želodci prazni in to ni dobro. Če propade živilska industrija, propade tudi kmetijstvo."

"Zvišanju cen se ne bo mogoče izogniti, če se cena energije ne bo regulirala," je še enkrat opozoril Krivec in zagotovil, da cen ne bodo dvigovali, da bi ustvarjali dobičke, pač pa zato, da bi preživeli.

Branko Virag iz skupine Panvita pa je opozoril na precej slabšo letošnjo žetev zaradi suše. Za nekatere pridelke bo žetev celo razpolovljena. "Podjetja smo odvisna od tega, ali bo in na kakšen način bo država prisluhnila izpadu, ki ga moramo nadomestiti." Upa, da bo država kmalu priskočila na pomoč, saj se izredno mudi. So pred žetvijo žit, zato opozarja, da se bodo višje cene energentov poznale tudi na stroških žetve. Opozoril je tudi, da trenutno gnojil na svetovnem in evropskem trgu ni, tista, ki pa so na voljo, pa so nenormalno draga. 

Ogrožena so delovna mesta

Danilo Kobal iz Mlinotesta pravi, da se soočajo s podobnimi težavami. Za silo so zapolnili zaloge žitaric v silosih, saj so cene surovin precej višje. "Najbolj pa nas skrbijo pošastne cene energije, predvsem zemeljskega plina. Skrbi nas tudi dvig cene kartonske embalaže. Dražijo se tudi druge surovine," opozarja. "Težava z umetnimi gnojili bo zagotovo dodaten element, ki bo ceno surovine žitaric za pekarsko industrijo držala na visokih nivojih," dodaja Kobal. Opozoril je, da je vlada s svojim ukrepom omejitve cene energije za male obrate postavila srednja in velika podjetja v diskriminatoren položaj. Hkrati pa so prav ta podjetja tista, ki oskrbujejo večino javnih zavodov, še dodaja. Zato se na določene razpise sploh ne prijavljajo več.

Kobal državo in dobavitelje zato poziva, naj razmišljajo o zagotovitvi zalog energentov in za zagotovitev primernih cen. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bodo morali krčiti poslovanje in s tem povezano odpuščati.

Anton Jakljevič iz Ljubljanskih mlekarn pa je dejal, da je v podobno težki situaciji tudi mlekarstvo. "Izjemno nas skrbi, da bodo vse podražitve, ki smo jih že bili prisiljeni narediti in jih še bomo morali, vplivale na potrošnjo, zato v naslednje leto gledamo še z večjo zaskrbljenostjo," opozarja in dodaja, da je ena od rešitev zagotovo omejitev cen energentov, a ne sme biti edina. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (121)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tone078
08. 09. 2022 17.35
+1
Ah saj je tako ali tako vsega preveč. Hrana se stran meče vsaka generacija otrok je bol scrklana. Že men je oče govoru da sem scrklan pa sem mel prot mojim otrokom špartansko vzgojo. Mal bomo stisnili pa bo.
flinder
07. 09. 2022 21.48
+1
Če bi bilo energentov dovolj bi trg reguliral njihove cene.Ker pa se je Evropa šla policaja in sodnika v ukrajinske primeru smo jo krepko zavozili. Svoje je pa primela še od medijev podpihovana norija o "zelenem prehodu". Sedaj bo pot nazaj na normalne razmere izredno težka
schpanisch
07. 09. 2022 20.44
+2
Pa kake podražitve... Ves čas govorite kaj je treba naredit, da ne bo podražitev, zraven se pa ves čas vse draži. Liter mleka brez laktoze v Šparu se je v roku 1 leta podražil iz 0.89 na 1.24 eur, torej za 40%!!! Pa prodajajo neke buče kako zaklepajo cene zarad draginje. To bi morali vse kaznovati zaradi zavajanja. Kolk je šla plača gor? Sam gobcate dokler bolj gor ne bo šlo in takrat boste rekli, evo smo ustavili rast cen. Isto mleko v šparu bo pa 2,5 eur, ko vam rata ustavit rast.
flinder
07. 09. 2022 21.50
-1
Tistim ki smo delali so prihodki zrasli . Tistim pa ki so sedeli po udobnih javnih službah pa malo manj
User768643
07. 09. 2022 19.31
+5
Drugo leto ne bo novega mercedesa in nove jahte. Bo treba zategniti pas in se dve leti z isto jahto voziti.
Walter Pravicek
07. 09. 2022 18.23
+10
Pisanje o tej temi je boleče.Mi to vemo,kot tisti,ki zahtevajo 12%povišico na že itak visoko plačo.Ampak upokojencev ni med temi.
zajebant2
07. 09. 2022 18.13
+6
Dizel podražil pol pa se čudi zakaj cena hrane raste on misli, da tovornjaki kurijo vodo
Walter Pravicek
07. 09. 2022 18.25
+3
Kupiš običajnega(dizla),pred tankanjem dodaš aditiv za gorivo,za 2000 kilometrov,velja mala flaška ,ter je učinek popolnoma isti,kot z predragim gorivom dizel.
Stolček
07. 09. 2022 19.44
+2
Zajebant, pa kaj kamionarji npr.po 1kg moke vozijo, pa eno solato? Ali celi šlepar? Ste eni naivni,da vam ni pomoči.
zajebant2
07. 09. 2022 18.11
-4
Jj to reši v minuti tile pa že 3 mesece mlatijo prazno slamo
User300173
07. 09. 2022 18.09
+4
Koliko žita so pridelovalci prodali državi? Ni nujno da so, ampak subvencije pa pridejo? To je samo en primer.
Walter Pravicek
07. 09. 2022 18.26
+6
Gre za slovensko reklaniranje :kupuj domače,pomagaš kmetu.A on prodaja mimo trgovcev doma ali v tujino.
Stolček
07. 09. 2022 19.47
+0
Primorc2, subvencije dobijo vsi kmetje v EU članic, ne želi si,.da jih ukinejo, ker potem boš še res samo gledal zelenjavo, sadje in meso.
Tone 12345
07. 09. 2022 17.45
+9
Ha ha ha zdele boste videli katastrofo vsi bodo šli na elektriko in toplotne črpalke in razpadel bo el. energetski sistem itd.....pa še el avte bi radi meli a ha ha ha!!!naivno bluzenje evrope!!!?
vvvilice
07. 09. 2022 17.31
+8
Haha, Putin nima nič s tem. Samo izkoriščajo njegovo ime in vam lažejo, da je on kriv.
zajebant2
07. 09. 2022 18.11
+1
Walter Pravicek
07. 09. 2022 18.30
+9
Putin z trgovino z energenti nima nič.Šolc,Borelj,Ursula so kovači draginje v EU.Pika!Mi energentov iz Rusije nočemo-NA UKAZ Amerike,potem pa dirka za novimi dobavitelji,celoKanadčani.Pamet pa je šla na pašo.Ampak,to je politična odločitev.O ekonomiji ti voditelji EU nimajo pojma,ne bodo odstopili,niti bili kaznovani.
vvvilice
07. 09. 2022 17.29
+4
Zadržati rast cen hrane je iluzija. In popolno nepoznavanje mehanizmov sodobne "ekonomije".
Tone 12345
07. 09. 2022 17.29
+5
Nobeden nič ne pove kaj bo a plinom???si niti ne upa ker bo folk popenil!!rusi so 100%zaprli pipco za eu!gotovi smo kot janko marko!!
Opazujemvas
07. 09. 2022 17.23
-1
Kaj se bomo izogibali, saj se je vse že podražilo, zregulirajte to hitro in gremo naprej.
tornadotex
07. 09. 2022 17.07
+8
Vsi bi radi dražili, veliko je takih ki nimajo opravičila...
LedenaGora
07. 09. 2022 17.02
+4
Dokler se 30% proizvoda hrane izvozi naj ne jamrajo...
LedenaGora
07. 09. 2022 17.02
+7
zaradi naših subvenciji tujci kupujejo ceneje zakon!
kuncci1
07. 09. 2022 16.55
+12
Grozijo ljudje, ki imajo milijone in hodijo naokoli, kot da so bogovi…. a ne Krivec?!
kuncci1
07. 09. 2022 16.56
+12
Vsem tem “podjetnikom” ala Krivec, zablokirati vso premoženje in naj dokažejo od kot vse premoženje, potem pa izvolite, če je vse ok do naslednjega!
Rains
07. 09. 2022 16.48
-8
Kaj jamrate? Podpirate Putina, torej podpirate draginjo, ki vam jo je zrihtal.
Blokiran Drugi Človek
07. 09. 2022 17.11
+4
Je rekel tisti, ki podpihuje kreganje na tem portalu...
dule100
07. 09. 2022 16.39
-1
Močno upam, predvsem pa tisti z nizkimi dohodki, ki so volili Svobodo lačni!
zibertmi
07. 09. 2022 16.51
+5
nizkih dohodkov je v sloveniji veliko,ne samo pri podpornikih goloba.mimogrede janeza ne podpira 85% ljudi,kot to počnejo ljudje ,ki podpirajo leve stranke.pa janezevi podporniki ,kot so pokazale ankete,ravno niso visoko izobraženi.se pravi tudi dohodki,tisti pošteni mislim,ne morejo bit visoki
Bpultimate
07. 09. 2022 16.36
+17
Vsi zahtevajo neko pomoč države, delodajalci, razno razne zbornice...samo taki, ki so že vse podražilo in dvignili cene za 20, 30 tudi 100 % plače pa ves čas enake. Pa kdo mislite, da vam bo še delal za tako miloščino. Zahtevati je potrebno dvig minimalne plače!
marko9999
07. 09. 2022 16.29
+6
Jaz sem se odločil. Spomladi začnem gradit zaklonišče.